Apple iPhone X megjelenés, árak, jellemzők és specifikációk

2017. szeptember 15. -
Az első és legfontosabb: az iPhone X helyesen ejtve: iPhone Ten. Véletlenül sem "iksz". Cikkünkben ezenkívül kitérünk még az új iPhone kijelzőjére, akkumulátorkapacitására, magyarországi megjelenésére, és minden egyéb információra, mely fontos lehet a felhasználók számára.
Apple iPhone X megjelenés, árak, jellemzők és specifikációk

Az iPhone X színe

A jubilleumi készülék egyelőre csupán két színben lesz elérhető, asztroszürke és ezüst kiadásban. Egyes híresztelések szerint később több színvariánst is piacra dob majd az Apple (néhányan például vörös iPhone X-ről beszélnek), de ezzel kapcsolatban inkább várjuk meg a hivatalos állásfoglalást.

A készülék, az iPhone 8 és 8 Plushoz hasonlóan elől-hátul üvegborítást kapott. Persze, ahogyan a “8-asokkal” kapcsolatban is feltettük a kérdést, vajon mennyit számít ez annak, akinek fontos a készülék épsége, és egy karcálló tokkal védi majd az iPhone X-t? Továbbá az is érdekes kérdés, hgy mennyire lesznek sérülékenyek az új üvegborítások?

Az iPhone X kamerája

A bemutató során szembetűnően nagy hangsúlyt fektettek az iPhone X kamerájának ismertetésére. Bevallom, amíg az élő online közvetítést írtam, gyermeki örömmel fogadtam minden egyes újítást, amit az Apple örömmel jelentett be. Azóta aludtam rá egyet-kettőt, és kissé szkeptikussá váltam.

iPhoneXcamera-560x335_1

Az az érzésem támadt ugyanis, hogy azért fektettek annyi figyelmet a kamera bemutatására, mert valójában nem találni igazi átütőerőt a jubilleumi iPhone-ban. De erről majd később.

Specifikációit tekintve az iPhone X kamerája nem sokban tér el az iPhone 8 Plus kamerájától, melynek részletezését ebben a cikkben találod.

Az iPhone X kijelzője

Az 5,8”-os iPhone X igazi érdekessége, hogy a teljes előlapja kijelző. Legalábbis az Apple ezt állítja. Az internet népe pedig azóta meme-et meme-re halmoz, lévén a “teljesen kijelző” fogalmába nem mindenki számára fér bele az, hogy az iPhone X kijelző felső részéből továbbra is lecsippent egy apróbb szeletet az előlapi kamera és a hangszóró kivágása.

iphonexui

A szóban forgó komponens egyébként egy Super Retina-HD-kijelző, amely 2436 × 1125 képpontos felbontásra képes és rendelkezik a 3D Touch funkcióval (érintés erőssége más funkciókat hívhat elő). A kijelzőt ellátták továbbá egy ujjlenyomatok ellen védő, zsírtaszító bevonattal is. Ettől függetlenül egy karcálló iPhone X kijelzővédőre továbbra is szükségünk lesz, ha nem szeretnénk, hogy néhány hét után összekarcolódjon a vadiúj készülék. 

Az iPhone X Home gombja

Nos, az nincs neki. A Touch ID-t ugyanis lecserélte az Apple. A X modellt már nem az ujjlenyomatunk, hanem az arcunk felismerése nyitja majd fel. Az Apple szerint így 1 az 1 millióhoz esélye lesz annak, hogy illetéktelenek felébreszthessék a kijelzőt. (A Touch ID-nál ez a szám 1 az 50 ezerhez volt.)

Sokak szerint azonban ennek a funkciónak még nincs sok haszna, azt leszámítva, hogy az Apple Pay is Face ID-val lesz majd üzemeltethető. Persze, anno a 3D Touch-ról is ezt mondták, és én is szkeptikus voltam, de ma már nagyon morcos lennék, ha ennek a funkciónak a hiányában nem tudnám előhívni az ébresztő gyorsbeállításait, vagy ne tudnám azonnal továbbítani az adott fájlt.

Az iPhone X akkumulátora

A készülék üzemeideje megközelítőleg az iPhone 8 Plus üzemidejével lesz azonos. A használat intenzitásától függően 13-21 óra között húzza majd az iPhone X akkumulátora. Persze mindig kihangsúlyozzuk, ez akkor lesz hivatalos, amikor a felhasználók kezébe kerül a készülék.

További érdekesség, hogy az iPhone X is megkapja a vezeték nélküli töltést. Igaz, ez nem a csomaghoz jár majd. Az Apple vezeték nélküli töltőjét borsos áron, külön kell megvásárolnunk. (De ez valószínűleg senkit nem lepett meg, ugye?)

iphone_x_wireless_charge

Vízálló lesz az iPhone X?

A félreértések elkerülése végett, ahogyan az iPhone 8-ról szóló bemutatóban, a X esetében is bemásolom az Apple hivatalos állásfoglalását:

"Az iPhone X porálló, cseppálló és vízlepergető. A vizsgálatokat ellenőrzött laboratóriumi körülmények között végezték. A készülék az IEC 60529-es szabvány szerint IP67-es besorolású. A porállóság, a cseppállóság és a vízlepergetés nem állandó jellemzők. A készülék ellenálló képessége a természetes elhasználódás eredményeként csökkenhet. Az iPhone-t nedves állapotban tilos tölteni. A használati útmutató írja le, hogyan kell megtisztítani és megszárítani a készüléket. A folyadékok okozta károkra a jótállás nem érvényes."

555205-iphone-x

Mikortól lesz megvásárolható Magyarországon az iPhone X?

Jelenlegi információink szerint Magyarországon október 27-től előrendelhető lesz, november 3-tól pedig már meg is vásárolhatjuk az iPhone X-t. Előzetes várakozások szerint az árak a következőképpen alakulnak majd:

  • iPhone X 64 GB – 379.990 Ft
  • iPhone X 256 GB – 439.990 Ft

Érdemes lesz követned a blogunkat, ugyanis minden újonnan érkező hírről, melyek ami az új iPhone-okkal kapcsolatosak, azonnal beszámulunk

5 zseniális tok, amelyek a félmillió forintos iPhone X-nek nyújtanak megbízható védelmet 5 zseniális tok, amelyek a félmillió forintos iPhone X-nek nyújtanak megbízható védelmet
2017. szeptember 26.
Az Apple végre bemutatta az új iPhone-t, a gyönyörű iPhone X-et. Amennyiben előrendelést tervezel, semmiképp se felejts el ütésálló tokot is választani hozzá, hogy már az első naptól kezdve biztonságban legyen újdonsült okostelefonod, hiszen egy ilyen készülék bizony nem kis befektetés.
Ezek lesznek a Galaxy S10 nagy újdonságai? Ezek lesznek a Galaxy S10 nagy újdonságai?
2018. április 20.
Az okostelefonokkal kapcsolatos találgatások kicsit olyanok mint a viccek. A fele mindig igaz.
5 ok, amiért megéri iPhone SE-t venned 5 ok, amiért megéri iPhone SE-t venned
2016. március 29.
Akár 158 ezer jó okot is fel lehetne sorolni, miért érdemes megvásárolnod az iPhone SE-t. A viccet félretéve azonban kijelenthetjük, hogy a készülék előnye nem csupán az árban mutatkozik meg, sőt! Összeszedtük neked, miért vedd meg az Apple legújabb „olcsó” mobilját.