Forró az iPhone? Így tudod lehűteni!

2019.07.10 0 hozzászólás 4661 olvasás
Forró az iPhone? Így tudod lehűteni!

Az iPhone alapvetően egy miniatűr számítógépként funkcionál, de ellentétben a laptopokkal, nincs bennük ventilátor, hogy a rendszer megfelelő hőmérsékleten tudja tartani az alkatrészeket. A forrósodás viszont komoly probléma lehet és tenned kell ellene – mutatjuk is, hogyan!

Miért forrósodik fel az iPhone?

Először is ne ess azonnal pánikba. Teljesen normális, ha a készüléked melegszik vagy kissé fel is forrósodik. Ez akkor fordul elő, ha erősebben kell dolgozniuk a hardveres részeknek a telefonban. Ennek többek közt a következő okai lehetnek: 

  • 3D-s játék, ami jobban igénybe veszi a rendszert.
  • Videó lejátszás vagy hosszú ideig való streamelés.
  • Olyan processzor-intenzív alkalmazások, mint a szintetizátor vagy komoly tudású videószerkesztők használata.
  • GPS rendszer aktív működése, különösen a régebbi eszközökön.
  • Töltés, főleg a listán szereplő egyéb tevékenységekkel együtt kombinálva. 

Ahogy egy számítógép, az iPhone is hőt bocsát ki. Ennek két fő alkotóeleme a system-on-chip (a számítógép CPU-jával egyenértékű) és az akkumulátor. Amikor viszont a telefon melegszik, nincs ventilátor, amivel közvetlenül le tudja hűteni az alkatrészeket, így a telefon külsejébe, a fémházba távozik a leadott hő. 

iphone_alaplap_akku

Amikor az eszköz túl meleget érzékel, egyszerűen csak eltávolítja a belső alkatrészek körüli hőt, és a vázba vezeti el, ezért lesz tapintásra forró a telefon. Az Apple és a többi gyártók által használt ARM-chipek hőtermelés szempontjából elég hatékonyak, így valóban csak akkor mutatnak a felhasználó számára is érzékelhető hőt, ha hosszabb időn keresztül vannak extra használatnak kitéve a készülékek.

Befolyásolják a tokok az iPhone melegedését? 

Azzal, hogy tokban tartod a készülékedet, nem segítesz a forrósodás problémáján (de ez nem jelenti azt, hogy azonnal el kéne dobnod őket). Eredetileg ugyanis enélküli használatra tervezték a gyártók a készülékeket, még annak ellenére is, hogy maga az Apple is kínál tokokat a telefonjai mellé. Így a melegebb éghajlaton egy plusz réteg a váz körül csak rontja a helyzetet. 

Igaz persze az is, hogy a legtöbb felhasználó nem sivatagi környezetben használja a készülékét, viszont a nyári hőségben érdemes erre is jobban odafigyelni. Az iPhone-ok, hasonlóan a többi okostelefonhoz 0-35 fok közt vannak ideális hőmérsékleten. Az extrém meleg tehát megterhelőbb az átlagos használatnál, emiatt érdemes legalább időközönként eltávolítani róla a tokot is. 

Kivétel nélkül nincs szabály, a Baseus Breath iPhone X tok pedig remek példa erre. A gyártó gondolt a melegedés problémájára is, ezért kiegészítőjét úgy tervezte meg, hogy a készülék megfelelően tudjon levegőzni benne. 

baseus_breath_iphone_tok

Mi történik akkor, ha az iPhone túlmelegszik? 

Ha az iPhone túlmelegedés veszélyét érzékeli, megjelenik egy üzenet a képernyőn, és az eszköz fő funkciói közül sokat ki is kapcsol a rendszer vagy csak alacsony fogyasztású üzemmódba helyezi a készüléket. 

Biztosan ismered az érzést, amikor a strandon a tűző napsütésben próbálod használni a telefonod, de percek múlva szinte már éget, annyira felmelegszik. Egy-egy ilyen eset még nem  feltétlenül okoz végzetes hibát, de a már említett „ideális hőmérséklet” miatt tartósan semmiképp ne hagyd napon a telefonod. 

Többek közt az akkumulátorban is tartós meghibásodás keletkezhet emiatt, aminek cseréje ugyan még a viszonylag pénztárcakímélő javítások közé tartozik, de azért jobb elkerülni. És ez csak egyetlen probléma, a valóságban viszont a többi komponens is sérülhet, ami már jóval nagyobb anyagi kárt vonhat maga után.  

Hogyan segíts a forró iPhone-on? 

Ha a kocsiban hagyod a telefonod a melegben, kint a tűző napon éri napsugárzás, esetleg erőigényes alkalmazásokat futtatsz, vagy hosszabb ideig használod forró környezetben a GPS-t, akkor gyakran megjelenhet a képernyőn az Apple hőmérséklet-figyelmeztetése. 

iphone_tulmelegedes

Amennyiben látható a készüléken a segélyhívás lehetősége, akkor előfordulhat, hogy legalább tudsz vele telefonálni, de érdemesebb inkább a hűtésére figyelned: 

  • Kapcsold ki a készüléket.
  • Ha épp töltőn van, húzd le róla.
  • Távolítsd el a telefon tokját.
  • Tedd napfénytől védett, árnyékos, hűvös helyre.
  • Várd meg, amíg a hő eloszlik és lassan eltávozik a készülékből. 

Hogyan NE hűtsd le az iPhone-t?  

Láthatod, hogy csodaszer nincs az iPhone hűtésére, azonban van, amit messziről el kell kerülnöd, ha nem akarsz kárt tenni benne. Sose okozz gyors hőmérséklet-változást, így semmiképp se tedd be a forró telefonodat a fagyasztóba, és jégkockát se próbálj rátenni (ugyanígy télen a radiátor is tabu). A gyors hűtés a levegő nedvességét kondenzálhatja, ami az iPhone beázásához vezethet. A készüléket ezért mindig fokozatosan hűtsd le, és a nagyon forró napokon kerüld a légkondicionálókból érkező közvetlen légáramlást is. 

 

Segítettek tippjeink? Akkor ne habozz és oszd meg másokkal is cikkünket!

 

(forrás: makeuseof.com)

Kövess minket az instán

#SMART_CLINIC_HU