Így állíthatod vissza elvesztett adataid Androidos készüléken

2022.06.21 0 hozzászólás 1874 olvasás
Így állíthatod vissza elvesztett adataid Androidos készüléken

Mindenkivel megesett már, hogy véletlenül törölt fényképet, videót vagy fájlt a telefonjáról. Mielőtt beletörődnél a veszteségbe, inkább olvass tovább, mert van néhány tipp a tarsolyunkban, ami jól jöhet az adatok helyreállításához.

Ne ess pánikba!

Számít az idő, emiatt ha elvesztettél néhány adatot, utána már semmi mást ne ments el a készülékeden és ne is kapcsold ki, mert ha a memóriából akarod visszahozni a véletlenül törölt dolgaid és eközben elmentesz valami mást is, akkor az felülírhatja és már nem sok esélyed lesz visszahozni a kívánt adatokat. 

Ellenőrizd a biztonsági másolataidat (például azokat, amiket a Google automatikusan készít), hogy megnézd, ott vannak-e az elvesztett adataid. Ha nem, akkor ideje dolgozni, lehetőleg gyorsan. Kapcsold ki az internetet, hogy ne történjen automatikus frissítés, mert így még jó esélyekkel indulhatsz. 

Használj PC-programot a micro SD kártyán tárolt törölt fájlok visszaszerzéséhez

A microSD-kártyán lévő fájlok visszaállítására a legjobb megoldás, ha egy számítógépes programot használsz. Mivel rengeteg ilyen program található már az interneten, így nagy eséllyel fogsz olyat találni, amivel könnyen sikert érhetsz el. 

android_adatvisszaallitas

Mi a Recuva programot javasoljuk, felhasználók visszajelzései alapján és saját tapasztalatunk is hasonló eredményeket mutat. A szoftver használata egyszerű, és bizonyos szolgáltatásokat ingyenesen is igénybe lehet venni. A kísérletünkhöz természetesen mi az ingyenes verziót használtuk. Nézzük a lépéseket!

  • Először csatlakoztasd a microSD-kártyát számítógéphez vagy laptophoz - ehhez szükséged lehet egy microSD vagy SD adapterre.
  • Ezután nyisd meg a Recuva-t a gépeden.
  • A programnak van egy varázsló felülete, ami eléggé magától értetődő. A szoftver először megkérdezi, milyen típusú fájlt próbálsz helyreállítani - képeket, videókat, szöveges fájlokat stb.
  • Ha a pro verziót használod, akkor először létrehozhatsz egy lemezképet, és helyreállíthatod arról a fájlokat.Ezután megkérdezi a program, hogy hol keresse az elvesztett adatokat.
  • Egyszerűen válaszd ki a microSD-t, és indítsd el a folyamatot.
  • Ha megtalálta a program a fájlokat, ellenőrizd először, hogy használhatók-e a számítógépen, mivel a folyamat során előfordulhat, hogy megsérültek.

 android_adatvisszaallitas_2

Fontos megjegyeznünk, hogy a Recuva általában nem tudja felismerni az Android okostelefonokat mint cserélhető meghajtókat. Ezért nem valószínű, hogy a készülék belső memóriájában törölt fájlokat vissza tudja állítani ez a szoftver. 

Viszont még mindig van remény, ha az Androidos telefonod rootolva van. Ebben az esetben egyszerűen telepíthetsz egy háttértár-engedélyező alkalmazást. A program engedélyezése után a Recuva képes lesz felismerni és beolvasni a telefonodon lévő adatokat. 

A jó öreg biztonsági mentés

Sosem tudhatod, hogy mit hoz a jövő, így ha nem akarod hirtelen elveszíteni az adataidat a telefonodról, készíts rendszeresen biztonsági mentést. Végülis a megelőzés a legjobb gyógymód. A képek és videók biztonsági mentésének legegyszerűbb módja, hogy egyszerűen másolatot készítesz róluk a számítógépen és ha van, akkor egy külső merevlemezen is. 

Miután csatlakoztattad a telefonodat a géphez, és engedélyezted az adatátvitelt, a média fájlokat általában az okostelefon DCIM mappájából tudod majd kikeresni.  

 

Itt még több Android tippet találsz:  

 

(forrás: androidpit.com)