Mit csináljak, ha nem tölt a telefonom?

2022.10.19 0 hozzászólás 227362 olvasás
Mit csináljak, ha nem tölt a telefonom?

Órákon át be van dugva és nem veszi a töltést a telefon? Vagy sokkal lassabban tölt a telefonod, mint korábban? Esetleg nem egyéb furcsa tüneteket észlelsz a töltés folyamán?

Az akkumulátor az egyik legfontosabb alkatrész egy okostelefon esetében, így nélkülözhetetlen, hogy tökéletesen működjön. A fent említett hibák pedig mindig arra utalnak, hogy valami töltési probléma van, amit mindenképp szükséges orvosolni.

Az összes hasznos infót összeszedtük ebben a cikkben, ami hasznodra válhat abban az esetben, ha nem tölt a telefon, és szeretnéd megoldani a problémát. Ha viszont arra keresed a választ, mikor szükséges beavatkozás a telefon akkumulátor csere, csak kattints a linkre.

Ha pedig inkább podcast formájában hallgatnád meg, mit kell tudni a telefon akkumulátoráról, annak töltési problémáiról és megoldásáról, hallgasd meg az erről készült adásunkat.

Kezdjük a problémák megismerésével

Rengeteg, egymástól teljesen eltérő okai lehetnek annak, ha nem tölt a telefonod, így érdemes előbb tisztázni, hogy mi a probléma, így elkerülhetjük azt, hogy rossz irányba induljunk el, és esetleg még nagyobb problémát okozzunk.

Alacsony töltöttségű telefon

A leggyakrabban jelentkező problémák

  • Az akkumulátor lassan, vagy egyáltalán nem veszi a töltést
  • Néha nem veszi a töltést a telefon
  • Töltés után gyorsan merül a telefon
  • A gyorstöltés nem olyan gyors mint korábban

Mi okozhat gondot a töltés folyamán?

1. Az akkumulátor megadta magát

Az okostelefon akkumulátor – ahogy minden egyéb akku – rendelkezik egy előre meghatározott élettartammal, aminek a letelte után az akkut ki kell cserélni. Ez telefonok esetén 1,5-2 évet szokott jelenteni átlagos használati szokások mellett.  

A telefon akkumulátor töltési ciklusa

Az akku rendelkezik egy töltési ciklusszámmal, amelyet túllépve az töltéstároló kapacitás csökkenni kezd, így egyre kisebb mennyiségű energiát tud tárolni az akku. Ez egy természetes folyamat, hiszen az akkumulátor belsejében kémiai folyamatok zajlanak, és az egység elhasználódása elkerülhetetlen.

Persze tehetünk az élettartam meghosszabbításáért, de ehhez tartanunk kell magunkat a helyes töltési szokásokhoz, ami nem mindig kivitelezhető, de ha sikerrel járunk, akkor akár egy évvel is meghosszabbíthatjuk az akkumulátor élettartamát.

Tervezd meg az idődet, ne állj sorba!

VIP szolgáltatás. VIP ügyfeleknek.
Válassz egy szabad időpontot, és soron kívül intézzük a hibás készüléked javítását

Időpontot foglalok »
Válaszd a kényelmet, intézd a szervizt otthonról!

Ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy hibás készüléked megjavítsuk. Jelezd felénk igényed, és hozzuk-visszük megjavítva.

Többet a szervizfutárról »

Az akkumulátor esetében van egy nagyon látványos tünet, méghozzá a púposodás. Ez már a végstádium az akkunál, és azonnal cserét kell végrehajtani, különben a telefon többi alkatrésze bánhatja.

2. A töltő csatlakozó is lehet hibás

Ha nem tölt a telefon, az a töltő csatlakozó meghibásodása miatt is lehet. Ez az a port, ami általában a telefon alsó szélén található, ide szoktuk csatlakoztatni a töltőt.

Itt is kialakulhatnak olyan jellegű problémák, amik gátolják a megfelelő töltést, de erről majd részletesebben a megoldásoknál.

