Várj az iPhone 13-ra vagy vedd meg az iPhone 12-t?

A 2020-as év a vírushelyzet ellenére igen mozgalmas volt az Apple-nek. Már csak ami az iPhone-okat illeti, a vállalat öt új iPhone készüléket mutatott be, köztük egy második generációs iPhone SE-t, és nem utolsó sorban az iPhone 12 sorozatot, azaz az iPhone 12 mini-t, iPhone 12-t, iPhone 12 Pro-t és iPhone 12 Pro Max-ot.

A pletykák szerint 2021-ben legalább négy új iPhone érkezhet az iPhone 13 sorozatba.

Nézzük, hogy mennyire érdemes várnod az Apple idei csúcstelefonjaira, vagy inkább az iPhone 12-őt érdemes megvenned? 

Az alábbi cikkben több szakértői vélemény cikkre alapozva készült el, és természetesen a saját véleményemmel is alátámasztva segítek Neked, ha iPhone vásárlás előtt állsz.

Miért várd meg az iPhone 13-at?

Az iPhone idei megjelenését szeptemberre jósolják. Tavaly ugyan az iPhone 12-nél volt egy minimális csúszás, reméljük, hogy idén nem fogják eltolni a megszokott szeptemberi keynote-ot.

iPhone 12 az asztalon

120 Hz-es kijelző

Számos csúcskategóriás androidos telefon már 120Hz-es kijelzővel funkcionál. Az iPhone 12 sorozat csak 60Hz-es kijelzővel rendelkezik. 

Az Apple 2020-ban visszatartotta az új technológiára való átállást, de a 2021-es iPhone Pro és Pro Max modellek valószínűleg megkapják majd a 120Hz-es kijelzőket. Ez gyorsabb képfrissítést fog eredményezni, és végre megérkezhet az Always On Display (AOD) is, aminek köszönhetően a telefon kijelzője még akkor is megjelenítheti az időt, az akkumulátor töltöttségi szintjét vagy az értesítéseket, ha az ki van kapcsolva.

Több portál szerint az új iPhone Pro széria az LTPO OLED kijelzőket fogja használni. Ezek a kijelzők támogatják az adaptív képfrissítést anélkül, hogy további hardvert igényelnének. Előreláthatólag csak az iPhone 13 két Pro modellje lesz ezzel a típusú panellel felszerelve. Egyébként ugyanezeket a paneleket használja a Samsung Galaxy Note 20 Ultra is.

Az olcsóbb iPhone 13 modellek valószínűleg a hagyományos OLED kijelzőt kapják, és továbbra is 60Hz képfrissítéssel működnek majd.

Always On funkció

Amint már fentebb írtam, az Android telefonok és az Apple Watch Series 5 és 6 egyik jellemzője, az Always On funkció is megérkezhet az iPhone 13 megjelenésével.

Aki régóta vár erre a funkcióra, azt teljesen megértem, én is. Nagyon praktikus lesz, hiszen nem mindig kell majd feloldanod vagy megérintened a telefonod kijelzőjét ahhoz, hogy megnézd az időt, a telefon akkumulátor szintjét vagy éppen az értesítéseket. Szerintem nagyon sokan hiányoljuk már ezt a funkciót, így reménykedem, hogy lehet alapozni a pletykákra és az iPhone 13 ezzel az újdonsággal is bővül majd.

A Touch ID visszatérése

Az iPhone X óta minden új iPhone-ban csak az arcfelismerő (Face ID) található, kivéve az iPhone SE 2020-at. A Touch ID, vagyis az ujjlenyomat-feloldás már nem jellemző.

Az Apple a szegély nélküli kijelzők miatt úgy döntött, hogy megszünteti az Touch ID-t, ugyanis nincs a fizikai gomb számára hely a kijelzőben. 

Természetesen más okostelefon gyártóknál is fennállt ez a probléma. Sok mobiltelefonban a szkenner most közvetlenül a kijelzőn vagy az üveg alatt helyezkedik el. Ezzel szemben az Apple a 2020-as iPad Air modellnek a be- és kikapcsoló gombba integrálta Touch ID-t. Az is elképzelhető, hogy az iPhone 13 is így érkezik majd.

Még akkor is, ha az arcfelismerés biztonságos és gyors, de az ujjal történő feloldás praktikus lehet, főként, ha maszkot kell viselnünk. A Touch ID nagyon hasznos lett volna az iPhone 12 sorozatban, mivel sajnos még mindig nem tudták tökéletesíteni a maszkkal való arcfelismerést.

Nagyobb kamera frissítés

A legújabb pletykák szerint az új generációs iPhone továbbfejlesztett kamerával fognak érkezni. Az iPhone 13 mind a négy modelljét optimalizált ultraszéles látószögű kamerával látják el. ƒ2,4 helyett ƒ1,8 rekeszt kínál, ami azt jelenti, hogy több fény kerül az érzékelőbe, ezáltal jobb felvételeket készíthetsz rossz fényviszonyok mellett.

