iPhone töltő kisokos: minden az iPhone töltőkről, kábelekről, gyors töltésről és külső akkumulátorokról

2022.06.10 0 hozzászólás 7771 olvasás
iPhone töltő kisokos: minden az iPhone töltőkről, kábelekről, gyors töltésről és külső akkumulátorokról

Összegyűjtöttünk minden igazán hasznos információt, amit az iPhone töltőkről tudni érdemes. Ezeknek a segítségével könnyedén megtalálod a számodra legmegfelelőbb töltőt, illetve tudni fogod, melyik töltő milyen felhasználási szokások mellett ajánlott.

Ha új töltőt szeretnél vásárolni az iPhone-odhoz vagy csak többet szeretnél tudni a telefontöltőkről, mindenképp olvasd el ezt a cikket.

Már több korábbi cikkben leírtam, hogy mennyire fontos egy telefon esetében a jól működő akkumulátor. Mint más elektronikai eszközöknél is, a jó akksi elengedhetetlen feltétele annak, hogy a legtöbbet ki tudd hozni a telefonodból.

És hogyan tudod az iPhone-on akkumulátorát karbantartani?

Jó töltő nélkül nincs jó akkumulátor

Az akkumulátor élettartamának növelése mellett a megfelelő telefontöltő használata is ajánlott, ugyanis ha nem a készülékhez ajánlott töltőt használod, akkor akár kárt is tehetsz a telefon akkumulátorában.

Nézzük tehát a különböző töltési technológiákat illetve a töltőfajtákat. Melyikről mit érdemes tudni és mikor érdemes őket választani?

1. A hagyományos kábeles iPhone töltők

Az távkommunikáció rohamos fejlődésével egyre modernebb töltési módszerek is megjelentek, amelyek egyre nagyobb kényelmet biztosítanak a felhasználóknak.

Érdekes azonban, hogy amíg az okostelefonok szinte teljesen kiszorították a piacról a régi hagyományos mobiltelefonokat – a vezetékes telefonokról nem is beszélve –, a régebbi töltési technológiák tovább is nagy népszerűségnek örvendenek.

Fali töltő adapter

(kép forrása: unsplash.com)

A hagyományos kábeles technológia – bár nyilván megjelentek új szabványok és csatlakozók – lényegében nem sokat változott az elmúlt évtizedekben.

Itt lényegében egy közvetlenül a konnektorba dugjuk az iPhone-t és a hálózati áramról töltjük fel azt. Az iPhone készülékekben egy Lightning csatlakozó található, és ez így van a 2012-ben megjelent iPhone 5 óta.

Az iPhone-hoz tehát olyan töltőkábel szükséges, melynek egyik végén Lightning csatlakozó van. A cupertino-i vállalat egyébként benyújtott egy szabadalmi kérelmet egy új iPhone töltőkábel elkészítésére, mely sokkal strapabíróbb lenne a korábbi Apple töltőknél.

És mi a helyzet a kábel másik végével?

USB-A után jött az USB-C kábel

Nagyon hosszú ideig – tehát a Lightning csatlakozó bevezetése óta – egy USB-A adapterre volt szükség az iPhone töltéséhez. A Lightning-USB kábelt kellett ebbe az adapterbe csatlakoztatni. Ez lényegében ugyanaz az USB port, amit a számítógépben találsz vagy amit az Androidos telefonok kábeleinél is használnak.

Tavaly azonban az Apple bevezetett egy új szabványt, így az iPhone SE 2020 és a tavaly megjelent iPhone 12 esetében már Lightning USB-C kábelt mellékeltek az iPhone-ok mellé. Ennek megfelelően ehhez új töltő adaptert is kellett vásárolnia azoknak a felhasználóknak. Abban az esetben persze ha kábellel szeretnék tölteni az iPhone-t.

A iPhone-okhoz mellékelt klasszikus fehér adapter általában 5W teljesítménnyel bírt, amit nem lehet erősnek mondani, de legalább ingyen adta a gyártó.

Lightning kábelek egymás mellett

(kép forrása: unsplash.com)

Eredeti vagy utángyártott iPhone töltőt vegyél?

Ez egy érdekes kérdés és rengeteg vitát szokott generálni, így érdemes szót ejteni erről is.

Alapvetően nyilván az a legtisztább, ha az Apple által gyártott és forgalmazott termék mellett döntesz. Ezek azonban sokszor igen borsos áron vásárolhatók meg, így az ember próbál jobb üzletet csinálni és keresi az utángyártott töltőket és egyéb kiegészítőket.

