Gyorsan merül a telefon: aksit kell cserélni? Vagy van más megoldás?

2022.09.23 0 hozzászólás 27759 olvasás
Gyorsan merül a telefon: aksit kell cserélni? Vagy van más megoldás?

Melegszik a telefon és gyorsan merül? Vagy már egyáltalán nem is tudod feltölteni? Esetleg szeretnél egy új aksit mert a telefonod már nem bírja úgy a terhelést mint új korában? Előbb-utóbb minden telefonban elhasználódik az akkumulátor, de mielőtt ítéletet hoznál a sajátodról, érdemes meggyőződni arról, hogy valóban szükséges-e az alkatrészt cserélni.

Persze 100%-os biztonsággal mi is csak szervizünkben tudjuk megmondani, hogy szükséges-e a csere, így ha biztosra akarsz menni, hozd be egyik üzletünkbe a telefonodat, és ott szakértőink a segítségedre lesznek.

Akkumulátor cserére van szükséged? Foglalj időpontot szervizünkbe ITT!

Időpontfoglalás esetén garantált idő alatt elvégezzük a hibás, elöregedett akkumulátorod kicserélését egy újra!

Van azonban pár dolog, melyeket leellenőrizve te is pontosabb képet kaphatsz a telefonod akkujának állapotáról. Előfordulhat, hogy olyan jeleket találsz, melyek egyértelműen akku problémákra utalnak, illetve az is megeshet, hogy más alkatrész meghibásodása okozza a gondot. Ezek persze a legrosszabb eshetőségek, könnyen lehett, hogy ezeknél sokkal egyszerűbb lesz a probléma megoldása.

Korábban írtunk már cikket ebben a témában, akkor viszont kevesebb szó esett arról, hogy milyen esetekben kerülhetjük el az alkatrész cserét.

Egy nő dolgozik a telefonján

Milyen operációs rendszert használsz?

Az Android és az iOS is rendelkezik már olyan verziókkal, melyekben elérhető úgynevezett intelligens töltés funkció. Az iOS esetében például a 14-es vagy annál újabb verziót futtató iPhone-okban mindegyikben megtalálható.

Pontosan mit jelent az intelligens töltés?

Az intelligens töltés lényege tulajdonképpen az, hogy a telefonunk, illetve maga a funkció figyeli, hogy mennyire vagyunk aktívak, milyen gyakran töltjük a telefonunkat. Ha például rendszeresen éjszaka töltöd a telefonodat – tehát az egész éjszaka folyamán fel van dugva töltőre – akkor az intelligens funkció segítségével pont akkora lesz 100 %-on a telefonod, amikor felkelsz.

Ha kora délután mégis felrakod töltőre, akkor 80%-on megáll, mert az előzetes megfigyeléseire alapozva nem ítéli úgy, hogy teljesen fel kell töltenie az aksit.

Volt már akkumulátor-csere a telefonban?

A telefonok akkumulátorai egy előre meghatározott töltési ciklus számmal kerülnek ki a gyártótól. Ez a szám átlagosan 500 töltési ciklus.

Lényegében ez határozza meg, hogy hány töltési ciklus után kezd el csökkenni az akkumulátor teljesítménye. Egy átlagos felhasználónál ez nagyjából 2-3 évet vesz igénybe, de ez nagyban függ attól, hogy a tulajdonos mennyire figyel a telefon helyes töltésére.

Részletesebben foglalkozunk a témával ebben a cikkünkben.

Mikor lehet szükség akkucserére?

A két leggyakoribb jel a gyors merülés és a telefon nem megfelelő töltésfelvétele. Az alábbiakban olvashatod, pontosan mi állhat ezek hátterében – és hogyan szűrheted ki a hibákat. 

1. Gyorsan merül a telefon

Az egyik leggyakrabban jelentkező és a legszembetűnőbb probléma, amikor feltűnően gyorsan merül le a telefon.

Ebben az esetben azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy mi is számít gyors merülésnek?

