Összehasonlítás: iPhone 12 vs Galaxy S21

2022.06.10 0 hozzászólás 5873 olvasás
Összehasonlítás: iPhone 12 vs Galaxy S21

Az Apple október közepén jelentette be az idei csúcsszériáját, az iPhone 12-t. Ezzel szemben, a Samsung idén januárban rántotta le a leplet a Galaxy S21 termékcsaládról. Nézzük meg miben különbözik a két konkurencia szériája.

A Samsung január 14-én hivatalosan is lerántotta a leplet a legújabb csúcstelefonjairól, a Galaxy S21 termékcsaládról. Ugyan az Apple már néhány hónapja forgalmazza az iPhone 12 mobilokat, de a Galaxy S21 megjelenésével a fogyasztók körében ismét kialakult a rivalizáció.

iPhone 12 vs Galaxy S21, azaz érkezzen a két konkurencia csúcskategóriás termékcsaládja.

az iPhone 12 és a Galaxy S21 színes háttér előtt

(a kép forrása: pressnewsagency.org)

Mi a különbség, és miért válaszd az iPhone 12-t vagy a Galaxy S21-et? Reméljük ebben a cikkben minden kérdésedre választ kapsz, igyekszem részletesen bemutatni a két márka idei zászlóshajóját.

Samsung Galaxy S21

A Samsung S21 szériát idén 3 modell alkotja, az S21, az S21+ és az S21 Ultra. Egyszóval van miből válogatni.

Apple iPhone 12

Az Apple október 14-én mutatta be az iPhone 12 modelleket, az iPhone 12-őt, az iPhone 12 mini-t és az iPhone 12 Pro-t. Természetesen az iPhone-ok is megkapták az 5G támogatást. Ezen kívül, jobb kamera teljesítménnyel, felfrissített design-nal és Ceramic Shield előlappal érkeztek az új modellek.

De nézzük is meg részletesebben, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik a két nagy konkurencia csúcskategóriás szériája.

Dizájn

Az új Galaxy S széria egy teljesen szokatlan dizájnt kapott. Az eddig megszokott, lekerített széleket felváltotta a szögletes design.

Az S21 és az S21+ nagyjából hasonló, némi különbség azért van közöttük. Az S21 kijelzője 6,2 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, míg az S21+ 6,7 hüvelykes kijelzőt kapott.

a Galaxy S21 előlapja és hátlapja

(a kép forrása: gizmochina.com)

Mindkét telefon kijelzőpanele Dinamikus AMOLED 2X típusú, FHD+ felbontású és HDR10+ támogatással rendelkeznek, és képesek a 120Hz-es adaptív képfrissítésre is. A kijelzőn egyetlen egy fizikai gomb sem található, csak egy kameralyuk töri meg a kijelző felületét. A modellek egy ultrahangos ujjlenyomat-leolvasóval oldhatók fel.

Az iPhone 12 termékcsalád esetében az Apple visszahozta az iPhone 4,5 és az SE széria vonalait. A modellek különböző méretekben kaphatók, az iPhone 12 mini kijelzője 5,4 hüvelyk, az iPhone 12 kijelzője 6,1 hüvelyk, míg az iPhone 12 Pro kijelzője 6,1 és 6,7 hüvelykben érhetők el.

az iPhone 12 Pro óceánkék színben

(a kép forrása: apple.com)

A Super Retina és a Super Retina XDR-kijelző az OLED technológiára épül. Ezek a kijelzők további előnyökkel is rendelkeznek a hagyományos OLED-kijelzőkkel szemben.

Az OLED-technológia hihetetlenül nagy kontrasztarányt és nagy felbontást biztosít. És mivel nincs háttérvilágítás, az OLED-kijelző minden egyes pixelen keresztül fényt bocsát ki.

A Super Retina és a Super Retina XDR-kijelző a nagy fényerejével, széles színtartományával és a mobiliparágban legvalósághűbb színeivel kiküszöböli a hagyományos OLED-kijelzők hiányosságait.

Ceramic Shield

Az Apple egy teljesen egyedi üveglapot épített a telefonokba. A Ceramic Shieldet semmilyen más telefon nem használja. Ezzel az üveglappal az Apple még magasabbra tette a mércét, de még mindig nem javasolják a kijelzővédő fólia nélküli használatot, ugyanis a Ceramic Shield nem garantálja a karcmentességet. 

