Winter Is Coming: hogyan védd a zord hideg ellen a telefonodat?

A fagyos időjárás, a jég és a hó miatt a tél nem feltétlenül az év legjobb időszaka az okostelefonok számára, hiszen számos veszélynek vannak ilyenkor kitéve. A következő hasznos tippek és trükkök mindenképpen segítenek majd abban, hogy sérülésmentesen kihúzza a zord telet a kedvenc készüléked.
Winter Is Coming: hogyan védd a zord hideg ellen a telefonodat?

Közeleg a tél. Ez nem csak a Trónok Harca rajongóknak okoz hidegrázást, hiszen sokan nem szeretik a telet - ahogy a legtöbb okos szerkentyű sem. Tudtad például, hogy hidegben gyorsabban merül az iPhone?

De ahogy azt a felfedező Ben Saunders bemutatta a Galaxy A5 esetében, amikor a Déli-sarkra utazott, az okostelefonoknak nem feltétlenül kell károkat elszenvedniük télen, ha megfelelően használják őket. Adunk pár hasznos tippet, hogy megússza a leghidegebb napokat a telefonod.

Mindig tartsd testközelben a készülékedet

Mindent meg kell tenned annak érdekében, hogy ne hűljön ki a telefonod. Nem szabad a készüléket a táskádban vagy a hátizsákodban tárolni, a lehető legközelebb kerüljön a testedhez; például a belső zsebedben.

Ugyanakkor a téli sportolóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy az okostelefon “viselése” további biztonsági kockázatot jelenthet. Balesetet okozhat, ha sportolás közben esel egyet, ezért ügyelned kell arra, hogy megfelelően ki legyen párnázva a zsebedben a készülék. Legjobb megoldás, ha egy ütésálló UAG tokba bújtatod, a márka egyik legjobb termékét külön cikkben is bemutattuk.

Az LCD kijelzők különösen érzékenyek a hidegre

A folyadékkristályok képesek megfagyni, de legalábbis ideiglenesen korlátozni a kijelzőt. Maradandó károsodást okozhat, ha folyamatos hidegnek teszed ki a készüléket.

Az OLED panelek ezzel szemben nem rendelkeznek ezzel a problémával, de persze ezek sem szeretik a túl hideg időjárást. Így ha meg szeretnéd védeni a kijelzőt, csak vészhelyzetben és a lehető legrövidebb ideig használd a telefont szélsőséges hidegben.

Az akkumulátor sem szereti a 0 fok alatti hőmérsékletet

A kijelzőn kívül az akkumulátor egy olyan okostelefon alkatrész, amelyet nagymértékben károsít a hideg, emiatt a kapacitása is észrevehetően csökken.

Az is nagyon káros, ha a jéghidegre kihűlt telefont csatlakoztatod töltőre. Emiatt csak akkor töltsd fel a telefonodat, ha újra eléri a normál hőmérsékletet.

Ha GPS-ként használod vezetés közben, semmiképp se hagyd a telefont a kocsiban, mindenképp vidd magaddal. Az autók nagyon gyorsan lehűlnek ha a motor nem fut, így ha ott hagyod a telefonodat, az olyan, mintha hűtőszekrénybe tennéd.

A hideg mellett a második legnagyobb probléma a nedvesség

A téli időszakban sokat esik az eső és a hó, és persze a latyak, a pocsolyák, az esőcseppek és a jég is mind olyan tényező, ami nem jó a telefonoknak, de egy vízálló Ghostek tokkal és egy kicsit nagyobb elővigyázatossággal azért tudsz tenni valamit annak érdekében, hogy ne essen kár ilyenkor a telefonodban.

the-science-behind-why-your-smartphone-shuts-down-when-its-cold-outside

Van egy rejtett veszély is: a páralecsapódásból létrejövő nedvesség

Ez akkor keletkezik, amikor hirtelen felmelegítesz egy hideg tárgyat - akik szemüveget viselnek, sokat tudnának mesélni erről a jelenségről, lásd a cikk írója. Emiatt mindig adj időt az okostelefonodnak arra, hogy természetes körülmények között nyerje vissza a normális hőmérsékletét, és semmiképpen se tedd fűtőtestre, és még csak véletlenül se próbáld meg hajszárítóval felmelegíteni, hiszen akár a kijelző üveg is megrepedhet.