Az tudnod kell, hogy léteznek az Apple által hitelesített utángyártott alkatrészek, illetve vannak azok az aluljárós GSM-ben vásárolt kínai kütyük, amiknek a használatát semmiképpen nem ajánlom.

Ha semmiképp sem szeretnél eredeti Apple töltőt vásárolni, akkor érdemes egy a gyártó által hitelesített, utángyártott töltő mellett dönteni.

Ha azonban mindenképp az eredeti Apple iPhone töltők, kábelek, kiegészítők mellett tennéd le a voksod, akkor arra készülj, hogy ezek a termékek jóval drágábbak lesznek mint a legtöbb utángyártott termék.

És mi a helyzet a gyorstöltőkkel?

2. Mi az a gyorstöltés és hogyan tudod gyorsan tölteni az iPhone-t?

A gyorstöltés – ahogy a neve is jelzi – egy gyorsabb töltési mód, amellyel rövidebb idő alatt tudod feltölteni az iPhone-odat.

A régebben minden Apple termék mellé adott töltő 5W-os teljesítményű volt. Ez nem alkalmas a gyorstöltéshez, mivel nem képes a megfelelő áramerősség leadására.

Hány wattos töltést nevezhetünk gyorsnak?

Gyorstöltésnek minősül a legalább 18W-os töltés, tehát ha egy ilyen adapterrel töltöd az iPhone-od, akkor lényeges különbséget tapasztalhatsz a töltési időt tekintve.

Ha van egy iPad-ed, akkor annak a töltőjét használva is gyorsabban tudod tölteni a telefonodat, hiszen az iPad-ekhez 12W-os töltőt ad az Apple.

Egy száguldó motorkerékpár

(kép forrása: unsplash.com)

Milyen gyorstöltőt válassz az iPhone-odhoz?

Az iPhone-oknál a maximális töltési teljesítmény 30 Watt, így ha gyorstöltőt akarsz vásárolni, ezt a határértéket érdemes megcélozni.

Természetesen léteznek ennél nagyobb teljesítményű telefontöltők is, de felesleges több pénzt költeni erre, hiszen 30W-nál nagyobb teljesítménnyel úgyse fogod tudni tölteni az telefont.

Melyik iPhone-ok alkalmasak gyorstöltésre?

Az iPhone 8 2017-es megjelenése óta minden egyes készülék képe a gyorstöltésre, így az X, XR, XS, XS Max, 11, 11 Pro, 11 Pro Max, SE 2020, 12, 12 mini, 12 Pro és 12 Pro Max is támogatja a gyorstöltést.

Természetesen ez alól nem lesz kivétel a most megjelent iPhone 13 sem.

3. Vezeték nélküli iPhone töltők

2021-ben már arra is van lehetőség, hogy úgy töltsd fel a telefonod, hogy nem kell kábelt csatlakoztatni a telefonhoz.

Amikor először hallottam arról, hogy megvalósult ez a technológia, akkor nagyon közel éreztem magamhoz a tini koromban körülrajongott sci-fi történetek világát.

iPhone vezeték nélküli töltése

(kép forrása: unsplash.com)

Energiaátvitel közvetlen érintkezés nélkül?

Igen, ezt is megvalósították, és már a legtöbb újonnan megjelenő okostelefon vezeték nélküli módon is tölthető.

De hogyan működik a vezeték nélküli telefontöltés?

Ez egy viszonylag új technológia, amelynek legnagyobb erénye a kényelem. Az működése a telefonban illetve a töltőben található tekercsek közötti elektromágneses indukción alapszik. Ezt is – ahogy sok más találmányt is – Nicola Tesla-nak köszönhetjük, hiszen ő már 1893-ban vezeték nélkül kapcsolt fel egy villanykörtét.

Az elektromágneses indukció egy olyan jelenség, amikor az ún. indukált feszültség és indukált áram a vezetőben az indukciós fluxus időváltozásának következtében merül fel.

Ugyanezen az elven működnek például az egyre jobban teret hódító indukciós főzőlapok is.

Nicola Tesla könyv

(kép forrása: unsplash.com)

A vezeték nélküli töltésnek is megvannak persze az előnyei és a hátrányai is, nézzük meg hát ezeket is.

