iPhone 11: Megjelenési dátum, pletykák és hírek az Apple 2019-es iPhone-járól

2022.06.29 0 hozzászólás 36440 olvasás
iPhone 11: Megjelenési dátum, pletykák és hírek az Apple 2019-es iPhone-járól

Mikor mutatja be az Apple a 2019-es csúcsmobiljait? Milyen specifikációval rendelkeznek majd, és vajon az iPhone X irányvonalát viszi tovább a gyártó? Összegyűjtöttük az eddig megjelent pletykákat, híreket.

Frissítés

Cikkünk eredetileg az Apple 2018-as modelljeiről ismert pletykákat gyűjtötte össze, ekkor még ezeket a készülékeket vártuk többek közt "iPhone 11" néven. Az iPhone XS vonal azonban rácáfolt erre, de 2019-ben ismét komoly esély van rá, hogy a tizenegyes szám jelenik meg a frissítésben. Kövesd blogunkat és minden friss infót megosztunk veled az iPhone 11 szériával kapcsolatban! Addig is olvasd el eddigi híreinket:

Ebben az évben az Apple legalább 4 új telefont is piacra fog dobni, ebben szinte biztosak vagyunk. A mobilok közül leghamarabb az iPhone SE 2 jelenik meg, ezt 2018 tavaszára jósoljuk. Specifikációról, megjelenéséről, és vélhető árazásáról egy külön cikket is írtunk.

2017 szeptembere volt a fordulópont, amikor a gyártó már nem 2, hanem 3 új telefont is bemutatott. Ezek voltak az iPhone 8, iPhone 8 Plus és az iPhone X (ejtsd iPhone 10). Az előző két készülék követte az eddig megszokott iPhone designt, az X pedig újat hozott, immár szinte az egész előlapot kitöltő OLED kijelzővel érkezett, ezzel új irányt mutatva az okostelefonoknak.

Ahogy lenni szokott, az új készülékekről általában már hónapokkal előtte lerántják a leplet, a felkapott pletykák 70-80%-a pedig mindig igaznak bizonyul. Hogy ez mennyire marketingfogás, vagy mennyire „bénázás” nem tudhatjuk, ugyanakkor ideje összegyűjteni a következő generációs Apple telefonok leghihetőbb pletykáit, híreit, hogy pontos képet kapjunk az új iPhone-ról.

iPhone 2018 – iPhone elnevezése

Tavaly az Apple-nek sikerült csőbe húzni minket, szinte mindent tudtunk az új készülék specifikációiról, de a nevét nem sikerült tökéletesen megjósolni. Habár felröppent az iPhone X, a megjelenés napjáig mindenki elkönyvelte, hogy az OLED kijelzős készülék iPhone 8 néven fog érkezni. Ehelyett az iPhone 7 mintájára kaptunk egy iPhone 8 és iPhone 8 Plus telefont, és szinte a semmiből előtörve egy iPhone X-et.

iphone 11 kijelző

Ahogy fent említettük az X-et jelen esetben „ten”-nek, azaz 10-nek kell ejteni. (Ezzel utalhatott a gyártó a 10 éves iPhone-ra, vagy a korszakváltásra, amit a telefon megával hozott.) Ebben az évben sokkal óvatosabban fogunk bánni az elnevezésekkel, egyelőre az említett okokból a következők realizálódtak ki.

  • iPhone 9
  • iPhone 9 Plus
  • iPhone XI, iPhone 11
  • iPhone X Plus
  • Egyszerűen csak „iPhone”

iPhone 2018 – Megjelenés dátuma

Ahogy az elmúlt 10 évben, úgy 2018-ban is szeptemberben mutatja be a gyártó a legújabb készülékeket. (Kivéve az iPhone SE 2-t, amit már tavasszal.) A szeptemberi bemutató legalább annyira összenőtt az Apple-vel, mint a beleharapott alma logó.

Ha még emlékszel rá, a bemutató egy időben történt, de a megjelenés külön-külön. Az iPhone X piacra dobása egy hónappal az iPhone 8 és iPhone 8 Plus után történt. Nem teljesen világos azóta sem, hogy szándékos volt, vagy gyártási nehézségek miatt adódott a csúszás. Elképzelhető, hogy a gyártó számított arra, hogy az iPhone X eladások csökkentik az iPhone 8 és iPhone 8 Plus eladásokat, így egy hónap alatt a nagyját ki szerette volna söpörni, de sokat hallottunk arról is, hogy az OLED panelekkel és Face ID szenzorokkal gyűlt meg a baja a gyártósoron.

iPhone 2018 – Milyen új készülékek jelennek meg 2018-ban?

Reális elképzelés, hogy három új készülék érkezik majd az Apple-től szeptemberben. Vélhetően mind a három készülék más méretekkel rendelkezik majd, az alábbi képen látható megosztásban.

iphone 11 kijelzők

iPhone 2018 – Ár

2017-ben az Apple meglépte a rettegett 999 dolláros küszöböt, amivel igen megdobta a telefonok árát. Az iPhone X kisebbik, 64 GB-os változata így lett hazánkban 359 000 forint. Összehasonlításképpen a 13 hüvelykes MacBook Air pontosan ugyanannyiba kerül. Az eladások nem rosszak, de nem is mennek annyira jól, ezért hamarosan a gyártó csökkenteni fog a készülékek árán.

