iPhone 14 - minden amit eddig tudunk róla

2022.08.26 0 hozzászólás 753 olvasás
iPhone 14 - minden amit eddig tudunk róla

Nagyjából egy fél év van még hátra az iPhone 14 megjelenéséig, de az Apple – szokásához híven – ennél a készüléknél sem fektet túl nagy hangsúlyt a titoktartásra. Milyen lesz az ősszel megjelenő iPhone 14?

Ebben a cikkben összeszedünk minden információt, amit már biztosan tudni lehet az iPhone 14-ról. Emellett pedig foglalkozunk olyan pletykákkal is, amelyek nem megerősített információk, de könnyen elképzelhető, hogy bemutatásra kerülnek.

Ha érdekel, hogy milyen lesz az iPhone 14 és tudni szeretnéd, kinek éri majd meg az új telefonra váltani, akkor mindenképp olvasd végig a cikket.

Amit már biztosan tudunk az iPhone 14-ről

Több olyan hír is megjelent már az iPhone 14-ről, amelyet maga az Apple is megerősített, vagy olyan hiteles forrásból származnak, amik szintén garantálják a pletykák megalapozottságát.

1. Nem lesz iPhone 14 mini

Már az iPhone 13-as széria megjelenésekor tudni lehetett, hogy az iPhone 13 mini lesz a legutolsó ilyen méretű iPhone.

Az idén ősszel megjelenő iPhone 14 tehát 2 méretben érkezik.

Az iPhone 14 és a 14 Pro 6,1 hüvelykes kijelzőt kap majd, az iPhone 14 Max és 14 Pro Max kijelzője pedig 6,7 hüvelyk lesz.

2. Eltűnik a Notch az új iPhone-ról?

Az egyik legfelkapottabb téma az iPhone 14 kapcsán, hogy továbbra is marad-e a készülék tetején a kamerasziget, vagy hogy változtat-e ezen az Apple.

Korábban mi is írtunk arról, hogy az iPhone 14 Pro kétlyukú kameraszigettel érkezhet, és ezt az információt azóta is több helyen lehetett olvasni.

A Notch egy érdekes téma az iPhone-okkal kapcsolatban. Sokan abszurdnak tartják, hogy 2022-ben – amikor minden más gyártó már kijelzőbe épített kamerákat használ – az Apple még mindig kamerszigetbe helyezi a szenzorokat. Mások azonban az iPhone védjegyének tartják, és nem szeretnék ha eltűnne.

iPhone 14 kamerasziget nélkül

(kép forrása: macrumors.com)

Az ősszel érkező iPhone 14 Pro és Pro Max esetében azonban minden bizonnyal megkapjuk az első Notch nélküli készülékeket. Így az Apple is elindulhat a kijelzőbe épített kamerák irányába.

És ha már kijelző...

3. Milyenek lesz az iPhone 14 kijelzője?

Az iPhone 13 szériához hasonlóan az iPhone 14 esetében is csak a Pro modellek, tehát az iPhone 14 Pro és Pro Max kap 120Hz-es kijelzőt.

Korábban olvasni lehetett arról, hogy az iPhone 14-nél már minden modell megkapja ezt a frissítést, de úgy néz ki, ez még 2022-ben sem fog megtörténni.

És hogy ez mennyire van rendjén?

A többi gyártó már évek óta használja a 120Hz-es kijelzőt, és ebben a tekintetben jogos lehet a felvetés, hogy az Apple mikor hajlandó ezt megugrani?

Én nem tartozom azok közé a felhasználók közé, akik vehemensen támadnak egy-egy konzervatívabb hozzáállást. Ilyen például a korábban említett kijelzőbe épített kamerák kérdése. Az Apple-re régóta jellemző az, hogy külön utakon jár, nem hajlandó alávetni magát a trendeknek. A legtöbb esetben pedig jól szoktak kijönni ezekből a helyzetekből.

A 120Hz-es kijelző kérdésében is ugyanez a véleményem. Ha az Apple úgy ítéli meg, hogy minden modellnél készen áll a 120Hz-es kijelző bevezetésére, akkor majd így fog tenni. Aki ragaszkodik ehhez, az pedig úgyis ilyen készülék mellett fog dönteni.