Vezeték nélküli töltő előnyei:

  • Kényelem: valójában ez az egyetlen igazán lényeges előnye a vezeték nélküli töltőknek, hiszen nem kell a kábellel és adapterrel bajlódni, elég csak ráhelyezni a töltőre a telefont és várni amíg feltölt.
  • Esztétika: Emellett esztétikus is, hiszen ezek a termékek általában nagyon szolidak, így jobban néz ki mint egy falból kilógó telefontöltő kábel. (Pláne ha hozzám hasonlóan rendszeresen bedugva felejted.)

Vezeték nélküli töltés hátrányai:

  • Nagy energiaveszteség
  • A készüléket a platformra kell helyezni: Nem tudod használni a telefont töltés közben, hiszen folyamatosan a töltőn kell lennie.
  • Lassúság: Az első vezeték nélküli töltőknek a maximális teljesítménye 5W volt, ami egyenlő az iPhone-okhoz mellékelt fehér gyári töltő teljesítményével. Ma már létezik több gyorsabb típus, de az iPhone-ok maximum 7,5W-os teljesítményt tudnak befogadni.

4. Felcsatolható töltők iPhone-hoz

Az iPhone-ok sosem tartoztak a legnagyobb akkumulátorral rendelkező okostelefonok közé, ennek pedig több oka is van. Egyrészt más gyártók nagyobb telefonokat dobnak piacra, amelyekbe értelemszerűen nagyobb akkumulátor is fér.

Másrészt az iPhone-ok belsejében – mivel általában kisebb telefonokról van szó – minden alkatrésznek éppen hogy elég helye van, így a szoros elrendezés miatt kisebb akut kapnak a telefonok.

De nem lehet ezt valahogy ellensúlyozni?

Az idei év egyik legpraktikusabb elektronikai kiegészítője volt a telefonra csatolható mágneses akkumulátor. Az Apple-nek is volt ilyen eszköze korábban, de azt még a telefonhoz kellett csatlakoztatni egy kábel segítségével.

Az idén nyáron megjelent MagSafe Battery Pack azonban már vezeték nélküli technológiával készült, és lényegében egy pótakkumulátorként üzemel.

iPhone töltő a tokban?

Egyre több olyan telefontok is elérhető, amelybe bele van építve egy akkumulátor, így lényegében ugyanúgy funkciónál mint az előbb említett MagSafe Battery Pack.

Ezeknél a tokoknál szintén vezeték nélküli módon tudod tölteni a telefonod, és kétszer annyi ideig is használhatod, mivel ezek az akkuk akár megkétszerezhetik a rendelkezésedre álló energiát.

5. Autósoknak autós iPhone töltők

Ha autóval jársz mindenhova, vagy akár a munkád miatt sokat jársz kocsival, elengedhetetlen számodra egy jó autós telefontöltő.

Talán ez az a terület, ahol a legszélesebb a választék, hiszen akadnak szivargyújtóba dugható egyszerű kábeles verziók, de akár műszerfalra szerelhető vezeték nélküli töltőt is vásárolhatsz.

Vezetékes autós töltők

Itt lényegében egy szivargyújtóba dugható kis adapterre kell gondolnod, amibe ha bedugod a telefont, töltheted azt az autó akkumulátoráról.

A legfontosabb dolog ezeknél az adaptereknél, hogy olyat válassz, ami az iPhone-odhoz alkalmas. Ha régebbi modelled van, akkor USB-A kábel kell neked. Alegújabb modellek esetén – iPhone SE 2020, 12-es széria – Lightning és USB-C kábel és ehhez való adapter beszerzése ajánlott.

Létezik természetesen több vagy akár különféle csatlakozókkal ellátott adapter is. Az ilyen termék abban az esetben lehet jó választás, ha többen akarjátok egyszerre tölteni a telefont az autóban, illetve ha különböző típusú iPhone-otok van.

Vezeték nélküli autós töltők

Ez már egy sokkal érdekesebb kategória. Ezen termékek esetén nekem legelőször az jut eszembe, hogy ha például taxiznék vagy más vezetéssel kapcsolatos munkám lenne, biztos ilyet használnék a kocsiban.

Autós telefontöltés esetén érdemes olyan termékek mellett dönteni, amik arra is lehetőséget nyújtanak, hogy a műszerfalra fel tudd helyezni a telefont.

Így egyszerre töltheted azt és közben navigációra is tudod használni.

Vannak olyan modellek is amiket a műszerfal feletti sík felületre, vagy a szélvédőre lehet erősíteni, de véleményem szerint ezek kevésbé praktikus választások.