Miért jó a Ceramic Shield?

  • Nanoméretű kerámiakristályokat tartalmaz: Ezáltal sokkal ellenállóbá teszik az üveget.
  • Dupla ioncserés eljárással készült: Dupla ioncserés eljárással tették ellenállóvá a mindennapos karcolásokkal és kopással szemben.
  • Új design: a kijel­ző egybeolvad a telefon szélével, ezáltal még nagyobb védelmet biztosítva. A korábbi iPhone kijelzőkhöz képest elvileg négyszer olyan jól bírja, ha leejtjük.

Színválaszték

A Samsung új zászlóshajó modelljei matt külsővel és négy különböző színben pompáznak.

A Galaxy S21 modellek 4 színben

(a kép forrása: techradar.com)

Az alábbi színvariánsokban juthatsz hozzá:

A Galaxy S21 esetében, a 128GB-os modell fantomlila, fantomszürke, fantomrózsaszín és fantomfehér színekben, míg a 256GB-os verzió fantomlila és fantomszürke színekben kapható.

A Galaxy S21+ esetében, a 128GB-os variáns fantomlila, fantomezüst és fantomfekete színben, míg a 256GB-os változat fantomfekete és fantomezüst színben elérhető.

az iPhone 12 színválasztéka

(a kép forrása: radiotimes.com)

Az iPhone 12 is színes palettával nyűgözte le a vásárlókat. Ugyan az iPhone 11-nél hasonló színeket vonultattak fel, némi különbséggel, mint például, hogy az iPhone 11 Pro éjzöld színváltozatát lecserélték egy óceánkék árnyalatra.

Így az iPhone 12 és iPhone 12 mini fehér, fekete, zöld és (PRODUCT) RED piros színekben kaphatók 64GB, 128GB és 256GB-os változatokban, míg az iPhone 12 Pro-t grafit, ezüst, arany és óceánkék színárnyalatokban veheted meg, viszont ennél a modellnél nincs 64GB-os verzió, minimum 128GB-os, 256GB-os és 512GB-os tárhellyel kapható.

Kamera

Az előlapi kamera egy 10 megapixeles szenzort kapott, a hátlapi pedig két 12 megapixeles (széles és ultraszéles) és egy 64 megapixeles (telefotó) kamerával rendelkezik az S21 és az S21+ esetében is. 

A telefonok 8K felbontásban is képesek videót rögzíteni, amelyekből a 8K videókivágás funkcióval pillanatképeket is kreálhatsz, ami nagyon hasznos funkció akkor, ha minőségi állóképeket szeretnél kimenteni a videókból.

Kézben a Galaxy S21

(a kép forrása: pocket-lint.com)

A Samsung néhány régebbi és teljesen új funkciót is beleépített a kamerába:

  • Szuperstabil felvétel funkció:
    Ez a funkció a mozgó felvételeket simává és természetessé teszi. Ugyan ez egy visszatérő funkció, de mostantól akár 60 képkocka/másodperc sebességgel is lehet szuperstabil videót rögzíteni az új Galaxy S21 telefonokon.
  • Rendezői nézet funkció:
    Ezt bekapcsolva előnézeti képet láthatsz a telefon mindhárom kamerájáról, így kiválaszthatod, hogy az adott felvételhez melyik szenzort a legérdemesebb használnod.
  • Vlogger nézet funkció:
    A Galaxy Alphából visszatérő funkció, amelynek a lényege, hogy a telefon egyszerre rögzít az előlapi és hátlapi kamerákkal, a szelfikamera képét pedig elhelyezi a hátlapi videofelvétel egyik sarkában.
  • Okos felvétel funkció:
    A telefon 15 másodpercen keresztül rögzít fotókat és videókat a különböző szenzoraival különböző felvételi módjaiban, majd ezek közül kiválaszthatod és mentheted a számodra leginkább szimpatikusat.
  • Space zoom funkció:
    A megnövelt kameraminőség lehetővé teszi a 30-szoros digitális zoomot. A Zoom rögzítés stabilizálja a felvételt, amikor remeg a kezed.

Az iPhone 12 és iPhone 12 mini sok esetben hasonlít a nagytestvérére, az iPhone 12 Pro-ra, bár a kamerában jelentős különbségek vannak. A Pro modellek megkapták a háromlencsés kamerát LiDAR szkenner funkcióval, míg az iPhone 12 modellek csak duplalencsés kamerával rendelkeznek.

