WWDC 2022 – Minden amit az idei eseményről tudnod kell

2022.05.31 0 hozzászólás 277 olvasás
WWDC 2022 – Minden amit az idei eseményről tudnod kell

Az idei WWDC hamarosan elindul, így most ebben a cikkben összeszedtünk minden hasznos és érdekes információt az idei konferenciával kapcsolatban. Mikor kerül megrendezésre? Milyen új termékeket mutat be az Apple? És látogatható lesz-e személyesen?

Lejjebb minden kiderül, így ha tudni szeretnéd, milyen újdonságok jönnek és mikor, érdemes végigolvasni ezt a cikket.

A 2022-es WWDC lebonyolítása

Nem túlzás azt állítani, hogy az Apple 3 nagy eseménye közül a WWDC az, amelyikkel kapcsolatban a legtöbb előrejelzés igazolódni szokott. A tavaszi készülék bemutatós esemény, illetve az őszi nagy iPhone-os esemény után általában az az érzés marad bennünk, hogy megint túl lettünk húzva.

A Worldwide Developer Conference azonban jóval kiszámíthatóbb.

Ezeken az eseményeken az Apple olyan fejlesztőket szokott várni, akik Apple rendszerekre fejlesztenek alkalmazásokat és szoftvereket.

WWDC bemutató Tim Cook-kal

(kép forrása: macrumors.com)

Az esemény legjelentősebb része az, hogy az Apple bemutatja a nagy operációs rendszerek új verzióját. Bár ezek mindig ősszel válnak aktívvá – általában az ősi iPhone-os esemény után lesznek elérhetőek –, a fejlesztőknek már a nyár elején megmutatja az Apple az új szoftvereket.

És hogy miért van erre szükség?

Bár a kezdetekkor Steve Jobs még úgy tervezte, hogy az Apple készülékekre csak az Apple programozói készítsenek alkalmazásokat, megóvva ezzel a rendszer zárt és biztonságos kialakítását. Hamar rá kellett azonban jönniük arra, hogy az alkalmazások tervezése és kivitelezése óriási feladat. Ráadásul külsős fejlesztőktől is érkeznek olyan újítások, amelyek növelhetik az Apple termékek hatékonyságát, így pedig a népszerűségét.

Így alakult ki tehát az együttműködés az Apple és a független fejlesztők között. Az első WWDC-t 1983-ban rendezték, ekkor került bemutatásra az Apple első grafikus megjelenítővel ellátott számítógépe, az Apple Lisa.

1984-ben a második WWDC keretein belül zajlott le az a történelmi bemutató, amikor Jobs lerántotta a leplet az azóta ikonikussá vált Machintos-ról. 

Mikor lesz az idei WWDC?

Az idei konferenciára 2022 június 6-tól 10-ig tart, és az utóbbi pár évben megszokott módon csak online lesz látogatható. Korábban egyébként 1989-től 2002-ig San José, 2003-tól 2015-ig pedig San Francisco adott helyet a WWDC-nek.

A következő évben állítólag már újra megrendezésre kerül a személyesen is látogatható konferencia, melyet nagyon sokan hiányoltak az elmúl 2 évben.

Az Apple természetesen online mindenki számára elérhetővé teszi a rendezvényt. A cég weboldalán az Apple Events fülre kattintva lesz majd elérhető.

Most pedig nézzük, milyen bejelentése várhatóak az idei WWDC-n.

Mi várható a 2022-es WWDC-n?

Mivel a WWDC hagyományosan inkább a szoftveres újításokról szól, ezen a téren várhatóak nagyobb és fontosabb bejelentések.

Ugyanakkor minden évben bemutatásra kerülnek kisebb újítások vagy új készülékek is, így az ezeket érintő pletykákat is megvizsgáljuk.

Milyen szoftverek kapnak új verziót a WWDC-n?

1. iOS 16

A WWDC legfontosabb bejelentése a szoftvereket tekintve mindig az új iOS verzió. Ennek az oka, hogy az Apple okostelefonok sokkal tovább kapják a szoftverfrissítéseket, mint például az Androidos telefonok.