A műszerfalon lévő légbeömlő nyílásra csatolható telefontartó ráadásul arra is alkalmas, hogy a klímát bekapcsolva hűtsd a telefont. Sőt, olyan modell is létezik, amelyben beépített ventilátor is van.

Tech-Protect CW19 autós töltő

Ezekre a termékekre egyaránt jellemző, hogy a szivargyújtóra kell őket csatlakoztatni, így az autó akkujáról töltik a telefont.

Ez a hűtési funkció roppant fontos lehet a nyári hónapokban, hiszen ha órákon át a tűző napon van a telefonod, annak rendkívül súlyos következményei lehetnek, az is előfordulhat, hogy egy drága autós töltő árának a többszörösét kell majd kifizetni egy szervizben.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ha ilyet vásárolsz, győződj meg róla, hogy az iPhone-od képes-e a vezeték nélküli töltésre. Csak MagSafe-es eszközökkel működnek.  Ha régebbi szériás a telefonod, nem érdemes ilyenbe fektetni a pénzed.

Milyen iPhone töltőt válassz?

A megfelelő töltő kiválasztása első gondolatra nem tűnik egy összetett és fontos feladatnak, mégis rengeteg lehetőség van és természetesen az összes lehetőségnek vannak pozitívumai és negatívumai egyaránt.

Az eddigiekben megismerhetted az összes lehetőséget, amit a piac nyújt számodra. Ha végigolvastad az cikket, akkor a rendelkezésedre állnak azok az információk, amelyek segítenek a legjobb döntés meghozatalában.

Ahhoz, hogy kiderítsd, milyen töltőre van szükséged, érdemes még megfontolni az alábbi dolgokat:

1. Mennyi pénzt szeretnél töltőre költeni?

A különböző típusú telefontöltők árai között sokszor nagy különbség van. Rossz hír az iPhone felhasználók számára, hogy az utóbb iidőben az Apple már nem mellékel a készülékek mellé töltőadaptert, csak a kábelt, így előbbit külön meg kell vásárolni.

Természetesen az Apple által forgalomba hozott adaptert is vásárolhatsz, ez azonban általában drágább mint az utángyártott változatok.

Annyit azonban már most ki kell jelentenem, hogy nagyon olcsó, teljesen ismeretlen gyártmányú adaptert ne vásárolj, hiszen azt nagy valószínűséggel az Apple nem hitelesítette, így nem is javasolná annak használatát.

2. A gyorsaság mennyire fontos számodra?

Ha legtöbbször otthon töltöd a telefonodat, akkor véleményem szerint nem fontos gyorstöltőt vásárolnod.

Ha azonban jellemző rád, hogy hirtelen kell elindulnod otthonról vagy napjában többször is elindulsz, a gyorstöltő lehet a jó választás, hiszen így fél óra alatt is a megfelelő szintre tudod tölteni az akkut és nem kell aggódnod azon, hogy vajon lemerül-e amíg úton vagyok.

Ne feledd, ha van iPad-ed, akkor az ahhoz kapott töltőt is használhatod a telefon töltésére, hiszen ez az adapter 12W-os teljesítménnyel tölt. Ez persze nem olyan gyors mint ha 30W-tal töltenél, de az 5W-os adapter.

3. Ha folyamatosan a telefont bújod

Abban az esetben, ha telefonfüggő vagy illetve ha sokat kell telefonálnod, akkor érdemes lehet egy MagSafe Battery Pack-et vagy egy akkus tokot vásárolni, hiszen így jobban biztonságban érezheted magad, kisebb lesz az esélye, hogy lemerül a telefonod.

Kifejezetten hasznos lehet ez telefonos vagy motoros futároknak, akiknek ritkán van lehetőségük napközben tölteni a telefonjukat. Számukra munkaeszköz az okostelefon, így nélkülözhetetlen a nagyobb üzemidő.

A legjobb döntést próbáld meghozni

Ahogy a cikk elején is írtam, a jó minőségű töltőt nem szabad megspórolni, hiszen a telefonod akkujának az állapota nagyban befolyásolja a készülék működését. Ahhoz pedig, hogy a tápegység ,,egészséges” maradjon, elengedhetetlen a minőségi telefontöltő.

Te ragaszkodsz az Apple termékeihez ebben a dologban? Vásároltál már utángyártott kiegészítőket? Válaszodat írd meg nyugodtan kommentben és oszd meg a cikket, hogy másokhoz is eljussanak ezek az információk.

 

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.