Az új telefonok áráról nincs pontos információnk, de úgy jósoljuk a legkisebb méretű OLED kijelzős 999 dolláron fog mozogni, a nagyobb OLED paneles pedig ennél párszáz dollárral többe kerül majd. Az Apple kiad egy harmadik készüléket is, ami nem OLED, hanem LCD kijelzőt fog kapni, de hasonlóan az előző kettőhöz, az egész előlapot beborítja majd. Ez vélhetően sokkal olcsóbb készülék lesz, előzetes jóslások szerint 650-750 dollárért cserébe lehet majd hozzájutni.

iPhone 2018 – Megjelenés, külső

A szeptemberben megjelenő telefonok mindegyike egész előlapot beborító kijelzővel érkezik majd. Ez azt jelenti, hogy az iPhone 8 és iPhone 8 Plus vonalat teljesen elhagyja a gyártó. Ebből kikövetkeztethető, hogy nem csak a megszokott és megszeretett design-nak mondhatunk búcsút, de a Home gombnak, ujjlenyomat-olvasónak is. Szintén kikövetkeztethető, hogy mindegyik új készülék alapfunkciója lesz a Face ID.

 iphone hátlap

Fém vs. Üveg

A három új telefonból a két OLED kijelzős fém kerettel és üveg hátlappal fog érkezni, az LCD kijelzős pedig fém kerettel és fém hátlappal. Mivel az Apple az üveg hátlapot a vezeték nélküli töltéssel is indokolta, így erős a gyanú, hogy az LCD kijelzős nem lesz képes erre a funkcióra, azaz nem építenek a hátlap mögé Qi tekercset.

Mivel az iPhone X fekete és fehér színekben kapható csak, ezért a 2018-as telefonok vidámabb színekben érkezhetnek.

iPhone 2018 – Funkicók, specifikációk

Tavaly igazán nagyokat lépett előre a gyártó. A vezeték nélküli töltés, Face ID, gyorstöltés komoly funkciók, ehhez hasonlókra nem feltétlenül számítunk most. Úgy gondoljuk, inkább a meglévőket csiszolja tökéletesebbre.

Több videó is megjelent arról, hogy a Face ID átverhető, és kevésbé érzékeny. Ebben a cikkünkben nem ez a téma a hangsúlyos, de érdemes megjegyezni, hogy sokan panaszkodtak az arcfelismerő funkció kényelmetlenségéről, és nehéz használatáról. Előfordulhat, hogy az Apple újragondolja a kijelző alá épített ujjlenyomat-olvasó lehetőségét?

kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó

Az Apple már 2013-ban benyújtotta a kérelmét a kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó szabadalmára, így a tulajdonában áll ennek a lehetőségnek a kiaknázása. Ennek ellenére nem tartjuk reálisnak, hogy visszatérnek az ujjakhoz, ahogy említették, a jövő a Face ID-ben van, nem hinnénk, hogy jó ötlet lenne önmaguk ellen beszélni.

iPhone 2018 – 5G, Gigabit LTE

Egyelőre az iPhone-ok 4G kapcsolatot képesek létrehozni, aminek következő lépcsőfoka a Gigabit LTE. Egyes telefonoknál már elérhető ez a funkció, ilyen a Samsung Galaxy Note 8 is.

A Gigabit LTE 1000 megabit/másodperc sebességet ígér, ami jól hangzik, de hozzátennénk hazánkban is csak 2018-ban építik ki az új rendszert. Egyébként a Gigabit LTE az 5G előfutára, amit 2020 környékére jósolnak.

5g

Kérdéses, hogy az új iPhone-ok képesek lesznek-e a Gigabit LTE kapcsolatra, vagy kivár a gyártó, és a 4G-ről egyből az 5G-re ugrik át. A szabadalmi jogok megvannak, erről nem tudunk biztosat mondani.

iPhone 2018 - Hosszabb hatótávolságú vezeték nélküli töltés

A vezeték nélküli töltés, az egyik legjobban várt funkció volt a 2017-es telefonokban. Egyrészt mert már mindenki utálta a kábeleket, másrészt már mindegyik valamirevaló Android rendszert futtató telefon támogatta ezt a funkciót.

Azóta kiderült a hype túl nagy volt, az iPhone-ok vezeték nélküli töltése ugyanolyan visszás, és kompromisszumokat követelő megoldás, mint a többi telefon esetében. Egyrészt kábelek így is megmaradtak, csak éppen most a töltőállomásokba csatlakoznak, a telefonok pedig fizikai érintkezést kívánnak.

