Android tippek: Hogyan készíts screenshotot?

2022.06.15 0 hozzászólás 7506 olvasás
Android tippek: Hogyan készíts screenshotot?

Mivel az Androidos készülékek több márkanév alatt futnak, egy olyan egyszerű feladat, mint egy screenshot készítése is fejtörést okozhat, ha épp egyikről a másikra váltasz. Ebben a cikkben sorra vesszük, az egyes gyártók milyen gomb kombinációval teszik ezt lehetővé és még azt is megmutatjuk, hogyan tudsz videót is rögzíteni a képernyőn.

Az Android 2011-es frissítése óta (Ice Cream Sandwich) a screenshot egységes gomb kombinációval lett elérhető a legtöbb készülékre, ami a következőképp néz ki:

  • Hangerő csökkentő gomb + Bekapcsoló gomb

A két gomb együttes lenyomását az animáció megjelenéséig, illetve a jellegzetes hangig kell ebben a helyzetben tartani – a screenshot pedig azonnal bekerül a telefon galériájába, illetve a belső tárhely erre kijelölt helyén is megtalálod.

Samsung

A Galaxy S10 és újabb szériák a korábban megszokott home gomb hiányában maradnak a már fent említett kombinációnál, korábbi modellek esetén viszont van egy alternatív módszer is:

  • Home gomb + Bekapcsoló gomb

galaxy_s10_plus

Sőt, az újabb modelleken "karate" mozdulatokkal is rögzítheted, mi történik a képernyődön. Ehhez menj a Beállítások → Saját eszköz → Mozdulatok és gesztusok → Tenyérmozgatás lehetőségre és húzd a kapcsolót jobbra. Ezután a tenyered oldalra fordítva csak el kell húznod a képernyő előtt jobbról balra vagy fordítva és el is készült a képernyőfotó.

Huawei/Honor

Ebben az esetben három módszer közül választhatsz:

  • Hagyományos gomb kombinációval.
  • Screenshot shortcut segítségével az értesítési sáv lehúzásával.
  • A három ujjas gesztus aktiválásával a Beállítások > Intelligens asszisztens > Mozgásvezérlés menüben (régebbi készülékek esetén ezt a képernyőre való koppintással lehetett elérni).

Xiaomi

A kínai gyártók úgy tűnik, megegyező véleményen vannak a képernyőfotók kapcsán, így ha Xiaomi készüléked van, ugyanaz a három opció áll előtted, mint Huawei és Honor modellek esetén.

Sony

Sony telefonnal nem kell semmilyen bonyolult vagy ismeretlen mozdulathoz folyamodnod, a japán gyártónak tökéletesen elég volt a már többször emlegetett Bekapcsoló + Hangerő csökkentő gombok együttes lenyomása (egyes készülékek esetén a bekapcsoló gomb hosszú lenyomásával is elérhető ez az opció).

xperia_xz_premium

LG

A klasszikus Androidos screenshot készítés régebbi LG modelleknél korántsem könnyű a gombok elhelyezkedése miatt, mivel azok a hátlapra kerültek. Erre alternatív megoldás a gyártó saját fejlesztésű „jegyzettömbje”, vagyis a QuickMemo.

Ehhez húzd le az értesítési sávot és érintsd meg a rögzítés+ ikont, ezután pedig válaszd ki a mentés helyét (Galéria vagy QuickMemo+alkalmazás – ez utóbbi esetén további szerkesztésre is lehetőséged van). 

Nem tudod használni a kombinációkat, mert egyik vagy mindkét gomb felmondta a szolgálatot. Foglalj időpontot bármely szervizünkbe és akár fél napon belül kicseréljük a hibás alkatrészt!

Hogyan készíthetsz képernyő videót?

Egyes Sony modellek esetén nem csak fotót, hanem videót is könnyedén rögzíthetsz, ha a bekapcsoló gombot hosszan lenyomod és ezt a lehetőséget választod. A médiafájl MP4 formátumban készül.

Huawei készülékeken is van erre mód, ha két ujjízületeddel a kijelzőre koppintasz (nem minden modell esetén) vagy lenyomva tartod a Hangerő növelő + Bekapcsoló gombokat.

De akkor is tudsz képernyő videót készíteni, ha erre nincs beépített lehetőség, mivel több Play Store alkalmazás is tökéletesen ellátja ezt a feladatot. Az „AZ Screen Recorder” segítségével például nem csak képet, hanem hangot is rögzíthetsz a videóhoz. 

 

(forrás: androidpit.com)