Az iPhone 12-ben javítottak az Éjszakai módon, amely már a széles és az ultraszéles látószögű kamerán is használható. Így minden eddiginél lenyűgözőbb képeket készíthetsz vele félhomályban. Az új széles látószögű kamera 27 százalékkal több fényt enged be, ezáltal a lehető legszínesebb fotókat készítheted el, legyen az nappal vagy éjszaka.

Ráadásul az Éjszakai mód érzékeli ha gyengék a fény­viszonyok, és auto­ma­ti­ku­san bekapcsol, így a képeid minden körülmények között tiszták és élénkek lesznek.

A Deep Fusion technológiának köszönhetően, most még szebb zajmentes képeket kaphatsz akkor is, ha nem a legjobb fényviszonyok között készülnek azok a képek.

iPhone 12-vel forgatnak egy videót

(a kép forrása: iphonewired.com)

Mindegyik modellel 30 kép/mp HDR minőségű videofelvételeket készíthetsz, akár mozi minőséget elérve. Ráadásul 60 kép/mp sebességgel 4K-ban, Dolby Vision technológiával is videózhatsz.

Teljesítmény

Mindhárom S21 készülék 5G és Wi-Fi 6E képes. Az S21 és az S21+ telefonokat 8GB RAM-mal és 128 vagy 256GB belső tárhellyel veheted meg. Míg az Ultra modell 12 és 16GB RAM-mal érkezik. Fontos, hogy a tárhely az idei szériában nem bővíthető microSD kártyával.

A Galaxy S21-ben a Samsung saját fejlesztésű 5 nanométeres Exynos 2100 chipje található, ami nyolc magon dolgozik.

Az iPhone 12 modellekben A14 Bionic chip található, amely jelenleg a leggyorsabb okostelefon chip a piacon. 40%-kal több tranzisztor gyorsítja a processzort energia­takarékosabb működés mellett is, ami megnöveli az akkumulátor üzemidejét.

Az 5G az új iPhone-okon hihetetlen gyorsaságra képes, a leterhelt hálózatokon is jobban működik. Mostantól útközben sem lesz gond a nagy fájlok letöltésével és a kiváló minőségű HDR-filmek streamelésével.

Akkumulátor

Egyik talán legfontosabb tényező egy telefon vásárlásakor az akkumulátor-kapacitás. Valljuk be, az Apple-nek sosem volt erőssége az akkumulátor, de ezen minden évben próbálnak javítani. Ellenben a Samsung egyik erőssége, hogy viszonylag sokáig, akár több napig is bírják a telefonjaik a töltöttséget.

Egy alacsony töltöttségű iPhone-t töltőre tesznek

(a kép forrása: origo.hu)

A Galaxy S21 akkumulátora

A Galaxy S21 modell akkumulátora hasonlóan az elődjéhez, 4000 mAh kapacitású maradt.  A Galaxy S21+ akkumulátora 4800 mAh-sra nőtt, amivel körülbelül 15-25%-kal jobb üzemidőt kapsz, természetesen ez függ attól is, hogy mire használod a telefonokat.

Általános felhasználás esetében az S21+ lényegesen jobban produkál, de például játékok esetében ez nem mondható el. Korlátozott felhasználással akár 12-14 órát is használhatod egy töltéssel az S21-et simán kijöhetnek videóenézéssel vagy egyszerű böngészéssel, a nagytestvér pedig akár 2 napot is kibír. Mindkét készüléket töltheted vezetékkel és vezeték nélkül is.

Az iPhone 12 akkumulátora

Az iPhone 12 széria akkumulátor ideje alacsonyabb lett, mint a tavalyi iPhone 11 modelleké, ez az 5G-nek is köszönhető. Az Apple 17 órányi videolejátszást, 11 órás streaming videolejátszást és 65 órányi hanglejátszást ígér az iPhone 12 esetében.

Az iPhone 12 mini maximum 15 óra videólejátszásra, 10 streaming videólejátszásra és 50 óra hanglejátszásra képes.

