Melyik a legjobb Apple Watch számomra?

2022.05.31 0 hozzászólás 500 olvasás
Melyik a legjobb Apple Watch számomra?

Apple Watch vásárlás előtt állsz, de nem tudod, pontosan melyik modell a számodra megfelelő? Nem szeretnél túl sokat költeni rá, de mégis szükséged van az újabb funkciókra is? Vagy egy kisebb méretű, de mégis erős Apple okosórára vágysz?

Lehet, hogy az Apple Watch 7 rendelkezik a legtöbb új funkcióval, és a megjelenése is modernebb mint a régebbi darabok esetében, de nem biztos, hogy számodra is ez a legjobb választás.

Ebben a cikkben összeszedtünk minden fontos szempontot, amit érdemes figyelembe venni Apple Watch vásárlása esetén.

Milyen szempontok szerint válasszunk Apple Watch-ot?

Először nézzük végig részletesen, mely szempontok alapján kell meghozni a döntést.

A szempontok nem fontossági sorrendben lesznek bemutatva, hiszen nem mindenki számára ugyanazok a tulajdonságok a fontosak, vagy legalábbis a sorrend biztosan változó lehet.

1. Apple Watch kijelző méretek

Az egyik legfontosabb, amit el kell döntenünk, hogy mekkora okosórát szeretnénk a csuklónkon viselni. Ez egyrészt azért fontos, mert ha vékonyabb a karunk, akkor egy nagyobb óra viselése kényelmetlen is lehet, de akár furán is nézhet ki.

Ami viszont még ennél is fontosabb, hogy mekkora kijelzőre lesz szükségünk?

Az órák méretének növekedésével ugyanis lehetőség nyílt a kijelző méretének növelésére is, ami pedig új dimenziókat nyitott a funkciókat és a megjelenítést illetően.

Az Apple Watch első 3 szériája két különböző méretben került a boltok polcaira. Ez a két méret 38 mm és 42 mm, ami az óra tokjának átmérőjét jelenti.

Az első méretváltozás a Apple Watch Series 4 megjelenésével jött el. Ekkor tért át az Apple a 40 és 44 mm-es variációkra. Ebben a két méretben kapható a Series 5, Series 6 és a Apple Watch SE is.

Apple Watch SE egy tetovált karon

(kép forrása: unsplash.com)

A legújabb modell, az Apple Watch Series 7 pedig tovább nőtt, ez már 41 és 45 mm-es méretben kapható. Várhatóan a jövőben megjelenő órák esetében is ez a méret lesz az alapértelmezett.

De mi a helyzet a kijelzővel?

A rendelkezésre álló felület egyre nagyobb részét foglalta el a kijelző.

Szembetűnőbb és érzékelhető változást a Series 4 hozott, amikor a kijelző sarkai lekerekítettek lettek, megszüntetve ezzel az első három széria szögletes kijelzőjét.

Az Apple Watch Series 7 esetében a Series 6-hoz képest ismét nőtt egy minimális mértékben a kijelző mérete.

Az Apple Watch kijelzőkkel kapcsolatban azonban nem szabad óriási méretbeli változásokra számítani. Ezekben a roppant apró készülékekben a mérnököknek így is mikrométer vagy akár nanométer pontossággal kell kidolgozni az alkatrészek helyét, hogy minden beférjen, ami szükséges.

A kijelző pár milliméteres növekedése tehát igen nagy teljesítménynek tekinthető. Ráadásul szemmel látható is a különbség mondjuk egy Series 3 és Series 6 között.

És hogy melyiket válasszuk?

Mindenképpen érdemes felpróbálni több méretet is, mielőtt kiválasztjuk a számunkra megfelelő méretű órát. Így ki is tudjuk próbálni, hogy melyik méret az, amelyiket kényelmesen tudjuk kezelni, hiszen az ujjunk mérete is befolyásolhatja a döntést.

És mi rejlik a tok belsejében?

2. A felszereltség mennyire fontos az Apple Watch esetében?

Itt részletezhetném az órák processzorai közötti különbségeket, ez azonban nem olyan fontos, hiszen ezek az okosórák mint kiegészítők funkcionálnak, így nem az a legfontosabb, hogy hány magos processzor hajtja őket.

Fontos azonban szót ejteni a GPS és a GPS/Cellular modellekről.

Az első 3 modell még csak GPS volt. Ezeknél csak akkor működtek a funkciók, ha közvetlen közelben volt az eszközhöz párosított iPhone.

És mi a helyzet a Cellular modellekkel?

A Series 4-től kezdve azonban az Apple kialakította a GPS/Cellular rendszert, aminek köszönhetően akkor is megkapjuk a push üzeneteket, értesítéseket, stb., ha az iPhone-unk nincs a közelünkben.

Fitnesz tevékenység közben

(kép forrása: unsplash.com)

Ez egy roppant hasznos tulajdonság, ami vízválasztó lehet egyes esetekben. (Például ha jellemző ránk, hogy otthon hagyjuk a telefonunkat, vagy ha pl. futáshoz nem akarjuk magunkkal vinni a telefont.)

Fontos lehet még a rendelkezésre álló tárhely.

Az Apple Watch Series 3 8 GB belső tárhellyel rendelkezik. A Series 4-ben 16 GB, míg az ennél újabb modellekben pedig 32 GB tárhely van.

3. Milyen érzékelőkre lesz szükségünk?

Mivel az okosórákat sokan vásárolják olyan célból, hogy az egészségi állapotukat tudják monitorozni, fontos lehet, hogy melyik modell milyen érzékelővel van ellátva.

A Series 3-tól kezdve található pulzusmérő az Apple Watch-okban. Az Apple Watch Series 5 óta pedig minden modellben már ebből is a fejlettebb, második generációs optikai érzékelő van.

A Series 4-től felfelé minden modellben van esésészlelő és hangfigyelő szenzor is.

EKG készítésére a Series 5, Series 6 és Series 7 képes, véroxigénszint-mérővel pedig a Series 6 és Series 7 van felszerelve.

Számos szenzor található benne

(kép forrása: unsplash.com)

4. Mennyit akarunk Apple Watch-ra költeni?

Természetesen az árakról is érdemes szót ejteni, hiszen jelentős különbség van a modellek díjszabása között. De az alacsonyabb árú modellek sem tekinthetők valóban olcsónak, más gyártók okosóráinál az Apple Watch modellek drágábbak. Persze vannak kivételek.

Az Apple Watch Series 3 az Apple oldalán még mai napig megrendelhető, ami egy elég jó dolog, hiszen akiknek egy régebbi modell is megfelel, azok számára 78 ezer Ft-ért itt is elérhető a Series 3.

A Series 4, bár már csak kevés helyen elérhető, 130 ezer Ft körüli áron mozog, ami azonban nem túl előnyös, hiszen 140 ezer Ft-tól már kapható a Series 6 is. A Series 4, 5 és 6 egymás újított verziói, így ezek közül hamarosan már csak a Series 6 lesz széles körben elérhető.

A Series 7 – a legújabb modell – 160 ezer Ft-tól indul, de ez az ár egészen negyedmillióig is felmászhat, hiszen léteznek speciális kiadások. Van például rozsdamentes acél változat is, de a Nike sportszergyártó is a nevét adta az egyik modellhez.

Series 7

(kép forrása: unsplash.com)

Az Apple Watch SE pedig, ami az iPhone SE-hez hasonlóan egy visszafogottabb, többek számára elérhető darab, 100-110 ezer Ft magasságában kapható.

Most pedig nézzük, melyek a legjobb modellek.

A legjobb Apple Watch modellek

1. Apple Watch Series 7

A Series 7 nem csak a legjobb Apple Watch, de lényegében a legjobb okosóra, ami a piacon megtalálható.

Az összes lehetséges funkciót tartalmazza, amit korábban említettünk, a megjelenése is rendkívül stílusos. Ugyan az ára meglehetősen magas – hiszen akár iPhone-t is vehetünk az árából – de az Apple legújabb és legerősebb készülékeire mindig jellemző a magas ár.

Az egyik legfontosabb újítás a Series 6-hoz képest, hogy gyorsabb lett a töltés, ami fontos lehet azok számára, akik reggeltől estig használják az okoseszközeiket.

Olyanok számára ajánlott a Series 7, akik vagy régebbi Apple okosóráról szeretnének egy újabbra váltani, vagy teljesen új Apple Watch felhasználók és szeretnék mondjuk erős iPhone-jukat a legjobb órával kiegészíteni.

Az Apple Watch Series 6 modellről azonban nem feltétlen éri meg erre áltani, hiszen az előzetes várakozásokkal ellentétben ahhoz képest nem fejlődött olyan kiugró mértékben. Talán majd a Series 8 egy teljesen más kategóriát képvisel majd.

2. Apple Watch Series 6

A Series 6 majdnem minden tud, amit a Series 7, azonban itt még ugye a 40 és 44 mm-es méretek vannak, illetve a töltési jóval lassabb.

Megjelenésre a Series 6 még mindig kiemelkedő, ráadásul rengeteg különféle színben kapható, ami sokak számára fontos lehet.