Ráadásul a gyártó még csak nem is ad a telefon mellé olyan eszközöket, amelyekkel ezt ki lehetne használni, ahogy a gyorstöltés funkciójához sem. Ha az Apple vezeték nélküli dokkolóján fel szeretnéd oldani az iPhone X zárját, elképesztő mutatványokra van szükséged, hogy arcoddal a készülék felé emelkedj. Ezt egyébként ki tudod küszöbölni olyan dokkolókkal, ami már inkább állóbb helyzetben tölti a telefonod, de valljuk be a vezeték nélküli töltéstől a kényelmet várjuk, és hát éppen nem azt kapjuk meg az Apple-től.

miert-nem-lesz-alkalmas-iphone-tavolsagi-vezetek-nelkuli-toltesre_5a4f887934ef1

A probléma itt a Qi tekercsen alapuló technológiával van, amit ki lehetne kerülni, mert van rá alternatíva. A 2018-as CES-en bemutat két gyártó (Energous, Powercast) egy innovatív rádióhullámokon keresztüli töltést segítő technológiát, de ez egyrészt még gyerekcipőben jár, másrészt az FCC (kommunikációs hatóság) meg sem adta az engedélyt, hogy mobiltelefonokra is fejlesszék. Ha érdekel a miértje, itt tudsz rajta bővebben olvasni.

iPhone (2018) – Akkumulátor és alaplap

Az iPhone X belseje mindenkit meglepett, elképesztő az Apple találékonysága. Az alaplapot kettéhajtották, így fele annyi helyen tudott dupla akkora alaplapot elhelyezni. A takarékosság pedig legfőképpen az akkumulátornak kedvezett, ami a megszokott téglalap alakot elhagyta, és felvett egy egészen bizarr L betű alakot. Hallani pletykákat arról, hogy az LG fogja innentől az L alakú akkumulátorokat szolgáltatni az Apple számára, ebben nem lehetünk biztosak, abban azonban igen, hogy a következő három készülék mindegyikében ez lesz a hardverek közötti felállás.

iphone x akkumulátor

A változtatás természetesen nem csak összezavarta az eddig egységes belső rendet, de pozitív változást hozott az üzemidőben is, és az iPhone 8-hoz képest 1 órával növekedett az iPhone X tűrőképessége. Nem gondolnánk most azt, hogy jelentős mértékben növekedni fog ez a 2018-as készülékek esetében.

iPhone (2018) – Apple Pencil kompatibilitás

Ez egy roppant érdekes kérdés, amit a felhasználók már régóta követelnek a gyártótól. Ez a lehetőség eddig az iPad-ek esetében állt fenn, a gyártó mindig lesöpörte a tervezőasztalról, mivel az iPhone kisebb kijelzője nem túl célszerű a kiegészítő használatához. Azonban 2018-ban megnövekednek egy kicsit a kijelzők, amik akár elérhetővé tehetik a lehetőséget, leginkább itt a legnagyobb kijelzős iPhona-ra, az iPhone X Plus-ra gondolunk.

steve jobs

Ellentmondásos Steve Jobs akarata, aki egy ilyen elképzelés hallatán biztos fordulna egyet a sírjában, hiszen szerinte „a legjobb toll az ujj”. Erről nem is mondanánk többet.

iPhone (2018) – Kamera rendszerek

Abban biztosak vagyunk, hogy a kijelző felett található TruDepth rendszer elől marad. Ugyanennyire biztosak vagyunk abban, hogy a hátlapba két kamerát épít a gyártó, amelyek fejlődni fognak. Pár hónapja született egy cikkünk a kiterjesztett valóság fogalmáról, amire az Apple építi a jövőjét. Ahogy említettük, a VR technológiával leszámolt a gyártó, így helyezte utóbbira a hangsúlyt.

iphonexcameradesign-800x321

Ha az Apple tökéletesíteni szeretné a kiterjesztett valóságot, elképzelhetetlen, hogy a hátoldali kamera rendszer ebben a formájában megmaradjon. A TruDepth rendszerhez hasonlóan 3D érzékelő kerül majd a hátlapi kamerák rendszerébe is, de ez nem az Animojik létrehozására szolgál majd, sokkal inkább komolyabb funkciókat tölt be. (A környezet 3D-s feltérképezésére, ezeknek az adatoknak a leközlésére, és az adatokkal való számításokra.)

„Szuperfelbontású fotók”

Erről csak találgatások szólnak, amik leginkább az iOS-ban jelentenek újításokat, természetesen hardveres változásokkal is megtoldva. A rendszer rengeteg képet készítene egymás után, amiket később összemosna, ezzel megközelítve a DSLR fényképezőgépek tudását. Hasonló technológiát kell elképzelni, mint a panoráma képek esetében, egy bekapcsolható funkció lesz, tehát nem minden kép készül majd így. Azt mondják ez lesz az iPhone-ok kamerarendszerében a legnagyobb újítás.

Összegzés

Ezzel egyelőre bezárult a kör, további hitelesnek tűnő információval jelenleg nem tudunk szolgálni. A figyelmünket természetesen az új telefonokon kapjuk, a cikkünket pedig 2018 szeptemberéig tovább frissítjük.

Te minek örülnél a legjobban az új iPhone-ban? Mit vársz a legjobban a készülékektől? Írd meg nekünk kommentben!

/forrás: macworld.co.uh/

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.