A 9 legjobb akkumulátor kímélő mobilalkalmazás +1+1 tipp

Az akkumulátor teljesítmény monitorozására, megfigyelésésére szolgáló programok elég sokat tudnak adott esetben segíteni a különböző iPhone akkumulátor-problémák megoldásában, hiszen a felhasználók saját szokásaik szerint tudják optimalizálni a telefonjuk energiatartalékait. Ismerd meg a 10 legkedveltebb Android-os és iOS-re készített akkumulátor megfigyelő és energiaspóroló alkalmazást az ajánlónk segítségével!

Míg tíz évvel ezelőtt a mobiltelefonok nagyrészt egy töltéssel napokat, sőt akár egy hetet is kibírtak, manapság az akkumulátor jelenti az egyik legnagyobb szűk keresztmetszetet. Köszönhetően többek között a részletgazdag óriáskijelzőknek, a GPS-nek és egyéb más szenzoroknak, néhány modell alig bír ki 1(!) egész napot.

Az 1-2 éves készülékek, mint például a Samsung Galaxy S6, az iPhone 6 vagy a Sony Xperia Z3 akkumulátora különösen veszélyben vannak. Általános teszte alapján ezek a készülékek már a 8,5 óra üzemidőt sem képesek teljesíteni. A tomsguide.com weboldal alkalmazásajánlata azonban segíthet a megfáradni látszó akkumulátorod megmentésében!

1. Battery Doctor (iOS és Android)

A Battery Doctor egy Android-ra és iOS-re is elérhető, teljesen ingyenes, ám mégis funkciógazdag alkalmazás, mely a fentebb leírtak megoldásában segít. Képes az iPhone 6 akkumulátoráról is információkat adni. Meg tudod nézni vele az akkumulátor aktuális állapotát, illetve megfigyelhetőek a programok által felhasznált akksiszeletek is.

A legnagyobb akkufogyasztó programokat külön meg tudod vele találni, így könnyedén tehetsz a fölösleges energiafelhasználás ellen. Ezenkívül a program különlegessége, hogy lehetőséged van profilokat létrehozni, amivel akár automatizáltan lehet bizonyos beállításokat érvényre juttatni (például éjszakára automatikus repülőgép üzemmódba rakhatod az okostelefonodat, így energiát spórolva).

battery_doctor_600x450-2

2. DU Battery Saver & Widgets (Android)

Egy másik igen népszerű alkalmazás, ami viszont csak Android készülékeken elérhető. Különlegessége, hogy egy igen barátságos, könnyen használható Widget-tel érkezik, amin lehetőség van az egy koppintásos optimalizációra is. Kényelmes, okos, előre beállított funkciókkal rendelkezik, amit könnyen testre is szabhatsz.

A Pro verzió pénzzel aktiválható, a plusz tudás azonban többeknek megérhet egy kis befektetést: még fejlettebb funkciók, időzíthető beállítások, automatikus alkalmazás bezáró illetve processzor frekvencia menedzser is megnyílik előtted, ha beruházol rá.

DU_Battery_Saver_600x450-3

3. Avast Battery Saver (Android)

A szintén csak Android-ra elérhető Avast Battery Saver egy nagyon letisztult, egyszerű akkumulátorteljesítmény-optimalizáló alkalmazás. Képes a háttérben energiát zabáló appok kilövésére, létre tudsz hozni benne öt előre meghatározott energiaprofilt, illetve képes számodra tippeket adni az esetleges fejleszthetőségről is. Minden profilt képes automatikus funkciókkal bővíteni, például csak kiválasztott WiFi hálózatokhoz kapcsolódik, éjszakai üzemmódot választ, stb.

Avast_Battery_Saver_600x450-4

4. CM Battery Saver (Android)

Újfent egy Android-ra elérhető alkalmazásról beszélhetünk. Ugyanaz a csapat alkotta, akik a Battery Doctor-t is, ennek megfelelően egy minőségi darabról van szó. Ez a verzió jóval szimplább lett, ha tehát nagyon szeretsz az opciók között turkálni, talán kicsit túl egyszerűnek is fogod találni. Az app képes automatikus érzékelni a háttérben tevékenykedő alkalmazásokat, amelyek esetleg túl sok energiát igényelnek, és ezt természetesen jelzi is feléd, méghozzá egy ízléses, pipálós lista formájában, ahol egyből interakcióba is tudsz lépni, kedved szerint. Felvehetsz alkalmazásokat a “fehér listádra”, amiket ezután nem kapcsol le automatikusan a program. Külön extra a töltési asszisztens, ami a töltési idő mellett az aktuális akku-hőmérsékletet is jelzi neked.

