iPad Air (2019) vs. iPad mini

2022.06.10 0 hozzászólás 532 olvasás
iPad Air (2019) vs. iPad mini

Az Apple a táblagépek tervezése esetén próbál mindig számos innovatív ötletet megvalósítani, ahogy az jellemző az iPhone-okra illetve a számítógépekre is. A legújabb iPad-ek mindig tartalmaznak valami olyan extrát, ami rögtön a csúcskategória legtetejére repíti őket. De mi a helyzet a régebbi iPad-ekkel?

A 2019-es iPad Air és az iPad mini – bár mindkettő esetében egy régebbi konstrukcióról beszélünk – bőven elfogadható, sőt kiemelkedő teljesítményre képes még mai viszonylatban is. Kifejezetten akkor válnak szimpatikussá, amikor a legújabb modelleknél valami lényegesen olcsóbbat szeretnénk vásárolni, de mégse szeretnénk a legrégebbi még működő modellekre pénzt áldozni.

Az alábbiakban összehasonlítjuk a két készülék olyan attribútumait, mint például a teljesítmény, az akkumulátor, a kijelző és a kamera minősége, az ár vagy akár a szoftveres támogatás minősége. Lássuk hát részletesen a specifikációkat, melyeket megvizsgálva meghozhatjuk a döntést, hogy melyik iPad a jobb.

iPad Air és iPad mini specifikációk táblázatban

Teljesítmény, akkumulátor élettartama és töltés

A 2019-ben piacra dobott iPad Air és iPad mini számos tulajdonságát tekintve hasonlít egymásra, ezek közül a legjelentősebb és talán a legfontosabb a teljesítmény. Mindkét eszközt az Apple saját tervezésű A12 Bionic processzora hajtja, mely ismerős lehet az iPhone XS, iPhone XS Max és az iPhone XR tulajdonosok számára. A belső tárhelyet tekintve 64 illetve 256GB-os változatban kapható mindkét iPad, illetve 3GB RAM memóriával rendelkeznek. Fontos megemlíteni, hogy egyik iPad belső tárhelye sem bővíthető memóriakártyával, így célszerű olyan tárhellyel megvásárolni, ami biztosan kielégítő lesz számunkra. Ezeket az adatoknak a figyelembevételével elmondható, hogy azonos teljesítményre lehet számítani a két készülék esetében.

Az akkumulátort tekintve lényeges különbség figyelhető meg, mely nyilván egyértelműen a méretbeli eltérésnek is köszönhető. Az iPad Air-ben egy 8134 mAh-s, az iPad miniben pedig egy 5124 mAh-s akkumulátor van. Ennek ellenére az Apple hivatalos oldalán mindkét iPad esetében 10 óra van megjelölve üzemidőnek, ami érdekes, figyelembe véve a két akkumulátor kapacitása közötti szignifikáns eltérést.

Mindkét iPad Lightning porton keresztül tölthető, illetve a vezeték nélküli töltés egyiknél sem opció.

Győztes: döntetlen

Design és tartósság

A megjelenés természetesen szerényebb, mint az idén megjelenő iPad Pro esetében, de ez természetes, hiszen régebbi készülékekről van szó, és ami 2019-ben még stílusos volt, azt ma már javarészt elavultnak tartják az emberek. Az iPad Air és az iPad mini is a klasszikus vastag peremű kivitelt kapta, a kijelző alatt egy Home gombbal. Mindkettő ugyanazokban a színekben kapható: ezüst, szürke és arany.

Vastag peremű iPad Home gombbal

Egyik készülék sem tekinthető vízállónak, így szabadtéren figyeljünk arra, hogy ne használjuk még szemerkélő esőben sem, illetve fürdőszobában vagy a medence partján bánjunk vele óvatosan. Ezt a bánásmódot érdemes rendszeresíteni, hiszen üveg előlappal és műanyag hátlappal rendelkezi, melyek kibírnak egy két esést, de a rendszeres földhöz vágást nem fogják díjazni.

Győztes: döntetlen

Kijelző

A legnagyobb különbség az iPad Air és az iPad mini között a készülékek méretében figyelhető meg. Az iPad Air 10,5 hüvelykes, míg az iPad mini 7,9 hüvelykes képátlót biztosít, ami lényeges különbségnek tekinthető ilyen kis méretű eszközöket illetően. A két iPad maximális felbontásában azonban érdekes dolog figyelhető meg. Míg a nagyobb kijelzőjű iPad Air 2224x1668 pixellel, addig az iPad mini 2048x1536 pixellel rendelkezik. Ez lényegében azt jelenti, hogy a kisebb iPad mini nagyobb pixelsűrűséggel bír, aminek köszönhetően lényegesen élesebb a megjelenített kép.

