7+1 Android trükk, amit még ma ki kell próbálnod

2022.06.29 0 hozzászólás 4320 olvasás
7+1 Android trükk, amit még ma ki kell próbálnod

Nem használod ki eléggé a telefonod – ne aggódj, ezzel mind így vagyunk, pedig csak néhány kattintásra vannak a legizgalmasabb trükkök. Hogy végre Android mesterré válhass, összegyűjtöttük a legtutibb trükköket, amiket valószínűleg még nem is ismertél, vagy ha mégis, ideje felfrissíteni az emlékezeted és újra belevetni magad a felfedezésbe.

1. Rejtett lehetőségek

Elsőre rizikósnak érezheted, de a fejlesztői beállítások engedélyezésével egy csomó klassz lehetőséghez férhetsz hozzá – USB hibákat kereshetsz, letilthatod az animációkat még több sebességet elérve, de a GPU teljesítményt is felturbózhatod például a játékokhoz is.

Ha szeretnéd felfedezni a rejtett lehetőségeket, menj a Beállítások > A telefonról menüpontba és pöccints hétszer a Buildszámra (három után már jelzi is a telefonod, hány lépésre vagy még attól, hogy fejlesztővé válj).

2. Fékező alkalmazások

A fejlesztői beállítások egyik legmenőbb előnye, hogy megnézheted, melyik appok lassítják a telefonodat - a Futó szolgáltatásokon belül. Itt megtalálod az aktuálisan futó alkalmazásokat és bármelyikre kattintva megnézhetsz egy csomó hasznos infót (pl. a RAM használatról), valamint kényszerítheted ezeket leállásra is.

android_fejlesztoi_beallitasok

3. Biztonság egyszerűen

A Smart Lock alkalmazás segítségével egyszerűen feloldhatod vagy ebben az állapotban tarthatod az eszközödet „különböző jelzések” segítségével. A lehetőség eléréséhez a Beállítások > Biztonság menüt kell keresned, ezen belül pedig a Trust agent szoftverek-nél engedélyezned kell a Smart Lock opciót (ehhez először szükséged van képernyőzár beállításához).

Ha ez kész, az Eszközbiztonság alatt szintén látni fogod a Smart Lock pontot, ahol már különböző beállításokat látsz. Rögzíthetsz például olyan helyeket, ahol feloldva szeretnéd tartani a telefonod vagy akár eszközöket, amik közelében szintén nem szükséges zárolni a készüléket.

4. Nagyító alatt

A Rendszer beállítások alatt találsz egy Kisegítő lehetőségek menüpontot, benne pedig egy Nagyítási kézmozdulatok részt. Ha ezt engedélyezed, három koppintással bármit felnagyíthatsz a képernyőn – ezt akkor fogod igazán értékelni, amikor egy izgalmas cikket olvasnál, de olyan kicsi a szöveg, hogy alig látsz valamit belőle.

android_nagyitas

5. Olvasás nélkül

A Kisegítő lehetőség menüben maradva találsz még egy érdekességet, mégpedig a Felolvasást. Az aktiválás után lehetőséged van arra, hogy bizonyos szövegeket a telefonod narratívájában hallgass meg. Ezzel pedig nem csak a számodra releváns híreket vagy más infókat ismersz meg, de időt is spórolsz, mivel közben más teendőiddel is tudsz foglalkozni.

Próbáld ki a felolvasás lehetőségét vezetés vagy akár főzés közben és rá fogsz csapni a homlokodra, hogy ezt eddig miért nem használtad.

6. Adat spórolós

Ha Chrome-on keresztül böngészel, ezt a trükköt nagyon fogod szeretni. A Beállításokon belül megtalálod az Adatforgalom-csökkentő lehetőséget (ehhez görgess teljesen le). Ez aktív állapotban tömöríti a weboldalakat, mielőtt azokat letöltené, így megspórolhatsz vele némi adatforgalmat.

Lehetséges, hogy a betöltési sebességben némi visszaesést érzékelsz néha, de ha rendszeresen fogysz ki hó végére a mobilnetből, ennyi áldozat beleférhet.

android_adatforgalom_csokkento

7. Képernyő parancsok

Talán még nem vetted észre, de zárolt képernyőn keresztül is elérhetsz bizonyos lehetőségeket, még pontosabban kettőt – Hangalapú keresés és Kamera. Ez talán nem rengeti meg az Androidos világod, de spórolhatsz némi időt azzal, hogy pár másodperc alatt már az alkalmazásokon belül vagy, a képernyőn való keresgélés helyett.

+1 Használd ki az ingyenes applikációkat

Azon túl, hogy a telefonod önmagában is szuper lehetőségeket tartogat, ne felejtsd el azt sem, hogy még több hasznos applikáció vár rád a Google Play-en. Ezeknek nagyjából a képzeleted szab határt és szinte az életed minden területére találsz kiegészítő alkalmazásokat, csak keresned kell ezeket.

Ha folyton úton vagy és vezetés közben GPS-t is használsz, mindjárt tudunk is segíteni a legjobb appok listájával: