Nem miattad, miattam – Miért mentem vissza az iPhone SE-hez 3 hónapnyi iPhone 7 Plus után?

2017. január 25. -
Először is meg kell említenem, hogy imádom a 4 inches telefonokat! Bár a legtöbb ember szereti a nagyobb modelleket is, érdemes figyelembe venni, hogy mennyire kényelmes tud lenni egy kisebb telefon használata, ha kicsi kezekkel megáldott tulajdonos vagy.Most összefoglalnám az elmúlt 3 hónapban formálódott véleményem a 2 telefonnal kapcsolatban, amit az SE tulajdonosok valószínűleg örömmel fognak olvasni.
Nem miattad, miattam – Miért mentem vissza az iPhone SE-hez 3 hónapnyi iPhone 7 Plus után?

Miért jó az iPhone 7 Plus?

Nem fogok kertelni azzal kapcsolatban, hogy miért váltottam nagyobb telefonra mindenféle korábban megfogalmazott kényelmi szempont ellenére. A kamera volt az ok.

Az iPhone 7 Plusnak nem egy, hanem egyszerre két lencséje van, mindkettő 12 megapixel. Az egyik lencse (1.8-as rekesznyílás-értékkel)  „nagylátószögű”, azaz közeli és nagy tereket tudsz felvenni vele, míg a másik lencse (2-8-as nyílásértékkel) teleobjektíves, azaz, távolabbi  alakokat és tárgyakat képes jó minőségben zoomolva fotózni.  Emellett az iPhone 7 Plus kapott egy bónusz portré módot is a kamera appon belül, amivel igencsak látványos képeket tudsz készíteni.

 iphone-7-camera

Persze még számos extrája van az iPhone 7 Plusnak, ilyen például a széles színtér (DC P3), jobb mikrofonok (sztereo hangzással!) és az A10-es chip. De őszintén szólva, ha nem lett volna a kamera, valószínűleg nem vásárolom meg a 7 Plust.

Milyen élmény nap mint nap használni az iPhone 7 Plust?

Egy szóban megfogalmazva: fájó.

Nem képletesen értem. Szó szerint voltak pillanatok, amikor már fájt hosszabb időn keresztül használni az iPhone 7 Plust. Ha két kézzel fogva elfektetve használom a telefont, nincs semmi probléma, de őszintén… ki használja a telefonját mindig fekvőnézetben?

Amikor e-maileztem vagy a kollégáimmal váltottam üzeneteket, a kezem begörcsölt és a csuklóm elkezdett fájni. Egy idő után azon kaptam magam, hogy a muszáj az asztalra vagy ölembe tenni a telefont, hogy fájdalom nélkül folytathassam a munkát, amit épp a telefonomon végeztem.

iphone-7-plus

A videojátékoknál se volt jobb a helyzet. Általában úgy játszom, hogy ki kell támasztanom a telefont a gyűrűsujjammal. Ennek eredményeképpen már azon az ujjamon egy kis pontot megkeményedett a bőr (eleinte csak szimplán fájt, mert dörzsölte a telefon azon része, ahol a Lightning csatlakozó van). Ez már csak kis mellékinformáció, de ez a probléma más a kisujjamat is érintette a történet vége felé.

Tudom, hogy ez az egész egy elsővilágbéli hisztinek hangzik, és már-már túlzottan drámai, de valóban zavaró élmény volt már egy idő után egy ekkora telefonnal ilyen kis kezekkel szerencsétlenkedni. Persze voltak más problémák is, de ezt is muszáj voltam megosztani.

Menjek vagy maradjak?

A 7 Plusnak annyiféle csodálatos tulajdonsága van, ami az SE-ben nincs meg. Imádtam a 3D Touchot, a kezdőgombot és a gyorsaságot. A Taptic feedbacket, a ragyogó színeket, a hatalmas kijelzőt, a letisztultságot, a sztereohangzást, azt, hogy hunyorítás nélkül s mindent láttam a kijelzőn. És nem győzöm elégszer hangsúlyozni a kamerát!

Viszont nem szerettem azt, hogy ez a nagy telefon nem fért bele az övtáskámba, ezáltal összevissza le kellett rakosgatnom különféle helyekre, aztán aggódhattam, hogy vajon otthagyom-e. Nem tetszett, hogy nem tudtam belerakni a zsebembe, mert női zsebekben ez a megoldás instant leejtéssel és összetöréssel egyenlő, ráadásul nagyon nehéz volt azt kivitelezni, hogy 1 kézzel használjam a mobilt.

3 hónapnyi iPhone 7 használat után kellett elismernem, hogy telefonok tekintetében igenis számít a méret, nekem pedig egy könnyű, kicsi és kényelmes mobilra van szükségem. Ezt pedig az iPhone 7 nem tudta megadni nekem. Ez a fő indok, amiért visszamentem az SE-hez.

„De mi van a gyorsasággal, a nagyobb képernyővel és a ragyogó színekkel? „

Nos, erre ott van 9,7 inches iPad Prom, amit kb ugyanolyan élmény hurcolászni, mint az iPhone 7 Plust.  Nem kényelmes.