A most aktív iOS15 még az iPhone 6s készülékek számára is elérhető. Nagy valószínűséggel tehát az iOS is elérhető lesz az iPhone 7 modellek esetén is.

Emiatt tehát az új iOS verziók rengeteg felhasználót érintenek, ennek köszönhető az óriási érdeklődés a WWDC eseményeken az új iOS verziók iránt.

iOS 16 logó

(kép forrása: macwords.com)

Közvetlenül a WWDC-n való bemutatás után szokta az Apple elérhetővé tenni a fejlesztői verziót. Ez a szoftver még rendkívül sok problémával kerül ki, direkt ezért kapják meg ezt a fejlesztők. Az ő tapasztalataik alapján az Apple a nyár folyamán még jelentős módosításokat végez az iOS-en. A fejlesztői verziót átlagos felhasználók számára nem ajánlja az Apple, hiszen ez a verzió még a készülékekben is kárt tehet.

Ezután kezdődik meg a nyílt béta-tesztelés, ami már nagyobb felhasználóbázis számára is elérhető. Itt az újabb feedbackek begyűjtése után kerül sor a nyilvános verzió kiadására.

Ez várhatóan szeptemberben, az őszi Apple eseményen történik majd meg.

És milyen új funkciókat hoz majd az iOS 16?

  • Interaktív widgetek
  • Always-on-display funkció
  • Értesítések frissítése
  • Új Egészség és Fitnesz funkciók
  • AR/VR kompatibilitás

Persze meglepő lenne, ha ezek közül mindegyik valóban megvalósulnak. A WWDC után érkezünk majd részletes beszámolóval az új iOS-t illetően.

2. iPadOS 16

Az Apple 2019 óta látja el külön operációs rendszerrel az iPad-eket, egészen addig az iPad is az iOS szoftver újabb verzióit kapta meg, csak egy nagyobb kezelőfelülettel.

Funkcióit tekintve tehát az iPadOS 16 sokban fog hasonlítani az új iOS-re.

Annyit már most tudni, hogy nagy valószínűséggel az Interaktív widgetek itt is megjelennek majd. Ezt azt jelenti, hogy a widgeteket sokkal jobban lehet majd használni. Például egy-egy widgeten keresztül is elérhetőek lesznek bizonyos funkciók, tehát nem kell majd belépni a widgeten keresztül az applikációba, hanem enélkül is lehet majd használni bizonyos funkciókat.

Az iPadOS esetleges újításai azonban nagyban függnek az iPad teljesítményétől. Arra lehet számítani, hogy az erősebb, M1 chipekkel szerelt iPadek kapnak majd jelentősebb újításokat az új applikációkat és funkciókat tekintve.

3. macOS 13

Várhatóan érkezik az újabb nagy frissítés a számítógépek számára fejlesztett rendszer, az macOS terén is.

Előzetesen olyan pletykákat hallani, hogy a macOS 13 a Mammoth, tehát Mamut névre fog hallgatni. Nem tudom, mennyire szerencsés egy új operációs rendszert egy kihalt állatról elnevezni, de még semmi nincs kőbe vésve.

macOS Mammoth felirat

(kép forrása: macwords.com)

A megjelenésben az előzetes pletykák szerint nem várható jelentős változás, de van pár olyan funkció, amelynek a bevezetésével már több szakíró is foglalkozott, és nem lenne meglepő, ha ezek közül akár több is megjelenne:

  • biztonsági mentés készítése a Time Machine-nal egyből az iCloudba
  • 1TB-os iCloud+ tárhely
  • a macOS feloldása iPhone segítségével
  • érinthető képernyő az iMac-en

4. watchOS 9

Az Apple Watchok új operációs rendszere is minden bizonnyal kap egy új verziót.

A watchOS esetén is érdemes megemlíteni, hogy mely készülékek számára lesz még elérhető. A tavaly iwatchOS 8 természetesen még elérhető volt a Series 3 órák esetében is, és nagyon úgy néz ki, hogy ez a széria kap még egy évet. Az azonban biztos, hogy a Series 4 és újabb modellek még évekig kapnak majd szoftverfrissítést az Apple-től.