3. A töltő vagy az USB kábel sérült

A leggyakoribb probléma az USB-kábel és a töltőfej meghibásodása. A töltővel a felhasználók többsége nem bánik kesztyűs kézzel, így komoly igénybevételnek vannak kitéve.

A gyári kábel, amit a telefon mellé szoktak adni, általában még mindig műanyag borítású, ami könnyen elhasználódik. Én is sokszor hajtogatom össze a kábelt, de az íróasztal lapja alá is be szokott szorulni, vagy a számítógépes szék kerekei is rendszeresen bedarálják.

Szóval nem lehet egyszerű töltőkábelnek lenni.

Egy férfi tölti a telefonját

Ha nem töltődik a telefon rendesen, ezeket kell ellenőrizni

1. Próbáld ki egy másik töltővel tölteni

Előfordulhat, hogy semmi probléma nincs a töltőddel vagy a telefonoddal, mindössze a töltőd táplálását biztosító konnektor/USB aljzat okozza a gondot. Ha fali konnektorból töltenél, próbálj ki egy másik aljzatot, vagy próbálj meg számítógép USB csatlakozásáról tölteni. Ha egy számítógép USB portját használod töltőként, válts egy másik USB portra, vagy próbáld ki a fali konnektort.

Ha ezeket kipróbáltad és megoldódik a probléma, akkor a töltőddel lesz a baj.

Tervezd meg az idődet, ne állj sorba!

VIP szolgáltatás. VIP ügyfeleknek.
Válassz egy szabad időpontot, és soron kívül intézzük a hibás készüléked javítását

Időpontot foglalok »
Válaszd a kényelmet, intézd a szervizt otthonról!

Ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy hibás készüléked megjavítsuk. Jelezd felénk igényed, és hozzuk-visszük megjavítva.

Többet a szervizfutárról »

2. Ellenőrizd a töltőkábelt

Mint korábban említettem, a leggyakrabban jelentkező probléma a töltőkábel meghibásodása. Ezt a kábelt nem kíméli senki. Összetekerve bedobjuk a táskánkba, áthúzzuk rajta a széket, rálépünk, a porszívóval is átgázolunk rajta.

Nem csoda, ha az USB-kábel pár hónap alatt tönkremegy.

Ha úgy érzed, a kábellel van a baj, vizsgáld meg alaposan. Először a két végén lévő csatlakozót ellenőrizd. Ha bármilyen sérülést vagy demorfálódást látsz rajta, akkor nagy valószínűséggel ez okozza a problémát.

Ha nincs ilyen jellegű sérülés, akkor a kábel burkolatát ellenőrizd. Ha a burkolaton találsz sérülést, akkor könnyen lehet, hogy ez okozza a töltési gondokat. Nekem már volt olyan kábelem, amin a belső burkolat is el volt kopva és már a vezetékek is látszódtak. Na ez az a kábel, amit azonnal el kell felejteni.

Nemcsak életveszélyes, de a telefonban is kárt tehet, ha ilyen rossz állapotú kábellel töltöd. Mindenképpen szerezz be egy új töltőt.

Egymásra pakolt töltőkábelek

(kép forrása: unsplash.com)

3. A töltőfej ellenőrzése

A kábel mellett a töltőfel is sérülhet. Szemrevételezéssel győződj meg róla, hogy nincs-e rajta olyan sérülés, ami szerepet játszhat abban, hogy  a telefon nem veszi a töltést.

Az egyik klasszikus esete a töltőfej meghibásodásának, amikor a konnektorba bedugott két fém pálca sérült, vagy el van ferdülve. Ez könnyen okozhat gondot a töltés során.

Teszteld egy másik adapterrel, hogy úgy is produkálja-e a hibajelenséget a készüléked. Ha esetleg nincsen két töltőfejed, próbáld ki simán az USB kábeles csatlakoztatást töltésre, hátha ez felfedi a hibát. Ha úgy minden rendben, akkor a legvalószínűbb a töltőfej meghibásodása.

