Megjött az új iPhone SE, és mi mutatjuk, hogy mit tud

2022.06.15 0 hozzászólás 2598 olvasás
Megjött az új iPhone SE, és mi mutatjuk, hogy mit tud

Elképesztő pletykák és találgatások övezték az új iPhone SE piacra dobását, amiről elsők között cikkeztünk még 2018-ban. Mi is nagy elánnal hasonlítottuk össze a jóslatunkat, a már megjelent készülék valós adataival. Az eredmény és a végső konklúzió elképesztő. Nézd meg, hogy miben lett igazunk és mi az, amin csavart egyet az Apple.

Mindig nagy figyelemmel és várakozással kísérjük az Apple keynote eseményeit, azonban ez most elmaradt a koronavírus okozta helyzetben, de szerencsénkre a cég azért bemutatta a várva várt iPhone SE készüléket, amelyet a négy évvel ezelőtt piacra dobott, 2016-os iPhone SE-ről mintázott.

A két telefon legszembeötlőbb hasonlósága a méret és az ár, hiszen szokás úgyis emlegetni ezt a szériát, mint az „olcsó iPhone” és a „legkisebb iPhone”. De milyen más szerethető tulajdonságokkal rendelkezik még? 

Az eredeti iPhone SE modell megkapta az iPhone 6S belső hardvereit (6 hónapos volt akkoriban az iPhone 6S) és beleerőltették a kisebb testű iPhone 5S-be. Az új modell hasonlóképpen alkalmazza ezt a megközelítést, miszerint az iPhone 11 hardvereit beletuszkolták az iPhone 8-as testébe. Az iPhone SE április 17-től már itthon is előrendelhető, április 24-étől pedig kapható is.

(Bár hivatalosan iPhone SE néven kommunikál az Apple a készülékről, mi azért hívjuk iPhone SE 2-nek ebben a cikkben, mert korábban így hivatkoztak rá a legtöbben, és szeretnénk elkerülni az esetleges félreértéseket.)

Az új iPhone SE 2 ára 

Elképzelhető, hogy ez az új készülék két táborra fogja bontani az Apple rajongóit. Lesznek olyanok, akik már nagyon várták ezt a pénztárca barát kiadást, ugyanakkor ne feledkezzünk meg az örök szkeptikusokról sem.

Azok, akik eddig esetleg nem engedhették meg maguknak az iPhone-készülékeket, de szeretik az Apple-t, számukra mindenképp megoldást jelent ez az új telefon. A legolcsóbb kiadás 180 000 Ft-ba míg a legdrágább 230 000 Ft-ba fog kerülni. 

A szkeptikus tábor viszont mondhatja azt, hogy igen ez valóban pénztárcabarátabb, de valójában ez nem más, mint az iPhone 8 egy felújított régebbi modellje. (Nos vásárolhatok én is felújított antik bútorokat, de ha újat akarok, akkor bizony az IKEA-ba fogok menni.)

Szerintünk az viszont egész biztos, hogy hosszú távon a vállalatnak ez lesz a legolcsóbb iPhone-készüléke, de mindennek ára van.

Az iPhone SE 2020 olcsósitásának módja pedig valóban egy régi iPhone felújításában rejlik, és bizonyos funkciók hiányában.

Az új iPhone SE 2 mérete

Ha neked is hiányzik a régi iPhone SE mérete, akkor sajnos rossz hírünk van, mert a 4 hüvelyk körüli kijelző már nem tér vissza. Az iPhone SE azonban még így is mindig sokkal kisebb, mint minden más modern iPhone, amelyet az Apple jelenleg értékesít.

A mai napig az iPhone 11 volt a legkisebb új iPhone; az iPhone SE (ami lényegében azonos a lenti képen középen látható iPhone 8-cal) kicsit kisebb. Ennek ellenére, az eredeti iPhone SE, a jobb oldalon, még mindig sokkal vékonyabb. 

iphone-se-mérete

De várj!

Ha te a fent említett kicsit szkeptikusabb táborhoz tartozol, szereted az újdonságokat, ugyanakkor fontos, hogy kicsi legyen a mobil, akkor neked érdemes lehet megvárni az új iPhone 12 készüléket, amelyről már korábban is írtunk

A legfrissebb pletykák ugyanis arra utalnak, hogy az ősszel piacra kerülő iPhone 12 csupán 5,4 hüvelykes kijelzővel jön. Ha nincs felső vagy alsó előlap, mint például az iPhone 11 esetében, akkor ez majdnem olyan nagy lesz, mint az új iPhone SE. Tehát ha modernebb, korszerűbb telefont szeretnél brutál kamerarendszerrel és Face ID-vel, és így tovább, akkor — még ha drágább is —, érdemes várnod őszig, hogy megnézd, igazak e a pletykák.

Melyik a jobb? Touch ID vagy Face ID?

Miután sikerül hozzászoknod a telefonod Face ID-val való feloldásához tuti, hogy te is imádni fogod. Sokkal könnyebb és gyorsabb lesz a Touch ID-nál. Az iPhone feloldása még nedves vagy piszkos kézzel is gyerekjátéknak tűnik. 

De nem mindenki részesíti előnyben a Face ID-t. Vannak akiknek hiányzik a régi jó Touch-ID a Home gombról. Ha te is vissza akarsz térni erre a régebbi módszerre, akkor az iPhone SE neked való. Természetesen azt hozzá kell tennünk, hogy ezzel a választással lemondasz néhány egyéb hasznos funkcióról is...

