Az iPhone 13 legújabb kiszivárgott funkciói

2022.06.10 0 hozzászólás 930 olvasás
Az iPhone 13 legújabb kiszivárgott funkciói

Az iPhone 13 idén ősszel érkezik, és a nyár folyamán egyre több hír szivárog ki az új széria sajátosságairól. Vannak olyan funkciók amelyeket már ismerünk, illetve olyanok is, amikről még nem kaptunk hivatalos bejelentést. Melyek ezek az újítások?

Az Apple idén is 4 modellt dob piacra, tehát idén is kapunk egy mini változatot, csakúgy mint a tavalyi évben. A bemutatás a legutóbbi információk szerint szeptember 14-én esedékes. Ez azt jelenti, hogy már szeptember végén, október elején kaphatóak lesznek az új modellek.

De mit tudunk eddig az iPhone 13-ról?

iPhone 13 design, megjelenés

A modell megjelenésben semmi extra változást nem kap, hiszen a 2020-ban megjelent 12-es széria egy alapos ráncfelvarrást kapott, így ez a 2021-es modellek esetében nem várható.

Annyit azonban érdemes megemlíteni, hogy a 13-as sorozat készülékei 0,26 mm-rel vastagabbak lesznek, hiszen az erősebb akkumulátor – amelyről később írunk részletesebben – beépítéséhez erre szükség van. Ennek köszönhetően nyilvánvaló, hogy kissé nehezebb is lesz az iPhone 13.

Az iPhone 13 és és 13 mini esetében a hátlapon található kamera nem egymás alatt fog elhelyezkedni, hanem átlósan. Ennek okát egyelőre nem tudni, hiszen ugyanúgy mint az iPhone 12 esetében egy széles és egy ultraszéles objektívről beszélhetünk. Az újrapozícionálást esetleg indokolhatja a szélesvásznú objektív esetén újdonságnak számító szenzor-eltolásos optikai képstabilizáló funkció.

2 különböző kameraelrendezés iPhone-ok esetében

(kép forrása: macrumors.com)

Az iPhone 13 Pro és Pro Max esetében hátsó kamera egység is nagyobb lesz.

Nagyobb réztekercs a hátlapban

Max Weinbach információi szerint az iPhone 13 egy nagyobb területű réztekerccsel  rendelkezik majd a hátlapban, így nagyobb felületen tud energiát felvenni vezeték nélküli töltés esetén. Ebből következik, hogy gyorsabban lehet majd feltölteni a telefont.

Emellett a hőelvezetésben is nagy szerepe lesz, így a telefon kevésbé fog melegedni töltés közben.

iPhone 13 kijelző

Ha hihetünk a kiszivárgott híreknek, az új iPhone kijelzője több szempontból is változik a korábbi modellekéhez képest.

Lássuk, pontosan miben.

Kisebb bevágás a kijelző tetején

Egy japán oldal, a Mac Otakara szerint a kijelző tetején lévő bevágás mérete is csökkenni fog az iPhone 13 esetében. Ennek oka pedig az, hogy mind a TrueDepth kamera, mind pedig a hangszóró a telefon keretébe lesz beépítve, így nem lesz szükség akkora bevágásra.

Ezzel lényegében esztétikusabb lesz a kijelző és nagyobb lesz a felülete is.

Egy iPhone 12 és egy iPhone 13 egymás mellé rakva

(kép forrása: macrumors.com)

Touch ID a kijelzőn?

Az Apple az X szériánál tért át a Face ID rendszerre, amellyel kapcsolatban akadnak azóta is problémák. Az utóbbi években megjelent készülékek között egyedül az iPhone SE 2020 kapott Touch ID szenzort, melyet sok felhasználó hiányol az utóbbi években megjelent iPhone modellekről.

Az iPhone 13 lehet a vízválasztó, ugyanis a Wall Street Journal egyik munkatársa írt arról, hogy az Apple egy kijelzőbe telepített ujjlenyomat olvasón dolgozik.

