A legjobb vezeték nélküli fülhallgatók 2021-ben

2022.06.10 0 hozzászólás 3558 olvasás
A legjobb vezeték nélküli fülhallgatók 2021-ben

A vezeték nélküli fülhallgatók óriási kényelmet nyújtanak, és az egyre jobb és jobb modellek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy minőségibb legyen a multimédiás tartalmak élvezete. De mitől lesz jó egy fülhallgató?

Ebben a cikkben bemutatunk 5 kiemelkedő vezeték nélküli fülhallgatót és foglalkozunk kicsit azzal is, hogy milyen attribútumokat érdemes figyelni vásárlás folyamán illetve hogy milyen tulajdonságok emelnek ki egy fülhallgatót a tömegből.

Ha szeretnél karácsonyra vásárolni egy fülhallgatót, de nem tudod mi a fontos ezeknél az eszközöknél, akkor olvasd végig ezt a cikket. Hidd el, sok hasznos infóra találhatsz.

Mitől lesz jó egy fülhallgató?

A vezeték nélküli fülesek esetében van néhány olyan tényező, ami kardinális abban a tekintetben, hogy melyik fülhallgató tekinthető minőséginek vagy rossznak. Előfordulhat, hogy az egyikben nagyon jól teljesít egy eszköz de a többiben például átlag alatti.

Az igazán jó fülhallgatók mindegyikben jól teljesítenek, de nyilván nagyon függ a felhasználó igényeitől is, hogy egy-egy fülhallgató mennyire tekinthető jónak. (Ha például valaki teljesen igénytelen a hangzást illetően, annak a legolcsóbb, legócskább fülhallgató is lehet tökéletes, ha például jól illeszkedik a fülébe és hosszú üzemidővel rendelkezik.)

1. A fülhallgató hangminősége

A legfontosabb véleményem szerint a hangzás. Ez persze azért kiemelkedő nálam, mert nagy zenekedvelő vagyok, ráadásul még zenésznek is csúfolhatom magam (17 éve gitározom), így nem tudom elviselni, ha a zene amit hallgatok, nem elég mély vagy recseg a fülhallgató.

A hangminőség mitől lesz jó?

A jó hangminőség azt jelenti, hogy megfelelő arányban vannak az mély-, közép- és magas tartományok. Ezek közül a mély hangok visszaadása az igazán fontos a fülhallgatók esetében, hiszen ennek a megszólaltatása igényli a legjobb technikai megoldásokat.

És hogy ezt honnan tudom?

Próbálj ki egy olcsó fülhallgatót, utána pedig – ha lehetőséged van rá – próbálj ki egy nagyon drága modellt. Ez lehet akár egy Apple AirPods vagy akármelyik nagyobb gyártó (Sennheiser, JBL, Skullcandy) fülhallgatója.

Az első különbség, amit észre fogsz venni, az a mélyebb hangokban lévő jelentős különbség. Az olcsóbb tülhallgatók egyszerűen szárazabban, kevésbé lágyan vagy zajosabban adják vissza a mélyebb hangokat.

Hangkeverő pult potméterei

(kép forrása: unsplash.com)

És a jó mély hangoktól már jó is lesz egy füles?

Természetesen nem csak ezen múlik a dolog. A többi hangmagasságban is jól kell teljesítenie, csak a mély hangok kiemelkedően fontosak.

A zajszűrésről

A fülhallgató zajszűrését szerettem volna még megemlíteni, ami szintén rendkívül fontos. A külső zaj szűrése sokkal egyszerűbb a fejhallgatók esetében, hiszen itt akár az egész fülünket elfedő szigetelés van. De hogyan oldják meg a zajszűrést a fülhallgatóknál?

Korábban csak a fülbe illeszthető kialakítású fülhallgatók léteztek, az utóbbi években azonban egyre jobban elterjedtek a hallójáratba illeszthető fülhallgatók. Ezek egyik nagy előnye, hogy jobban képesek kizárni a külső zajokat, mivel kvázi elzárják a hallójáratot, így nem is kell olyan hangosan hallgatnunk a zenét, ami csökkenti a halláskárosodás veszélyét.

