Szakértői cikk: Használt iPhone-t veszel? Ezekre figyelj, hogy ne verjenek át!

Ha bemutatják az aktuális legújabb iPhone-okat, mindig csökkenek az előző generációs készülékek árai. Az árcsökkenés a használt készülékeket is eléri, így mindenképpen érdemes elgondolkodni a vásárlásukról. Egy használt telefon megvásárlása lehet nagyon szerencsés is, de előfordulhat, hogy rosszul jössz ki belőle. A cikkünk abban segít, hogy csakis jól jöjj ki a vásárlásból.
Szakértői cikk: Használt iPhone-t veszel? Ezekre figyelj, hogy ne verjenek át!

Kik vesznek használt iPhone-t?

Három csoportba tudjuk sorolni a vásárlóközönséget.

1. csoport: A legnépesebb csoportba tartoznak azok, akiknek nincs elegendő pénze egy új iPhone vásárlására, de szeretnék élvezni az Apple adta kényelmet és eleganciát.

2. csoport: Vannak, akik gyermekük, vagy idősebb családtagjaik számára vásárolnak készüléket, mivel a családban mindenki Apple készüléket használt, ezért nem szeretnék megbontani a kört. Ez érthető, hiszen sok dolog van, amit csak iPhone-okkal lehet elvégezni. (pl: iMassage, Face-Time). Azonban a kisgyerekek kezében gyakrabban törik a készülék, így nem akarnak új makulátlant venni, mivel pár hónapon belül, jó eséllyel úgyis cserélni kell majd.

3. csoport:  De előfordulhat az is, hogy magadtól mented a készüléked, hiszen ismered saját magad és fél évnél tovább úgysem tudnád megőrizni a telefonodat. Ha magadra ismertél, ajánlunk a használt telefon mellé egy kijelzővédő üvegfóliát és egy ütésálló iPhone tokot. Ezek segítségével sokkal több ideig épségben tarthatod a készüléked, még extrém használat mellett is.

Cikkünk neked szól, ha valamelyik csoportba tartozol és fenntartással kezeled a használt iPhone vásárlását. Ha minden pontot betartasz, garantáljuk egy boldog okostelefon tulajdonos leszel.

Egy használt telefon vásárlásának leggyakoribb folyamata

Találsz egy hirdetést, elolvasod. -> Felveszed az eladóval a kapcsolatot, majd időpontot egyeztetsz vele -> Találkoztok a megbeszélt helyen és megtörténik az adás-vétel.

Legelsőre leszögeznénk: Szép dolog mindenkiről jót feltételezni, de ebben az esetben nem kifizetődő. Érdemes mindenkit fenntartásokkal kezelni, a saját magad érdekében.

1

1. lépés – Használt iPhone keresése

Ahogy említettük, legkönnyebben interneten keresztül juthatsz hozzá használt telefonhoz. Több különböző iPhone eladásával és vételével foglalkozó oldalt találhatsz, ha beírod Google-be a különböző kulcsszavakat.

Amikor végiglapozod a hirdetéseket, ezekre figyelj:

  • Legyen kép a készülékről. Nem elmosódott, nem sötét és lehetőleg ne nézzen ki úgy, mint aki most töltötte le az internetről.
  • Nem fontos, de érdemes azokban a hirdetésekben bízni, ahol rendben van a helyesírás is.
  • Pozitív jelnek veheted, ha a vevő megadta a telefonszámát, csakúgy mint azt, ha pontos specifikációkat ír le a készülékről.

2. lépés - Felveszed az eladóval a kapcsolatot

Ha kiválasztottad a telefont, amelyiket el tudnál magadnak képzelni, vedd fel az eladóval a kapcsolatot. Erősen ajánlott a személyes találkozás, postai küldéssel nem jó próbálkozni. Előre utalni, pedig semmiképpen sem szabad!

