iPhone XS Max vs. iPhone 11 Pro Max – Mi a különbség?

2022.06.21 0 hozzászólás 3847 olvasás
iPhone XS Max vs. iPhone 11 Pro Max – Mi a különbség?

Az iPhone XS Max érezhetően meglágyította tavaly a felhasználók szívét, hiszen bár funkcióiban nem mutatott mérföldekre az iPhone X-hez képest, méreteiben mindenkit lenyűgözött. Idén viszont az iPhone 11 Pro Max már nem tudott meglepetést okozni a továbbra is látványos nagyságokat öltő kijelzőjével – érdemes hát egyáltalán fontolóra venni a váltást? Megvan benne az a plusz, amiért hanyatt homlok futnánk a boltokba?

iPhone XS Max vs. iPhone 11 Pro Max - Kijelző, dizájn

A két modell méreteiben és formákban is szinte teljesen megegyezik, a hátlapi kamera modul miatt (vagy ennek köszönhetően) viszont egyértelműen meg lehet különböztetni őket. Az iPhone 11 Pro javára írható a már ismert színek mellé társuló éjzöld árnyalat és hogy maga a hátlap matt hatású, ami tapintásra kellemesebb, mint az iPhone XS Max esetén.

A kijelzőket tekintve se várhat senki óriási változást, a 2019-es modell is OLED panellal érkezett, annak minden finomságával együtt. Olyannyira, hogy az Apple új nevet is adott a kijelzőnek, ami így a Super Retina XDR megszólítást érdemli. Papíron ez még jobb kontraszt arányt, belátási szöget, szebb színeket ígér és még az energia hatékonyság is 15%-kal nőtt az iPhone XS Max-hoz képest.

Kérdés viszont, hogy ez a valóságban alkalmazva mennyire lesz szembetűnő a felhasználók számára – vagy ez is inkább reklám fogásnak számít az Apple részéről.

iphone_11_pro_max_2

iPhone XS Max vs. iPhone 11 Pro Max - Processzor, tárhely

Vártuk és meg is érkezett a friss, A13 Bionic processzor és ahogy eddig, úgy egész biztosan most sem lesz méltó vetélytársa ebben az Apple-nek. Az iPhone 11 Pro Max még erősebb és még hatékonyabb, ráadásul ez utóbbi fejlesztéseknek hála egészen elképesztő mértékben megugrott a készülék akkumulátor üzemideje (hogy mennyire, az hamarosan kiderül). Ha valami, akkor ez biztosan a 2019-es modell mellett szól.

Tárhely tekintetében viszont nincs változás, az iPhone XS Max-hoz hasonlóan 64/256/512GB áll a leendő tulajdonosok rendelkezésére.

iPhone XS Max vs. iPhone 11 Pro Max - Kamera

Az Apple már tavaly sem aprózta el a kamera fejlesztéseket, idén viszont megint nagyot alkotott a gyártó. Az iPhone 11 Pro Max már a régóta várt tripla hátlapi kamerával rendelkezik, amik közt végre egy ultraszéles látószögű lencsét is fel lehet fedezni. De nem csak hardveresen, szoftver oldalról sem hanyagolta el az Apple a frissítést; külön alkalmazást fejlesztett (éjszakai mód formájában) ahhoz, hogy gyenge fényviszonyok mellett is tökéletes minőségű fotók készülhessenek.

Ezen kívül nagyjából minden további elem fejlesztéseket kapott, amit az iPhone XS Max esetén már megismertünk és értelemszerűen a videózás is komolyabb élmény a 2019-es modell esetén. Ezt többek közt az Audio Zoom funkció garantálja, ami automatikusan a felvenni kívánt tárgytól érkező hangokra összpontosít. Az előlapi kamera is nagyobb felbontású lett, még jobb Smart HDR funkcióval és már 4K videók rögzítésére is képes.

iphone_11_pro_max_3

iPhone XS Max vs. iPhone 11 Pro Max - Akkumulátor

Ha valamiben tényleg veri az iPhone 11 Pro az XS Max-ot (a kamerán kívül), az egyértelműen az akkumulátor üzemidő. Ugyanis, a már említett körülmények miatt (A13 Bionic) a készülék 5 órával tovább bírja elődjénél két töltés közt, amire eddig azért egyetlen frissítés során se volt példa. Természetesen ez az idő továbbra is használattól függő és lehetnek kilengések az egyes felhasználók tapasztalatai közt, de mindenképp le a kalappal az Apple előtt.

Külön jó hír, hogy idén végre egy 18W USB-C adapter került a csomagba, ami kellőképpen támogatja a telefon gyorstöltés funkcióját. Az iPhone XS szintén alkalmas erre, de ebben az 5W adapter nem partner, így mindenképp kiegészítő vásárlásra kell adnia a fejét annak, aki sebesebben töltene. (Nem szabad viszont elfelejteni, hogy a folyamatos gyorstöltés az akkumulátor idő előtti öregedéséhez is vezethet.)

iPhone XS Max vs. iPhone 11 Pro Max - Árak, Összegzés

Kisebb meglepetésként az iPhone 11 Pro Max ára ugyanott indul, ahol tavaly az iPhone XS Max. Ez elsőre csábítóan hangzik, hiszen mégiscsak kaptunk olyan újdonságokat, amire megérte várni (leginkább az akkut tekintve), de mindeközben logikusan az iPhone XS Max ára még kedvezőbb lesz az új modellek megjelenése után.

Ha iPhone 8 Plus vagy régebbi készülékről váltanál, inkább az iPhone 11 Pro Max-ot javasolnánk, ha viszont iPhone XS Max-ról fontolgatod a vásárlást, bölcsebb döntés, ha vársz még egy évet. A 2020-as modellekről máris érkeznek hírek és esélyes, hogy ezúttal jönni fog a dizájnváltás is.