A kijelző egy olyan terület, ahol mindenkinek egyéni preferencia alapján kell meghoznia a döntést. Aki a méretre ad – teszem azt filmeket szeretne nézni az iPad-en vagy munkához használja – annak célszerű az iPad Air mellett döntenie. Azok számára pedig, akik például fotózásra vagy csak képnézegetésre szeretnék használni a táblagépet, érdemes lehet az iPad minit választani. A magam részéről én az iPad minire szavazok, ugyanis a kisebb tabletet könnyebb akár egy kézzel is használni, ráadásul a biztosabb tartás csökkenti a leejtés kockázatát, ami véleményem szerint szintén egy fontos szempont lehet, lévén nem filléres dolgokról beszélünk.

Győztes: iPad mini

iPad a medence mellett

Kamera

A táblagépeket nem sokat használják művészi fotók készítésére, így érthető, hogy nem kapott ez a rész akkora hangsúlyt a tervezőktől. A két készülékben egyaránt egy 7MP-es előlapi és egy 8 MP-es hátlapi kamera található. Egyik sem egy Leica, de arra, hogy videóchateljünk vagy készítsünk pár fényképet, tökéletesen megfelel. Mindkettő alkalmas 1080p-s videó rögzítésére, melyet 30fps-sel képes lejátszani a készülék. Ezt az attribútumot tekintve a két iPad teljesen megegyezik, így nem ez alapján fogjuk eldönteni, hogy melyik a jobb a kettő közül.

Győztes: döntetlen

Szoftver és frissítések

A két készüléken egyaránt az iPadOS 14 operációs rendszert fut, mely a legújabb a sorban, így még több éven át kap folyamatosan frissítéseket. Attól semmiképp nem kell tartanunk, hogy az Apple úgymond ,,magára hagyja” a két vizsgált iPad-et, így ha vásárlás előtt állsz, az ettől való félelem ne tartson vissza.

A legutóbbi frissítés (iPadOS 14.5) egyik legizgalmasabb újítása, hogy a AirTag-eket már iPod-on is nyomon tudod követni, így ha rendelkezel ilyen eszközzel – például a kulcscsomódra helyeztél fel egyet – akkor ezentúl az iPad-ed segítségével is megkeresheted azt. Emellett sokkal részletesebben szerkesztheted az emojikat, a Siri segítségével már csoportos FaceTime hívásokat is indíthatsz, vagy akár az kedvenc zenéid dalszövegét megoszthatod az Instragram-sztoridban, és az Apple Music előfizető ismerőseid meghallgathatják a dal egy részletét is. Számos más funkcióval bővült a legújabb iPadOS, melyek mind rendelkezésedre állnak majd, ha a cikkünkben vizsgált készülékek közül szeretnél választani.

A szoftver és az arra érkező frissítéseket tekintve szintén megegyezik a két iPad, így ez sem segíti a végső döntés meghozatalát.

Győztes: döntetlen

Egyéb funkciók

Számos olyan funkcióval rendelkezik a két iPad, amit érdemes figyelembe venni egy összehasonlításnál, hiszen az eddig vizsgált tulajdonságaik alapján még elég nehéz lenne döntést hozni azt illetően, melyik is a jobb választás.

Természetesen ezeket a funkciókat tekintve is találunk pár olyat, amiben a két iPad megegyezik, mint például az Apple Pencil támogatása. Csak az első generációs Pencilt tudjuk használni, ami nem rendelkezik például a vezeték nélküli, iPad-ről való töltési funkcióval, de az olyan művészek számára, akik nem ragaszkodnak ehhez a dologhoz, számukra kiváló választás lehet mind az iPad Air mind pedig az iPad mini.

A rajzoláshoz használt Apple Pencil

Egy másik, véleményem szerint fontos dolog, hogy mindkét modellbe Touch ID érzékelőt szereltek, ellenben az újabb iPad és iPhone modellekkel, amelyekben már a Face ID technológia felel a biztonságért illetve a beléptetésekért. A Face ID-val kapcsolatos problémákról ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

A legnagyobb eltérést az egyéb funkciókat tekintve a csatlakoztatható billentyűzeteket illetően találjuk. Az iPad Air 2019-hez csatlakoztathatjuk az Apple saját fejlesztésű Smart Keyboard-ját, ami örvendetes dolog, ha már rendelkezünk ilyen eszközzel. Ezzel ellentétben az iPad mini bármilyen Bluetooth klaviatúrával együtt tud dolgozni, ami véleményem szerint sokkal több előnnyel jár, mint a Smart Keyboard az iPad Air esetében.