120Hz-es kijelző

(kép forrása: macrumors.com)

4. Az iPhone 14 processzora és a RAM

Az elmúlt években az új iPhone-ok mindig új processzort is kaptak, és ez az idei évben sem lesz másképp.

Vagy mégis?

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az idei iPhone 14 esetében szakít a hagyománnyal az Apple, és csak az iPhone 14 Pro és Pro Max kapja meg az új, Apple A16 chipet.

És hogy milyen processzor kerül a többi új modellbe?

Az Apple A15 Bionic processzor fogja hajtani az iPhone 14-et és a 14 Max-ot. Ez ugyanaz a lapkakészlet, ami az iPhone 13-as széria modelljeiben és a 2022-es iPhone SE-ben is van.

A RAM tekintetében pedig maradni fog a 6GB memória, ahogy arról a megbízható Apple-elemző, Ming-Chi Kuo is beszámolt.

Ezek voltak tehát azok az információk, amik jóformán készpénznek tekinthetők.

Most pedig nézzük azokat a pletykákat, amik még nem biztosak, de elképzelhető, hogy mégis bemutatja őket az Apple. 

Apple A16 processzor

(kép forrása: medium.com)

Milyen újításokat hozhat még az iPhone 14?

Az itt leírtak tehát nem azt jelentik, hogy mindegyikre reális esély van. Előfordulhat azonban, hogy majd ezek közül is bemutat párat az Apple az iPhone 14 kapcsán.

1. 48MP-es kamera az iPhone 14-en?

Az Apple az elmúlt évek során sem ült fel arra a vonatra, hogy az óriási megapixel számokkal próbálnak nagyobb szeletet kihasítani maguknak az okostelefonok piacáról.

A legjobb felszereltségű iPhone-ok még mindig 12MP-es lencsékkel vannak felszerelve, és maximum 3 darab található ezekből is.

Ezzel szemben a többi gyártó már épített 108MP-es lencsét is okostelefonba, illetve gyakran 4-5 lencse is kerül egy készülék hátlapjára.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy ezek a készülékek jelentősen jobb fényképeket vagy videókat készítenének a 12MP-es lencséjű iPhone-oknál.

Az iPhone 14 azonban erősebb kamerát kaphat?

Ming-Chi Kuo még tavaly szeptemberben beszélt arról, hogy az iPhone 14 esetében megjelenhet a 48MP-es széles látószögű hátlapi kamera.

Ez egy igen jelentős fejlesztés lenne az Apple részéről. A 48MP-es kamerával párhuzamosan megjelenhetne a 8K-s videórögzítés is, amely szintén új távlatokat nyithatna az iPhone felhasználók számára a multimédiás tartalmak gyártásában.

iPhone 14 ltáványterve

(kép forrása: phonearena.com)

2. iPhone 2TB-os tárhellyel?

Tavaly az Apple meglépte azt, amire már sokan vártak, és az iPhone 13 Pro és Pro Max már kapható lett 1TB-os belső tárhellyel.

Ezen növelhet még az Apple idén?

Mivel az 1TB is csak a két erősebb modell esetében lett elérhető, véleményem szerint nincs sok esély arra, hogy már a 2TB-ot is bevesse az Apple.

Az Apple-nek nem szokása elkapkodni az ilyen fejlesztések kihasználását. Sokkal valószínűbbnek tartom azt, hogy előbb az olcsóbb modelleknél is – tehát idén az iPhone 14 és iPhone 14 Max – esetében teszik elérhetővé az 1TB-os tárhelyet.

Teljes mértékben azonban nem zárható ki a 2TB-os tárhely megjelenése.

3. A Lightning-csatlakozó is eltűnhet

Az Apple az iPhone 5 (2012) óta használ Lightning-csatlakozót az az iPhone-ok töltésére.

Az utóbbi években az USB-C egyre nagyobb térnyerésének köszönhetően gyakran éri kritika is emiatt a cupertinoi vállalatot, hogy ők miért nem térnek át a modernebb, biztonságosabb és gyorsabb USB-C portra?