A Memoji és Animoji funkció

Ha az iPhone SE nem rendelkezik Face ID-vel, akkor nem rendelkezik a TrueDepth modullal sem. És ha nincs TrueDepth modulja, akkor nem használhatja a Memoji vagy az Animoji szoftvereket sem. Az arc felé mutató 3D-s érzékelők, amelyeket a Face ID-hoz használnak, az arckifejezések és a mozgás megállapítására is felhasználhatók a Memojin és az Animojin.

A saját személyre szabott Memojik létrehozása egyre nagyobb népszerűségnek örvend az iPhone-felhasználók körében. Ezekkel a funkciókkal ugyanis te tervezheted meg saját emojiképmásodat. Kiválaszthatsz bőrtónust, szeplőket, hajviseletet, hajszínt, arcvonásokat, fejfedőt, szemüveget stb. Több Memojit is létrehozhatsz különböző hangulatokhoz. A lehetőségeknek csak a kreativitásod szab határt, azonban ha az iPhone SE készüléket választod, akkor a Memoji és Animoji készítés lehetőségeiről is le kell mondanod.

Az új iPhone SE 2 kamera minősége

A jó hír az, hogy az iPhone SE látszólag ugyanolyan hátsó nézetű, széles látószögű kamerával rendelkezik, mint az iPhone 11 (12MP). A belsejében lévő A13 chip segítségével szinte ugyanazt a kép- és videófeldolgozást képes elvégezni, beleértve az összes álló világítás effektusát és a Smart HDR-t.

A rossz hír az, hogy csak egy hátsó kamera van: nincs teleobjektív és nincs ultraszéles lencse sem. Használhatsz Portré módot, de az iPhone XR-hez hasonlóan csak akkor működik, ha az ember arcát érzékeli, az elülső kamerán azonban nincs Portré mód, ami meglehetősen megnehezíti a szelfizők életét.

iphone-se-2020-photo

Az előlapi kamera nem olyan jó az iPhone SE-n, mint a többi modern iPhone-nál. Ez egy 7MP-es kamera, amely ugyanolyannak tűnik, mint az iPhone 8-ban, és 1080p-es videofelvételre korlátozott, 30 kép/mp-en. Az A13 Bionic processzor ugyan lehetővé teszi a jobb képfeldolgozást, de a hardver sajnos kissé elhasználódott.

Ha neked különösen fontos a profi minőségű képek és videók készítése, akkor ezt a készüléket elsősorban nem neked ajánljuk.

Az új iPhone SE 2 akkumulátorának képességei

Az Apple szerint 12 órás videólejátszást vagy 8 órás streaming videót kell kibírnia. Az iPhone 11 esetében ezek a számok 17 óra és 10 óra, az iPhone XR esetében pedig körülbelül egy órával kevesebb. 

Lényegében az új iPhone SE-nek közel azonos élettartamú akkumulátorral kell bírnia, mint az iPhone 8-nak. Ez lenyűgöző, ha figyelembe vesszük a telefon belsejében lévő, erősebb A13 Bionic processzort, de kiábrándító, ha összehasonlítjuk más, újabb iPhone-okkal, amelyeknek drasztikusan jobb az akkumulátoruk élettartama.

Összességében egy kisebb telefon, kisebb akkumulátorral, kevesebb akkumulátor élettartamot eredményez. 

iphone-se-2020-akkumulátor

Összegzés: megéri az új iPhone SE 2 vagy sem?

Tudjuk, hogy az iPhone-készülékek drágák. Egyesek minden évben a legújabb modellt akarják, mások csak valami megbízhatót, amelyet 5 évig megőrizhetnek, amíg a szoftverfrissítések leállítása meg nem szűnik.

Míg az iPhone SE viszonylag olcsó, az A13 processzorral - az Apple legújabb telefon chipjével - készül. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg az új iOS frissítések támogatni fogják a jövőben. Úgy gondoljuk, hogy még mindig jobb, ha egy új iPhone SE telefont vásárol, mint egy használt vagy felújított régebbi iPhonet, mert a régebbi modelleket valószínűleg már nem támogatják az iOS frissítései.

Ha azonban egy igazán hosszú élettartamú és erős mobilt szeretnél, akkor vedd számításba az ősszel megjelenő iPhone 12-t. Ez várhatóan sokkal többe fog kerülni, de tartalmazni fog egy újabb, A14 processzort - már 5 év múlva az Apple leállíthatja az AOS iOS támogatását, miközben továbbra is frissítéseket kínál az A14-et használó termékek számára. Mivel az iPhone 12-nek Truedepth modulja is lesz az előlapi kamerának, így támogatni fogja az Apple bármilyen jövőbeli funkcióját, amelyek ezt megkövetelik.

Sajnos a kamerarendszere közel sem a legjobb az iPhone SE modellnek. Felhasználója válogatja, hogy ki mire használja elsősorban készülékét. Az iPhone SE 2020-as kiadását azoknak ajánljuk, akik egy megfizethető Apple telefonra vágynak és épp annyi funkciót akarnak használni, amit eddig is megszoktak a régebbi készülékeken.

 

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg és lájkolj minket Facebookon és Instagramon is! 

 

(forrás: macworld.com)