Szerviz Sztori - Ez az, amire már mi sem tudunk mit mondani!

2018. április 6. -
Szervizünk nem mai gyermek. Kellő magabiztossággal állítjuk, nekünk már nagyon nehéz újat mutatni. Láttunk már szinte mindent, ami telefonokkal, tabletekkel, MacBookkal előfordulhat, de most tátva maradt a szánk. Egy olyan MacBook érkezett hozzánk, amit nehéz volt ésszel feldolgozni. Bemutatjuk, mert ez megérdemli.
Szerviz Sztori - Ez az, amire már mi sem tudunk mit mondani!

Alapvetően egy MacBook (legyen az bármilyenfajta), ritkán hibásodik. Ennek ellenére naponta több is megfordul nálunk, a kedvenc fejlesztőnk szavaival élve: “user error” miatt.

Mit jelent a user error? 

Egyszerű. Olyan problémák, amelyekről nem az adott szolgáltató tehet, mégis előfordulnak. Egyszer egy buliban véletlenül leöntötted sörrel a MacBookot? Hidd el, nem vagy egyedül, ez napi szintű user error probléma. Ahogy az ezt követő ultrahangos tisztítást is napi szinten végezzük el. De ez csak egy eset volt, számos ilyen van még, amiről most nem esik szó.

Azonban akad egy valami, amit nem tud kiszűrni az Apple, az pedig a porosodás. 

Egy MacBook-ot, használattól függően 1,5-2 évente kötelező elvinni egy tisztításra és újrapasztázásra, nem csak a készülék érdekében.

Egyszerű az oka. Ha porosodik a MacBook (és erre mérget vehetsz, hogy fog), azokat a “betegségeket” fogja produkálni, amik hiánya amúgy kiemeli az átlagos laptopok világából. Mik ezek?

  1. A gép rendkívül gyorsan melegszik, égetni fogja a combod, ha rajta tartod.
  2. A melegedés kompenzálása érdekében visszavesz a teljesítményéből. Köznyelviesen: lelassul.
  3. Iszonyatos erővel eindulnak a ventilátorok, és hatalmas zajt csapnak.

A három pont bekövetkezte után, hidd el, te is el akarod majd hozni a gépet kicsit kitisztíttatni. 

Egyik ügyfelünk is így tett, de akkoriban nem tartózkodott Magyarországon, ezért külföldön - pontosabban Törökországban - oldotta meg ezt a problémát. Az “oldotta” legyen nagyon macskakörmözve, mert hát mi ezt nem tudjuk annak nevezni. De legyél te a bírája: 

 macbook_szerviz_kepek

Kérdés: Mit látsz a képen?

Egy megoldást, vagy éppen egy avantgard népművészeti motivumokkal teletűzdelt MacBook hátlapot?

Akárhogy is, a szerviztechnikus kollégában egy művész veszett el, ezt be kell látnunk. Talán nagyobb, mint bennünk, mi ilyet biztosan nem vállalnánk be.

Röviden elmondjuk, hogy ezzel a megoldással mi a probléma, azon kívül, hogy voltaképpen semmit nem old meg.

macbook_szerviz_ventilator

A ventilátorok nem véletlenül alkotják a MacBook szerves részét

Céljuk a hőelvezetés. Egyszóval, azt a hőt, amit megtermel a CPU és GPU, a ventilátor ereszti ki a MacBook szellőzőnyílásán. A képen látható Pro esetében ez a kijelző alatti rész.

Azt ajánljuk tehát, hogy ne vedd ki. Maximum annyi pozitívumot érsz el vele, hogy még könnyebb lesz a MacBook, de ezt az újítást szerintünk hagyd meg az Apple-nek. 

A meleg levegő felfelé száll, nem pedig lefelé

Igen, ez már kőkemény fizika.

A helyzet, hogy a meleg levegő, ami megrekedt a MacBook belsejében, csak felfelé tudja elhagyni a házat. Na most éppen ezért, a készülék aljába fúrt lyukak nem éppen a legmegfeleőbbek a légáramlásra. 

A lyukakon beáramlik a por, ergo csak rosszabb tőle a helyzet

Igen, a MacBook-on nem véletlenül picik a különböző nyílások. Még így sem tudja teljesen megvédeni magát a készülék a porszemektől, de ha lyukakat fúrunk az aljára, csak megkönnyítjük a dolgát a porszemeknek.

Nem feltétlenül igényes

Tudjuk, ez egy esztétikai szempont, amivel kapcsolatban mindenkinek meg lehet a saját véleménye. Ugyanakkor az biztos, hogy nem annyira szép telelyukasztani egy alapvetően több százezer forintos készüléket. 

Konklúzió

Tényleg lehet nekünk még újat mutatni.

Másik konklúzió: Sikerült megoldanunk ügyfelünk problémáját is. A MacBook új ventilátort kapott, emellett egy új vázat is, és egy új lehetőséget az életre.

Ezerszer mondjuk, és most is kiemeljük. Ha megveszel egy készüléket 300.000-600.000 ezer forintokért, és valami baj történik vele, ne azon a pár ezer forinton spórolj, ami a javítására kell. 

A legtöbb olcsóbb szerviz a beszerelt alkatrészeken, képzetlenebb munkaerőn, és a javítási minőségen spórol. Ezt most nem fejtjük ki, mert már egyszer leírtuk. Itt találod a részletes bemutatóját.

Lehet, hogy úgy érzed, egy-egy kihozható egy “egyszerű” javítás jóval kevesebből is. De ilyenkor mindig jusson eszedbe ez a kép. 

macbook-lyukak 

Ha úgy érzed, megelőznéd a problémát, és kitisztíttatnád a MacBook-ot, válassz minket, ígérjük, lyukacsok nélkül szolgáltatjuk azt vissza. :)

Így szerezd vissza az elvesztett adataid! Így szerezd vissza az elvesztett adataid!
2017. március 29.
Sajnos bárkivel előfordulhat, hogy üzemzavar vagy, - az esetek többségében inkább felhasználói figyelmetlenség - okán elveszít számára fontos képeket, videókat, telefonszámokat, beállításokat, esetleg a különböző alkalmazások tematikus elrendezését. Erre jobb előre felkészülni.
A legbosszantóbb iPhone bluetooth hiba megoldásai A legbosszantóbb iPhone bluetooth hiba megoldásai
2016. június 8.
Számos széles körben elterjedt iPhone kiegészítő Bluetooth alapokon működik. Ennek nagyon sok előnye van, ugyanakkor igen bosszantó lehet, ha az iPhone bluetooth hibája miatt nem működik megfelelően az eszköz.
Mi más, ha nem lítium? – Új kor köszönthet be az akkumulátoriparban Mi más, ha nem lítium? – Új kor köszönthet be az akkumulátoriparban
2016. december 16.
Abban minden okostelefon használó egyetért, hogy a készenléti időből soha nem elég és az akkumulátorok erősségén javítani kell. Most lehetséges, hogy egy amerikai kutatócsoport megtalálta a megoldást.