Telefonon érdeklődj arról, hogy miért adja el a készüléket és érdeklődj az állapotáról. Ha valamit nem találtál a hirdetésben ami érdekelne, kérdezz nyugodtan, most megteheted. Kérdezd meg, hogy tokban használta-e, mennyire bírja az akkumulátora, esetleg történt-e beázás.

11191-3919-141124-Scratch-l

Ha szimpatikusnak és becsületesnek tűnik, beszélj meg vele egy időpontot. Figyelem: Semmiképpen sem beszélhetsz meg esti időpontot, szorítkozz a délelőtt/délutáni intervallumra, lehetőleg világos legyen. Olyan helyet keress, ahol sokan vannak, nem egyedül vagytok.

Ha megbeszéltétek az időpontot és helyszínt, akkor vesd fel neki a legfontosabbat: Szeretnél róla adásvételi szerződést írni. Igen, nagy pénzt adsz át neki, érdemes bebiztosítanod magad! Ha elfogadja, és nem zavarja örülhetsz, ha akadékoskodik, mindenképpen távolodj el a vásárlástól.

3. lépés - Találkozás a megbeszélt helyen

Természetesen nem kizáró tényező, de biztatásra ad okot, ha az eladó nem késik a találkozásról. Mielőtt pénzt adnál neki, mindenképpen kérd el a telefont és ellenőrizz rajta mindent! Ne utólag derüljön ki, ha valamivel át akart verni.

Mit kell ellenőrizni a használt iPhone-on?

Sajnos az Apple nem épített be olyan frankó ellenőrző funkciót a készülékekbe, mint az Androidnál van, így muszáj lassan végigtesztelned az egész készüléket.

Amit szabad szemmel észrevehetsz

Elsőre kívülről vizsgáld meg a készüléked. Egy-két horzsolás, karcolás nem probléma, azok nem jelentenek különös bajt, sőt csökkentik az iPhone értékét. (Ha erősen karcolódott a készülék, érdemes megpróbálnod alkudni az árából).

A piacon rengeteg iPhone hamisítványt lehet kapni, szerencsére a legtöbbet rögtön ki tudod szűrni. Kis százalékban vannak olyanok, amik kívülről tökéletes másolatok, de ha bekapcsolod a készüléket, és az App Store-t megnyitod és nem a Google Play jön be, akkor letesztelted: biztosan eredeti.

3

Fordítsd oldalra a készüléked és figyeld meg, nem emelkedett-e el a kijelző a kerettől. Ha elemelkedett, akkor felpúposodott az akkumulátora. Ilyenkor az akkumulátort biztosan cserélni kell, de rosszabb esetben lehet, hogy a belső alkatrészeket is megtörte, például az alaplapot. Ezután teszteld le a gombokat. Nem ragadnak? Nem adnak ki furcsa kattogó hangokat? Akkor nem lehet baj a gombokkal, illetve a beázást is minimálisan kiszűrhetted (azért ez ennyire nem egyszerű)

Nézz bele a Lightning csatlakozóba, mennyire koszos, nem rozsdás-e belülről. A hangszórókat is vizsgáld meg hasonlóan, a kamera lencséje nem karcos? Ezek fontos dolgok, ha minden jól néz ki, rátérhetsz a készülék belső vizsgálatára.

Fontos, hogy hozd magaddal a SIM-kártyádat! Még a készülék bekapcsolása előtt helyezd bele. A régebbi típusú iPhone-ok hátlapján, az újabb készülékeken pedig a SIM-olvasón találsz egy IMEI számot, ezt is nézd meg.

Ezeket kell megvizsgálnod, ha elindítottad a készüléket!

Ha behelyezted a SIM-kártyát, indítsd el a készüléket. Most nézd végig a képernyőt, nem találsz rajta pixel hibát? Esetleg homályos foltokat? A párásodástól homályos lesz a kijelző, vizsgáld meg ezt is. Ezután tapogasd végig, mindenhol érzékel-e. Nem kell valahol erősen nyomni? A Home gomb megfelelően érzékel? A hangerőgombok és billentyűzár is megfelelően működik?

