Útmutató a tökéletes gamer okostelefon megtalálásához

2022.06.10 0 hozzászólás 4339 olvasás
Útmutató a tökéletes gamer okostelefon megtalálásához

Játszani az okostelefonon? Napjainkban ez már nem újdonság, valójában inkább általános. Főleg a fiatalok körében elvárás, hogy az okostelefonjuk alkalmas legyen a játékra. De milyen készüléket vásároljunk, ha sokat szeretnénk játszani? Mely paraméterek relevánsak egy gamer okostelefonnál? Az alábbi cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Először is tisztáznunk kell egy nagyon fontos dolgot. Minden okostelefon alkalmas arra, hogy futtasson játékokat. A Google Play Áruházból illetve az App Store-ból letöltött játékok mind úgy vannak optimalizálva, hogy bármilyen okostelefonon működjenek.

Milyen egy jó gamer okostelefon?

A gyenge számítógépek esetében tapasztalt lassulás vagy szaggatás nem jellemző okostelefonoknál. Az ezekre írt játékok ugyanis felismerik a telefon hardveres felszereltségét és ahhoz igazítják a program grafikáját. Megváltoztatják a felbontást, a textúra minőségét illetve beállítják az árnyékok minőségét is. Így ha gyengébb készülékre telepítünk egy játékot, azon is futni fog, csak rosszabb minőségben.

A szenvedélyes gamerekre azonban nem jellemző a kompromisszumkészség. Ők a lehető legnagyobb részletességgel és persze minimum 60 fps (frame per second - képkocka / másodperc) sebességgel szeretik pörgetni kedvenc játékaikat. A kiemelkedő minőség eléréséhez azonban szükségesek bizonyos hardveres feltételek, melyek megléte esetén a telefon a korlátozott lehetőségei ellenére is el tud végezni minden feladatot a játékok futtatása mellett is.

Ajánlott követelmények:

Chipset és processzor

  • Qualcomm Snapdragon 820 vagy újabb

  • Samsung Exynos 88** vagy 98**

  • HiSilicon Kirin 970 vagy újabb

  • Adreno 530, 540, 630 vagy 640

  • Mali-G72 MP12, Mali G76 MP10 vagy újabb

A processzorok sokszor nevükben rejtik a lényeges információt. Arra legalábbis mindenképp jók, hogy megállapítsuk belőle, melyik az erősebb és gyorsabb. A Qualcomm esetében a megoldókulcs a következő: ha *30-ra vagy 40-re végződik a neve, akkor a processzor gyorsnak tekinthető. A Samsung és Huawei készülékekben használt Mali GPU-k esetén az ,,MP” mögött álló számnak kétjegyűnek kell lennie. Minél magasabb ez a szám, a processzor annál több számítást tud párhuzamosan végrehajtani.

A processzor a telefon agya

2016 óta ezek a chipset-ek kizárólag felső kategóriás készülékekbe kerülnek, így csak azoknak ajánlom, akik hajlandóak nagyobb összeget invesztálni új gamer telefonjukba. A Google Pixel és a Samsung Galaxy S7 beszerzése járható út lehet, ha pénztárcakímélő megoldást keresel. Ezeket a készülékeket természetesen már csak használtan tudod beszerezni.

Gamer telefonnak megfelelő RAM

  • minimum 4 GB LPDDR4

A rendelkezésre álló memória mérete kulcsfontosságú, ugyanis az okostelefonokban a processzor teljes mértékben ki is használja azt. Minél több RAM áll a GPU rendelkezésére, annál több grafikus részletet (nagy felbontású textúrák, árnyékolások) tud tárolni. Fontos továbbá, hogy hányadik generációs RAM-mal van felszerelve a készülék. Napjainkban már szinte az összes készülékben DDR4-es RAM található, amely kétszer olyan gyors, mint a DDR3.

A memória is gyorsaságért felel

 Gamer telefon tárhelye

  • UFS 2.0 vagy újabb, minimum 64 GB 

A tárhely esetén azt hihetnénk, hogy a méret a lényeg. Ezzel szemben a gyorsaság sokkal nagyobb jelentőséggel bír. Az UFS-sel (univerzális flash memória) rendelkező készülékek olvasási sebessége sokkal nagyobb mint a hagyományos, eMMC-vel felszerelt telefonok esetében. Néhány újabb modell már 3.0-s UFS-sel rendelkezik, ami már közel 2 GB/s-os olvasási sebességgel bír. A gamer telefonok esetében ez azért szükséges, mert az UFS-sel a játékoknál a betöltési idő lényegesen megrövidül, ezzel is fokozva a játékélményt.

