Nyári túlélő kalauz elhagyott vagy ellopott telefonoknak

2022.06.10 0 hozzászólás 1634 olvasás
Nyári túlélő kalauz elhagyott vagy ellopott telefonoknak

Hagytad már ott egy szórakozóhelyen a telefonodat? Vagy ami még kellemetlenebb, ébredtél már arra egy éjszakai buszon, hogy nincs meg a telefonod? Utóbbi velem többször is megtörtént fiatalabb koromban, és senkinek nem kívánom azt az érzést. Mit a teendő ezekben a szituációkban és mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Érdemes különválasztani a telefon elhagyását illetve azt, amikor valaki ellopja a telefonunkat. Ennek a legfőbb oka az, hogy a két eset nagyon eltér azt illetően, hogy milyen esélyeink vannak a visszaszerzésre.

Vizsgáljuk meg hát mindkettőt külön-külön.

Hol hagyhatod el a telefonod?

A telefonok ma már rendkívül fontos szerepet töltenek be az életünkben, így azt gondolhatod, hogy nem szokás őket elhagyni, hiszen mindig a kezünk ügyében van. Ez azonban nem igaz.

Szórakozóhelyen hagyott telefon

Az egyik leggyakrabban előforduló szituáció, hogy a nyári bulik és iszogatások alkalmával az asztalra kirakott telefonodat otthagyod a szórakozóhelyen. Ilyenkor szerencsére általában többedmagaddal vagy ott, így nagy esély van rá, hogy egy barátod vagy ismerősöd felhívja a figyelmed erre.

Tömeg egy koncerten

(kép forrása: unsplash.com)

A kocsmában vagy bárban felejtett telefonok esete igazából szerencsésnek mondható, hiszen ha a személyzet egyik tagja megtalálja a telefont, akkor jó eséllyel beviszi a pult mögé. Így ha észreveszed a telefon hiányát, visszamész és vissza is kapod azt.

Sajnos nem minden esetben ilyen egyszerű a helyzet.

Tömegközlekedési eszközön elhagyott telefon

A klasszikus farzsebből kiesett és az ülés mellé lecsúszott készülék esete. Rengeteg ilyenről hallani, velem is előfordult már, hogy kiesett a telefon a pulóverem zsebéből. Szerencsére mindig időben észrevettem.

Ebben a helyzetben az okozza a nehézséget, hogy a telefon nincs szem előtt, így jóval kisebb arra az esély, hogy egy másik utas észreveszi azt. Ráadásul arra is megvan az esély ilyenkor, hogy balszerencsénkre egy olyan ember találja meg, akinek esze ágában sincs visszajuttatni a készüléket hozzánk.

Ha a buszról vagy villamosról leszállva azonnal észrevesszük, hogy eltűnt a telefon, akkor érdemes minél hamarabb felhívni a telefonunkat, hátha jószándékú ember veszi fel és akár pár megállóval arrébb találkozhatunk is vele hogy visszaadja a telefont.

Buszra felszálló emberek

(kép forrása: unsplash.com)

Ilyenkor persze nagy előny, ha van velünk valaki, mert akkor az ő telefonjáról tudjuk tárcsázni a sajátunkat. Ha egyedül vagyunk, akkor elkérhetjük egy járókelő telefonját erre a célra, vagy gyorsan keressünk egy telefonfülkét.

Mit tegyél ha elhagytad a telefonod?

Először is gondold végig, hogy mikor volt a kezedben utoljára a telefonod. Minél közelebbi időpontot meg tudsz határozni, annál nagyobb az esélyed arra, hogy megtalálod a telefont. (Ha például a buszon még a kezedben volt és leszállás után veszed észre, hogy nincs meg, akkor minden bizonnyal a buszon hagytad el.)

Ha egy vendéglátó egységben felejtetted és már a személyzet rátalált, akkor minden bizonnyal fel fogják venni a telefont, hogy kiderítsék, kié a készülék.