4. Ellenőrizd a töltő csatlakozót

Legyen szó akár Android, akár iPhone készülékről, igen gyakori probléma a töltő csatlakozójának a meghibásodása vagy eldugulása.

A készülék töltő csatlakozójának az eldugulásával biztosan mindenki találkozott már, aki a zsebében vagy a táskájában tartja az okostelefonját. A zsebünkben a nadrág apró szálai bekerülnek ezekbe a csatlakozókba – ide sorolható a fülhallgató Jack-csatlakozója is – és amikor bedugjuk a töltőt, ezeket a szöszöket jól betömjük a csatlakozó mélyére.

Emiatt aztán az eldugul, és nem tudjuk majd a töltőt megfelelően bedugni, és így a készülék nem tudja venni a töltést.

Ellenőrizd az töltő csatlakozót

De mi a teendő ilyenkor?

A töltő csatlakozót ki kell tisztítani.

Ez egy viszonylag egyszerű művelet, amihez használhatunk egy fogpiszkálót vagy egyéb vékony, de kemény eszközt. Arra azonban nagyon kell figyelni, hogy a tisztítás alatt ki legyen kapcsolva a telefont, nehogy zárlatot okozzunk a csatlakozók tisztításakor.

Erre figyelj a csatlakozó tisztításakor

A telefon töltő csatlakozójának tisztításakor óvatosan járj el, hiszen ha nagyon erőlteted a dolgot, akkor könnyen felszakíthatod a telefon csatlakozóit, amivel még nagyobb károkat okozhatsz. És bár papíron nem okozhat problémát, de érdemes kerülni a fém eszközöket a tisztítás során.

Tervezd meg az idődet, ne állj sorba!

VIP szolgáltatás. VIP ügyfeleknek.
Válassz egy szabad időpontot, és soron kívül intézzük a hibás készüléked javítását

Időpontot foglalok »
Válaszd a kényelmet, intézd a szervizt otthonról!

Ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy hibás készüléked megjavítsuk. Jelezd felénk igényed, és hozzuk-visszük megjavítva.

Többet a szervizfutárról »

5. Töltés közben ne használd a telefonod

Ha egy grafikai magokat intenzíven igénybe vevő alkalmazást használtál (például a jobban kinéző játékok kifejezetten ilyenek), miközben töltöttél, teljesen normális, hogy a telefonod töltés helyet maximum tartani tudja aktuális töltöttségi szintjét. Az is előfordulhat, hogy gyorsabban meríti az adott alkalmazás az akkumulátorodat, mint ahogyan a töltőd bírja szuflával, így még merülhet is közben a készüléked.

Ha kikapcsolod a telefonodat, miközben töltöd, sokkal gyorsabban fog feltöltődni. Az is sokat számít, ha a Repülőgép üzemmódot kapcsolod be a telefonodon, és nem használod másra töltés közben. Ha a gyors feltöltés fontos szempont, érdemes szüneteltetned az eszköz használatát.

6. Frissítsd vagy állítsd alaphelyzetbe az operációs rendszert

Végezetül a szoftveres változásokról is beszélnünk kell, ezek ugyanis képesek megváltoztatni a teljes rendszer energiafogyasztását. Míg a legújabb verziójú Android és iOS általában nagyon jól optimalizáltak, előfordulhat, hogy a régebbi modellek nem teljesen akarnak együttműködni (főként Android esetén) az új operációs rendszerrel.

Az is lehetséges, hogy az új rendszerhez még nem igazították hozzá az összes általad használt alkalmazást, így azok fölöslegesen szipkáznak energiát. Ezek mind csökkenő akkumulátor kapacitást eredményeznek.

Egy iPhone és egy Androidos telefon

(kép forrása: vox.com)

Ha ezek nem segítenek, akkor komolyabb a baj

A felsorolt trükkök természetesen nem biztos, hogy megoldják a készülék töltési gondjait. Ebben az esetben tovább kell menni, és sajnos foglalkozni kell azzal a gondolattal is, hogy esetleg az akkumulátor meghibásodása miatt nem működik jól a töltés.

