iPhone 7 Plus vs. Samsung Galaxy S8+ - Melyiknek jobb a kamerája?

2017. május 24. -
A két jelenlegi piacvezető telefon, az Apple, és a Samsung legutóbbi modellje profi minőségű kamerával felvértezve csábítja a vásárlókat. Cikkünkben összehasonlítjuk, hogy melyik készüléknek jobb a kamerája.
iPhone 7 Plus vs. Samsung Galaxy S8+ - Melyiknek jobb a kamerája?

Az iPhone 7-nek az Apple tavaly olyan kamera beállítást adott, ami nagy frissítés az iPhone-ok világában. Az iPhone 7 Plus duplakamerája is kellően innovatív volt, hiszen az Apple kétszeres optikai zoommal kínálta a készüléket anélkül, hogy vastagabb lenne akármelyik Android-os okostelefonnál. A két nagyágyú gyorsaságát már összehasonlítottunk egy korábbi cikkünkben, most viszont kizárólag a kamerát vesszük nagyító alá.

Ha összevetjük, hogy az iPhone 6S 12 MP-el kamerája alig tudott lépést tartani akkori versenytársaival, az iPhone 7 fejlesztett kamerarendszere korszerű előrelépés. Ugyanakkor az Android oldalon sem tapasztalunk pangást. A Samsung nemrég dobta ki zászlóshajó készülékét, a Galaxy S8-at, és az S8+-t, ami szintén impozáns 12 MP-es kamerával érkezett.

Papíron a Galaxy S8 tizenkét megapixelese nem tűnik nagy frissítésnek ahoz képest, ami a Galaxy S7-ben volt. Viszont az iPhone 7-nél így is egy leheletnyivel jobb. De most is, mint korábban, az iPhone kamerája kevésbé erős hardver téren, de feldolgozásnál és ISP-ben viszont annál inkább. Tehát akkor milyen a Samsung Galaxy S8 12 MP kamerája, ha összehasonlítjuk az iPhone 7 Plus 12 MP kamerájával? Az alábbi kameratesztben kiderül.

Mielőtt rátérnénk a lényegre, ne feledd, hogy a Galaxy S8+, és az S8 kamera felépítése megegyezik. Az iPhone 7 Plusnak duplakamera rendszere van egy másodlagos teleobjektívvel, amíg a kisebb iPhone 7-nek csak egykamerás rendszere van.

iPhone 7 Plus kontra Samsung Galaxy S8+ kameratulajdonságok összehasonlítása

 

 Galaxy S8+iPhone 7 Plus
Felbontás12 MPFő: 12 MP, másodlagos: 12 MP

Teleobjektív

--
Optikai képstabilizálásIgenCsak a fő kamerán
Pixelméret1.4 um1.22 um
FókuszállításDual PixelFocus Pixels
Rekeszf/1.7f/1.7
VakuCRI LED vakuQuad-LED vaku

Makró és nappali fény

Az alábbi képeket összevetve egyértelműen látszódnak a különbségek a technikai leírásokon túl. Mindkét készülék különböző módon dolgozza fel a jelenetet.

Baloldalon a Galaxy S8-cal készült kép, jobb oldalon az iPhone 7 Plusszal készült.

 S8-bokehip7-bokeh

Amíg a Galaxy S8 képe kissé melegebb színezésű, az iPhone 7 Plusé valamiért túltelíti a virág színeit. Ez segít abban, hogy kiemelje a virágokat, amikor először ránézel a fotóra, de a valóságot nem megfelelően adja vissza. A Galaxy S8 fotója ehhez képest így unalmasabbnak tűnik.

A bokeh effekt a Galaxy S8+-on sokkal jobb, mint az iPhone 7 Pluson, köszönhetően a valamivel nagyobb érzékelőjének és rekeszének.

 Galaxy-S8-hibiscusiPhone-7-Hibiscus

Itt a Galaxy S8 telíti túl a virág színeit, és tűnik mellette az iPhone 7 Plus képe unalmasnak. Utóbbinak nem sikerült rendesen fókuszálnia, és az exponálás sem tökéletes. Két tesztkép után ugyanez volt az eredmény. Ez azt mutatja, hogy a Galaxy S8 Dual Pixel AF technológiája magasabb szintű, mint az Apple Focus Pixels-é. Előbbi szinte azonnali, sosem fókuszál rosszul, függetlenül a fényviszonyoktól és helyzettől. Az iPhone 7 Plus fókuszrendszere is kivételesen megbízható, de időnként akadozik, és nem annyira gyors, mint a Galaxy S8-é.

