Az új iPhone 14, és minden egyéb, amit bemutatott az Apple

2022.10.19 0 hozzászólás 674 olvasás
Az új iPhone 14, és minden egyéb, amit bemutatott az Apple

Az utóbbi hónapok hosszú várakozása után végre lezajlott az Apple szokásos szeptemberi keynote-ja, amely az idei évben a ,,Far Out” fantázianevet kapta. A korábbi évekhez hasonlóan idén is az új iPhone volt az esemény központi szereplője, de emellett több érdekes újdonságot is bemutattak.

Ebben a cikkben bemutatjuk, milyen új eszközök kerülnek a boltok polcaira ősszel, illetve részletesen elemezzük az új iPhone 14 specifikációit, hiszen mindenkit ez érdekel a legjobban.

Az idei keynote az előző évhez hasonlóan a Steve Jobs Theatre-ből volt közvetítve, és az Apple weboldalán lehetett nyomon követni az esemény, természetesen ingyenesen.

Na de nézzük is, milyen újdonságokkal érkezett idén az Apple.

1. Az iPhone 14

A legfontosabb információ már hónapok óta tudott volt, hogy az iPhone 14-es széria már nem kapja meg a mini modellt. Az iPhone 12 mini és iPhone 13 mini nem igazán bizonyult működőképes konstrukciónak, így idén már nem érkezett mini változat az iPhone 14-es szériával.

Helyette azonban megkapjuk az iPhone 14 Plus-t, ami egy nagyobb kijelzővel rendelkezik majd, teljesítményében azonban ugyanazt tudja, mint az iPhone 14.

Az iPhone 14 és iPhone 14 Plus 5 színben lesz megvásárolható: Midnight, Starlight, Product Red, Blue és Purple. Az iPhone 14 Pro és Pro Max pedig Space Black, Silver, Gold és Deep Purple színekben érkezik.

iPhone 14 színek

(kép forrása: macrumors.com)

Az iPhone 14 modellek kijelzői

Már igen régóta beszédtéma tech körökben az iPhone 14 modellek kijelzője, illetve az a kérdés, hogy vajon mi lesz a Notch-csal a kijelzőn?

A mostani keynote-on végre ennek a történetnek a végére is pontot tehetünk, és nem meglepő módon a várakozásoknak megfelelően alakult ez a dolog.

Az iPhone 14 és iPhone 14 Plus esetében továbbra is megmaradt a kamerasziget egy bevágátként, míg az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max esetében egy újfajta megoldást eszközölt az Apple, amelyről már korábban mi is írtunk egy cikket. Végül nem két lyuk jelent ment, hanem egyetlen fekete kamerasziget váltja ki a Notchot.

Az új kamerasziget – amelyre már régóta sokan vágynak – óriási újításnak tekinthető, hiszen más gyártókkal ellentétben az Apple kivárt a kijelzőbe épített kamerákkal, de ezzel a lépéssel ők is ráléptek erre az ösvényre, és minden bizonnyal a következő széria esetében már minden készüléken ezzel a megoldással találkozhatunk majd.

A Dynamic Island funkció

Az iPhone 14 Pro és Pro Max esetében ráadásul megjelenik egy nagyszerű funkció, melyet az Apple Dynamic Island-nek nevezett el. A két Pro modell esetében ugye megszűnt a Notch, így az új kialakítást egy elegáns funkcióval párosította az Apple.

A Dynamic Island a kamerasziget körül megjelenő új felület, amely különféle értesítések megjelenítésére lehet használni. Lényegében úgy működik, mint egy widget, csak éppen itt egy adott területre lehet beállítani különféle funkciókat. Bejövő hívások, állapotjelzések, csatlakoztatott Bluetooth-eszközök állapota is megjeleníthető vagy akár az útvonaltervező által jelzett útvonalat is ide irányíthatjuk.

Dynamic Island funkció az iPhone 14-ben

(kép forrása: cnet.com)

Emellett pedig a háttérben futó alkalmazások is kezelhetőek rajta, így például ha Spotify-on hallgatunk zenét, itt megjeleníthető az éppen futó zene, de a számok között váltogatni is lehet, így nem kell külön megnyitni az alkalmazást ehhez.

És hogy mekkorák lesznek az új iPhone-ok kijelzői?