CM_Battery_Saver_600x450-5

5. GO Battery Saver & Widgets (Android)

A szintén Androidos alkalmazás a GO fejlesztőcsapat terméke. A rendkívül nagytudású app részletes akkumulátor információkkal lát el téged, mint például a töltési idő vagy az okostöltési mód infói. Itt is vannak előre beállítható profilok, okos beállítások amelyek döntenek helyetted bizonyos szituációkban, illetve a widget adta kényelem is. Utóbbi rendkívül egyszerű beállítási lehetőségeket kínál mindössze egy koppintás által.

GO_Battery_Saver_600x450-6

6. BetterBatteryStats (Android)

Ez egy fizetős, Android-os akkumulátorkímélő-alkalmazás, körülbelül 800Ft-ba kerül. Mindezért cserébe viszont egy igen részletes, technikailag fejlettebb funkciókkal rendelkező app-ot kapsz. Valószínűleg éppen ezért jelenleg csak a root-olt készülékekre érhető el. A BBS képes megmutatni például azokat az alkalmazásokat, amelyek blokkolják az akku számára igen kedvező, energiaspóroló módba való belépést. Ezzel a programmal meg tudod találni ezeket a kellemetlen appokat is, így növelve okostelefonod üzemidejét!

BetterBatteryStats_600x450-7

7. Snapdragon Battery Guru (Android)

A telefonok egyrészét meghajtó SoC-ok gyártója, a Qualcomm terméke az Androidos Snapdragon Battery Guru akkumulátorkímélő-alkalmazás. Néhány egyszerűbb lépéssel próbál segíteni neked az üzemidőd meghosszabbításában. A hangsúly az egyszerűségen van, ritkán van szükség a felhasználó közbeavatkozására.

A telepítés után egy 7 napos “felmérő” időszakba kerülsz, amíg a program analizálja, mi is történik a telefonodon. Ezt követően kapsz visszajelzést a tapasztalatokról, illetve tippek formájában tanácsokat is láthatsz a potenciális optimalizálási lehetőségekről. Az app automatikusan is képes állítgatni a háttérben ezt-azt, hogy javuljon a készenléti időd.

Snapdragon_600x450-8

8. Carat (iOS és Android)

Egy igazi régimotoros a Carat, mely iOS alkalmazás formájában is elérhető az Android applikáció mellett, így a korábban említett "veszélyeztetett készülékek" közül képes például az iPhone 6 akkumulátorral is együttműködni. A Berkley Egyetem illetve a Helsinki Egyetem kollaborációja révén jutott el a felhasználókhoz ez az akkumulátorkímélő-alkalmazás, amely ugyan majdnem ugyanúgy működik, ahogy a legtöbb hasonló program is, de van egy kis csavar a dologban.

Az analízist ugyanis a Carat a felhőbe küldi el további megfigyelésre a szerverek felé, majd egy hetet követően kapsz egy listát, hogy mit lehetne jobban csinálni annak érdekében, hogy tovább bírja a készüléked akkumulátora.

Carat_600x450-9

9. Greenify (Android)

Ez az akkumulátorkímélő-alkalmazás kizárólag az Androidosok számára érhető el. Főként a háttérben megbúvó, mégis akkuidőt fogyasztó alkalmazások kiszűrésére használható app. Működésének módja, hogy a kiválasztott appokat olyan állapotba küldi, amiben nem érhetik el a rendszer erőforrásait, így jóval kevesebb energiát fognak igényelni. Ez a folyamat a “zöldítés - greenify”. Nem kell többé bajlódni a programok kilövésével, bezárásával, a Greenify egyszerűbben megoldja a dolgot neked. Csak arra figyelj, hogy az ébresztőt, és az üzenetküldőt ne engedd a közelébe :)

+1 tipp . Ha végképp nem használ semmi, látogass meg egy szervizt!

Bár a fent említett alkalmazások bizonyítottan megnövelik a készüléked akkumulátorának üzemidejét, legyen az iPhone, Samsung Galaxy, LG, Sony Xperia vagy Huawei okostelefon, a végtelenségig egyik aksi sem bírja majd. Éppen ezért érdemes azon készülékek akkumulátor cseréjét elvégezni, melyek már semmiféle javulást nem mutatnak. Az egyre romló akkumulátor teljesítmény ugyanis olyan végzetes hibákhoz vezethet, melyek az okostelefonod egyéb alkatrészeinek meghibásodását vonják maguk után.

+1+1 tipp Innen tudod, hogy az aksid cserére szorul

Mivel rengeteg tévhit és kérdés kering az akkumulátorokkal kapcsolatban, egy videó keretében oszlatjuk el a fejekben keringő felhőket. Megtudhatod, mennyi ideig bírja az aksid csere nélkül és milyen jelekből gyanakodhatsz a fáradására. És még több izgalmas infót is tartogatunk...

 

Ha bármi kiegészítésed, tapasztalatod lenne, vagy ismersz olyan alkalmazást, ami kimaradt cikkünkből, kérlek jelezd nekünk hozzászólásoddal!