Rendelkezik EKG és véroxigénszint-mérő funkcióval is, így sportoláshoz is kiváló választás lehet.

Az S6 chip 20%-os teljesítmény-növekedést hozott a Series 5 modellhez képest, ami jelentősnek tekinthető, így teljesítményben a Series 6 még mindig a legfelső polcon van ebben a tekintetben.

Azok számára lehet jó választás, akik egy kiemelkedő teljesítményű órára vágynak, de nem szeretnék teljesen kiüríteni a pénztárcájukat.

3. Apple Watch SE

Az Apple Watch SE megalkotása során a cupertinoi vállalat ugyanazon elveket használta, amelyeket az iPhone SE megalkotása során. Egy belépő szintű készüléket akart készíteni, az átlagnál erősebb processzorral. Mindezt úgy, hogy hosszú ideig a használója rendelkezésére álljon.

És hogy sikerült-e ez neki az Apple Watch esetén?

Maradéktalanul. Az Apple Watch SE a Series 5 processzorát kapta meg, ami közepes erősségűnek mondható, de egy átlagos felhasználó számára tökéletesen megfelel.

Az Apple Watch SE nem rendelkezik Always-on-screen funkcióval, mely lehetővé teszi, hogy az óra kijelzője folyamatosan aktív legyen, akkor is, ha épp nem érintetted meg vagy nem emeled az órát az arcod elé.

Ez egyébként a Series 5-től kezdve minden modellben megtalálható.

A szenzorok tekintetében is átlagos teljesítményre képes a Watch SE. Nincs benne véroxigénszint-mérő és EKG szenzor sem, de ezeken kívül minden szenzor, pulzusmérőt, esésérzékelőt és hangfelismerőt is kapott.

És kinek éri meg ezt a modellt választani?

Igazából minden olyan felhasználó számára tökéletes választás, aki először akar belekóstolni az Apple Watch-élménybe, hiszen ez – ahogy az iPhone SE is – mindenből ad valamennyit. Ha kifejezetten az életfunkciók monitorozására keresel egy órát, akkor találsz jobbat, de hétköznapi felhasználásra az SE kitűnő választás.

4. Apple Watch Series 5

Az Apple Series 5 tehát ugyanazzal a processzorral rendelkezik, mint a Watch SE, viszont itt megtalálható az Always-on-screen funkció is. Ez jelentős különbség, így ha számodra ez fontos, akkor nem lesz nehéz a választás.

Ráadásul itt EKG mérésre is van lehetőségünk, ami kiszélesíti a sportolás közbeni lehetőségeinket. De úgy általában is, az EKG mérés amúgy is hasznos lehet, hisz sok mindenről árulkodhat ez az adat.

Ha számodra ezek a funkciók, az EKG és az Always-on-screen funkció fontosak, de nem akarod megvásárolni a Series 6-ot, akkor a Series 5 lesz a tökéletes választás. A Series 6 és a Series 7 megjelenésével ráadásul a Series 5 ára folyamatosan csökken, így akár egy egész jó üzletet is lehet csinálni, ha beleszaladsz egy leárazásba.

5. Apple Watch Series 3

A Series 3 nem hiába kapható még mindig. A legsikeresebb Apple Watch amit eddig kiadott az Apple, nagyon sok felhasználó kezdte ezzel a modellel az okosórás ,,pályafutását”.

Apple Watch Series 3

(kép forrása: unsplash.com)

Ez a modell még 38 és 42 mm-es méretekben kapható. A Series 3 za egészségügyi funkciók figyelését még optikai szenzorral végzi, ami ugyan megfelelő, de rengeteg új applikációval nem kompatibilis.

Az akkumulátor ideje itt negatívumnak tekinthető, hiszen a kisebb méretnek köszönhetően kisebb akku is került a készülékbe.

Összességében elmondható, hogy a Series 3 egyik legnagyobb előnye az ára. Bár ez sem olcsó, de ha Apple okosórát szeretne az ember alacsonyabb áron, és az alap funkcióknál többre nem vágyik egy órától, akkor az Apple Watch Series 3 egy kiváló választás lehet még 2022-ben is.

Érdemes lehet elolvasnod az Apple Watch tisztításáról szóló cikkünket is, amiből mindent megtudhatsz arról, milyen lépésekkel tudod tisztán tartani okosórádat.

Te melyik Apple Watch mellett döntenél a cikkben bemutatott modellek közül? Használsz egyáltalán valamilyen okosórát? Válaszodat nyugodtan írd meg kommentben. Ha pedig bármilyen problémád akad Apple okostelefonoddal vagy gépeddel, keress minket bizalommal.

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.