  • iPhone 14 / 6,1 hüvelyk, 1170 x 2532 pixeles felbontás
  • iPhone 14 Plus / 6,7 hüvelyk, 1284 x 2778 pixeles felbontás
  • iPhone 14 Pro / 6,1 hüvelyk, 1170 x 2532 pixeles felbontás
  • iPhone 14 Pro Max / 6,7 hüvelyk, 1284 x 2778 pixeles felbontás

Az iPhone 14 teljesítménye

Fontos újítás a korábbi évekhez képest, hogy idén nem minden új modell kapja meg az aktuális csúcsprocesszort. A korábbi modellek esetében még pozitívumként emlegettük, hogy minden új modell megkapja az új chipet, idén azonban ebben is változás történt.

Az iPhone 14 és iPhone 14 Plus ugyanazt a processzort fogja használni, amit a tavalyi széria modelljei használtak, tehát az Apple A15 Bionic-ot, amely egy 5 nm-es technológiával készült processzor.

Az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max pedig az Apple A16 Bionic processzort kapta. Ez is egy 5 nm-es processzor, melynek erősségei a legjobban a megjelenítésben és a fotózás során érzékelhetők. Ez azt jelenti, hogy az A16 Bionic kiemelkedővé teszi az új iPhone modelleket, ha fotózásra szeretnénk használni.

És mi a helyzet a kamerákkal?

Az iPhone 14 kamerái

A kamerákat tekintve is egy sokéves hagyománnyal szakított az Apple, amely egyrészt indokolt volt, másrészt rengeteg felhasználó és szakíró is évek óta panaszkodott emiatt.

Az elmúlt években sokszor került szóba, hogy vajon miért nem változtat a Apple az iPhone-ok hátlapi kamerájának megapixel számán? Az iPhone-okkal kapcsolatban mindig is óriási pozitívum volt, hogy kisebb megapixelekkel is kiváló fotókat és videókat lehet készíteni. A többi gyártó és azok rajongói azonban – melyek közt már több is 100+ megapixeles kamerákat használ – évek óta olyan szintű nyomást helyezett az Apple-re ebben a témában, hogy a cupertinoiak idén elszánták magukat a váltásra.

Az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max hátlapján ugyanis a 3 lencse közül 2 továbbra is 12 megapixeles lesz (egy 77 mm-es telefotó és egy 13 mm-es ultraszéles lencse), a harmadik kamera azonban egy 48 MP-es széles látószögű lencse.

Videók készítésében is újdonságot hozott az Apple, hiszen az iPhone 14 Pro és Pro Max már 8K minőségben is képes videót rögzíteni maximum 30 fps-sel.

Az iPhone 14 és iPhone 14 Plus az előző szériához hasonlóan 2 hátlapi kamerát kap, egy 12 MP-es széleslátó és egy 12 MP-es ultraszéles lencsét.

Az előlapi kamerát tekintve mindegyik modell egy 12 MP-es, HDR funkcióval ellátott lencsét kapott, amellyel 4K/60fps minőségű videókat tudunk készíteni. A selfie kamera ráadásul komoly fejlesztésen ment keresztül, hiszen az autofókusz funkció sokkal gyorsabbá vált, ráadásul gyengébb fényben is jobb minőségű képeket lehet majd vele készíteni. A hivatalos adatok szerint a TrueDepth kamera fénygyűjtő képessége 38%-kal erősödött.

iPhone 14 hátlapi kamerák

(kép forrása: cnet.com)

Az iPhone 14 tárhelye és memóriája

Az iPhone 14 és 14 Plus egyaránt 4GB RAM-ot kapott, míg a belső tárhelyet tekintve 128, 256 és 512 GB-os verziók lesznek megvásárolhatók.

Az iPhone 14 Pro és Pro Max pedig kapható lesz 1 TB-os tárhellyel is, és természetesen lesz 128,256 és 512 GB-os verzió is. Ezeknél a modelleknél egységesen 6GB RAM lesz a belső memória.

Lightning csatlakozó és eSIM

Érdemes megemlíteni, hogy ezek a modellek lesznek a tervek szerint az utolsó Lightning csatlakozóval ellátott iPhone-ok, hiszen már hosszú évek óta szó van arról, hogy USB-C-re fog váltani az Apple is. Az idei modelleknél azonban még – vélhetően utoljára – Lightning csatlakozóval lehet tölteni a készülékeket.

