Melyik okostelefonnak legjobb az akksija?

2022.06.30 0 hozzászólás 2491 olvasás
Melyik okostelefonnak legjobb az akksija?

Amikor kiválasztod leendő készüléked, mely valószínűleg legalább egy-két évig utadon kísér majd, több szempont szerint is összeveted a lehetséges jelölteket. Ezen szempontok között lehet a teljesítmény, a kijelző színkészlete, gyártója, de nagy valószínűséggel listádon fog szerepelni az akkumulátor kapacitása is.

A cikk célja, hogy körbevezessen a legmegbízhatóbb és legkitartóbb akkumulátorral rendelkező készülékek listáján, melyek aktív használat mellett is kibírnak két napot - legrosszabb esetben egyet, - anélkül, hogy az alacsony akkumulátorfeszültségre vonatkozó jelzéssel szakítaná meg tevékenységed.

1

Persze, ezt egyszerű leírni, azonban a készülékek gyártóinak annál inkább feladja a leckét, hiszen a teljesítmény árnyékába került az akkumulátor kapacitása. Valamint egyre inkább integrálódnak az okoskészülékek mindennapjaink rutinjába, így ébresztésükre igen gyakran szüksége van a felhasználónak. Ilyen funkciók lehetnek:

  • kamera
  • intelligens asszisztens
  • óra, stopper, ébresztő, időzítő
  • számológép
  • jegyzetek
  • GPS
  • különböző internetes portálok elérése
  • így pedig nyilván az online kapcsolattartás
  • és a többi, listánk szinte végeláthatatlan

Az a bizonyos akkumulátor kapacitás

Bármikor közzétesznek egy telefon tesztet, kiemelik az akkumulátor kapacitását. Az okostelefonok esetében ez milliamper órában van megadva – továbbiakban mAh -, mely megadja az akkumulátor által maximálisan tárolható energia mennyiségét. Jelenlegi rangsorunk a következőképpen néz ki:

  1. 3,750mAh - Huawei P10 Plus
  2. 3,500mAh - Samsung Galaxy S8+
  3. 3,450mAh - Google Pixel XL
  4. 3,340mAh - HuaweiHonor 6X
  5. 3,300mAh - LG G6
  6. 3,200mAh - Huawei P10
  7. 3,000mAh - Samsung Galaxy S8
  8. 3,000mAh - HTC U Ultra
  9. 3,000mAh - Samsung Galaxy A5 2017
  10. 2,900mAh - Apple iPhone 7 Plus
  11. 2,900mAh - Sony Xperia XZ
  12. 2,770mAh - Google Pixel
  13. 2,700mAh - Sony Xperia X Compact
  14. 1,960mAh - Apple iPhone 7

Akkumulátor kapacitása versus használati idő

2

A valós életben készüléked akkumulátorának kapacitása nincs teljes fedésben az egy töltéssel lehetséges felhasználási idővel. A különböző processzorok, kijelzőméretek, fényerő, applikációk mind befolyásolják az egy töltésre jutó felhasználási időt.

Ugyanakkor nem csak az egy töltéssel aktívan töltött időt szükséges figyelembe venni, de az akkumulátor általános élettartamát is. Az erre vonatkozó adatok sokkal nehezebben vehetőek fel, így ezzel nem is próbálkoznánk. Azonban megéri akkumulátorod állapotára minél jobban ügyelni. Ha szükséged van magyarázatra és kíváncsi vagy hogyan duplázhatod meg akkumulátorod élettartamát, akkor ne habozz kattintani.

Mérési módszertan – most akkor hogyan is van ez a Huawei/Samsung párharc?

3

Sok technikai segítséget nyújtó weboldal próbálkozott azzal, hogy tesztek alá vetve meghatározza, mely készülékek rendelkeznek a leghosszabb egy töltésre jutó felhasználási idővel, ezek közül a GSM Arena tesztjei a legmegbízhatóbbak. Hogy minél sztenderdebb eredményeket érjenek el, minden okos készülék kijelzőjét 200 nit fényerőre állították majd minden nap végeztek egy órányi telefonhívást, szintén egy órán keresztül böngészték az internetet, majd lejátszottak egy órányi videót.

Az eredmények pedig az utolsó töltés és a lemerülés pillanata között eltelt idő alapján készült rangsort mutatják, melynek mértékegységét órában adták meg.

  1. 95h - Samsung Galaxy A5 2017
  2. 88h - Samsung Galaxy S8+
  3. 84h - Samsung Galaxy S8
  4. 84h – Huawei Honor 6X
  5. 84h - HTC U Ultra
  6. 78h - Google Pixel XL
  7. 76h - Huawei P10 Plus
  8. 75h - Huawei P10
  9. 75h - Apple iPhone 7 Plus
  10. 73h - Sony Xperia X Compact
  11. 72h - LG G6
  12. 72h - Sony Xperia XZ
  13. 64h - Google Pixel
  14. 61h - Apple iPhone 7

Ahogy az a tesztből is tisztán látszik a Samsung és Huawei által kiadott készülékek bírnak a legjobb üzemidővel. Továbbá megfigyelhető az a trend, mely szerint a Plus modellek nagyobb kijelzőjük és teljesítményük ellenére üzemidőt illetően is felülteljesítik kisebb testvérüket. Természetesen széles listája van mind a csúcskategóriás, mind az elérhető árú készülékeknek a piacon, melyek akkumulátorai stabilan és megbízhatóan teljesítenek – Samsung Galax A5 2017 és Huawei 6X.

Hogy mi lesz a trend 2017 második felében? Nos, a magas kapacitású akkumulátorokra biztosan szükség lesz, hiszen a készülékek teljesítménye továbbra is növekvőben van, ez az irányvonal pedig igényli az energiával való bőséges ellátottságot. Reméljük cikkünket hasznosnak vélted, s ha így van, akkor ne habozz tovább olvasni blogunk.

/Forrás: mobilephones.com/