„És mi van a kamerával, amit annyira szeretsz?”

Itt megfogtál, valóban. A kamerát fel kellett adnom. Kemény döntés volt, sokat gondolkoztam rajta, és nem fogom azt mondani, hogy nem fájlalom egy picit.

Menj vagy maradj?

Ha Te is imádod a 4 inches telefont, de azon gondolkodsz, hogy 7 Plusra kéne váltanod, mert ott van ugye a csodálatos kamera és az elképesztő hardver, tedd fel magadban a következő kérdést: ” Miért használom még mindig a 4 inches iPhone-t?”

Ha erre a kérdésre az a válaszod, hogy azért, mert neked is kicsi kezeid vannak, és attól tartasz, hogy az iPhone 7 Plust nehéz lenne „kezelni”,  akkor érdemes az SE-nél maradnod vagy max egy 4,7 –es készülékre váltanod. Tapasztalatból mondhatom, hogy a 7 Plust nehéz hosszabb ideig kezelni, a harmadik hónapban már azt éreztem, hogy nem is akarom már olyan gyakran kézbe venni a telefont.

iphone-7-plus-3

Ha a válaszod a kényelem, akkor megéri elgondolkozni a frissítésen. Hiszen bár arról panaszkodtam, hogy a készülék nem fért el a zsebemben vagy az övtáskámban, azért egy nagyobb táskával például meg lehetett volna oldani ezt a hordozással kapcsolatos problémát, de én egyszerűen nem éreztem szükségét annak, hogy a telefonhoz igazodjak. Habár a hordozással kapcsolatos kényelmi szempont nem elhanyagolandó, úgy gondolom, hogy hiba lenne csakis erre alapozni ezt a döntést.

Hogyha a válaszod a 7 Plus ára, akkor keresgélj másfele. Érdemes vetned egy pillantást az iPhone 6s Plusra, ami olyan extra funkciók tucatjával rendelkezik, ami az SE-ben nincs meg. Ilyen példáu a 3D Touch, a nagyobb memória (az SE maximum 64 GB-os kapacitással bírhat, míg a 6s Plus ennek duplájával 128 GB-tal). A telefon ráadásul kb. 60 ezer forinttal olcsóbb, mint a legújabb modell.

Mindezeket figyelembe véve én az SE-t választottam, mert a kényelem és a hordozhatóság számomra fontosabb volt, mint a menő kamera (ráadásul az SE kamerája is elég jól teljesít).

A tapasztalataim természetesen nem biztos, hogy egyeznek a Tiéddel, sőt, lehet, hogy Neked pont a nagy kijelző és alapból a nagy méret fog bejönni, sose tudni. Mindenesetre tedd fel magadban a kérdést, hogy miért nem váltottál még, és ez alapján hozd meg a döntésed. Rosszul egyik mobillal se jársz, az biztos.

De azokat a kamerákat még mindig bánom kicsit…

Ha bármiféle problémád vagy kérdésed valamelyik modellel kapcsolatban, esetleg valamilyen menő kiegészítőt keresel hozzájuk, de nem tudod, mi pörög most a piacon, érdeklődj a blogon vagy gyere be üzleteinkbe, ahol a kollégák szívesen segítenek mindenféle telefontémával kapcsolatban!

/forrás és képek: imore.com/

Apple Watch Series 3 megjelenés, árak, jellemzők és specifikációk – Mindent az Apple 2017-es okosórájáról! Apple Watch Series 3 megjelenés, árak, jellemzők és specifikációk – Mindent az Apple 2017-es okosórájáról!
2017. szeptember 15.
A szeptember 12-én megrendezett Keynote-on mutatták be az okosórák legújabb generációját. A Series 3 kinézetre teljesen megegyezik a Series 2-vel, így azon reményeink, miszerint a készülék kerekített külsővel érkezik, ismét szertefoszlott.
Melyik okostelefon a leggyorsabb? – Legyőzi a Galaxy S8 az iPhone 7 Plust? Melyik okostelefon a leggyorsabb? – Legyőzi a Galaxy S8 az iPhone 7 Plust?
2017. április 20.
A Samsung Galaxy S8 megérkezett és vele együtt a rengeteg feltöltött tesztvideó is. Ahhoz, hogy megismerjük az újonnan megjelent készüléket, fontosak a száraz, leírt technikai adatok, de valljuk be, egy videó többet mond minden szónál.
Ki mondta, hogy a tanulás unalmas? - Egy szelet tudomány Apple és Android eszközökre. Ki mondta, hogy a tanulás unalmas? - Egy szelet tudomány Apple és Android eszközökre.
2016. február 18.
Mára már mindnyájan hozzászoktunk ahhoz, hogy az okostelefonjainkat kvázi bármire fel tudjuk használni. Ha úgy akarjuk egy szempillantás alatt változik át mondjuk zseblámpából videokamerává és fordítva.