Ezenkívül várható, hogy az iPhone 12 Pro Max továbbfejlesztett teleobjektívje, a 65 mm fókusztávolságú és ƒ22,2 rekeszértékkel bíró objektív minden iPhone 13 modellbe beépítésre kerül, nemcsak a Pro változatokba.

iPhone a kézben, fotózás közben

Port nélküli iPhone 13

A jól ismert kiszivárogtató, Jon Prosser biztos abban, hogy soha egyetlen iPhone sem fogja támogatni az USB-C-t. Egy YouTube videójában megjegyzi, hogy 2021-ben az iPhone teljesen eltekinthet a portoktól, és csak a vezeték nélküli töltésre támaszkodik.

A port nélküli iPhone egyik előnye a jobb vízszigetelés lenne, amivel szinte teljesen elkerülhető lenne a folyadék bekerülése az iPhone-ba.

Processzor

Mint majdnem minden évben idén is számíthatunk processzor fejlesztésre. Az Apple kiemelt hangsúlyt fektet a processzorok fejlesztésére. Az új iPhone sorozat várhatóan egy A15-ös processzort kaphat a TrendForce által gyártott chippel.

Jelenleg az iPhone 12-es modellek A14 chippel rendelkeznek, amely már komoly sebesség növekedést mutatott az elődjéhez képest. Ugyan azt még nem tudni, hogy az A15-ös chip mennyivel lesz jobb, mint az A14, de véleményem szerint ne emiatt válaszd majd az iPhone 13-at.

5G

Ahogy az iPhone 12 is, az idei iPhone-ok is minden bizonnyal 5G képesek lesznek. Vélhetően a Qualcomm Snapdragon X60 harmadik generációs 5G modemjét vagy az X65 és X70 Qualcomm modem chipeket raknak a csúcsmodellekbe. 

Ezek a chipek támogatják a Wi-Fi 6E-t is, amely nagyobb teljesítményt, alacsonyabb késleltetést és gyorsabb adatátviteli sebességet eredményeznek. Emellett megnövelik a sávszélességet a 2,4 és 5 GHz-es WiFi-ken.

iPhone 12 a kézben, tengerparti háttérrel

Árazás

És az egyik legfontosabb kérdés egy új telefon vásárlásakor, az ár. 

Az iPhone 13 termékcsaládnak négy tagjára lehet számítani: iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max.Ming-Chi Kuo szerint, figyelembe véve az iPhone 12 mini gyenge eladását, nem lepné meg, ha az Apple lemondaná az iPhone 13 mini megjelenését. Reméljük, hogy nem, mivel az iPhone 12 mini jelenleg az egyik legjobb “kis telefon” a piacon.

Az árazás nem szokott változni, várhatóan a Pro modell 999 dollárért (128 GB), az iPhone 13 Pro Max pedig 1099 dollárért (128 GB) lesz kapható. Természetesen ez a hazai ÁFA-nak köszönhetően nálunk mindig változik, de nagyjából a tavalyi iPhone 12-es árakkal számolhatunk majd:

iPhone 12

  • 64GB: 349 990Ft
  • 128GB: 371 990Ft
  • 256GB: 415 990Ft

iPhone 12 mini

  • 64GB: 299 990Ft
  • 128GB: 321 990Ft
  • 256GB: 365 990Ft

iPhone 12 Pro

  • 128GB: 439 990Ft
  • 256GB: 483 990Ft
  • 512GB: 571 990Ft

iPhone 12 Pro Max

  • 128GB: 479 990Ft
  • 256GB: 523 990Ft
  • 512GB: 611 990Ft

Összegzés

Ha a fent említett fejlesztések és funkciók ténylegesen bekerülnek az iPhone 13-ba, akkor egy elég erős telefont kapunk. 

Az iPhone 13 már bejelentett funkcióiról ebben a cikkünkben olvashatsz.

Azonban ha számodra ezek a funkciók nem fontosak, akkor az iPhone 12 is tökéletes választás lehet. 5G képes, csúcsszuper kamerával rendelkezik és nem utolsó sorban talán már olcsóbban is hozzájuthatsz, mint amikor megjelent. 

Ha számodra fontos a 120 Hz-es kijelző, vagy éppen az Always On funkció és az egyéb kisebb, várható fejlesztések, akkor pedig megéri megvárni ezt a néhány hónapot, hiszen ha minden jól megy, idén már októberben hozzájuthatsz az új csúcsszuper iPhone modellekhez.

Szerinted érdemes lesz megvárni az iPhone 13-at? Mit vársz az idei csúcskategóriás iPhone modellektől? Írd meg nekünk.