A minimum 64 GB-os tárhelyre nem azért van szükség, mert esetleg olyan hatalmas méretű játékokat fogsz a telefonra telepíteni. A tárhely méretével nő a memória cellák mérete is, így az egyes cellákra kerülő írási ciklusok száma is alacsonyabb marad, ami hosszabb távon is magasabb teljesítményt eredményez.

Gamer telefon kijelzője

  • Full HD, VR-hoz minimum 2560 x 1440

Egy gamer okostelefon esetében a kijelző minősége nem annyira kardinális, mint az elsőre gondolnánk. Egy Full HD felbontás tökéletesen megfelel. Egyes játékoknál a kijelző mérete fontos lehet azonban, ugyanis a kezelőfelületek a képernyő egy meghatározott részét elveszik, így egy kisebb méretű telefonnál ez problémát jelenthet. Ha nem szeretnél ilyen problémába ütközni, akkor egy nagyobb képernyővel rendelkező telefont válassz. Alternatív megoldásként szóba jöhet még telefonhoz csatlakoztatható gamepad, amivel növelhetjük a képernyő méretet, mivel ezt használva a képernyőről eltűnik a kezelőfelület.

A kijelző frissítési frekvenciája véleményem szerint kevésbé fontos, inkább csak ízlés kérdése. A gamer okostelefonok többsége 90 vagy 120 Hz-es kijelzővel kerülnek a piacra. A magasabb frissítési frekvencia hatására a frissítési ciklus lerövidül, így csökkenti a képen látható objektumok gyors mozgása esetén fellépő elmosódásokat. Ez a legkeményebb játékosoknál fontos lehet, de nem hiszem, hogy szimplán a magas Hz miatt valakiből jobb játékos lehet.

Akkumulátor

  • minimum 4000 mAh, gyorstöltés lehetősége nagyon ajánlott

Az akkumulátor mérete kifejezetten fontos a gamer okostelefonok esetében, ugyanis a játékok folyamatos futtatása rengeteg energiát felőröl. Különösen magas lehet a fogyasztás egy nagy kijelzővel felszerelt telefon esetében. 4000 mAh a minimum, az ennél kisebb akkumulátorú telefonok elég hamar lemerülnek, ha sokat játszunk rajta. Természetesen ha kisebb készüléket választasz, akkor nem szükséges óriási akkumulátor.

Ha én gamer okostelefont szeretnék vásárolni, mindenképpen olyan készüléket keresnék, ami alkalmas a gyorstöltésre. A játékra tervezett okostelefonok többsége szerencsére el van látva ezzel a funkcióval, sok esetben a gyártó a telefonhoz biztosítja is a gyorstöltőt.

A legjobb gamer okostelefonok

1. Asus ROG Phone 3

A Republic of Gamers sorozat legújabb üdvöskéje a korábbi modelleken is túllép, abszolút elitnek tekinthető a gamer okostelefonok között. A 6,6 hüvelykes AMOLED kijelző 144 Hz-es képfrissítési frekvenciával felel a kiváló megjelenítésért. A gyorsaságot a 3,1 GHz-es Qualcomm Snapdragon 865+ processzor és a 8 GB RAM biztosítja. Egy ilyen erős processzorhoz természetesen komoly hűtőrendszer is dukál. A kiváló gyári hűtés mellett csatlakoztatható a telefon hátlapjához egy aktív léghűtést biztosító kiegészítő is.

A 6000 mAh-s akkumulátor a legnagyobb kapacitású erőforrás a piacon, így ebből is a legjobbat kapta a ROG Phone 3. Gyorstöltővel 46 perc alatt 4500 mAh tölthető az akkura, ami több, mint sok más telefon teljes akkumulátor kapacitása.

A készülék belső tárhelye nem bővíthető, de a gyárilag biztosított 256 GB bőségesen elég.

Az Asus – annak ellenére, hogy kifelé tart a mobilpiacról – mindent beleadott a ROG Phone 3 esetében, megerősítve ezzel azt, hogy továbbra is elhivatott a játékipar szerelmesei felé.

A legjobb gamer okostelefon

2. Razer Phone 2

A videójátékok világában otthonosan mozgók részére biztosan ismerősen cseng a Razer név. A gyártó számítógépes perifériák tervezésével és gyártásával szerzett magának hírnevet. A gamerek számára tervezett okostelefonjuk elkészítésénél is a precizitás és a vásárlók igényeinek magas szintű kiszolgálása volt a legfőbb cél.

