Eladnád régi telefonod? Ezt az 5 dolgot ne hagyd ki előtte

2022.06.21 0 hozzászólás 1523 olvasás
Eladnád régi telefonod? Ezt az 5 dolgot ne hagyd ki előtte

Új telefont vásárolnál? Ha megfelelően vigyáztál korábbi készülékedre, az eladásával megkönnyítheted a pénztárcád dolgát. Ezzel a néhány tippel pedig nem csak, hogy jobban is jöhetsz ki az üzletből, de néhány kellemetlen percet is megspórolhatsz magadnak.

Vedd ki a SIM-kártyát

Talán egyértelmű lehet, de azért elmondjuk: az első lépés az legyen, hogy kiveszed a SIM-kártyádat. Még ha újat is kapsz a frissen vásárolt telefonhoz, valószínűleg sok régi névjegyed van, amit nem akarsz elveszíteni. 

Vedd le/ki a memóriakártyát

Mielőtt eltávolítod a kártyát, másolj rá annyi fotót, alkalmazást és dokumentumot, amennyit csak tudsz, hogy könnyen át tudd menteni az adatokat az új telefonodra. Ha van microSD-kártya nyílása a telefonodnak, akkor vedd ki az SD-kártyát. Ezt a kis nyílást a telefon szélén vagy az akkumulátor fedele mögött találod meg. 

Töröld le az adataidat

A következő lépés, hogy biztonsági másolatot készítesz az összes adatodról. Ezenkívül fontos, hogy a telefon törlése előtt kijelentkezz a Google-fiókodból. Ellenkező esetben a telefonodat megvásárló személy nem fogja tudni aktiválni a készüléket, mivel az csak a régi jelszóra fog reagálni. 

telefon_eladas

A következő, hogy letörlöd az összes adatot magáról a telefonról. Ennek két egyszerű módja van: vagy lépj a Beállításokba, majd keresd meg a Biztonsági mentés és visszaállítás menüt, vagy manuálisan végezd el a törlést a hardvergombokkal. 

A következő adatok kerülnek törlésre:

  • Google-fiók beállítások
  • Beállítások, konfigurációs adatok és applikációk
  • Telepített alkalmazások
  • Zene
  • Fotók
  • Egyéb felhasználói adatok
  • Kapcsolt fiókok (Facebook, Dropbox, Twitter stb.)

Amennyiben iOS eszközt szeretnél eladni, akkor is hasonló a folyamat. Mielőtt bármit is törölnél, itt is első és legfontosabb lépés, hogy készíts biztonsági másolatot. Az adatok törléséhez az iCloud használata a legegyszerűbb módszer. 

Menj a Beállítások menübe, és hajtsd végre az alábbi lépéseket:

  • Keresd meg az Általános beállítások menüpontot.
  • Görgess le a lista aljára és nyomd meg a Reset / Visszaállítás gombot.
  • A tetején látható néhány lehetőség közül válaszd ki a Minden tartalom és beállítás törlése opciót.
  • Ezután kétszer meg kell nyomnod az iPhone törlése lehetőséget a megerősítéshez.
  • A törlési folyamat megkezdéséhez írd be a telefonod jelszavát, majd az Apple ID jelszavadat is. 

telefon_eladas_2

Tisztítsd meg a telefont

Ha a telefon „belseje” már tiszta (nincs rajta adat), akkor következő lépésként elkezdheted kívül is letakarítani a mobilodat. A képernyőn lévő karcolásokkal nem sok mindent tudsz csinálni, de mégis esztétikusabb lesz a leendő tulajdonosnak, ha legalább áttörlöd, hogy ne legyen tele ujjlenyomatokkal a kijelző. 

Ha növelni akarod a telefonod értékét, vagy csak le szeretnéd nyűgözni a potenciális vásárlót, akkor érdemes a hátlapot és az akkumulátort is cseréltetni előbb egy szervizben. Persze csak abban az esetben, ha ezt az alkatrészek állapota indokolja is. 

Használd az eredeti csomagolást

Minél több eszközt és kiegészítőt teszel vissza a dobozba, annál inkább fog újnak tűnni a telefon, így még magasabb árat is szabhatsz majd neki az eladáskor. Csomagolj vissza a dobozba (ha még megvan) minden jó állapotban lévő eszközt – adapter, kábel, fülhallgató és így tovább – hogy értékesebb legyen, amit kínálsz.

 

 (forrás: androidpit.com)