iPad (2018) szakértői szemmel - Nem lesz könnyű menet a javítása

2022.06.29 0 hozzászólás 1911 olvasás
iPad (2018) szakértői szemmel - Nem lesz könnyű menet a javítása

Az Apple készülékeit nem csak szoftveresen, hardveresen is érdemes megvizsgálni. És most nem a száraz számokra gondolunk, hanem a felépítésére, illeszkedésére, stb. Miért fontos ez neked? Mert most derül ki, hogyha összetöröd majd, hozzávetőlegesen mennyit kell fizetned a javításáért.

Az Apple 2018-as iPad készülékének belseje meglepően hasonló a 2017-es modellhez. Az iFixit szétszerelési jelentése rámutatott arra, hogy az LCD kijelző javításai olcsóbbak, mint a Pro modelleké, mivel a képernyő nem laminált. Viszont az esetleges utángyártott szolgáltatások beiktatása még mindig nehézkes, mivel a belső alkatrészek rögzítésére rengeteg ragasztóanyagot használtak.

 Az A10 Fusion chip, amelyet a 329 dolláros 2018-as iPad-en látunk, ugyanaz, mint amit a 2 GB RAM-mal rendelkező iPhone 7-es telefonok esetében használnak.

 Az új Apple Pencil támogatása ebben az iPad-ben úgy tűnik, hogy a Broadcom érintőképernyős vezérlőktől származik, amit korábban az iPad Pro modellekben is láttunk már.

A tavalyi belépő szintű iPad-hez hasonlóan az LCD-kijelző külön van választva a fedőüvegtől. Ha az iPad-et leejtjük és a képernyő megreped, az üveg helyettesíthető anélkül, hogy ki kellene cserélni a teljes kijelzőegységet és a digitalizálót.

iPad-(2018)-szerviz-index2

A szerelés nehézsége

 

Általánosságban elmondható, hogy nem túl érdekes a szétszerelés eredménye, mivel a készülék többnyire az előző generációs modell másodpéldánya. Az iFixit emiatt sajnálja azt a tényt, hogy az Apple továbbra is erős ragasztókat használ annak érdekében, hogy az iPad alkatrészek stabilan maradjanak.

 

Mivel ezeket a ragasztóanyagokat fel kell melegíteni, és meg kell törni a tablet felnyitása közben, a javítások némileg roncsoló jellegűek lehetnek.

 

A 12,9 hüvelykes iPad Pro a ragasztás helyett speciális húzózsinórokat használ az elemek tartására, mely egy olyan dizájn választás, amelyet nem alkalmaztak más modelleknél. Ha az iPad-en is ezt a zsinóros megoldást választották volna, sokkal könnyebben lenne javítható a készülék.

 

Emiatt sajnos a 2018-as iPad az iFitxit-től 2/10 értékű javítási pontot kapott.

 

A javítások ugyan olcsóbbak lesznek a kedvező árú belső alkatrészek miatt, mint az iPad Pro esetében, viszont a kivitelezés továbbra is nehézkes marad.

Szervizeinkben az iPad-ek minden fajtáját szereljük, legtöbb esetben kijelzőt és akkumulátort kell cserélnünk, de nem ritka a beázás utáni ultrahangos tisztítás, vagy épp a szoftverfrissítések elvégzése sem. Természetesen az iPad-ben nem csak a felsorolt hardverek hibásodnak, így raktáraink töltöttek szalagkábelekkel, csengő- és beszédhandszórókkal, és egyéb, a készülék számára létfontosságú perifériákkal. Bármilyen meghibásodást észlelsz a készülékeden, hozd el szervizünkbe, megjavítjuk.

Kérdésed van? Tedd fel a cikk alatti komment szekcióban!

(Forrás: 9to5mac.com)