Elhinnéd? A telefontokok védelmet nyújtanak

A különböző ütésálló tokok használatnak gyakorlatilag kötelezőnek kellene lennie télen, mivel drámaian képes csökkenteni a veszélyt, ha leejtenéd a telefonodat.

Miért? Mert ha elcsúszol a jégen, nemcsak te esel, hanem a telefonod is, illetve a téli vastag kesztyűkben nem is tudod olyan biztonsággal megfogni a készülékedet.

Egy masszív tok jobban védi a telefont egy eséstől, de sok esetben még a levegőben lévő nedvességtől is képes megóvni a készüléket egy jó tok.

Fontos kiemelni egy általános tévhitet: míg az embereknél a kesztyű és a zokni melegen képes tartani a végtagokat, addig a telefontokok nem tudják melegen tartani a készüléket.

A kesztyűknél maradva: sok okostelefon kínál már úgynevezett kesztyű üzemmódot - melyet a beállításokban tudsz ki- és bekapcsolni - ami egész praktikus a téli időszakban. Ez azonban általában befolyásolja az érintések érzékenységének pontosságát, emiatt például az ujjlenyomat-érzékelő zárat sem tudod így kioldani. Ha olyan okostelefonod van, mely rendelkezik arc felismerő zárfeloldási funkcióval, - mint az iPhone X - akkor szerencsésnek mondhatod magad.

Hóba ejtettem a telefonomat, mit tegyek?

Ha az okostelefonod vizes lesz vagy nedvességre utaló jeleket látsz a kijelző üveg belsejében, akkor amint lehet, hamar cselekedj. Mi ilyenkor azt szoktuk javasolni, hogy gyorsan vedd ki a SIM-kártyát és a memóriakártyát, és hagyd nyitva a nyílást.

Ha az okostelefon kivehető akkumulátorral rendelkezik, akkor gyorsan el kell távolítani azt is. Sok készülék ma már beépített akksival rendelkezik, a legjobb amit tehetsz ebben az esetben, ha kikapcsolod a telefont. Ezzel még mindig nem tettél eleget.

Még ha újra működőképes is lesz, a rozsdásodás miatti meghibásodásokat csak később fogod tapasztalni. Ezért minden esetben szükséges ultrahangos tisztítást végezni rajta!

A Te készüléked is áldozatául esett már a zord téli időjárásnak? Van esetleg még valamilyen tipped, hogy tudják biztosan túlélni a fagyos időszakot az okostelefonok? Írd meg nekünk lent a hozzászólásokban!

(forrás: androidpit.com)

100 érdekesség az okostelefonok világából – 3. rész 100 érdekesség az okostelefonok világából – 3. rész
2017. augusztus 28.
Az érdekességek listája még nem ért véget, ebben a bejegyzésben újabb 25 statisztikai adatot és meghökkentő tényt gyűjtöttünk össze. Tudtad például, hogy világszerte minden 4.
Így csökkentsd 1/3-ára az Androidos telefonod adatforgalmát! Így csökkentsd 1/3-ára az Androidos telefonod adatforgalmát!
2017. június 12.
Az okostelefon tulajoknak általában két dologban szenvednek hiányt. Vagy az akkumulátor merül le idő előtt, vagy az adatforgalom használódik el gyorsan.
100 érdekesség az okostelefonok világából – 1. rész 100 érdekesség az okostelefonok világából – 1. rész
2017. augusztus 15.
Már több mint 20 éve határozzák meg a mindennapi életünket a mobiltelefonok. Ennek örömére akövetkező cikksorozatunkban felsorolunk 100 érdekességet, amelyek többségéről eddig biztosan nem hallottál! Lássuk az első 25 darabot!.