Miket mutatott be az Apple a Peek Performance eseményen?

2022.05.31 0 hozzászólás 160 olvasás
Miket mutatott be az Apple a Peek Performance eseményen?

Túl vagyunk 2022 első Apple eseményén, és az idei évben is azt lehet mondani, hogy roppant erősen indított az cupertinói vállalat. Ebben a cikkben végignézzük, miket mutatott be az Apple a Peek Performance eseményen.

Az Apple kiemelt figyelmet szokott fordítani a március-áprilisban megrendezett bemutatóira, hiszen ezek az év első eseményei, ráadásul az év elejét a fő rivális, a Samsung szokta uralni, így az Apple szeret ilyenkor nagyokat húzni, amivel magára terelheti a nagyérdemű figyelmét.

Ez lehet az oka annak is, hogy a Peek Performance-t még a szokásosnál is nagyobb várakozás kísérte, hiszen ez alkalommal úgy tűnik, jobban sikerült titokban tartani a bejelentésre váró termékek specifikációit.

Nézzük is, milyen újdonságokat tartogatott erre az évre az Apple.

iPhone SE 2022

A legnagyobb érdeklődés természetesen az úi iPhone-okat szokta körülvenni, most sem volt ez másképp. Az Apple-nek azonban ezúttal sokkal jobban sikerült eltitkolnia az új iPhone SE-vel kapcsolatos információkat.

Sokáig azt hittük, hogy iPhone SE 3 lesz az új készülék neve, aztán felröppentek olyan pletykák is, hogy az iPhone SE+ 5G elnevezést kapja majd az új telefon. Végül egyik sem valósult meg.

Az iPhone SE 2022-ről írtunk egy külön cikket, így itt most nem fogom részletesen bemutatni.

Lássuk, milyen újdonságok érkeztek még.

iPad Air (2022)

Az új iPad Air kapcsán már korábban is hallani lehetett, hogy meg fogja kapni az M1 chipet, és ez meg is történt.

A 2020-as iPad Air még az Apple A14 Bionic processzort használja. Az Apple M1 ennél 60%-kal erősebb teljesítményre képes, ami jelentős fejlődésnek tekinthető az olcsóbb iPad Air tekintetében. Ez ugyanaz a processzor, amit az iPad Pro is használ.

Ennek a processzornak köszönhetően az Apple egy igen komoly vállalást is tett.

Állításuk szerint ez az iPad Air 2x olyan gyors, mint bármelyik, hasonló árkategóriájú Windows rendszert futtató táblagép.

Az erősebb processzornak köszönhetően emellett az iPad Air sokkal jobban teljesít a grafikai programok futtatásánál is, illetve azok számára is jó opciót nyújt, akik játékra is használni szeretnék az iPad-jüket.

Az iPad Air front kamerája is kapott egy nagyobb frissítést. A korábbi 7 MP-es lencsét egy 12 MP-es váltotta. A Center Stage funkciónak köszönhetően pedig az iPad Air sokkal felhasználóbarátabb lett. Ennek a funkciónak köszönhetően videobeszélgetések alkalmával a látószög automatikusan kitárul, ha új arcok jelennek meg a kamera előtt.

Az új iPad Air 5 különböző színben lesz kapható: Space Grey, Starlight, Pink, Purple és Blue.

Az új iPad Air 64 illetve 256 GB-os háttértárral lesz elérhető. A 64 GB-os verzió 249 ezer Ft-tól, míg a nagyobb tárhellyel rendelkező modell 309 ezer Ft-tól lesz megvásárolható az Apple hivatalos weboldalán.

Apple iPad Air

(kép forrása: macrumors.com)

Apple M1 Ultra processzor

Az Apple M1 chipjei okoztak már meglepetéseket az elmúlt években, de az új M1 Ultra minden korábbi várakozást felülmúlt.

Az M1 Ultra egy 5 nm-es technológiával készült processzor, ami lényegében 2 db M1 Max SoC egységből áll. Ez tehát azt jelenti, hogy a két processzor egyként működik, mivel a két lapkát az Ultra Fusion összekötő kapcsolja össze.

Így tehát összesen 114 milliárd tranzisztor található a lapkakészleten, ami egészen elképesztő teljesítményre képes.

De milyen processzorokhoz hasonlítható az M1 Ultra teljesítménye?

