Nyári túlélő kalauz túlmelegedett telefonoknak

2022.06.10 0 hozzászólás 845 olvasás
Nyári túlélő kalauz túlmelegedett telefonoknak

Ha órákra a napon hagyod a telefonod, ne lepődj meg, ha megégeti a kezed amikor hozzányúlsz. Gondolj bele a telefon ,,mit él át” amikor túlmelegedik? Tényleg felmelegedhet egy okostelefon olyan mértékben, hogy maradandó károsodást szenvedjen? A válasz egyértelmű: Igen.

Ebben a cikkben a telefonok legnagyobb ellenségéről, a nyáron gyakran képbe kerülő túlmelegedést, annak hatásait és megelőzési módjait fogjuk vizsgálni.

Hogyan melegedhet túl a telefonod?

A telefont közvetlen napfény éri

A legkönnyebb módja a telefon túlhevülésének az, amikor huzamosabb ideig közvetlen napfény éri. Ez előfordulhat a bevezetőben leírt módon, vagy akár egy autóban is. Vezetés közben rengetegen a telefonjukat használják navigációhoz, és a műszerfalra rögzített készüléket semmi sem védi a naptól.

Naplementében áll egy lány

(kép forrása: unsplash.com)

Ebben az esetben ráadásul sokan töltőre is dugják a készüléket. Ez óriási hiba, hiszen a töltés alapvetően egy olyan folyamat, amely közben az akkumulátor melegszik. Ezt még megfejelve egy napoztatással, szinte borítékolható a készülék túlmelegedése.

Töltés közbeni használat

Nyilvánvalóan ez nem annyira veszélyes, mint a napon hagyni a telefont, de semmiképpen nem tesz jót a telefonodnak, ha töltés közben nyomogatod. A töltőre dugott telefon melegszik, ez egy teljesen normális jelenség, ettől nem is kell megijedni. 

De mi van akkor, ha közben mondjuk játszol a telefonon?

A töltés akkor a leggyorsabb, ha a telefonnak semmi mással nem kell foglalkoznia, csak a feltöltődéssel. Épp ezért nem célszerű töltés közben játszani vagy videókat nézni a telefonon, mert így lassítod a töltési folyamatot, ráadásul jobban is felmelegedhet a készülék.

Meghibásodott alkatrész okozta túlmelegedés

Előfordulhat, hogy egy klímával hűtött helyiségben is melegszik a telefon. Ilyenkor annyiban egyszerűbb a dolog, hogy kizárhatod a külső tényezőket. Ha egy hideg helyiségben érzed forrónak a telefonod, akkor egészen biztos, hogy belső meghibásodással van dolgod.

Ezt a melegedést általában zárlat okozza, ami a telefon nyomtatott áramkörében található kondenzátorokat vagy diódákat érinti. Ha a leírt, hűvös körülmények között is melegedést észlelsz, minél előbb keresd fel szervizünket, ahol kollégáink gyorsan kiderítik, mi okozza a telefon melegedését.

A telefon nem érzékeli a túlmelegedést?

Az okostelefonok belső hőmérséklet szenzora

Természetesen minden okostelefon rendelkezik olyan szenzorral, ami méri a készülék belső hőmérsékletét. Ennek köszönhető, hogy ha kritikus mértékű a túlmelegedés, akkor a készülék leállítja magát.

Thermométer

(kép forrása: unsplash.com)

Emellett a bizonyos modellek esetében kikapcsolás előtt még figyelmeztet is minket a telefon, hogy túlmelegedett és a további használat előtt várni kell míg visszahűl.

Ennek a szenzornak a meghibásodása tehát igen nagy gondot okozhat, hiszen ha elromlik – például egy leejtés alkalmával – akkor a telefon nem fog jelezni illetve leállni egy esetleges túlmelegedés alkalmával, így akár véglegesen tönkre is mehet.

Mely alkatrészek viselik rosszul a melegedést?

