A Netflix beszáll a játékiparba?

2021.06.01 0 hozzászólás 303 olvasás
A Netflix beszáll a játékiparba?

A Netflix hatalmas népszerűségnek örvend, hiszen egy rendkívül kedvező alternatívát biztosít azok számára, akik megunták a rengeteg reklámot és borzalmas műsort a televízióban. Az online tévézés óriásának tekinthető. De mi lenne akkor, ha a játékiparban is tényezővé szeretne válni?

Egyre több pletykát hallani arról, hogy a Netflix 2022-től szeretne a játékiparban is nagy sikereket elérni. Az Axiosnál jelent meg elsőként egy hír, miszerint a Netflix 2022-ben egy Apple Arcade-hez hasonló szolgáltatást szeretne felvenni a kínálatába. Külsős fejlesztők játékai mellett saját készítésű címekről is szó esett.

Az angol Reuters szerint pedig már többről van szó, mint egy pletyka, ugyanis ők már tudni vélik, hogy a Netflix a játékipar nagyágyúit próbálja megszerezni a projekt vezetésére.

A Netflix interaktív műsorai és gamer-sorozatai

Bár a játékok tekintetében szűznek mondható a Netflix, interaktív műsorok létrehozásában és sugárzásában már van tapasztalata. Gondoljunk csak a Bear Grylls ,,You vs. Wild”-ra vagy a Black Mirror: Bandersnatch-re.

Ezek a műsorok hatalmas szerepet vállaltak a műfaj létrejöttében, így a Netflix számára nem lenne teljesen új a megszokott formátumoktól való elrugaszkodás.

Netflix logó egy tv-n

A projekt vezetőjének aktív kutatása mellett a Netflixen futó számítógépes játékokat feldolgozó sorozatai is utalhatnak a felröppent hír valóságalapjára. A hatalmas múlttal rendelkező Castlevania alapján készült animációs sorozat 2017 óta fut a Netflixen, és az IMDb-n 8,2-es értékelést kapott.

A Castlevania mellett Andrzej Sapkowski legendás fantasy sorozatából, a The Witcherből szintén a Netflix készített sikeres filmadaptációt. Az IMDb-n ez a sorozat is 8,2-es értékelést kapott, bár ez szerintem kicsit túlzó. (Én végigjátszottam az összes The Witcher játékot, így talán irreálisan magasak voltak az elvárásaim a sorozattal kapcsolatban.)

A fentiekből világosan látszik, hogy fantasy-sorozatokban – mely stílusban rengeteg játék született – tud maradandót alkotni a Netflix.

De milyen sikereket érhet el a játékiparban?

Milyen platformon lesz először Netflix-játék?

Ha a Netflix klasszikus egyszeri, letölthető játékokban gondolkodik, akkor meg kell majd határoznia, hogy milyen platformok számára teszi elérhetővé játékait. A Fortnite a legjobb példa arra, hogy akár az összes platformon (PC, PlayStation, Xbox, okostelefon) lehet sikereket elérni egy címmel.

Sokkal izgalmasabb megoldás lenne azonban egy játék-streaming rendszer kialakítása, mint például a Google Stadia vagy az Amazon Luna. Bár az említett szolgáltatók egyike sem robbantott bankot, véleményem szerint a Netflix sokkal jobb esélyekkel indul e téren.

Gamer számítógép két monitorral

A 2020-ban tomboló koronavírus-járvány hatására korábban soha nem tapasztalt fellendülés volt megfigyelhető a Netflixre előfizető felhasználók számát illetően. Ez persze mérséklődik a vírus visszaszorulásával párhuzamosan, de a Netflix 207 milliós előfizetői tábora már most rendkívül jó alapot biztosít egy új szolgáltatás felfuttatására.

Összegzés

A játékipar hatalmasat kaszált a pandémiai alatt, hiszen rengetegen választották ezt a szórakozási formát az otthonukba való bezártság alatt. Ennek tudatában érthető, hogy a Netflix erre a piacra is szeretne betörni, és véleményem szerint igen jó esélyekkel indul a tőkéjének és jól szervezettségének köszönhetően.

A számítógépes játék iparának jövője a game-streaming, így a lehető legjobbkor csatlakozik ehhez a Netflix. Már csak ki kell várnunk a 2022-es évet.

Mi a véleményed a Netflix törekvéseiről? Ha előfizetőjük vagy, igénybevennél ilyen szolgáltatást? Válaszodat írd meg kommentben!

Kövess minket az instán

#SMART_CLINIC_HU