Ha ez mind tökéletes, akkor indíts hívást a készülékkel. A legjobb, ha elviszed a találkozásra egy haverodat és őt felhívod. Beszélj a mikrofonba, nem recseg a hangod? Majd szóljon bele a haverod, hallgasd meg a hangját. Tompán szól vagy élesen? Hangosítsd ki, úgyis hallgasd meg. Ha minden rendben, akkor jó a beszéd- és csengőhangszóró, a SIM-kártya olvasó és a mikrofon is.

Ha vége a hívásnak indítsd el a kamera programot, készíts felvételt, először képet, majd videót, próbáld ki az előlapi kamerával is. Majd játszd vissza.

4

A teszt közben figyeld az akkumulátor töltöttségi állapotát, mennyire gyorsan merül? Kapcsold be a Wi-Fi-t, csatlakozz fel egy hálózatra! Működik? Ezután menj a beállításokra és nézd végig a készülék adatait, a legfontosabb az IMEI szám. Ugyanaz van rajta, mint a hátlapján, vagy a SIM-kártya tartóján? Ha nem ugyanaz a szám, akkor több lehetőség lehet. Egyrészt lehet, hogy cserélték a készülék hátlapját, illetve alaplapját, ebben az esetben mindenképpen kérdezz rá, hogy miért. Másrészt, lehet hogy lopott a készülék, ilyenkor állj el a vásárlástól.

Ha mindent leteszteltél írjátok meg az adásvételi szerződést és menj haza. Otthon még mindenképpen próbáld ki tölteni a készüléket, felismeri-e a csatlakozót.

Egy másik lehetőség

Van egy másik lehetőséged is. Ha nem szeretnél a fent felsoroltakkal bajlódni, azt ajánljuk a vétel előtt el is hozhatod szervizünkbe a készüléked, hogy bevizsgáljuk. Felnyitjuk, megnézzük eredetiek-e az alkatrészek, nem buheráltak-e. A vizsgálat során meg tudjuk állapítani, hogy történt-e bármilyen beázás a készülékkel. Ha nem, gratulálunk, egy tökéletes állapotú készülék gazdája vagy!

Bízunk benne tudtunk segíteni neked. Ha bármilyen kérdésed lenne, fordulj bizalommal hozzánk itt kommentben, vagy telefonon, de akár személyesen üzleteinkben is, kollégáink örömmel segítenek majd. Ha tetszett a cikk, oszd meg Facebook-on, hogy mindenkihez eljusson, aki használt iPhone-t szeretne venni.

iPhone 7 Plus vs. Samsung Galaxy S8+ - Melyiknek jobb a kamerája? iPhone 7 Plus vs. Samsung Galaxy S8+ - Melyiknek jobb a kamerája?
2017. május 24.
A két jelenlegi piacvezető telefon, az Apple, és a Samsung legutóbbi modellje profi minőségű kamerával felvértezve csábítja a vásárlókat. Cikkünkben összehasonlítjuk, hogy melyik készüléknek jobb a kamerája.
A 9 legjobb akkumulátor kímélő mobilalkalmazás +1 tipp A 9 legjobb akkumulátor kímélő mobilalkalmazás +1 tipp
2016. május 31.
Az akkumulátor teljesítmény monitorozására, megfigyelésésére szolgáló programok elég sokat tudnak adott esetben segíteni a különböző iPhone akkumulátor-problémák megoldásában, hiszen a felhasználók saját szokásaik szerint tudják optimalizálni a telefonjuk energiatartalékait. Ismerd meg a 10 legkedveltebb Android-os és iOS-re készített akkumulátor megfigyelő és energiaspóroló alkalmazást az ajánlónk segítségével!.
Kötelező kiegészítők az új iPhone mellé Kötelező kiegészítők az új iPhone mellé
2016. december 15.
Évente jelennek meg felmérések, hogy az adott karácsonyi időszaknak melyek voltak a slágertermékei. Ezekből évről-évre kiderül, hogy az iPhone ajándékozása karácsonykor az egyik legnagyobb népszerűségnek örvend.