Mint korábban említettem, a gyári akku pár év alatt elhasználódik, és ki kell cserélni. Ez minden készülék esetében így van, legyen szó egy iPhone 13-ról vagy egy Samsung Galaxy S21 FE-ről. Ez két a közelmúltban megjelent készülék, de az akkumulátor elhasználódása ezeket is utoléri egyszer, így erre fel kell készülni.

Tervezd meg az idődet, ne állj sorba!

VIP szolgáltatás. VIP ügyfeleknek.
Válassz egy szabad időpontot, és soron kívül intézzük a hibás készüléked javítását

Időpontot foglalok »
Válaszd a kényelmet, intézd a szervizt otthonról!

Ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy hibás készüléked megjavítsuk. Jelezd felénk igényed, és hozzuk-visszük megjavítva.

Többet a szervizfutárról »

A gyors töltés nagyon jó, de ehhez hibátlan akku szükséges

Manapság már szinte mindenki gyorstöltőt használ, ami nem meglepő. Olyan elképesztő teljesítményű töltőket kapni, amik korábban elképzelhetetlenek voltak. Egy 60W-os gyorstöltővel akár 20-30 perc alatt is teljesen fel lehet tölteni egy akkut, ami rendkívül gyors.

A töltés azonban nem lesz ilyen egyszerű, ha az akkumulátor elromlott vagy hibásan működik.

Milyen jelei vannak a hibás akkunak?

1. Melegszik az akkumulátor

A melegedés – bár bizonyos határig normális egy okostelefon esetében – sok esetben valamilyen hardveres probléma jele. Az akkumulátornál sincs ez másképp. Szerencsére ezt a töltés közben könnyű észrevenni, így viszonylag hamar tudunk rá reagálni.

Az akku melegedése annak a jele, hogy a benne zajló kémiai reakciók nem megfelelően zajlanak le. Ennek a következménye – ha nem törődünk vele – végzetes, és még nagyobb fejfájást okozhat a későbbiekben.

Melegszik az akkumulátor

És hogy mire gondolok?

2. Púposodik a telefon hátlapja vagy kijelzője

A rossz akkumulátor ki tudja nyomni a hátlapot vagy a kijelzőt, de ez már a tápegység megbetegedésének a végstádiuma. Ha ilyen állapotba kerül egy akkumulátor, akkor az teljesen menthetetlen, és már a készülék többi alkatrészére is potenciális veszélyforrásnak minősül.

Képzeld csak el, hogy a képernyő belülről kezd kiemelkedni. Ha ilyet tapasztalsz, egy percig se tétlenkedj. Azonnal keress fel egy szervizt, ahol orvosolják a problémát.

Tervezd meg az idődet, ne állj sorba!

VIP szolgáltatás. VIP ügyfeleknek.
Válassz egy szabad időpontot, és soron kívül intézzük a hibás készüléked javítását

Időpontot foglalok »
Válaszd a kényelmet, intézd a szervizt otthonról!

Ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy hibás készüléked megjavítsuk. Jelezd felénk igényed, és hozzuk-visszük megjavítva.

Többet a szervizfutárról »

Ha nem foglalkozol ezzel, annak roppant durva következményei lehetnek. Az felpúposodott akkumulátor ugyanis képes felrobbanni. Hogy ennek milyen következményei vannak? Csekkold le ebben a videóban:

Na de honnan tudhatod, milyen az akku állapota?

3. Az akkumulátor állapotát hogyan tudod ellenőrizni?

Mint mindenre, úgy az akku állapotának vizsgálatára is van egy nagyszerű alkalmazás, mégpedig az Ampere.

Telefon akkumulátor tesztelése

Az Ampere egy remek applikáció, amely segít neked abban, hogy lásd, tölti-e egyáltalán a telefonod az akkut, és ha igen, mennyit és milyen módon. Használható arra is, hogy lásd, milyen alkalmazások eszik a legjobban az akkumulátorodat, ami pedig természetesen lassítja a töltést is. Ezek miatt ez az app nem csak a töltési adatok monitorozására szolgálhat, hanem arra is, hogy miként és hogyan érdemes tölteni a készülékedet.

