Ellopták a telefonod? Itt találod az IMEI számot!

2018. január 25. -
Nem számít, milyen telefont használsz, legyen szó akár egy Xperia Z-ről, vagy egy Galaxy Note 8-ról, biztosan rendelkezik Nemzetközi Mobileszköz azonosító számmal. A legtöbben nem foglalkoznak ezzel az azonosítóval, pedig az egyik legfontosabb adat, ami a telefonhoz köthető.
Ellopták a telefonod? Itt találod az IMEI számot!

Mit jelent pontosan az IMEI?

A kifejezés egy angol rövidítésből ered: International Mobile EquipmentIdentity

Az azonosító általában 15 számjegyből áll. Minden telefonhoz egy IMEI azonosító tartozik, azaz nincs két egyforma azonosító.

Miért fontos az IMEI azonosító?

Ha elveszítetted vagy ellopták a telefonodat, a hatóságoknak az IMEI számot kell majd megadnod, hogy meg tudják találni a készüléket.

A szolgáltatók erre az adatra támaszkodva azonosítják a hálózatukon regisztrált eszközöket, így egy elveszett vagy ellopott telefon esetén feketelistázzák a számot, hogy megakadályozzák az adott eszköz hálózaton való használatát.

Számodra azért is fontos, mert ennek a számnak a segítségével könnyebben lehet megadni a telefon jelenlegi földrajzi helyzetét.

Erre a számra akkor is szükséged lesz, ha használt telefont vásárolsz. Miért? Olvasd el az erről szóló cikkünket!

Hogyan találhatom meg a telefonom IMEI számát?

Számos mód van a telefon IMEI számának megkeresésére. 

1# Tárcsázóból

A legegyszerűbb a *#06# beírása a tárcsázóból, mely egy párbeszéd panelt fog megjeleníteni az IMEI számmal a képernyőn.

imai_szam_tarcsazobol

2# Régebbi telefonok külsején is megtalálható

Az IMEI számot a régebbi típusú telefon hátoldalára is feltüntették a gyártók, illetve az akkumulátor alatt is megtalálod. Ez természetesen csak azokra a készülékekre vonatkozik, amelyek kivehető akkumulátorral rendelkeznek.

3# A készülék dobozán

Azután olvasod a cikket, miután ellopták a telefonod? Ez sem probléma. A gyártók rányomtatják a készülékek dobozaira is. Ha megőrizted a telefonod dobozát (ajánlott!), azon meg fogod találni.

imei_szam_dobozon

4# Szoftveren belül, a készülék beállításaiban

Az IMEI számot a telefon beállításaiban is megtalálhatod, ezt a vonalat kövesd:

  • Beállítások -> Állapot -> IMEI információk

Az IMEI szám mellett valószínűleg megtalálod az SV számot (Software Version), amely a szoftver verzióját jelöli.

Végszó

Bízunk benne, hogy tudtunk segíteni. Ha ellopták a telefonod, vedd fel a rendőrséggel a kapcsolatot és jelentsd be. Ne feledd, ha iPhone-od van, az iCloud segítségével az otthoni számítógépedről is bemérheted a készüléked pontos helyét. Erről egy későbbi cikkünkben majd bővebben is írunk. 

Neked már lopták el a telefonod? Sikerült megtalálni? Ha igen, hogyan? Várjuk válaszaidat kommentben!

Gyorsítsd fel Androidos készüléked 5 perc alatt! Gyorsítsd fel Androidos készüléked 5 perc alatt!
2017. május 17.
Az Androidos telefonok eleinte simán futnak, és azonnal reagálnak minden érintésre, de a leggyorsabb telefonon is meglátszik az idő múlása. Egy olyan készüléknél, amit olyan sűrűn használsz, mint egy okostelefont, minden elszalasztott oldalra húzás vagy várakozási idő egy alkalmazás betöltésére egy örökkévalóságnak tűnhet.
Beázott az iPhone-om, ilyenkor mi a teendő? Beázott az iPhone-om, ilyenkor mi a teendő?
2018. november 12.
Viszonylag gyakori jelenség az iPhone beázása, mégis kevesen tudják, hogy a vízzel érintkező készülék nem feltételemül menthetetlen - még annak ellenére sem, hogy számos szervizben titulálják annak a beázott okostelefonokat. Alább olvasható bejegyzésünkben a beázott iPhone javításával kapcsolatos tényekkel és hiedelmekkel foglalkozunk, lerántjuk a leplet a házi praktikákról és igyekszünk hasznos tanácsokkal ellátni.
5 egyszerű trükk, hogy több gigányi tárhelyet szabadíts fel Androidos telefonodon! 5 egyszerű trükk, hogy több gigányi tárhelyet szabadíts fel Androidos telefonodon!
2018. január 4.
Nem számít, hogy az Androidod rendelkezik-e microSD-kártya segítségével bővíthető tárhellyel vagy sem - előbb-utóbb úgyis több memóriára lesz szükséged függetlenül attól, hogy 32 GB-os vagy 200 GB-os modellt használsz. Íme néhány egyszerű módja annak, hogy helyet felszabadíts fel az Android eszközödön, beleértve a belső tárolást és a microSD-t is.