Alapvetően a mobiltelefonok egyik alkatrészének sem tesz jót a túl alacsony vagy éppen túl magas hőmérséklet. Akadnak azonban olyan alkatrészek, amelyek esetében nem okoz akkora gondot a túlmelegedés.

A processzor például nagy terhelés alatt akár 80-90 °C-ra is melegedhet, de ezek az alkatrészek rendelkeznek egyéni hűtéssel így ezek felmelegedése elvileg nem okoz problémát.

És hogy melyik alkatrészekre jelent veszélyt a túlmelegedés?

A telefon akkumulátora

A telefon alkatrészei közül az akkumulátor a legkényesebb a magas hőmérsékletre. A magas hő gyorsítja az akkumulátorban végbemenő kémiai reakciók lezajlását. Ilyenkor a cella sérülése miatt gáz keletkezik az akkumulátorban, aminek a túlzott termelődése ahhoz vezet, hogy a gáz elkezdi szétfeszíteni az akkumulátort.

Telefon akkumulátora

(kép forrása: unsplash.com)

Ez természetesen óriási károkat okozhat a telefonban. Azt érdemes tudni, hogy a telefonok beljesében minden egyes négyzetmiliméternyi hely ki van használva, tehát semmilyen szabad hely nincs. Így az akkumulátor púposodása azonnali következményekkel jár.

Legjobb esetben elkezdi feszíteni a hátlapot, de az is előfordulhat, hogy a kijelző kezd el felpúposodni. Ha nem viszed időben szervizbe a telefont, ez akár a kijelző – vagy az egész telefon – tönkremeneteléhez vezethet.

Előfordulhat, hogy a felpúposodott akkumulátort olyan nyomás éri, hogy cellazárlat keletkezik benne és ilyenkor kiég az akkumulátor az extrém magas hőmérséklet miatt. Ez mérgező gáz szivárgásával is járhat, ami kifejezetten veszélyes lehet az emberi szervezetre.

Ez azonban nagyon ritka eset, de érdemes észben tartani, hogy ha púposodik a telefon, akkor minél hamarabb vidd szervizbe a telefont.

Ebben a cikkünkben leírtuk, mikor szükséges cserélni a telefon akkumulátorát és mikor nem.

A telefon alaplapja

Az alaplap jöhet még szóba, mint veszélyeztetett alkatrész. Bár az alaplapok magasabb hőtűrésű alkatrészek, de a felpúposodó akkumulátor – a kijelző és a hátlap mellett – az alaplapban tehet a legnagyobb kárt.

Ennek szervizelése egy összetettebb folyamat és magasabb költségekkel is járhat, így érdemes mindent megtenni az alaplap meghibásodásának elkerülése érdekében.

Alaplap közelről fényképezve

(kép forrása: unsplash.com)

A telefon ragasztásai

A túlmelegedés a készülék ragasztott részeire is negítív hatást gyakorolhat. Minden gyártó készülékeiben vannak ragasztott részek, hiszen a gyártók csak így tudják elérni azokat az IP szabvány értékeket, melyeket az adott készülékhez teljesíteni szándékoznak. Az IP számok jelentéséről itt olvashatsz bővebben.

Ezeknek a ragasztásoknak a deformálódása miatt a telefon nem fog úgy zárni, mint a gyári állapotában, ami rengeteg problémához vezethet, legyen szó akár a készülékbe jutott por mennyiségéről vagy akár egy vízbe ejtés alkalmával a túlélés esélyeiről.

És hogy mit tehetünk a készülék túlmelegedése ellen?

Hogyan védd a telefont a túlmelegedéstől?

A telefonok nyári túlmelegedése egy igen gyakori és sok gondot okozó probléma, így érdemes figyelmet fordítani erre a dologra.

Ne hagyd a napon a telefonod

Nagyon figyelj oda arra, hogy ne hagyd kint a telefonodat nyáron az asztalon, ahol hosszú órákig tűz rá a nap. Inkább rakd a zsebedbe, vagy ha mondjuk vízpart mellett vagy, akkor tedd be a táskádba, vagy a legjobb ha nem is viszed le a víz közelébe.