Egy Core i9-12900K típusú processzort és GeForce RTX 3090-es videókártyát tartalmazó konfigurációval is össze lett hasonlítva az Apple új csúcsgépe, és igen érdekes eredmények születtek.

Bár az egyszálas tesztelések során erősebbnek bizonyult a Core i9-12900K, de a többszálas tesztek során az M1 Ultra már jobban teljesített. Emellett Ryzen processzorral felszerelt konfigurációkat is maga mögé utasított.

És hogy mi a legdurvább az egészben?

Az ilyen erős processzorok általában óriási energiaszükséglettel is rendelkeznek. Az Apple M1 Ultra azonban ebben is sokkal jobban teljesít.

A korábban említett Core i9-12900K processzornak például 125W teljesítményre van szüksége a működéshez, ehhez képest az Apple M1 Ultra csak 60W-ot fogyaszt. Ez rendkívül nagy különbségnek tekinthető.

A jelentős fogyasztáskülönbség oka természetesen az eltérő gyártási technológia. Ha érdekel a téma, akkor olvasd el az IBM 2 nm-es technológiával készülő processzoráról szóló cikkünket is.

M1 Ultra

(kép forrása: techradar.com)

És hogy milyen gépben dolgozik majd az Apple M1 Ultra?

Apple Mac Studio

A Mac Studio az Apple új asztali mini számítógépe. Lényegében úgy néz ki mint a Mac mini, de annál magasabb ez a gép, illetve sokkal több csatlakozó is található rajta.

És hogy miért magasabb ez a gép?

A gépház azért lett nagyobb, mivel a Mac Studio megkapja a korábban említett M1 Ultra chipet, aminek a hűtéséhez szükség volt egy komolyabb processzorhűtőre. Ez pedig mivel nagyobb, így szükséges a nagyobb hely is.

Emellett pedig a nagyobb gépháznak köszönhetően az Apple ki tudta bővíteni a gépbe épített portok számát is. A Mac Studio rendelkezik 4 db USB-C porttal, 2 db USB-A porttal, 1 db 10 gigabites Ethernet csatlakozóval, 1 db HDMI és 1 db 3,5-ös Jack csatlakozóval.

Az előlapon továbbá található még 2 db USB-C aljzat és egy SDXC kártyaolvasó is.

És mennyibe fog kerülni a Mac Studio?

Két különböző felszereltséggel dobja piacra az új gépet az Apple.

Apple Mac Studio

(kép forrása: macrumors.com)

Az alapmodell – ami az M1 Max processzort kapta – 880 ezer Ft-tól lesz elérhető. Ebben 32 GB RAM és egy 512 GB-os SSD található.

Az M1 Ultra-val felszerelt modell azonban már 1 679 000 Ft-ért kapható, igaz ebbe 64 GB RAM és 1 TB-os SSD került.

Ezek ugyan rendkívül magas árak, de egy csúcskategóriás PC is hasonló árban kapható. Az Apple mindenesetre bízik abban, hogy sikeres lesz a Mac Studio, hiszen a bejelentéssel párhuzamosan már le is állította a 27 hüvelykes, Intel processzorral szerelt iMac forgalmazását.

És milyen monitort éri meg csatlakoztatni a Mac Studiohoz?

Studio Display

A Peek Performance utolsó lényeges bejelentése a Studio Display. Ez a kijelző a tökéletes választás az új Mac Studio mellé, nem véletlen, hogy egymás után mutatta be a két terméket az Apple.

De mit tud nyújtani az Apple Studio Display?

A Studio Display 27 hüvelykes átmérőjű és 5K felbontás megjelenítésére képes. A ProMotion azonban nem opció, így fixen 60Hz-en működik a monitor. Egy ilyen kijelzőnél véleményem szerint alap lett volna egy adaptív kialakítás, hogy a megjelenített tartalom szerint változtassa a monitor a frissítési gyakoriságot. Talán majd a következő modellnél ezt is beépíti az Apple.

A monitor hátoldalán található 3 USB-C csatlakozó illetve egy Thunderbolt 3 csatlakozó is, amin keresztül tölteni lehet a monitorhoz csatlakoztatott MacBookot.

És hogy mi az extra a Studio Display esetében?

A beépített processzor.