Itt szeretném megjegyezni, hogy miért is fontos minőségi fülhallgatót használni. A rossz zajszűréssel rendelkező modellek használata során – mivel ezek több zajt engednek be – hangosabban hallgatjuk a zenét, ami károsíthatja a hallásunkat. (Szerencsére az okostelefonok már rendelkeznek olyan funkcióval, hogy lehalkítják a zenét ha túl hangosan hallgatjuk, de érdemes ennek ellenére is odafigyelni erre.)

Egy jó zajszűréssel rendelkező modell tehát kíméli is a fülünket, így egészségmegőrzés szempontjából is érdemes jobb fülhallgatót vásárolni.

Szigetelőanyag elhelyezése

(kép forrása: unsplash.com)

És akkor az is fontos, hogy milyen kialakítású fülhallgatót választasz?

2. Mennyire illeszkedik a füledbe?

A gyártók különféle kialakítású fülhallgatókat dobnak a piacra, amik ránézésre akár egyformák is lehetnek, de ha a füledbe rakod akkor egészen más érzetet adnak.

Ez persze a hallójáratba dugható fülhallgatók esetében a legfontosabb, hiszen ahány ember, annyi egyedi fülkagyló és hallójárat.

De honnan tudod, hogy neked mi a megfelelő kialakítás?

Erre igazából egyetlen jó megoldás van. Ki kell próbálni több fajtát és így megtudni, melyik illeszkedik a legjobban a te füledbe. Persze ha már tudod és mondjuk egy korábban használt modellt akarsz újra megvásárolni, akkor nem kell előtte kipróbáld, hiszen tudod a termékről, hogy jó lesz számodra.

Sok gyártó ad a fülhallgató mellé különböző méretű füldugót, ami cserélhető, így megtalálhatod a legjobban a füledbe illeszkedő méretűt közülük.

Ennek ellenére is azt javaslom, hogy személyesen is próbáld ki, melyik kialakítás a legkényelmesebb számodra. Elég drága kiegészítőkről van szó, így érdemes alapos megfontolás után meghozni a döntést.

Egy kutya hatalmas fülekkel

(kép forrása: unsplash.com)

Mi az ami még számít egy vezeték nélküli fülhallgatóval kapcsolatban?

3. Az üzemidő is nagyon fontos

A vezeték nélküli fülhallgatóknál egy másik fontos kérdés, hogy mekkroa üzemidővel rendelkeznek, illetve mennyi idő alatt lehet a töltőjüket feltölteni.

Minden vezeték nélküli fülhallgató rendelkezik egy tárolóval, ami védi a használaton kívüli fülhallgatót, ráadásul közben a töltést is végzi.

De meddig kell bírnia egy jó fülhallgatónak?

Folyamatos használat mellett – a folyamatosan úgy értsd, hogy tényleg egyhuzamban használat alatt van – a 7-8 órás üzemidő már kiemelkedőnek tekinthető. Olyan modell is van, ami akár 10 órán át is működik, mint például a Powerbeats Pro.

Emellett pedig ha egy napig bírja úgymond ,,normális használat” mellett, az már jónak tekinthető. Tehát ha reggel elindulsz, napközben többször is akár több órán át használod és kibírja hazáig, akkor jónak tekinthető a fülhallgató.

Érdemes még szót ejteni a töltési időről, bár ilyen kis eszközökbe igen kicsi akkumulátor helyezhető, így nagyjából 0%-ról egy óra alatt teljesen feltölthetőek ezek az eszközök.

Homokóra

(kép forrása: unsplash.com)

És mennyit költs vezeték nélküli fülhallgatóra?

4. Mennyit szabad fülhallgatóra költeni?

Erről a legnehezebb nyilatkoznom, hiszen teljesen szubjektív dolog, hogy kinek mi a drága.

Előfordulhat, hogy egy 80 ezer Ft-os fülhallgató az egyik embernek szinte elérhetetlen, egy másiknak pedig semmilyen anyagi terhet nem jelent, szinte zsebből kifizeti.

A cikkben bemutatott vezeték nélküli fülhallgatók között találunk majd kifejezetten drágát is, de olcsóbbat is bemutatok, hogy ne csak a legfelsőbb kategóriából hozzak kiváló terméket.

Ha számodra kiemelt fontosságú a minőségi fülhallgató, de nem engedheted meg magadnak, hogy akármennyi pénzt eltapsolj egy kiegészítőre, akkor érdemes alaposabban utánajárni, hogy az alsóbb árkategóriákban milyen lehetőségeid vannak.

Közhely, de jól leírja a valóságot, hogy ,,addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér.”

Ne költs annál többet, mint amennyit valóban megengedhetsz magadnak. Eszedbe ne jusson például hitelt felvenni ilyen dolog miatt. Ez egy luxuscikk, ne kockáztasd érte az anyagi biztonságodat.

Egy pohár apróval tele

(kép forrása: unsplash.com)

Ha viszont nincsenek anyagi korlátok, akkor tényleg csak az igényeidet kell figyelembe venned. Szerencsés vagy.

Most pedig nézzük a legjobb vezeték nélküli fülhallgatókat.

A legjobb vezeték nélküli fülhallgatók

1. Sony WF1000XM4

A lista első helyén a méltán híres Sony csúcsmodellje, a Sony WF1000XM4 található.

Ennek a fülhallgatónak az egyik legizgalmasabb tulajdonsága, hogy támogatja a High-Resolution Wireless technológiát, amelynek segítségével háromszoros adatmennyiséget továbbít (990 kb/s maximális átviteli sebességgel), mint a hagyományos BlueTooth-adatátvitel. Ennek köszönhetően szinte a vezetékes eszközökön tapasztalt minőséggel vetekszik a zene minősége.

A Speak-to-Chat funkció azonnal leállítja a zenét, ha megszólalsz, így nem kell azzal foglalkozni, hogy leállítsd azt, ha beszélgetsz valakivel, vagy ha tele van a kezed és nem tudod manuálisan kikapcsolni.

Az adaptív hangszabályozási funkció segítségével a fülhallgató alkalmazkodik a környezeti zajokhoz és ahhoz igazítja a hangzást, hogy maximalizálja az élményt. Ráadásul beállíthatod, hogy a fülhallgató felismerje az általad gyakran látogatott helyeket (otthon, munkahely, konditerem), és gyorsan beállítsa az ott szükséges hangzást.

És hogyan illeszkedik a füledbe a Sony WF1000XM4?

A Sony egy különleges fülpárnabetétet alkalmaz a fülhallgató esetében, így tökéletesen kitölti a hallójáratot, és a poliuretán-habból készült párna tökéletesen betömi a réseket, így maximalizálva a zajszűrést.

Sony WF-1000XM4

(kép forrása: businessinsider.com)

A fülhallgató 8 órán át képes folyamatosan működni, a tokja pedig további 16 órányi töltés tárolására képes. Ez lényegében azt jelenti, hogy 24 órán át tudod használni egy töltéssel. Qi-vezeték nélküli töltéssel is tölthető a tok és a fülhallgató is.

És hogy mennyibe kerül?

Az ára meglehetősen magas, hiszen 85 ezer Ft-tól kapható, de ilyen minőségű fülhallgatóért mélyen a zsebébe kell nyúlnia az embernek.

2. Apple AirPods Pro

Az iPhone felhasználók többsége természetesen ragaszkodik az Apple fülhallgatókhoz, ezek között pedig nem találni jobbat az Apple Airpods Pro-nál.

Az AirPods Pro kialakításánál a tervezők kifejezetten figyeltek arra, hogy a fülhallgató a lehető legnagyobb kényelmet biztosítsa a felhasználó számára. Különböző méretű szilikon fülharangok közül kiválaszhatod a megfelelő méretet. Az AirPods Pro tökéletesen odasimul a hallójárathoz, a nyomáskiegyenlítés miatt pedig apró szellőzőket terveztek rá, így szinte nem is érzi a viselője, hogy a fülében van.

Az AirPods Pro egy kifelé néző mikrofonnal észleli a külső zajokat, és azokat kioltja egy azonos hullámformájú ellenfázisú hanggal, melynek köszönhetően te nem is fogod hallani a külső zajokat.

A befelé néző mikrofonja segítségével pedig azt figyeli, hogy a füledben milyen nem kívánt hangok vannak, amelyeket az előzőhöz hasonló ellenfázisú hangokkal kiiktat.