Az egyik lehetőség, hogy a klasszikus optikai technológiát használják, mely a többi gyártó esetében már évek óta bevett szokás. Van azonban egy sokkal modernebb megoldás is, ez pedig az ultrahangos technológia, amely hanghullámokat használ az ujjlenyomat feltérképezéséhez. A szakértők szerint ez egy sokkal biztonságosabb rendszer mint az optikai megoldás.

Az iPhone 13-ban tehát minden bizonnyal lesz Face ID illetve Touch ID rendszer is.

Egy iPhone kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasóval

120 Hz-es ProMotion kijelző

Már az iPhone 12 Pro esetében is felröppentek olyan pletykák, hogy esetleg 120 Hz-es kijelzőt kap, ez végül nem valósult meg a viszonylag alacsony akkumulátor kapacitás miatt.

Az iPhone 13 esetében azonban – a jelentős akkumulátor növekedésének köszönhetően – megnyílik az út a 120 Hz-es technológia bevezetésére. A 2021-ben megjelenő iPhone-ok közül kettő fog alacsony fogyasztású LTPO technológiával rendelkező OLED kijelzőt kapni. Az LTPO technológia lényege, hogy a kijelző hátlapja ki-be kapcsolja az egyes képpontokat a kijelzőn, így jelentősen csökkentve annak energiafogyasztását.

Az OLED kijelzőket nagyobb hányadát a Samsung, kisebb részét az LG szállítja az Apple számára. A Samsung idén májusban kezdett hozzá ezek gyártásához.

iPhone 13 töltés

Korábban pletykáltak arról, hogy esetleg az Apple is áttér az USB-C típusú töltőcsatlakozóra, azonban a neves Appel elemző, Ming-Chi Kuo ezt cáfolja.

Szerinte az Apple az iPhone 13 esetében is a Lightning töltő portot fogja használni, hiszen vízállóság tekintetében sokkal jobb mint az USB-C.

A következő iPhone generációk így valószínűleg használni fogják még a Lightning portot, amíg a MagSafe tartozék nem lesznek mind olyanok, amelyek lehetővé teszik a port nélküli iPhone-ok kialakítását.

Vezeték nélküli töltő az asztalon

(kép forrása: unsplash.com)

Fordított vezeték nélküli töltés

A legnagyobb újdonság is a töltéssel kapcsolatos, de ez egy teljesen más dimenzió. Számomra már a vezeték nélküli töltés is egy nagyon futurisztikus dolognak tűnt, hiszen gyerekkorom sci-fi regényeiben olvastam ilyen eszközökről.

És hogy egy telefon töltsön fel egy másik eszközt?

Igen, a közeljövőben ez is el fog jönni, úgyhogy jó ha felkészülünk rá. Így tett az Apple is, hiszen a fordított vezeték nélküli töltésre ugyan még nem képes az iPhone 12, de rendelkezik az erre vonatkozó FCC tanusítvánnyal. Ezt nyilván azért kapta meg, hogy ha az Apple élesben is bevezeti ezt a funkciót, akkor egy szoftverfrissítéssel a 12-es széria modelljei is alkalmasak legyenek erre.

De ez már az iPhone 13 kiadásával valóra válik?

Ezt illetően eltérőek a vélemények, de nem lehet teljesen kizárni. Ha idén nem lesz aktiválva ez a funkció, akkor annak valószínűleg az az oka, hogy az Apple visszatartja azt gyengesége vagy megbízhatósága miatt. Azt azonban nehéz elképzelni, hogy ne fektetnének erre nagy energiát.

Ennek a funkciónak a segítségével töltést lehet átadni egy másik készüléknek (természetesen olyannak, amely vezeték nélkül tölthető), vagy feltöltheted vele a lemerült AirPod-ot vagy Apple Watch-ot.

iPhone 13 kamera

A csúcskategóriás iPhone 13 modellek korszerűsített Ultra Wide kamerát kapnak hatelemes lencsével és f/1,8 rekesznyílással, amely jóval több fényt enged be mint a jelenleg használt f/2,4 rekesznyílású objektív, így jobb teljesítményt nyújt gyenge megvilágítás mellett.

A 13 Pro és Pro Max esetében megjelenik majd egy továbbfejlesztett ultraszéles kamera autofókusszal, mely élesebb képeket eredményez, függetlenül attól, hogy milyen távolságban van a fényképezett tárgy vagy felület.