Sokkal nagyobb a probléma, ha senki nem veszi fel a telefont.

Ilyen esetben vagy le van némítva, vagy olyan helyen van, ahol senki nem veszi észre. Ha sokszori hívásra sem szól bele senki a telefonba, akkor valószínűleg senki nem találta meg.

Mit tudsz ilyenkor tenni?

Használj telefonkereső alkalmazást

Mind iOS-en mind pedig Androidon remek telefonkereső alkalmazásokat lehet találni. Ezeknek az alkalmazásoknak a hasznossága pont az ilyen helyzetekben értékelődik fel, ugyanis sokszor csak ezek segítségével meg tudod találni elveszett mobilodat.

Fontos elmondani, hogy ezeket az alkalmazásokat előre be kell állítani, tehát igazság szerint csak akkor válhatnak hasznodra, ha korábban aktiváltad őket.

Egy nő távcsővel keres valamit

(kép forrása: unsplash.com)

Telefonkereső alkalmazás iPhone-hoz

Apple esetében erre a legalkalmasabb alkalmazás a Lokátor. Ez egy alapértelmezett funkció az iOS-ben. Akár több készüléket is regisztrálni tudsz (iPhone, iPad, iPod vagy Mac), így nyomon tudod követni azok pozícióját.

Itt részletesen le van írva, hogyan tudod beállítani, hogy a Lokátor nyomon kövesse az eszközeidet. Az alkalmazás használatáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Az eltűnt készülék megtalálásához egy számítógépet vagy egy internetezésre alkalmas táblagépet is használhatsz. Ezen a webhelyen tudod megkeresni a készülékedet. Egyszerűen csak be kell írnod az Apple ID-t és a hozzátartozó jelszavad és máris látni fogod, hol van pontosan a telefon.

Egy másik Apple eszköz segítségével is megkeresheted eltűnt iPhone-odat. Itt a következő lépéseket kell követned:

  1. Nyisd meg a Lokátor alkalmazást
  2. Válaszd az Eszközök lapot
  3. Válaszd ki a térképen megtekinteni kívánt eszközt.
  4. Az Útvonaltervek lehetőséget választva megtalálhatod a legrövidebb utat az eltűnt készülékhez

Telefonkereső alkalmazás Androidhoz

Androidos készülék megtalálására a legalkalmasabb a Google Készülékkereső weboldala. Létezik alkalmazás is, amely ingyenesen letölthető a Google Play Áruházból.

Itt tulajdonképpen ugyanazok a lehetőségek állnak a rendelkezésünkre, mint a Apple esetében a Lokátornál. Először is be kell jelentkezned a Google fiókodba, és ezután ki tudod választani a készülékedet.

Ezután 3 lehetőséget kínál fel a Google:

  1. Hang lejátszása: ez egy 5 percig tartó csengetés lesz, a készülék pedig akkor is szólni fog, ha le van némítva vagy rezgő üzemmódba van állítva.
  2. Eszköz zárolása: PIN-kóddal, jelszóval vagy ujjlenyomattal tudod zárolni a készüléket, továbbá üzenetet tudsz küldeni a készülékre, amit az esetleges megtaláló elolvashat. Érdemes a címedet vagy az e-mail címedet megadni.
  3. Eszközadatok törlése: Véglegesen törli a telefonon lévő összes adatot. Lényegében visszaállítja a gyári állapotot. A behelyezett memória-kártyán tárolt adatok megmaradnak.

Csakúgy mint a Lokátornál, itt is előre be kell kapcsolnod ezt a funkciót, ha szeretnéd ezzel a módszerrel megkeresni elveszett okostelefonodat. Ezt a folyamatot itt tudod elolvasni részletesen.

Ellopták a telefonod?

