iPhone XS vs. iPhone 11 Pro – Újabb gyenge "PRO"bálkozás?

2022.06.21 0 hozzászólás 7004 olvasás
iPhone XS vs. iPhone 11 Pro – Újabb gyenge

Izgalommal és reményekkel telve vágtunk neki a 2019-es Keynote élő adásának, de az esemény vége felé kezdett lefagyni a mosoly az arcunkról. A borzongás nem jött el és a fórumok hozzászólás áradata is hasonló érzéseket közvetít. Inkább maradjunk az iPhone XS mellett vagy tud azért új élményt adni az iPhone 11 Pro?

iPhone XS vs. iPhone 11 Pro - Mivel lettünk többek?

A száraz adatok összehasonlítását ezúttal kihagyjuk – egyrészt, mert rajtunk kívül elegen írnak róla, másrészt érdemesebb inkább a sarkalatos pontokra hangsúlyt fektetni. Vagyis, hogy mi az, amivel többek (vagy szerencsétlenebb esetben kevesebbek) lettünk az iPhone XS-hez képest.

Színekben végre nem fukarkodott az Apple, így az iPhone 11 Pro (Max) is már négy féle variációban elérhető; a jól bevált asztroszüke, arany és ezüst trió idén éjzöld árnyalattal is kiegészült (ami a matt hátlapon véleményünk szerint egészen kiválóan mutat, jó választás volt a gyártótól).

Kijelzőt tekintve maradtak a tavalyi méretek, az OLED panel viszont ezúttal egy hangzatos, bár a felesleges fényűzésen kívül nem sokat sejtető Super Retina XDR néven fut. Még jobb felbontás, még szebb színek, de ennyit azért minimum elvártunk egy év fejlesztés után.

iphone_11_pro_kamera

Nagyobb hangsúlyt – ahogy azt várni lehetett – idén is a kamerák kaptak, a sok vitát generáló négyzetes modul lett a befutó, ami három hátlapi kamerát foglal magába. Egész pontosan ultraszéles látószögű, széles látószögű és telefotó lencsék formájában. Újdonság például az éjszakai mód, a Focus Pixels technológia és az automatikus korrekció is. De nem soroljuk tovább, egyértelmű, hogy a kamera idén is az új modellek erőssége.

A friss chipkészlet sem maradt el, az A13 Bionic különlegessége viszont, hogy a jobb teljesítmény az Apple ígérete alapján alacsonyabb energia felhasználással is társul. Vagyis az iPhone 11 Pro akkumulátor üzemidőben 4 órát ver az egy évvel fiatalabb iPhone XS-re (A Max verziók esetén pedig további egy órát nyerhet az, aki a fiatalabb modellt választja).

iPhone XS vs. iPhone 11 Pro - A „csalódások” listája

Az elmúlt 12 hónapban felmerült hírek és pletykák alapján jó néhány újdonságot vártunk, ezzel szemben mindössze a fentebb sorolt fejlesztések érkeztek meg. Azt persze nem mondhatjuk, hogy az iPhone 11 Pro egy rosszul sikerült készülék, de bőven lett volna mit hozzátennie az Apple-nek ahhoz, hogy ne érkezzen már a bemutató alatt egész komment cunami a csalódott felhasználók részéről.

iphone_11_pro_2

De mit hiányolunk, ami kimaradt az iPhone 11 Pro-ból (és az iPhone XS-ből is)?

  • Apple Pencil támogatás, vagy egy kifejezetten az iPhone-hoz tervezett, kisebb verzió
  • Fordított vezeték nélküli töltés (ami már minden nagyobb konkurens palettáján elérhető)
  • USB-C a Lightning port helyett – egyesek szerint ez a hiányosság a „Pro” jelzőt is erősen megkérdőjelezi
  • Kisebb notch és fejlettebb Face ID

A 3D Touch sorsa viszont a vártakhoz alakult; tehát már nincs a 2019-es iPhone modellekben, helyette az iPhone XR-ben megismert Haptic Touch vette át a stafétát.

iPhone XS vs. iPhone 11 Pro – Venni vagy nem venni?

Nehéz ítéletet mondani, mert bár tény, hogy az iPhone X vs. iPhone XS csatához képest jobban teljesít az iPhone 11 Pro, mint ügyeletes újdonság, de még mindig nem érzünk átütő sikert – és ezt a felhasználók is hasonlóképp gondolják. Másrészt viszont rettenetesen nehéz évente látványosan megújulni, ezt a konkurens gyártóknál is érzékelni lehet.

iphone_11_pro

Mindenesetre saját és olvasott vélemények alapján is úgy érezzük, hogy érdemesebb az iPhone XS mellett maradni – kivéve, ha a kamera vagy az akkumulátor teljesítmény döntő érv a választás során. Vannak kiemelkedő tulajdonságai az iPhone 11 Pro-nak, ezt nem lehet vitatni, de a fejlesztések erőteljesen megosztják a közönséget. Ezzel szemben a várt, de végül elmaradt frissítések komoly hiányérzetet keltettek a felhasználókban.

Az iPhone 11 Pro vásárlása mellett talán az szólhat még, hogy a tavalyi bevezető árakon nem változtatott az Apple, így mondhatni egy akkori iPhone XS áráért juthatunk hozzá. De nem szabad azt sem elfelejteni, hogy az egy éves modell ezzel egyidőben már kedvezőbb összegért találhat gazdát hasonló konstrukcióval.

 

Te hogy döntenél? Írd meg kommentben véleményed!