Az AirPods Pro 18 órás készenléti idővel rendelkezik, míg folyamatos használat alatt 4,5 órán át működik. Ez az idő akár 5 órára is kitolható, ha kikapcsolod az aktív zajszűrést.

Apple Airpods Pro

(kép forrása: unsplash.com)

Az ára hasonlóan magas, 75 ezer Ft-tól kapható, bár az Apple hivatalos oldalán 100 ezer Ft-ba kerül. Ha szeretnél egy egyedi AirPods Pro-t akkor érdemes lehet az Apple-től megrendelni, hiszen most ingyenesen gravírozzák a termékeiket, amivel névre szóló ajándékot is beszerezhetsz, ha Apple AirPods-ot szeretnél valakinek adni ajándékba.

Ha pedig már van egy ilyened, és szeretnéd megtisztítani a fülhallgatót, akkor mi ebben is tudunk segítséget nyújtani.

3. Jabra Elite 3

A Jabra Elite 3 nem rendelkezik aktív zajszűréssel vagy vezeték nélküli töltéssel, de hangminőségben az olcsóbb vezeték nélküli fülhallgatók közül kiemelkedik, és ha neked egyszerszerű de nagyszerű fülesre van szükséged, akkor a Jabra Elite 3 kitűnő választás lehet.

Kifejezetten nagy pozitívum a 7 órás üzemidő, ráadásul a töltőjével 3 alkalommal is fel tudod tölteni, így akár több napra elegendő töltést is magaddal vihetsz.

Ha egy stabil BlueTooth kapcsolattal rendelkező, kiváló hangminőségű vezeték nélküli fülhallgatót keresel és nem akarsz 30 ezer Ft-nál többet költeni, akkor a Jabra Elite 3 tökéletes választás lehet, hiszen már 23 ezer Ft-től kapható.

Jabra Elite 3

(kép forrása: digitaltrends.com)

4. Samsung Galaxy Buds 2

A Samsung Galaxy Buds 2 az előző modellhez hasonlóan még a megfizethető kategória képviselője (itt most a saját lélektani határaimra hivatkozok) és kifejezetten jó hangminőséggel és zajszűréssel rendelkezik.

Bár nem viseltem a Galaxy Buds 2-t, de számos értékelésben emelik ki azt, hogy mennyire kényelmes ez a fülhallgató, és kis mérete miatt diszkrét is, nem lóg ki a fülből más modellekhez hasonlóan.

A Galaxy Buds 2 esetében is megvan az 5 órás üzemidő, ami átlagosnak mondható. Vezeték nélküli töltésre is alkalmas, és 5 perc alatt nagyjából 1 órányi energia tölthető a két fülhallgatóra ilyen módon.

Magyarországon 33 ezer Ft az induló ára a Samsung Galaxy Buds 2-nek.

Samsung Galaxy Buds 2

(kép forrása: websetnet.net)

5. OnePlus Buds Pro

A OnePlus Buds Pro – ahogy a korábbi OnePlus Buds modellek is – tekinthetőek egyfajta AirPods klónnak, hiszen kialakításában is az AirPods Pro-ra hajaz, ráadásul teljesítményben is közel azt hozza, mint az Apple prémium vezeték nélküli fülhallgatója.

Kezelési metódusában is az AirPods-hoz hasonlít, viszont itt IP55-ös por- és vízállósági besorolással találkozunk, így strapabírásban is többet tud az Apple csúcsmodelljénél, ami IPX4 besorolást kapott, tehát por ellen lényegében nincs védve.

A OnePlus Buds Pro ára 43 ezer Ft-ról indul, így jelentősen olcsóbb az AirPods Pro-nál, aki pedig hajlandó 40 ezer Ft-nál többet adni egy vezeték nélküli fülhallgatóért, annak a a OnePlus Buds Pro tökéletes választás.

OnePlus Buds Pro

(kép forrása: androidpolice.com)

Neked mi a fontos egy vezeték nélküli fülhallgató esetében? Szereted a hallójáratba dugható modelleket? Próbáltad a listán szereplő fülesek valamelyikét? Válaszodat írd meg kommentben és dobj egy lájkot ha tetszett a cikk!

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.