Az elhagyott telefon sok fejfájást tud okozni. Ennél még nagyobb a probléma, ha a telefonodat ellopja valaki. Nyáron a különféle fesztiválokon és rendezvényeken még jobban oda kell figyelned értékeidre, hiszen ezek rendkívül jó alkalmat szolgáltatnak a zsebtolvajok számára.

Egy macska lesi az asztalon lévő húst

(kép forrása: unsplash.com)

Hogy miért okoz több gondot a lopás mint az elhagyott telefon?

Legfőképpen azért, mert itt a sok esetben rendkívül fájdalmas anyagi kár mellett azzal is számolni kell, hogy a telefonod feltörésével hozzáférnek személyes adataidhoz, fényképeidhez illetve a legrosszabb esetben a bankkártyád adataihoz is. Ennek következményeit nem is kell magyarázni.

És honnan tudhatod, hogy a készüléket ellopták?

A legegyszerűbben úgy bizonyosodhatsz meg erről, ha a korábban említett módon megpróbálod beazonosítani a készülék helyét. Ha olyan helyen jelzi a telefont ahol biztosan nem jártál, akkor valószínűleg valaki ellopta azt.

Ugyanez a helyzet abban az esetben, ha a készülék mozgásban van. Ez megkönnyítheti a telefon visszaszerzését, bár a tolvajok többsége fel van erre készülve és a lehető leghamarabb kikapcsolja a készüléket, megnehezítve ezzel a nyomkövetést.

És mi a teendő ilyenkor?

Mit tegyél ha ellopták a telefonod?

Ha az említett módszerek használatával kiderítetted, hogy a készüléket ellopták, akkor van pár dolog, amit érdemes minél hamarabb elintézni, hogy minimalizálni tudd a veszteséget.

A gyors intézkedés rendkívül fontos ebben a szituációban, hiszen a tolvaj minél hamarabb próbál majd visszaélni a hozzá került adatokkal.

Gondolj arra, hogy ha sikerül valahogy megfejtenie a jelkódodat – és hidd el, elég könnyen ki tudják ezt találni – akkor azonnal hozzáfér az üzenetekhez, képekhez és legrosszabb esetben még a e-bank fiókodba is be tud lépni. Ennek következményei katasztrófálisak lehetnek így a lehető leggyorsabban intézkedni kell.

Telefon zárolása

iPhone esetében az alábbi módon tudod elveszettként megjelölni a készüléket:

  1. Indítsd el a böngészőt egy számítógépen és nyisd meg az iCloud-ot
  2. Lépj be a Apple ID-d segítségével
  3. Válaszd ki az eltűnt készüléket a listából.
  4. Görgess le és válaszd a Megjelölés elveszettként funkciót és nyomd meg az Aktiválás gombot.
  5. Végezd el a megjelenő utasításokat, hogy üzenetet hagyhass ami megjelenik majd az elhagyott készülék kijelzőjén.
  6. Nyomd meg az Aktiválás gombot.

Lánc két lakattal összezárva

(kép forrása: unsplash.com)

Androidos készülékek esetében az eljárás a következő:

  1. Egy böngészőt megnyitva menj erre a weboldalra.
  2. Jelentkezz be a Google fiókoddal.
  3. Válaszd a Biztonságos Eszköz lehetőséget.
  4. A rendszer kérni fogja, hogy állíts be új jelszót.

Hívd fel a bankodat

Érdemes azonnal kapcsolatba lépni a bankoddal, hiszen fontos, hogy náluk is bejelentsd, hogy ellopták a telefonodat.

Emellett egyúttal azt is meg tudod kérdezni, hogy történt-e valamilyen tranzakció az utóbbi pár órában, mióta a tolvajnál van a telefonod.

Ha nem történt semmilyen gyanús tranzakció, akkor is érdemes letiltani a számládat és egy újat nyitni. Megteheted ugyan, hogy figyelemmel kíséred, történik-e bármilyen pénzmozgás, de véleményem szerint nem éri meg ezt megkockáztatni.