Ha mindenképpen ki kell raknod valahova, akkor próbálj olyan helyet választani, ahol árnyékban lesz. Arra is figyelj, hogy a nap előrehaladtával ez a felület nem kerül-e nap alá.

Egy nő napozik a tengerparton

Vedd ki a tokból töltés idejére

Sokan erre azt mondják, hogy nyűg kivenni mindig a telefont a tokból, de hidd el, megéri azt a pár másodpercet rászánni. Nyáron, amikor a levegő hőmérséklete akár 40 °C is lehet, elég megterhelő tud lenni a telefon számára egy töltés is.

Emellett ki kell emelni, hogy töltés közben ne használd a telefont. Amikor töltőre dugod, keress magadnak más elfoglaltságot. Bírd ki azt az 1-2 órát a telefonod nélkül. (Úgyis a legtöbben túl sok időt töltünk a telefonunk nyomkodásával.)

Autózás közben hűtsd a telefont

Korábban említettem, hogy sokan használják navigációra a telefont. Ilyen esetben a készülék szinte mindig napon lesz, hiszen az autó műszerfalára általában besüt a nap.

De hogy lehet hűteni a műszerfalra erősített telefont?

Az egyik módja a már korábban leírt szellőzőre való erősítés. Olyan telefontartót kell keresni, ami az autó klímájának kiömlőnyílásának rácsára szerelhető. Így ha megy a klíma – és kánikulában miért is ne menne – az közben hűteni fogja a telefont is.

Telefon az autó műszerfalán

(kép forrása: unsplash.com)

Másik lehetőség, hogy olyan telefontartót szerzel be, amiben van beépített ventillátor. Ez az eszköz lényegében úgy működik, mint a laptopok alá tehető ventillátoros hűtőpad. Ez is egy jó megoldás lehet a telefon hűtésére, itt viszont gondoskodni kell a szerkezet áramellátásáról, ami az autó akkujáról vagy magáról a telefonról is megoldható.

Emellett próbáld a telefon töltését úgy időzíteni, hogy az ne akkor kelljen tölteni, amikor épp az autóban navigációra fogod használni. Ha fel van töltve a telefon, akkor ne csatlakoztasd az autós töltőre.Hadd merüljön a készülék, és csak akkor töltsd ha szükség van rá.

Mit csinálj ha a telefonod túlmelegedett?

Ha a telefonodon észreveszed a leírt tünetek valamelyikét, érdemes minél hamarabb szervizhez fordulni, hiszen ezek a meghibásodások mindenképp szakértői segítséget igényelnek. 

Ha a telefon hátlapján vagy a kijelzőjén észreveszed a felpúposodást, akkor tényleg azonnal cselekedned kell, mert a felpúposodó akkumulátor óriási károkat tehet a telefonodban.

Persze abban az esetben is érdemes kímélni a telefont, ha még nem mutat ilyen drasztikus elváltozásokat.

Itt van pár tipp, amelyek megfogadását a telefonod meg fog hálálni:

  • Kerüld a túl sok applikáció háttérben való futtatását.
  • Ne játssz, fényképezz vagy streamelj túl hosszú ideig.
  • Csökkentsd a adatforgalmat használó funkciók használatát (GPS). A Bluetooth futtatása is terheli az akkut és ezáltal jobban melegedik.
  • Megfelelően töltsd a készüléket.
  • Folyamatosan ellenőrizd a képernyő fényerejét. Ha otthon vagy, nyugodtan lejjebb húzhatod.
  • Használj vírusirtó programot. A háttérben tevékenykedő rosszindulatú programok is terhelhetik a telefont.
  • Monitorozd a telefon hőmérsékletét. Tölts le egy erre a célra alkalmas alkalmazást.

Ezek voltak tehát a telefon túlmelegedésének módjai. Nagyon figyelj a telefonod hőmérsékletére a nyáron, hiszen a túlmelegedés igen nagy gondokat okozhat. Te hogy védekezel a meleg ellen és mit teszel amikor túlmelegszik a telefonod? Válaszodat írd meg kommentben!

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.