Bár az árakkal foglalkozunk a következő blokkban, mégis pár szóban szeretném érzékeltetni, miért is tartom jobbnak az iPad mini-t a csatlakoztatható billentyűzeteket figyelembe véve. Az iPad Air a drágább készülék, és az Apple billentyűzete sem az alsó árkategóriákat képviseli. Így az alapból drágább készülékre kell még plusz összeget költeni, de így már akár választhatunk egy drágább iPad-et is. Ezzel szemben Bluetooth-os billentyűzetet már 10 ezer Ft környékén is kapni, így lényegesen jobb befektetés e tekintetben az iPad mini.

Győztes: iPad mini

Ár és elérhetőség

A méretbeli különbségek mellett az árakban található még szignifikáns eltérés a két készüléket illetően.

Az iPad mini 64GB-os változata 140 ezer Ft, míg a 256GB-os 190-195 ezer Ft-ért kapható, és mivel 2020-ban nem dobott piacra új modellt az Apple, így várhatóan sokáig elérhető lesz még a 2019-es iPad mini.

A 2019-es iPad Air 64GB-os változata 183 ezer Ft-tól elérhető, míg a nagyobb tárhellyel felszerelt modell már 230 ezer Ft-ért kapható. Lényeges eltérés ez az árban, és különösen magasra rúghat, ha még billentyűzetet is akarunk hozzá vásárolni. További negatívum az iPad Air-rel kapcsolatban, hogy 2020-ban újabb verziót is kiadott az Apple, így várhatóan csökkenteni fogja a 2019-es modell fejlesztésére fordított időt és pénzt, hiszen az újabb modellből szeretnének majd többet eladni. Persze a legyártott példányokat még egy ideig meg lehet majd vásárolni, vagy jobb híján majd másodkézből hozzájuthat az, aki mindenképp egy 2019-es iPad Air-re vágyik.

Pénzszámlálás

Véleményem szerint az Apple ezzel azt üzeni, hogy aki alacsonyabb árfekvésű iPad-et akar, az maradjon az iPad mini-nél. Mint láthattuk, a teljesítményben semmiféle eltérést nem találtunk, így megértem, ha nem akarnak sorozat gyártani két, csak méretében eltérő iPad-et.

Győztes: iPad mini

Eredményhirdetés

Az iPad Air (2019) azok számára lehet az ideális választás, akik ragaszkodnak a nagyobb kijelzőhöz, mert filmeket illetve videókat szeretnének rajta nézni, esetleg egyszerűbb szövegírói vagy grafikai munkákat szeretnének elvégezni rajta. Lényegében a nagyobb méret az egyetlen attribútum, amely előnyként megnevezhető az iPad Air mellett.

Az iPad mini, bár kisebb méretű, de ugyanazt a teljesítményt hozza, hiszen a 2 eszköz hardveresen teljesen egyforma. Nyilván a kisebb méret alacsonyabb árral is jár, így akik számára ez a legfontosabb szempont, az úgysem fog rajta sokat gondolkodni.

Az én olvasatomban az iPad mini a végső győztes, hiszen én nem multimédiás tartalmak megtekintése miatt vásárolnék iPad-et, hanem mondjuk olvasás vagy böngészés céljából. Ráadásul én szeretem a kompakt okoseszközöket, telefonból is igyekszem a kisebbeket választani, bár ezt nyilván nagyban befolyásolja az is, hogy kényelmesebben tudok rajtuk írni. Igazából könnyebben is tudok vigyázni egy kisebb telefonra vagy tabletre. Véleményem szerint a legjobb, ha mindenki a saját preferenciáit figyelembe véve hozza meg a döntést. Tisztázni kell magadban, hogy mire lenne szükséged, melyik eszköz felel meg jobban az elvárásaidnak, és így kiválaszthatod a számodra legkedvezőbb lehetőséget.

Számodra melyik iPad a szimpatikusabb? Mi alapján döntenél az egyik vagy másik mellett? Válaszodat írd meg kommentben és ne felejtsd el megosztani a cikket.

 

 

 

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.