A Snapdragon 845-ös chipset és a 8 GB RAM rendkívül erős még ma is. Az 5,7 hüvelykes, 120 Hz-es IPS kijelző és a 4000 mAh-s akkumulátor rendkívül jó párosítás.

A 64 GB-os tárhely nem nevezhető kimagaslónak, de ez egészen 1 TB-ig bővíthető microSD kártyával, ami viszont több mint elég.

Fontos megemlíteni a Razer Cortex-et, amely egy rendkívül hasznos alkalmazás. Segítségével a felhasználó rendzserezheti játékait, új szoftvereket vásárolhat illetve optimalizálhatja az egyes játékok grafikai beállításait.

A Razer gamereknek gyártott készüléke

3. Xiaomi Black Shark 2

A Xiaomi Black Shark 2 kifejezetten játékra tervezett okostelefon. A roppant impozáns külső olyan erős hardvereket takar, amik tökéletesen megfelelnek az legjobb játékoknak is: Snapdragon 855-ös lapkakészlet, 128 GB belső tárhely és 8 GB RAM. Emellett az Asus ROG szériához hasonlóan speciális hűtőrendszerrel van ellátva.

A 6,4 hüvelykes OLED kijelző – bár ,,csak” 60 Hz-es frissítési frekvenciával rendelkezik – nyomásérzékeny, így a játékokban többféle funkciót tudunk beállítani a különféle erősségű érintésekhez, amivel rendkívül testreszabható lesz a játékok irányítása.

Érdemes megemlíteni a dedikált Shark gombot, mely megnyomásával a telefon maximális teljesítményre ugrik, felkészítve ezzel a hardvereket a játékok okozta nagyobb igénybevételre.

Egy másik rendkívül erős telefon a Black Shark 2

4. Samsung Galaxy S10/S10+

A Samsung birtokolja az okostelefonok piacának egy jelentős részét, így természetesen játékra alkalmas készüléket is fejlesztettek. A Galasy S10 és S10+ hardvereit tekintve teljesen megegyezik, a kijelző méretében van eltérés. Az S10 6,1 hüvelykes, míg az S10+ 6,4 hüvelykes képernyővel rendelkezik. Mindkettő készülék esetén egy 60 Hz-es AMOLED kijelző felel a megjelenítésért.

A Mali-G72 MP12 processzor és a 8 GB RAM egyaránt roppant erősnek tekinthető. 128 GB belső tárhely áll rendelkezésünkre, de ez microSD kártyával 512 GB-ig bővíthető.

A Samsung ellátta készülékét egy Game Launcher elnevezésű szoftverrel, amely segítségével a telefonra letöltött és telepített játékokat tudjuk kezelni. Emellett a Game Tools-szal megváltoztathatjuk a képernyő beállításokat úgy, hogy azokat a játékokat is futtatni tudjuk, amik nincsenek optimalizálva a telefon szokatlan, 18,5:9-es képarányához.

A Samsung játékra alkalmas készülékei

5. OnePlus 7 Pro

A Black Shark-hoz hasonlóan a OnePlus 7 Pro-ben is Snapdragon 855-ös processzorral van, amely a listán szereplő második legerősebb vezérlőegység. Ehhez társul a OnePlus 7 Pro 12 GB RAM-ja (kapható 8GB-os változatban is), ami elképesztő gyorsaságot és gördülékenységet biztosít a felhasználónak. A 12 GB RAM a legnagyobb elérhető memória, ennél több RAM-ot jelenleg egyetlen okostelefonba sem szerelnek.

A 6,67 hüvelykes AMOLED képernyő 90 Hz-es frissítési frekvenciával dolgozik. A képernyő hatalmas méretéhez képest meglehetősen kicsinek tartom a 4000 mAh-s akkumulátort, véleményem szerint egy ekkora kijelző igényelte volna az 5000 mAh-s erőforrást. A belső tárhely 256 GB, ami nem bővíthető.

A OnePlus 7 Pro is rendelkezik Gaming Mode-dal, ami eltünteti a képernyőről a felesleges gombokat, a bejövő hívásokat a hangpostára irányítja, ezzel biztosítva a játékban való zavartalan elmerülést.

Snapdragon 855-ös processzor dübörög a OnePlus 7 Pro-ban is.

Te használod játékra a telefonodat? Mi a véleményed, alkalmas platform az okostelefon a játékra? Véleményed írd meg kommentben.

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.