A watchOS 9 talán legfontosabb várható újításai a Fitnesz appok és a különféle egészségügyi szenzorok részére hoznak új lehetőségeket.

A fejlettebb alvásfigyelés, vérnyomásmérés mindig jól jön, különösen azoknak, akik kifejezetten ezen funkciók miatt használnak Apple Watchot.

Ezenkívül szó van még arról, hogy a szoftver optimalizálásával az Apple próbálja csökkenteni a fogyasztást, ami jótékony hatást gyakorolhat az amúgy is igen kis méretű akkumulátorokra.

Ha szeretnél mostanában Apple órát vásárolni, olvasd el a cikkünket, amiben segítünk kiválasztani, melyik Apple Watch a legjobb számodra.

A WWDC azonban nem tisztán a szoftverek új verziójáról szól. Az Apple minden évben bemutat kisebb fejlesztéseket hardveres tekintetben is.

Hardveres újításokat is hozhat a WWDC 2022?

2017-ben a WWDC-n került bemutatásra az iMac Pro, de az iMac, a MacBook és a MacBook Pro is kapott új frissítést ezen az eseményen.

2019-ben pedig szintén nyáron került bemutatásra a Mac Pro, illetve a Pro Display XDR monitor.

Az idei WWDC is ehhez hasonló újításokat hozhat.

Amikor idén márciusban az Apple bejelentette, hogy leállítja a 27 hüvelykes iMac gyártását, egyből felröppent a pletyka, hogy érkezni fog a helyére egy új gép. Ha valóban ez a terve az Apple-nek akkor az új iMac Pro átveheti a nagy iMac szerepét, amit eddig a 27 hüvelykes iMac jelentett. 

Amikor idén márciusban az Apple bejelentette, hogy leállítja a 27 hüvelykes iMac gyártását, egyből felröppent a pletyka, hogy érkezni fog a helyére egy új gép. Ha valóban ez a terve az Apple-nek akkor az új iMac Pro átvehetii a nagy iMac szerepét, amit eddig a 27 hüvelykes iMac jelentett. 

Egy új Mac mini bejelentésére is lehet számítani, ami ráadásul megkapná az Mi Pro chipet is.

Érkezhetnek új MacBookok is.

Idén nagy valószínűséggel bemutatásra kerülnek olyan MacBook modellek is M2 chippel felszerelve, ez azonban kisebb valószínűséggel történik meg az idei nyári eseményen.

Ezeknek a gépeknek a bejelentése nagy valószínűséggel az őszi iPhone-os eseményen, vagy egy külön ezekre rendezett novemberi-decemberi rendezvényen kerül sor.

A WWDC 2022 lesz az utolsó online rendezvény?

A cikk elején említettem, hogy talán az idei WWDC lesz az utolsó, kizárólag online megrendezésre kerülő fejlesztői konferencia. A következő évtől kezdve talán minden visszatérhet a régi kerékvágásba, amikor a fejlesztők és szakírók személyesen is részt vehetnek majd a WWDC rendezvényen.

Az idei esemény hamarosan indul, és természetesen érkezni fogunk a fontosabb bejelentésekkel kapcsolatban összefoglaló cikkekkel.

Addig is ha bármilyen problémád akad Apple termékeiddel – vagy akár Androidos telefonoddal – keresd fel üzletünket bátran. Ha személyesen érkezel, ne felejts el időpontot foglalni, hogy elkerüld a bolt előtti várakozást. Ha pedig vidékről szeretnéd a segítségüket kérni, vedd igénybe szervizfutár szolgáltatásunkat.

Tervezd meg az idődet, ne állj sorba!

VIP szolgáltatás. VIP ügyfeleknek.
Válassz egy szabad időpontot, és soron kívül intézzük a hibás készüléked javítását

Időpontot foglalok »
Válaszd a kényelmet, intézd a szervizt otthonról!

Ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy hibás készüléked megjavítsuk. Jelezd felénk igényed, és hozzuk-visszük megjavítva.

Többet a szervizfutárról »

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.