A másik fontos újítás, hogy az Egyesült Államokban forgalomba kerülő iPhone 14 modellek esetében már nem elérhető a SIM-tálca, így ezeknél a készülékeknél csak eSIM használható. Európában persze marad a hagyományos SIM-rendszer, azonban aki tengerentúli megrendelésben gondolkodik, annak érdemes ezt fejben tartania.

Mennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok?

A rendkívül gyenge forintnak köszönhetően az iPhone 14 modellek Magyarországon igen magas áron lesznek elérhetőek.

iPhone 14 árak

  • 128 GB tárhellyel / 449 990 Ft
  • 256 GB tárhellyel / 509 990 Ft
  • 512 GB tárhellyel / 629 990 Ft

iPhone 14 Plus árak

  • 128 GB tárhellyel / 499 990 Ft
  • 256 GB tárhellyel / 559 990 Ft
  • 512 GB tárhellyel / 679 990 Ft

iPhone 14 Pro árak

  • 128 GB tárhellyel / 569 990 Ft
  • 256 GB tárhellyel / 629 990 Ft
  • 512 GB tárhellyel / 749 990 Ft
  • 1 TB tárhellyel /  869 990 Ft

iPhone 14 Pro Max árak

  • 128 GB tárhellyel / 629 990 Ft
  • 256 GB tárhellyel / 689 990 Ft
  • 512 GB tárhellyel / 809 990 Ft
  • 1 TB tárhellyel /  929 990 Ft

iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max

(kép forrása: macrumors.com)

2. Az új Apple Watch modellek

Az idei évben a szokásosnál nagyobb hangsúly volt az Apple Watch modelleken, hiszen 3 új készülék is érkezett, ami kifejezetten erősnek mondható.

Apple Watch Series 8

Az Apple Watch Series 8 a megszokott módon 41 és 45 mm-es méretben érkezett, 1000 nites fényerővel rendelkező Always-on Retina kijelzővel, és minden fontos funkcióval, ami elvárható egy csúcskategóriás Apple Watch esetében. Található benne véroxigénszint-mérő, EKG mérésére is alkalmas, illetve a már szinte minden modellben megtalálható szívritmus-figyelő funkció is megtalálható.

Emellett az Apple Watch Series 8 végre elhozta azt az újítást, amit nagyon sokan vártak, ez pedig a hőmérsékletmérő funkció. A Series 8 5 másodpercenként méri az órát viselő hőmérsékletét, amely egy rendkívül hasznos funkció, hiszen a kiugró testhőmérséklet számos problémának lehet az indikátora.

Az Apple külön gondolt a nőkre, hiszen a ciklusmérő funkció tovább lett fejlesztve, és a Series 8 már a hőmérsékletmérőnek köszönhetően az ovuláció kiszámításában is hasznos segítséget nyújthat.

Apple Watch SE

Az Apple Watch SE is kapott egy kisebb ráncfelvarrást. 3 különféle színben lesz kapható, Starlight, Silver és Midnight árnyalatokban.

Az új Watch SE 20%-kal gyorsabb lett, illetve megkapta a Crash Detection funkciót is, amely a Series 8 esetében is megtalálható. A Crash Detection lényegében több érzékelő segítségével érzékeli, ha az autóban ülve nagyobb erőhatás ér bennünket, legyen szó bármelyik irányból érkező ütközésről, vagy az autó felborulásáról.

Ha az óra úgy érzékeli, hogy autóbalesetet szenvedtünk, akkor automatikusan hívást indít az általunk meghatározott kontakt irányába, illetve meghatározza a baleset pontos helyét. Ez a segítségünkre érkezőknek óriási segítséget nyújthat.

Végül pedig ejtsünk pár szót az eddigi legextrémebb Apple Watch modellről is.

Apple Watch Ultra

Az Apple Watch Ultra egy roppant strapabíró, kifejezetten túrázásra és sportolásra kifejlesztett okosóra. Az ára miatt tényleg csak azok számára lesz értelme ebbe az órába fektetni, akiknek tényleg szükségük van egy strapabíró Apple Watch-ra, hiszen több mint 400 ezer forintba fog kerülni.

