Ellopták a telefonod? Itt találod az IMEI számot!

2018. január 25. -
Nem számít, milyen telefont használsz, legyen szó akár egy Xperia Z-ről, vagy egy Galaxy Note 8-ról, biztosan rendelkezik Nemzetközi Mobileszköz azonosító számmal. A legtöbben nem foglalkoznak ezzel az azonosítóval, pedig az egyik legfontosabb adat, ami a telefonhoz köthető.
Ellopták a telefonod? Itt találod az IMEI számot!

Mit jelent pontosan az IMEI?

A kifejezés egy angol rövidítésből ered: International Mobile EquipmentIdentity

Az azonosító általában 15 számjegyből áll. Minden telefonhoz egy IMEI azonosító tartozik, azaz nincs két egyforma azonosító.

Miért fontos az IMEI azonosító?

Ha elveszítetted vagy ellopták a telefonodat, a hatóságoknak az IMEI számot kell majd megadnod, hogy meg tudják találni a készüléket.

A szolgáltatók erre az adatra támaszkodva azonosítják a hálózatukon regisztrált eszközöket, így egy elveszett vagy ellopott telefon esetén feketelistázzák a számot, hogy megakadályozzák az adott eszköz hálózaton való használatát.

Számodra azért is fontos, mert ennek a számnak a segítségével könnyebben lehet megadni a telefon jelenlegi földrajzi helyzetét.

Erre a számra akkor is szükséged lesz, ha használt telefont vásárolsz. Miért? Olvasd el az erről szóló cikkünket!

Hogyan találhatom meg a telefonom IMEI számát?

Számos mód van a telefon IMEI számának megkeresésére. 

1# Tárcsázóból

A legegyszerűbb a *#06# beírása a tárcsázóból, mely egy párbeszéd panelt fog megjeleníteni az IMEI számmal a képernyőn.

imai_szam_tarcsazobol

2# Régebbi telefonok külsején is megtalálható

Az IMEI számot a régebbi típusú telefon hátoldalára is feltüntették a gyártók, illetve az akkumulátor alatt is megtalálod. Ez természetesen csak azokra a készülékekre vonatkozik, amelyek kivehető akkumulátorral rendelkeznek.

3# A készülék dobozán

Azután olvasod a cikket, miután ellopták a telefonod? Ez sem probléma. A gyártók rányomtatják a készülékek dobozaira is. Ha megőrizted a telefonod dobozát (ajánlott!), azon meg fogod találni.

imei_szam_dobozon

4# Szoftveren belül, a készülék beállításaiban

Az IMEI számot a telefon beállításaiban is megtalálhatod, ezt a vonalat kövesd:

  • Beállítások -> Állapot -> IMEI információk

Az IMEI szám mellett valószínűleg megtalálod az SV számot (Software Version), amely a szoftver verzióját jelöli.

Végszó

Bízunk benne, hogy tudtunk segíteni. Ha ellopták a telefonod, vedd fel a rendőrséggel a kapcsolatot és jelentsd be. Ne feledd, ha iPhone-od van, az iCloud segítségével az otthoni számítógépedről is bemérheted a készüléked pontos helyét. Erről egy későbbi cikkünkben majd bővebben is írunk. 

Neked már lopták el a telefonod? Sikerült megtalálni? Ha igen, hogyan? Várjuk válaszaidat kommentben!

Ha egy buliból sem akarsz kimaradni, esetleg követnéd, merre jár a család! Ha egy buliból sem akarsz kimaradni, esetleg követnéd, merre jár a család!
2016. július 6.
Elvesztettétek egymást a tömegben vagy nem egyszerre értetek a találkahelyre? Jöhetnek a hosszas, kétséges sikerű telefonhívások és a teljesen érthetetlen navigációs útmutatások. Vagy letölthetitek a Find My Friends appot és megtalálhatjátok egymást két gombnyomással.
Mindent az Apple visszaváltási programjairól Mindent az Apple visszaváltási programjairól
2017. január 13.
Váratlan leállásokat tapasztaltál egy Apple készülékednél? Lehet, hogy valójában szerencsés vagy. Itt megtekintheted az Apple legújabb termék-visszaváltási és ingyenes javítási szolgáltatásait, mely akkumulátor cserét is tartalmaz az iPhone 6s szériához - ennek alkalmassági kritériumairól most több részlettel is szolgálunk.
Rendeld online a karácsonyi ajándékokat! Rendeld online a karácsonyi ajándékokat!
2016. december 16.
Az év vége felé szokás szerint feltömörülnek a dolgok körülöttünk, feszesebb tempót kell diktálni a feladatokkal, és több váratlan meglepetéssel kell megbirkózni. Legtöbbször fáradtan érünk haza, amikor már kimozdulni sincs erőnk a lakásból.