AirTag nélkül is követhető táska?

2022.06.10 0 hozzászólás 601 olvasás
AirTag nélkül is követhető táska?

Az Apple AirTag segítségével már nyomon tudjuk követni illetve meg tudjuk találni elhagyott vagy ellopott tulajdonunkat. De mindenképpen szükséges ehhez az Apple nyomkövetője? Miért nem gyártanak olyan táskákat például, amiben eleve van egy nyomkövető?

Létezik ilyen táska, és pont a közelmúltban mutatta be a kiegészítők gyártásával foglalkozó Targus cég. A nyomkövetővel ellátott táska ráadásul olyan jól sikerült, hogy díjat is fog kapni a januárban megrendezésre kerülő CES-en.

De hogyan hozta létre a Targus ezt a táskát? Mit érdemes tudni egyáltalán erről a nyomkövető technológiáról?

Az Apple U1 chipje

Az Apple AirTagről írt cikkünkben már említettük az Apple U1-es chipjét, most azonban járjuk körül kicsit részletesebben, hogyan is működik.

Az U1-es chip az UWB (ultra wideband) hullámhosszú technológiát alkalmazza. Ez tulajdonképpen a Wi-Fi-hez és a Bluetooth-hoz hasonló vezeték nélküli technológia, melynek 3 nagy előnye van az említett technológiákkal szemben.

Apple U1 chip

(kép forrása: blogdoiphone.com)

Az UWB technológia előnyei:

1. Beltéren belül tűpontos helymeghatározás

Két UWB jeladóvevő 10 méteren belül tizedmásodpercenként néhány milliméter pontosságú és irányérzékeny helymeghatározásra képes. A szabványok alapján a maximum hatótáv 200 méter. Egy Bluetooth 5-ös szabvány ezzel szemben csak pár centiméteres helymeghatározásra képes, ráadásul irány nélkül. Ennek oka az, hogy a Bluetooth-nál a távolságmérés a jelerősségen alapszik.

A Wi-Fi egy nagy hatótávolságú rendszer, ugyanakkor a helymeghatározás pontatlan és igen magas fogyasztással is bír.

2. Gyors és biztonságos adatátvitel

A Bluetooth 5-ös szabvány 2 Mbps-os sebességet ír elő, ezzel szemben az UWB technológia 27 Mbps-os adatátvitelre képes. A Wi-Fi és a Bluetooth keskeny 20-80 Mhz-es hullámsávokat használ 2,4 illetve 5 GHz körüli frekvenciákon, az UWB ezzel szemben 500 MHz és 1,3 GHz közötti széles sávokkal dolgozik 3,1-10,6 GHz-es frekvenciatartományban.

Ráadásul a jelentősen eltérő hullámhosszon való működésnek köszönhető, hogy a UWB hullámjelek nem interferálnak, azaz nem hatnak egymásra a Bluetooth és Wi-Fi eszközökkel.

3. Alacsony energiaszükséglet

A Wi-Fi-ről már említettem, hogy igen magas a fogyasztása. A Bluetooth-nak ugyan van LE (low energy) módja, de az UWB technológiának – az eltérő jeltovábbítási rendszernek köszönhetően – még a Bluetooth-nál si alacsonyabb az energiaigénye.

Milyen felhasználási módjai vannak az UWB technológiának?

Az Apple U1 chipje eddig több termékben is megjelent. Az iPhone 11 óta minden új Apple telefonban benne van az U1-es chip, és egyre több felhasználási módot fognak kitalálni hozzá a fejlesztők.

Az AirTag mellett ezt az elvet használja az Apple CarKey szolgáltatás is, aminek segítségével az U1 chippel felszerelt iPhone Wallet-jéhez lehet adni az autó kulcsát. (Ez inkább az USA-ban elterjedt felhasználási mód, de idővel minden bizonnyal Európában is el fog terjedni.)

De csak az Apple használja ezt a technológiát?

Természetesen nem.

Az UWB már meglehetősen régóta jelen van, és számos felhasználási módja van például az egészségügyben, de széles körben nem terjedt el költséges mivolta és körülményes gyártása és elhelyezése miatt.

UWB technológia

(kép forrása: svetandroida.cz)

Az utóbbi években azonban több, okostelefonok és egyéb okoseszközök gyártásával foglalkozó vállalat is használni kezdte a technológiát. A Samsung például beépítette a legutóbb megjelent csúcskészülékeibe, a Galaxy Note 20 Ultrába, a Galaxy Z Fold 2-be és a Galaxy S21 Ultrába.

Ezután a rövid ismertető után térjünk is vissza a Targus által bemutatott táskára.

Cypress Hero Ecosmart avagy az első okostáska?

Az Apple a 2021-es év elején tette elérhetővé az U1-es chip használatát kiegészítők gyártásával foglalkozó cégek számára, és a Targus élt is ezzel a lehetőséggel.

Az általuk bemutatott Cypress Hero Ecosmart hátizsákba egy U1-es chip van beépítve, így alkalmas az iPhone-on használt Lokátor applikáció segítségével nyomon lehet követni a táska pozícióját, lényegében úgy, mintha egy AirTaget tettünk volna a táskába.

És hogyan találja meg a tulaj az elhagyott táskát?

Az azonosítás ugyanazon az elven működik, mint ahogy az AirTag pozícióját kutatja fel az iPhone. A táskába épített jeladó egy gyakran változó nyilvános kulcsot sugároz, amit minden, a közelben lévő iPhone és iPad érzékel. Ezt ráadásul az iPhone-ok és iPadek tulajdonosai nem is veszik észre. Ezután a készülékek titkosítva továbbküldik a pozíciójukat az Apple szerverei felé, ami tartalmazza a közelben észlelt jeladó azonosítóját is.

Az így kódolva elküldött információ jut vissza a táska tulajdonosához. Ezzel a módszerrel a nyomkövetés anélkül megy végbe, hogy mások számára kiderülne, hogy pontosan hol van a jeladót tartalmazó táska.

Lényegében az összes, U1 chipet tartalmazó Apple készülék részt vesz az elveszett tárgy – ez esetben a táska – megtalálásában.

És miből készült ez a hátizsák?

A Targus elmondása szerint minden egyes hátizsák gyártásánál az újrahasznosított alapanyag 26 műanyag flakonnal felel meg, tehát rendkívül környezettudatosan készülnek ezek a hátizsákok.

CES 2022

(kép forrása: 24htech.asia)

A táskában vagy egy párnázott rekesz, ami alkalmas egy 16 hüvelykes MacBook Pro tárolására, emellett több kisebb rekesz és tároló is található a táska belsejében.

Az új modellt – hiszen ugyanilyen néven már kapható ilyen hátizsák, csak U1 chip nélkül – a következő CES-en fogják bemutatni, aminek a pontos dátuma is ismert, 2022. január 5-8-ig kerül megrendezésre Las Vegasban, de online is követhető lesz az esemény.

Neked mi a véleményed az ilyen nyomkövetős kiegészítőkről? Szívesen vásárolnál ilyen táskát? Válaszodat írd meg kommentben és ha tetszett a cikk, dobj egy lájkot!