A szakértők részéről nincs konszenzus azt illetően, hogy csak a Pro és Pro Max modellek kapják-e meg ezeket az újításokat, vagy az iPhoen 13 és iPhone 13 mini is.

iPhone 13 processzor és tárhely

Az új A15 Bionic processzor az egyik legbiztosabb pont, amire támaszkodhatunk az iPhone 13 esetében, ennek hivatalos bejelentése ugyanis már meg is történt.

Az A15 Bionic processzort a TSMC fogja gyártani az Apple számára. Részleteket még nem tudunk a chippel kapcsolatban, annyi azonban biztos, hogy 5 nm-es technológiával készül, ami egyértelművé teszi, hogy az A15 Bionic még a rendkívül erős A14 Bionic-hoz képest is hatalmas ugrás lesz.

Az 1TB-os iPhone 13-ról mi is írtunk korábban, ezt a pletykát azóta sem erősítette meg senki. Nem elképzelhetetlen azonban, hiszen az iPhone 12-es széria legerősebb tagjai, az iPhone 12 Pro és Pro Max már 512 GB-os tárhellyel is kapható.

Apple A15 Bionic

(kép forrása: macrumors.com)

iPhone 13 akkumulátor

Az iPhone 12-es szériával kapcsolatban megfogalmazott leggyakoribb kritika az akkumulátorok kicsi mérete. Ennek legnagyobb áldozata az iPhone 12 mini, amely iránt olyan kicsi az érdeklődés – főleg a gyenge akku miatt – hogy az Apple le is állította a gyártását.

Ebből a hibából természetesen tanul az Apple, és az idén megjelenő 13-as széria minden modellje már erősebb akkumulátort fog kapni. Emiatt a készülékek egy minimális mértékben megvastagodnak (0,26mm) illetve a belső elrendezéssel is próbálnak helyet felszabadítani.

Az iPhone 13 Pro Max 4352 mAh akkut fog kapni, ami majdnem 600 egységgel nagyobb mint az iPhone 12 Pro Max 3687 mAh-s akkumulátora. Az iPhone 13 és 13 Pro 3095 mAh-s akkuval lesz felszerelve. A 12-es modell 2815 mAh-s akkuval jelent meg. A legkisebb modell esetében pedig közel 200 mAh lesz a különbség (2406 mAH a 2227 mAh helyett).

Az akkumulátorok teljesítményét tovább erősíti, hogy az A15 Bionic processzor energiaszükséglete 15-20%-kal alacsonyabb lesz mint az A14 Bionic chip esetében.

Műholdas telefonálásra is képes lesz az iPhone 13?

Ming-Chi Kuo szerint az iPhone 13 modelljei olyan hardvert is kapnak, amely segítségével castlakozni tudnak a LEO (Low Eart Orbitary), azaz alacsony Föld förüli pályán keringő műholdakhoz. 

És hogy ez mire jó?

Ennek a funkciónak a segítségével a felhasználók hívásokat tudnak indítani illetve üzeneteket tudnak küldeni 4G ileltve 5G mobilkapcsolat nélkül is. Ez rendkívül nagy újítás, hiszen a műholdas telefonálásra eddig egyetlen okostelefon sem képes. 

Az Apple egyébként már évek óta foglalkozik a műholdas kommunikáció lehetőségének kiaknázásával. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója nyilatkozta korábban, hogy ez a projekt priorotást élvez, és már egy külön munkacsoport is dolgozik a funkció kutatásán és fejlesztésén.

iPhone 13 megjelenési dátum

Kevesebb mint két hónap, és az iPhone 13 modellek bemutatásra kerülnek. Addig még nyilván rengeteg pletyka fog szárnyra kapni az új funkciókkal kapcsolatban, és ezekről értesíteni is fogunk titeket amint lehet.

Te jó ötletnek tartod a fordított vezeték nélküli töltés funkciót? Milyen szituációkban tudnád hasznát venni? Milyen változtatásokat tartasz fontosnak az új iPhone-okkal kapcsolatban? Válaszodat írd meg kommentben és oszd meg a cikket, hogy másokhoz is eljusson!

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.