Az Apple Watch Ultra egy teljesen új irány az Apple részéről, hiszen ez az eddigi legnagyobb órájuk, 49 mm-es tokkal. Emellett pedig a 2000 nites, Always-on kijelző is kifejezetten szabadtéri, nagy fényben való használatra teszi alkalmassá ezt az órát. A nagyobb méret nagyobb akkumulátor beépítését is lehetővé tette, így az Apple Watch Ultra akár 60 órán át is működhet egy feltöltéssel.

A kijelző zafírból készült, így rendkívül ellenálló a karcoknak és a törésnek is. A készülék pedig titánból készült, így egyszerre könnyű és rendkívül strapabíró. A titán rendkívül jól ellenáll a korróziónak, az óra pedig a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között (-20 °C-tól 55 °C) is megállja a helyét.

Az új Apple Watch modellek

(kép forrása: theverge.com)

Fontos még megemlíteni az egyedülálló Action gombot, amely az óra oldalán helyezkedik el, és számos funkció irányítására használható, így számos applikációt egy gombnyomásra elő tudunk hívni.

A hangminőség tekintetében is kiemelkedik az Apple Watch Ultra, hiszen 3 beépített mikrofonnal is rendelkezik.

3. AirPods Pro 2

Az első AirPods Pro 2019-ben jelent meg, és Apple léptékben mérve meglehetősen sokat kellett várni a második generációra. Most azonban elérkezett.

Az új Airpods Pro kapott egy teljesen új chipet, az Apple H2-t, amely még a korábbi modellnél is kiemelkedőbb hangminőséget és így audio élményt biztosít a felhasználók számára. (Nem mintha a korábbi AirPods hangzásával bármilyen probléma is lett volna.) Az új processzornak ráadásul alacsonyabb lesz a fogyasztása is, így a fülhallgató akkuja tovább bírja majd.

Az első AirPods esetében az egyik legnagyobb újítást a Spatial audio, ami lényegében azt jelentette, hogy a fülhallgató bemérte a fülünk belső üregének alakját és ehhez igazította a hangzást. Ezt fejlesztette most tovább az Apple, és az iPhone kamerájának segítségével a fejformánkat is felhasználhatjuk, hogy a fülhallgató még jobb hangminőséget biztosítson.

Az AirPods Pro 2 zajszűrés funkcióval 6 órán át tud működni, a hozzá kapott tok pedig 24 órányi töltés tárolására képes. Emellett a tokba be lett építve egy kis hangszóró, aminek segítségével könnyebben meg lehet találni, hiszen az iPhone segítségével tudunk hangjelzést küldeni, így megtalálva a fülhallgatót.

Apple Airpods 2

Ezek voltak tehát az Apple legfontosabb bejelentései a tegnapi keynote-on. Véleményem szerint ez egy igen erős csomag, hiszen a 4 új iPhone mellett érkezett 3 új Apple Watch is, és a már régóta várt AirPods Pro 2 is bejelentésre került.

Az új eszközök többsége már előrendelhetek, és még szeptemberben megkezdődik az értékesítést is.

Mikor lesz a következő Apple esemény?

A szeptemberi iPhone-bemutató a legfontosabb Apple-esemény az évben, ez azonban nem azt jelenti, hogy az ősz folyamán nem kapunk még újdonságokat az Apple-től.

Az elmúlt 11 évben mindössze 3 alkalommal nem rendezett az Apple eseményt a szeptemberi keynote után, így nagy az esély arra, hogy idén októberben is várható még pár kisebb – vagy akár nagyobb – bejelentés.

Ezeken az eseményeken rendszerint új MacBook-ok és Mac-ek kerülnek bemutatásra, és idén is egyre valószínűbb, hogy érkezik egy új M2 chippel felszerelt Mac Mini és egy M2 Pro MacBook Pro is. Emellett olyanról is hallani, hogy az M2 chippel szerelt iPad Pro és egy 10,2 hüvelykes iPad is érkezhet még idén. Szóval jó eséllyel lesz még itt mit kibeszélni.

Neked melyik új iPhone tetszik a legjobban? Válaszodat nyugodtan írd meg kommentben.

Tervezd meg az idődet, ne állj sorba!

VIP szolgáltatás. VIP ügyfeleknek.
Válassz egy szabad időpontot, és soron kívül intézzük a hibás készüléked javítását

Időpontot foglalok »
Válaszd a kényelmet, intézd a szervizt otthonról!

Ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy hibás készüléked megjavítsuk. Jelezd felénk igényed, és hozzuk-visszük megjavítva.

Többet a szervizfutárról »

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.