Így nézhet ki, ilyen lehet az Apple-autó

2022.06.10 0 hozzászólás 395 olvasás
Így nézhet ki, ilyen lehet az Apple-autó

Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen is lehet majd az Apple autója, milyen külső és belső érdekességekre lehet számítani, és egy lehetséges kinézetet is bemutatunk. És ami talán a legfontosabb: Mikor kerülhet az Apple-autó az utakra?

Az, hogy az Apple tervei között szerepel egy Apple-autó elkészítése, már régóta ismert. Az elmúlt években több, autóipari szakembert is szerződtettek, ami egyértelmű jele annak, hogy komolyan gondolják.

Mit tudunk eddig az Apple-autóról?

2020 decemberében adott ki legutóbb hivatalos megerősítést az Apple azzal kapcsolatban, hogy továbbra is folyik az Apple-autó projekt.

A Reuters szerint az Apple 2024-re tervezi piacra dobni saját autóját, de az ismert és megbízható Apple-elemző, Ming-Chi Kuo úgy véli, hogy legkorábban 2025 és 2027 között láthatjuk az Apple-autót.

Azt is tudni lehet, hogy nem teljesen önálló munkáról van szó, hiszen egy kifejezetten autókkal foglalkozó vállalattal közösen fogja létrehozni az Apple a saját járművét. Azt tudjuk, hogy már tárgyalásokat folytattak a dél-koreai Hyundai céggel, és bár felröppentek olyan pletykák, hogy idén márciusban megkötötték az üzletet, ez az információ azóta se lett hitelesítve.

Apple-logó egy épületen

(kép forrása: unsplash.com)

És hogy milyen nagy újítások várhatók az Apple-autótól?

Az Apple-autó miben hozhat újat?

A Hyundai és az Apple együttműködését érintő pletykák középpontjában egy forradalmian új akkumulátor rendszer volt, illetve Ming-Chi Kuo szerint az Apple az autójához is a tajvani TSMC-vel fogja elkészíttetni a chipeket, melyek az Apple A12 Bionic-ra fog épülni.

Az Apple 2021-ben egy csapatot küldött Dél-Koreába, hogy olyan cégekkel is tárgyaljanak, mint az LG, ami szintén arra utal, hogy továbbra is próbálnak új partnereket találni az jövendőbeli autójuk ellátási láncához.

Nyilván az Apple-autó a Tesla-val akarja majd felvenni a versenyt, így nem meglepő, hogy önvezető autó kifejlesztéséről van szó. 2017 júniusában Tim Cook úgy nyilatkozott, hogy az önvezető szoftver kifejlesztése az egyik legnehezebb dolog, amivel valaha dolguk volt, tekintve, hogy mekkora felelősséggel jár egy ilyen rendszer kialakítása.

És hogyan fog kinézni az Apple-autó?

Hogy néz majd ki az Apple-autó?

Nyilván hivatalos látványtervet nem adott ki az Apple, hiszen az cupertinoi vállalatra szinte mindenkinél jobban jellemző az, hogy rejtegetik az új termékeiket.

A korábban elfogadott és hitelesített szabadalmak alapján azonban most a lízingeléssel foglalkozó Vanarama nevű vállalat létrehozott egy fantáziát arról, hogyan is képzelik el ők az Apple-autót. (Érdekes, mennyi energiát és munkaórát képesek ölni emberek egy olyan dologba, ami érdekli őket és szeretnék már nagyon látni azt.)

Milyen lehet az Apple-autó?

Külső megjelenésben nyilván futurisztikus megjelenésre számít a Vanarama, bár ezzel kapcsolatban én kissé szkeptikus vagyok. Az autók terén a drasztikus változásokat nem szokták annyira jól fogadni a vásárlók, így szerintem nem várható majd annyira formabontó külső, mint amire a Vanarama számít.

A keréken szerintük egy Apple logó fog szerepelni, ami akár túlzásnak is tűnhet, de nem hiszem, hogy ki lehetne zárni ennek megvalósítását.

Ami már sokkal érdekesebb, az az egybefüggő, oszlop nélküli szélvédő, ami nyilván egy nagy innováció lenne, de a megvalósítása nem lesz egyszerű.

A Vanarama szerint az autó kilincsei úgy fognak kinézni, mint az iPhone oldalán lévő gomb, illetve azt is el tudják képzelni, hogy ugyanolyan színekben lesz kapható az Apple-autó, mint az iPhone-ok.

Az Apple-autó a Vanarama szerint

(kép forrása: vanarama.com)

Milyen lesz az Apple-autó belseje?

Az Apple-autó belsejében is marad a futurisztikus elképzelés a Vanarama modelljén.

A műszerfalat úgy képzelik el, hogy az egy egybefüggő, óriási kijelző lesz, amin a tulajdonos a saját elképzelése szerint rendezheti majd az autó egyes rendszereinek a kezelőfelületét, mint például a légkondicionáló, a hangrendszer vagy a navigáció.

Az egyik legérdekesebb elképzelés a kormányba épített Siri, ami természetesen hanggal irányítható lenne, irányítani lehet vele az autó rendszereit, ráadásul felszólítás nélkül tenne javaslatokat az autó vezetőjének.

A Vanarama oldalán egyébként magad is megnézheted a látványtervet, ráadásul be is tudsz ülni az Apple-autóba és körül tudsz nézni a belsejében is.

És hogy mennyi fog ebből megvalósulni?

Digitális műszerfal az Apple-autóban

(kép forrása: vanarama.com)

Az igazi Apple-autó milyen lesz?

Mivel a legoptimistább becslések szerint is 2025 lehet a legelső év, amikor valóban bemutatja az Apple a saját tervezésű autóját, rengeteget kell még várni arra, hogy valóban lássuk az autót.

Ha egyáltalán elkészül.

A technika világában 4 év roppant sok időnek számít. 4-5 év múlva a mai elképzeléseinknél akár sokkal fejlettebb dolgok is megjelenhetnek, de az is lehet, hogy a Vanarama túl sokat képzel bele a projektbe.

A jelen álláspont szerint azonban az Apple komolyan gondolja a dolgot, így nem lehet kizárni, hogy valóban előrukkolnak valamivel a következő években.

Addig azonban marad számunkra a találgatás és az izgatott várakozás.

Szerinted hasonlítani fog az igazi autó a Vanarama által elképzelt autóra? Mi a véleményed ezekről az önvezető autókról? Válaszodat írd meg kommentben és ne felejtsd el megosztani a cikket!