A mai okostelefonoktól már közel sem várható el az a teljesítmény, amire a régi telefonok képesek voltak. (Ki ne emlékezne azokra a készülékekre, melyek akár egy hetet is kibírtak egy töltéssel, folyamatos használat mellett?)

A drasztikusan megnövekedett képernyőméret és a temérdek funkció következtében a mai telefonok sokkal rövidebb ideig képesek működni egy töltéssel. Mai viszonylatban egy 5000 mAh-s akkuval ellátott telefontól már jó teljesítménynek számít, ha 2 napig bírja töltés nélkül.

2 töltődő okostelefon egy asztalon

Ha úgy ítéled meg, hogy valóban túl gyorsan lemerül a telefonod, akkor a következő dolgok ellenőrzése segíthet abban, hogy megállapítsd, kell-e cserélni az aksit:

  1. Szemrevételezés
    Előfordulhat, hogy az akkumulátor elkezd púposodni. Ha időben észreveszed, akkor megmentheted a telefon többi alkatrészét is a cserétől, rengeteg pénzt megspórolva. A legjobb mód ennek ellenőrzésére, ha lehetőleg fehér hátteret beállítva óvatosan megnyomkodod a kijelzőt. Ha szivárvány színű folt jelenik meg rajta a nyomás hatására, akkor ott valószínűleg feszíti valami a kijelzőt belülről, Ha a kijelző közepén találsz ilyen foltot, akkor azt jó eséllyel az akkumulátor púposodása okozza.

  2. Akku állapotának ellenőrzése
    iOS esetében lépj be a Beállítások-ba, ott pedig az Akkumulátor menüt választva megtalálod az Akku állapota menüpontot. Itt megnézheted, hogy mekkora az akku maximális kapacitása. Ha viszont nagyon ramaty állapotban van, akkor azt fogja kiírni, hogy szerviz. Ebben az esetben értelemszerűen cserélni kell az aksit. ( Ha 82% alatti az állapota, és még van élő garancia a telefonon, akkor automatikusan cseréli az Apple.)

    Ugyanitt találod a Csúcsteljesítmény leadása menüt. Itt azt tudod ellenőrizni, hogy az akku képes-e a maximális teljesítmény leadására.

    Android-os készülékek esetében érdemes letölteni a CPU Z nevű alkalmazást, az Androidnál ugyanis nincs olyan menüpont, ahol konkrétan ellenőrizhetni lehet az akkumulátor állapotát és a hátralevő ciklusok számát.

    Ha az említett adatok egyikével nem stimmel valami, akkor jó eséllyel cserélni kell majd az aksit. annyit még megtehetsz, hogy számítógépre letölthető szoftverekkel megvizsgálod a telefon akkujának értékeit, mint a töltésszám vagy a ciklusszám. Ilyen programok a coconutBattery Mac-re illetve a 3uTools Windows-os számítógépekre.

  3. Töltésvezérlő meghibásodása
    A töltésvezérlők rendkívül érzékeny részei az okostelefonoknak, így nagyon nem mindegy, milyen töltővel töltjük őket. A legjobb természetesen, ha a készülékhez mellékelt töltőt használod, de számos gyártó már nem mellékel töltőt az új készülékek mellé, így érdemes figyelmet fordítani arra, hogy jó töltőt szerezz be. Kifejezetten veszélyesek lehetnek a sérült, vagy az utángyártott illetve autós töltők. (Édesapám nyugdíj előtt hosszú évekig kamiont vezetett, és megszámolni is nehéz lenne, hány telefont és tabletet vágott haza piacon vásárolt autós töltőkkel.)

    A töltésvezérlő állapotának ellenőrzését mi egy speciális szerszámmal végezzük, ha úgy gondolod ezzel lehet a probléma, hozd be hozzánk és megvizsgáljuk a telefonodat.
    Tervezd meg az idődet, ne állj sorba!

    VIP szolgáltatás. VIP ügyfeleknek.
    Válassz egy szabad időpontot, és soron kívül intézzük a hibás készüléked javítását

    Időpontot foglalok »
    Válaszd a kényelmet, intézd a szervizt otthonról!

    Ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy hibás készüléked megjavítsuk. Jelezd felénk igényed, és hozzuk-visszük megjavítva.

    Többet a szervizfutárról »
     
  4. Szoftveres meghibásodás
    Nem csak hardveres okai lehetnek az akkumulátor teljesítmény romlásának. Ha semmilyen szemmel látható hibát nem észlelsz, akkor sanszos, hogy szoftveres eredetű a meghibásodás. Ez véleményem szerint még rosszabb, mert ezek felismerése sokkal nehezebb. Lehet, hogy olyan programok működésében megfigyelhető a hiba, amit nem is használunk, vagy csak ritkán. Előfordul, hogy alapértelmezetten telepített, vagy általunk letöltött applikációk hibásodnak meg, és sokkal több energiát vesznek fel a működéshez, vagy a háttérben beragadva szívják le az akkut.

    Érdemes csekkolni a helymeghatározást használó appokat. Minél több ilyen program fut a háttérben, annál jobban merül az akku. Ha olyan programok is futnak, amelyeket nem is használsz, érdemes lehet törölni őket, vagy legalább kikapcsolni a helymeghatározást.

    A telefonon elérhető tárhelyet is érdemes ellenőrizni. Ha nagyon kevés hely van, akkor is merülhet gyorsabban a telefon, nem is beszélve arról, hogy mennyire be tudnak lassulni az alkalmazások, ha nincs elég hely vagy szabad memória. A telefon alapvető funkcióinak a működéséhez 1-1,5 GB szabad helyet érdemes hagyni.

    Ha az említett dolgok ellenőrzése után sem oldódik meg a probléma, akkor érdemes lehet egy teljes szoftver visszaállítást csinálni. Ez előtt természetesen készíts biztonsági mentést. Ha iPhone-od van, akkor itt egy videó arról, milyen lehetőségeid vannak biztonsági mentés készítésére:



    Ebben az esetben érdemes a visszaállítás után – a lementett adatok visszahelyezése előtt – kipróbálni, hogy milyen gyorsan merül a telefon. Előfordulhat ugyanis, hogy a biztonsági mentés a szoftverhibát is elmenti, így ha visszahelyezed az adatokat, akkor a hiba is visszakerül a készülékre.

  5. Alaplap meghibásodása
    Természetesen az alaplapnak is megvan az áramigénye, így ha itt hibásodik meg valami, az is hozzájárulhat a túl gyors merüléshez. Ráadásul ha az alaplap túl sok áramot vesz fel, akkor az gallyra vághatja az alaplapot, ami akár a telefon végét is jelentheti. Gondold végig, minden funkció megfelelően működik-e a telefonon. Például ha nem működik a WiFi a készüléken, akkor a WiFi IC-vel lehet a baj, aminek következtében rengeteg energiát pazarol el a készülék a hálózatok keresésére, ami gyorsan meríti az akkumulátort.
Tervezd meg az idődet, ne állj sorba!

VIP szolgáltatás. VIP ügyfeleknek.
Válassz egy szabad időpontot, és soron kívül intézzük a hibás készüléked javítását

Időpontot foglalok »
Válaszd a kényelmet, intézd a szervizt otthonról!

Ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy hibás készüléked megjavítsuk. Jelezd felénk igényed, és hozzuk-visszük megjavítva.

Többet a szervizfutárról »

2. A telefon nem tölt

A másik gyakran tapasztalt probléma, amikor a telefon nagyon lassan vagy egyáltalán nem vesz fel töltést. Előfordulhat az is, hogy egy éjszaka alatt ugyan feltölt, de ha nappal mondjuk feldugod 3 órára tölteni, akkor alig nő a töltöttségi szint. Egy iPhone normál esetben 5-10W teljesítménnyel tölt, ez a szám 18-20W egy gyorstöltővel. Az 5 Watt alatti teljesítmény rendkívül alacsonynak mondható. Érdemes megjegyezni, hogy ha hálózat helyett például egy számítógépre csatlakoztatod USB-kábellel, akkor lényegesen lassabban fog tölteni a telefon, ugyanis ilyenkor a gép a saját ellátásából csoportosít át a telefon töltésére.