Árak

Galaxy S21:

Fantomlila, Fantomszürke, Fantomrózsaszín, Fantomfehér: 1 128GB és 256GB modell 8GB RAM-mal, 329.990 és 349.990 Ft-os áron érhető el

Galaxy S21+:

Fantomlila, Fantomezüst, Fantomfekete: a 128GB és 256GB modell 8GB Ram-mal, 409.990 és 424. 990 Ft-os áron érhető el

Galaxy S21 Ultra:

Fantomfekete, Fantomezüst: a 128GB modell 12GB RAM-mal, 479.990 Ft-os áron érhető el.

Fantomfekete, Fantomezüst: a 256GB modell 12GB RAM-mal 499.990 Ft-os áron érhető el.

Fantomfekete: az 512 GB modell 16GB RAM-mal pedig 549.990 Ft-os áron érhető el.

iPhone 12:

  • 64GB: 349 990 Ft
  • 128GB: 371 990 Ft
  • 256GB: 415 990 Ft

iPhone 12 mini:

  • 64GB: 299 990 Ft
  • 128GB: 321 990 Ft
  • 256GB: 365 990 Ft

iPhone 12 Pro:

  • 128GB: 439 990 Ft
  • 256GB: 483 990 Ft
  • 512GB: 571 990 Ft

iPhone 12 Pro Max:

  • 128GB: 479 990 Ft
  • 256GB: 523 990 Ft
  • 512GB: 611 990 Ft

egy iPhone 12-őt és egy Samsung S21-et tartanak kézben

(a kép forrása: pcmag.com)

Összegzés

Idén is egy erős Galaxy-S szériát mutatott be a Samsung. Újdonságként érkezett az 5 nanométeres Exynos 2100 processzor. Az 5G immáron alapfelszereltségnek bizonyul a telefonokban. Design-ban egy teljesen új vonalat kezdtek el, valljuk be a kamerafélszigetes design jót tett a telefonnak.

A Galaxy S20-akhoz képest leginkább csak hardverben és az 5G-ben különböznek, kijelzőben már tavaly is erősnek bizonyult a Galaxy S20 az AMOLED kijelzővel és a QHD felbontással.

Üzemidőben van némi fejlődés az elődhöz képest, ezt valószínűleg befolyásolja a kijelző és az optimalizálás is, hiszen az akksi mérete csak az S21+ esetén nőtt, és ott sem jelentőset.

Negatívumnak mondható az, hogy kivették a dobozból az AKG fülhallgatót, a töltőfejet, és jack adapter sem jár a telefonhoz. Továbbá a sima S21 műanyag hátlapja nem túl karcálló. Szintén negatívum lehet, hogy ettől a szériától microSD-vel nem bővíthető a telefonok tárhelye.

Az Apple a környezetvédelemre hivatkozva hagyta ki elsőként a dobozából a töltőadaptert, aztán követte a Samsung. Ennek ellenére a telefonok árai nem csökkentek.

Az iPhone 12 Pro árai az egekbe szöktek, ezért nem is javaslom a vételét annak, aki csak hétköznapi dolgokra használja. A kamera idén is frissült, és leginkább az éjszakai fotózásnál láthatod a változást, ami ténylegesen szebb lett. Amatőr fotósoknak profi készülék lehet az iPhone 12, hiszen a Deep Fusion és a Smart HDR 3 segítségével gyönyörű, éles képeket készíthetsz.

Véleményem szerint a design az gyönyörű lett, a szögletes széltől szélig kijelző egyedivé teszi a telefont.

Az árazás az ami kiakasztotta idén is a vásárlókat, sajnos az Apple minden évben egyre feljebb viszi a telefonok árait, és ez a csúcsmodell 512GB-os modellnél már 611.900 Ft-ot jelent. Aki eddig minden évben leváltotta az új szériája az iPhone-ját, az most kétszer is átgondolja, hogy megtegye -e.

Véleményem szerint a Galaxy S21 és az iPhone 12 szériának is megvan a maga erőssége. Míg a Samsung akkumulátor kapacitásban, kamerában jeleskedik, addig az iPhone videózás szempontjából óriásit lépett előre. 

Árban minimális különbség van, így erre nem alapoznám a döntést, inkább gondold át, hogy te mire használnád a telefont, és az alapján vedd meg a számodra megfelelőt.

 

Nálad a Galaxy S21 vagy az iPhone 12 a nyerő? Próbáltad már valamelyik készüléket, esetleg megosztanád a tapasztalataidat? Írd meg nekünk!