A Studio Display ugyanis tartalmaz egy Apple A13 chipet. Ez a processzor – amit az iPhone 11 és a 2020-as iPhone SE is használ – látja el a mikrofonok által felvett hangok szerkesztését, illetve a monitoron található 6 db hangszóróból álló hangrendszert is működteti a Dolby Atmos szabványnak megfelelően.

 

Az A13 chip emellett azért került a Studio Display-be, hogy a kamera is kapjon egy rendkívül izgalmas újítást. A monitorba épített processzor segítségével az Apple ugyanis létrehozta a Rivaldafény funkciót. A 12 MP-es beépített kamera így követni tudja a monitor előtt ülőket, így ha videochatelsz, a kamera követi a mozgásod, így sosem fogsz kilógni a képből.

És mennyibe kerül a Studio Display?

Az árszabás természetesen nem az átlag felhasználókat célozza. Az alapmodell normál üveggel 659 ezer Ft-ért kapható. Nanotexturált üveggel – ez egy kevésbé tükröződő felületet biztosít – azonban már 799 ezer Ft-ba kerül. (Ezek az árak ráadásul még nem is tartalmazzák azt, ha állítható állványt is szeretnénk az új monitorhoz.)

Ez azonban még mindig nem a legmagasabb ár. A Pro Display XDR verzió már majdnem 2 millió forintba kerül. Az elképesztő árakkal kapcsolatban azonban érdemes megjegyezni, hogy ez a monitor nem az átlag, hanem professzionális felhasználók részére készült.

Apple Studio Display

(kép forrása: macrumors.com)

Az új Apple operációs rendszerek és egy új, zöld iPhone

Az új termékek egyébként kivétel nélkül március 18-tól lesznek elérhetőek, az előrendeléseket azonban már az esemény lezárása óta le lehet adni az Apple weboldalán.

A Peek Performance eseményen bemutattak 2 teljesen új színvilágú iPhone-t is. Az Apple-re jellemző, hogy a már megjelent iPhone-okat pár új színnel frissítik.

Az iPhone 13 és 13 mini így kapott egy sötét zöld árnyalatot, míg a 13 Pro és Pro Max pedig egy ,,alpesi zöld” fantázianévvel ellátott verziót. Ez valamivel világosabb mint az iPhone 13 esetében, és ez egy matt hatást keltő felület.

Az új operációs rendszerek is megérkeztek a napokban, így elérhető az Apple tvOS 15.4, a watchOS 8.5, az iPadOS 15.4 és az iOS 15.4 is. Utóbbiról részletes bemutatóval is készülünk.

Zöld iPhone 13 és 13 Max

(kép forrása: tomsguide.com)

És mikor várható a következő Apple esemény?

Milyen Apple események várhatóak 2022-ben?

A következő jelentősebb Apple esemény a WWDC 2022 lesz, ami előreláthatólag júniusban kerül megrendezése. Az elmúlt 2 évben csak online lehetett látogatni az eseményt, de az idei lebonyolítás részleteire még várnunk kell.

A WWDC – ami tulajdonképpen az Apple-alkalmazások fejlesztőinek jelent nagyon sokat – rendszerint nyár elején kerül megrendezésre, és a központjában az operációs rendszerek következő nagy verziói vannak.

Ez azt jelenti, hogy az idei WWDC-n bemutatásra kerülhetnek az ősszel megjelenő új verziók, mint az iOS 16, az iPadOS 16 vagy a watchOS 9.

Természetesen a rendezvény közeledtével foglalkozunk majd a várható újdonságokkal.

Ha tetszett a cikk, oszd meg, hogy mások is el tudják olvasni. Ha pedig bármilyen problémád akad az iPhone-oddal vagy Apple számítógépeddel, nyugodtan keresd fel üzletünket személyesen vagy vedd igénybe szervizfutár szolgáltatásunkat.

Tervezd meg az idődet, ne állj sorba!

VIP szolgáltatás. VIP ügyfeleknek.
Válassz egy szabad időpontot, és soron kívül intézzük a hibás készüléked javítását

Időpontot foglalok »
Válaszd a kényelmet, intézd a szervizt otthonról!

Ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy hibás készüléked megjavítsuk. Jelezd felénk igényed, és hozzuk-visszük megjavítva.

Többet a szervizfutárról »

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.