De mi lehet a probléma?

Az első dolog, amit ellenőrizni kell ilyen esetben, az maga a töltő. Vizsgáld meg, hogy nincs-e rajta külső sérülés. Nekem volt olyan töltőm, aminél már a belső fémszálak is kilátszottak. Nem szép látvány. Érdemes külön ellenőrizni azt a részt, amit a telefonba dugsz. Ha ezen láthatóak sérülések, akkor mindenképp új töltőt kell beszerezni. Új töltőd kiválasztásánál keresd a szövet borítású kábellel ellátott darabokat. Ezek sokkal jobban bírják a gyűrődést mint a gumi bevonatúak és szerintem jobban is néznek ki.

Egy használt iPhone töltő

Ha a családban vagy a közvetlen környezetedben más is használ ugyanolyan töltőt mint te, próbáld ki előbb azt, hogy azzal normálisan tölt-e a telefon. Ha igen, akkor minden bizonnyal a töltővel van a baj és nem kell akkut cserélni a telefonodban.

A telefon dock-csatlakozójának eltömődése is meggátolhatja a zavartalan töltést.

Normál körülmények között a töltő bedugásakor egy kattanó hangot lehet hallani. Ennek elmaradása pedig a telefont a zsebükben hordó emberek számára sok fejfájást okozó zsebszösz okozza. A töltőcsatlakozóba (doc-csatlakozó) szözök jutnak be, és amikor csatlakoztatod a töltőt, akkor ezeket az szöszöket betömöd a járat mélyére, amit kifújni onnan egész egyszerűen lehetetlen.

 A legtöbben a zsebünkben hordjuk a telefonunkat. Így havonta, negyedévente érdemes megtisztítani a dock-csatlakozót és a jack-csatlakozót.

Ezt elvégezheted egy fogpiszkálóval, azzal semmiképp nem okozhatsz kárt. Ha ezzel nem megy, akkor inkább bízd szakemberre a dolgot. Sokan tűt használnak erre, de ez kerülendő. Ha mégis ezt az utat választod, akkor mindenképpen kapcsold ki előtte a készüléket, nehogy a fém tűvel zárlatot vagy egyéb gondot idézz elő.

Telefon akkumulátor töltése: hogyan csináld?

Rendszeresen visszatérő téma ez, így sok szót nem is szeretnék ejteni. Ugyanakkor szeretném eloszlatni azt a hiedelmet, hogy a töltési szokásaink nem befolyásolják az akku élettartamát.

Sokan úgy vannak vele, hogy ha már az aksiknak meghatározott élettartama van, akkor mindegy miképpen töltjük. A töltés minősége azonban lényegesen meghosszabbíthatja az akkumulátor élettartamát. Érdemes tehát odafigyelni rá.

A lítium akkumulátor arra van, hogy használjuk. Folyamatosan tölteni és meríteni kell. A lényeg tulajdonképpen az, hogy érdemes 20 és 90% közötti töltöttségen tartani.

Ez a legideálisabb, így tudjuk a legtöbbet kihozni az előre meghatározott ciklus számból. Ebben a cikkünkben részletesen elmagyarázzuk, hogyan érdemes tölteni a telefonok akkumulátorát.

Ha problémád akad a telefonod akkumulátorával, gyere be egyik üzletünkbe, vagy vedd igénybe országos szervizfutár szolgáltatásunkat!

Tervezd meg az idődet, ne állj sorba!

VIP szolgáltatás. VIP ügyfeleknek.
Válassz egy szabad időpontot, és soron kívül intézzük a hibás készüléked javítását

Időpontot foglalok »
Válaszd a kényelmet, intézd a szervizt otthonról!

Ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy hibás készüléked megjavítsuk. Jelezd felénk igényed, és hozzuk-visszük megjavítva.

Többet a szervizfutárról »

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.