Az iPhone 14 esetében több helyen is olvasni lehetett, hogy esetleg eljöhet az áttörés e tekintetben is.

Az USB-C jelentősen gyorsabb, hiszen akár 40Gbps adatátvitelre is képes, míg a Lightning-csatlakozóval ez a sebesség maximum 480Mbps, ami hatalmas különbség.

Emellett pedig sokkal több eszközzel kompatibilis az USB-C, hiszen a Lightning portot lényegében csak az iPhone-ok használják.

4. Titánból készülhet az iPhone 14?

Az Apple korábban már az Apple Watch esetében használt titánt, most azonban szóba került, hogy az iPhone 14 esetében is felhasználja ezt az anyagot az Apple.

De mire is jó a titán?

A titán egy kis sűrűségű de rendkívül nagy szilárdságú, ezüstöt átmenetifém.

Ellenáll a korróziónak, emellett lúgok és savak sem tesznek kárt benne. Még a salétromsav és sósav elegyének, a királyvíznek is ellenáll.

Ezeknek a hasznos tulajdonságainak köszönhetően olyan iparágakban fontos alapanyag, mint az űrkutatás, az autóipar, vagy a hadászat, de például protézisek és egyéb orvosi segédeszközök gyártása során is egyre nagyobb szerepe van.

5. Műholdas kapcsolat az iPhone 14-ben?

Az iPhone 14-ben megtalálható lesz a Qualcomm Snapdragon X65 modem, ami a világ első 10 Gigabites 5G modemje, ami műholdas kapcsolatok létesítésére is alkalmas.

És hogy mire lenne jó egy közvetlen műholdas kapcsolat a telefonoknál?

A Snapdragon X65 modem segítségével az Apple egy új kommunikációs csatorna kidolgozását célozza. Ennek segítségével a felhasználók akkor is tudnának szöveges üzeneteket küldeni, ha éppen semmilyen hálózati lefedettség nem elérhető.

Ez lényegében egy veszélyhelyzeti segítséghívási rendszerként funkcionálna, azonban a jövőben sokkal szélesebb körben is felhasználhatóvá fog válni ez a technológia.

Műhold a föld felett

(kép forrása: unsplash.com)

Kinek éri meg majd az iPhone 14-re váltani?

Véleményem szerint azok számára, akik az utóbbi 1-2 évben váltottak iPhone-ra, azoknak nem éri meg iPhone 14-re váltani.

Az iPhone 14 azok számára lehet jó választás, akik mondjuk először vásárolnak Apple telefont, és ragaszkodnak a felső kategóriájú készülékhez.

Az iPhone 12-ről vagy iPhone 13-ról azonban nem igazán éri meg váltani, mert azok a modellek még mindig kifejezetten erősnek tekinthetőek, így ezekhez képest nem lesz olyan mértékű a fejlődés, mint mondjuk egy iPhone 8-hoz vagy iPhone X-hez képest.

Mikor jelenik meg az iPhone 14?

Az új iPhone modellek bemutatására már 2012 óta ősszel kerül sor, és várhatóan idén is ez lesz a helyzet.

Ilyenkor szokta ugyanis az Apple megrendezni az őszi eseményét, amely során bemutatásra szoktak kerülni az új operációs rendszer verziók illetve új készülékekről is ekkor rántják le a leplet.

A legnagyobb érdeklődés természetesen az új iPhone-okat szokta övezni. Te várod már az új iPhone 14-et? Milyen iPhone-t használsz? Váalszodat írd meg kommentben. Ha pedig bármilyen problémád akad a telefonoddal, keress minket bizalommal.

Tervezd meg az idődet, ne állj sorba!

VIP szolgáltatás. VIP ügyfeleknek.
Válassz egy szabad időpontot, és soron kívül intézzük a hibás készüléked javítását

Időpontot foglalok »
Válaszd a kényelmet, intézd a szervizt otthonról!

Ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy hibás készüléked megjavítsuk. Jelezd felénk igényed, és hozzuk-visszük megjavítva.

Többet a szervizfutárról »