Mindkét telefon nagyon részletes képet készített, de a színek megjelenítésében nagy a különbség. Ez a fényképezendő jelenet ideális az iPhone 7 Plusnak, hogy fitogtassa erősségét, és használja a másodlagos teleobjektívet, hogy közelről lekapja a tárgyat, ezáltal részletesebb képet készítsen. A Galaxy S8-nak nincs duplakamerája, vagy optikai zoom-ja, ezért egyszerűen nem képes felvenni a versenyt az Apple telefonjával ezen a téren.

HDR

 Galaxy-S8-HDRiPhone-7-Plus-HDR

Kevés fény

A Galaxy S8 jobban exponál a sötétebb részekre a fenti HDR felvételen, de a jobb oldali iPhone 7 Plus fotó tűnik természetesebbnek.

S8-PS4ip7-ps4

Az iPhone 7 Plus az egyértelmű nyertes a fenti példában. A vele készült kép tisztább és jobban visszaadja a jelenetet, amíg a Galaxy S8 kissé homályosnak és elmosódottnak tűnik.

S8-BuddhaiPhone-7-Buddha

A Galaxy S8 képe itt hidegebbnek tűnik, de ez adja vissza megfelelően a helyszíni viszonyokat. Az iPhone 7 Plus képe kissé túl meleg. Ugyan részletességet nézve valamennyivel élesebb, de ez csak akkor tűnik fel, ha ráközelítünk.

s8-nightiP7-Night-2

Extrémen kevés fényviszonyok között mindkét telefonnak meggyűlik a baja a hiteles ábrázolással. Mint kiderült, a Galaxy S8-nak szokása, hogy világosabbá tegye az eget a képein.

Portré mód és optikai zoom

A kétszeres optikai zoomtól eltekintve egy teleobjektív és egy széles látószögű lencse kombinációja az iPhone 7 Pluson lehetővé teszi a Portré mód használatát. Ezzel a móddal DSLR-szerű bokeh effekttel készíthetsz képet, tehát a tárgy éles lesz, a háttér pedig gyönyörűen elmosódik.

1

Mivel a Galaxy S8-ból hiányzik a másodlagos teleobjektív, nem tud ilyen elképesztő portrékat lőni. Azonban ne feledd, hogy a Portré mód az iPhone 7 Pluson csak akkor működik, ha sok fény van, és bizonyos esetekben a homály a képen nem annyira zökkenőmentes, mintha egy DSLR-rel készült volna.

A kétszeres optikai zoom, ahogy említettük, nem tűnik nagy dolognak, de sokoldalúságát akkor kezded el értékelni, amikor elkezded az iPhone 7 Plus főkamerájaként használni.

IMG_0455IMG_0454

Összességében azt mondanánk, hogy a Galaxy S8 12 MP-es kamerája jobb, mint az iPhone 7 Plusszé, főleg ha figyelembe vesszük a fókuszsebességet, az időt, a kamera élményét. Az iPhone kamera alkalmazása idősnek és nehézkesnek tűnik, ha összevetjük a Galaxy S8-cal. Továbbá kissé zavaró, hogy csak úgy léphetünk be gyorsan a kamera alkalmazásba, hogy duplán megnyomjuk a hangerő és a home gombot. Azonban az iPhone 7 Plus másodlagos teleobjektívével olyan képeket készíthetünk, amiket a Galaxy S8-cal nem lehetséges. A teleobjektív nem képes kevés fényben fotózni, de a sok fényben kiváló feltételeket kaphatunk.

Neked hogy tetszett a fenti összehasonlítás? Te másképpen gondolod? Oszd meg velünk kommentben!

iPhone tippek kezdőknek: a 3D Touch iPhone tippek kezdőknek: a 3D Touch
2016. december 12.
A 3D Touch lehetősége még csak az iPhone tulajok kiváltsága. Ez a remek újítás számtalan lehetőséget tartogat, amit annak ellenére, hogy még egyelőre nem minden alkalmazás használ ki, nagyban megkönnyítheti a telefonodon való barangolásodat.
100 érdekesség az okostelefonok világából – 2. rész 100 érdekesség az okostelefonok világából – 2. rész
2017. augusztus 28.
A héten folytatjuk cikksorozatunkat, melyben az okos eszközök világából hozunk el 100 érdekességet. Az előző részből megtudhattad, hogy az Android logóját nem is Androidnak, hanem Bugroidnak hívják és hogy az Apple ruhákat is árult.
Szakértői cikk: Használt iPhone-t veszel? Ezekre figyelj, hogy ne verjenek át! Szakértői cikk: Használt iPhone-t veszel? Ezekre figyelj, hogy ne verjenek át!
2017. október 16.
Amikor bemutatják az aktuális legújabb iPhone-okat, mindig csökken az előző generációs készülékek ára. Az árcsökkenés a használt készülékeket is eléri, így mindenképpen érdemes elgondolkodni a vásárlásukról.