Itt tudod letölteni az Ampere appot:

iOS / Android

Azt szem előtt kell tartani az Ampere applikáció kapcsán, hogy csak 85%-os töltöttség alatt fog igazán hasznos információt elárulni. Kipróbáltam a cikk írása alatt 90%-os akkuval, és azt írta ki, hogy átlagos a töltési sebesség, pedig egy 30W-os gyorstöltőt használtam.

Ampere app Androidban

(kép forrása: naldotech.com)

A modern Li-ion akkuk ugyanis úgy vannak tervezve, hogy 85% felett már csak csöpögtetik az energiát, így a gyorsaság itt már nem figyelhető meg.

Korábban írtunk cikket egyébként arról, hogy mikor érdemes cserélni egy akkut és mikor nem. Ha érdekel a téma, olvasd el ezt is, hogy még jobban képbe kerülj.

Tervezd meg az idődet, ne állj sorba!

VIP szolgáltatás. VIP ügyfeleknek.
Válassz egy szabad időpontot, és soron kívül intézzük a hibás készüléked javítását

Időpontot foglalok »
Válaszd a kényelmet, intézd a szervizt otthonról!

Ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy hibás készüléked megjavítsuk. Jelezd felénk igényed, és hozzuk-visszük megjavítva.

Többet a szervizfutárról »

A Smart Clinic akkucsere esetén is jó választás

Ha úgy döntesz, hogy a telefonod akkuja megérett a cserére, akkor nincs más hátra, el kell vinni szervizbe.

A Smart Clinic szervizeiben Apple, Samsung, Huawei, Honor és Sony okostelefonok szervizelésével is foglalkozunk, és a legtöbb modellben tudunk akkut cserélni.

Tervezd meg az idődet, ne állj sorba!

VIP szolgáltatás. VIP ügyfeleknek.
Válassz egy szabad időpontot, és soron kívül intézzük a hibás készüléked javítását

Időpontot foglalok »
Válaszd a kényelmet, intézd a szervizt otthonról!

Ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy hibás készüléked megjavítsuk. Jelezd felénk igényed, és hozzuk-visszük megjavítva.

Többet a szervizfutárról »

Az iPhone-ok esetében gyári akku is kerülhet a telefonodba

Tavaly óta a Smart Clinic tagja az Apple Független javítócégek programjának (Apple IRP), így jogosultak vagyunk az Apple által is használt, eredeti alkatrészek rendelésére és beépítésére.

És miért jó az Apple Független javítóvégek program?

Itt nem csak arról van szó, hogy eredeti alkatrészekkel dolgozunk. A szervizeseink a hivatalos, Apple által megkövetelt és akkreditált továbbképzést is elvégezték, ami biztosítékot jelent számodra a megfelelő minőségű javításokra.

Ráadásul a program résztvevői megkapják az Apple diagnosztikai berendezéseit és eszközeit, amik nélkülözhetetlenek a minőségi javításnál.

Ezek voltak tehát azok a dolgok amiket érdemes ellenőrizni, ha a telefonod töltése nem tökéletes, vagy ha egyáltalán nem veszi a töltést az akku. Ha pedig szeretnéd kicserélni az akkut a készülékben, foglalj hozzánk időpontot, hogy elkerüld a sorban állást az üzlet előtt. És ne felejtsd el lájkolni a cikket, illetve oszd is meg, hogy másokhoz is eljusson.

Tervezd meg az idődet, ne állj sorba!

VIP szolgáltatás. VIP ügyfeleknek.
Válassz egy szabad időpontot, és soron kívül intézzük a hibás készüléked javítását

Időpontot foglalok »
Válaszd a kényelmet, intézd a szervizt otthonról!

Ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy hibás készüléked megjavítsuk. Jelezd felénk igényed, és hozzuk-visszük megjavítva.

Többet a szervizfutárról »