Egy bankkártya és egy lakat

(kép forrása: unsplash.com)

Különösen fontos ez, ha nincs semmiféle limit beállítva a számládon. Így akár az egész számlán lévő pénzt elveszítheted, ami katasztrofális következményekkel is járhat.

Jelentsd be a rendőrségen a lopást

Jelentsd be a rendőrségen a lopást

Egy próbát azonban megér, hátha te leszel a szerencsés, akinek megtalálják a mobilját. A bejelentés alkalmával minden információt adj át a hatóságoknak, ami csak a rendelkezésedre áll. A legkisebb gyanúból vagy ötletből is kiderülhet valami részlet.

Fontos, hogy valóban minden információt úgy adj át nekik, ahogy az valójában történt. Az őszinteség kifejezetten pozitív hatást gyakorolhat a nyomozás kimenetelére.

Egy dolgot mindenképpen kérni fognak tőled a rendőrségen. És hogy mi az?

Az IMEI-számról mit kell tudni?

Az IMEI-szám (International Mobile Equipment Identity) minden egyes mobiltelefonhoz rendelt egyedi azonosító. Legyen szó akár Apple, akár Samsung, LG, Honor vagy Huawei telefonról, mindegyik készülék rendelkezik egy egyedi azonosítóval.

Sokan nem tudják, de a rendőrség számára ez a legfontosabb azonosító, ami alapján el tudják kezdeni keresni az ellopott telefonokat. Amikor bejelented a rendőrségen a lopást, mindenképpen vidd magaddal ezt az azonosítót.

Hol találod meg az IMEI-számot?

Érdemes feljegyezned valahova, ha új telefont vásárolsz, ugyanis a legegyszerűbben a telefonodból derítheted ki az IMEI-számot, de ez elég nehéz lesz, ha ellopták tőled.

Apple készülék esetén a következő útvonalon találod meg:

  1. Menj a Beállításokba
  2. Kattints a profilképedre
  3. Görgess le és válaszd ki a készülékedet
  4. Lenn megtalálod az IMEI-számot

Android esetén a következő az útvonal:

  1. Menj a Beállításokba
  2. Kattints a Telefon névjegye menüre
  3. Itt megtalálod az IMEI-számot

Nincs erre valami billentyűkombináció?

Hát persze, hogy van.

Hívd elő a készülék tárcsázóját, majd írd be a következő kódot: *#06# Ezzel tudod megjeleníteni a képernyőn a készülék IMEI-számát.

Emellett a készülék dobozán is fel szokták tüntetni, így ha korábban nem írtad fel, akkor ott is megtalálod.

Pár tanács pluszba

Nyáron sokkal többet járunk szórakozni, strandra, bulizni, így megnő az esélye annak, hogy ott felejtjük valahol a telefont vagy esetleg ellopják tőlünk.

A cikkben leírtam, mi a teenadő akkor, ha megtörténik a baj. Prevenciós jelleggel azonban azt tanácsolom, hogy a nyári időszakban fordíts nagyobb figyelmet a telefonodra. Ha rengeteg ember közé mész – úgy néz ki ezen a nyáron már tényleg lazábbak lesznek a pandémia-szabályok – akkor inkább hagyd otthon a telefonodat.

Vigyél magaddal egy régi készüléket, rakd bele a SIM-kártyádat és akkor nem kell akkora figyelmet fordítani a telefonra. Amúgy is érdemes ilyenkor inkább a barátokra és családtagokra fókuszálni, hiszen azért mentek el nyaralni vagy szórakozni, hogy együtt legyetek.

Ebben a cikkünkben írtunk 5 olyan dologról, ami megtörténhet a telefonoddal a nyár folyamán és sok fejfájást okozhat. Ha szeretnél ezekre felkészülni, mindenképp olvasd el.

Te hagytad már el a telefonod vagy lopták el azt tőled? Milyen tapasztalataid vannak ezzel kapcsolatban? Válaszodat írd meg kommentben!