Autizmust okoz a túlzott digitáliseszköz-használat – megoldások a virtuális autizmusra II. rész

2022.06.15 0 hozzászólás 1239 olvasás
Autizmust okoz a túlzott digitáliseszköz-használat – megoldások a virtuális autizmusra II. rész

Tudtátok, hogy az autizmussal diagnosztizált 2-3 éves gyerekek 90%-ának esetében a betegség legfőbb kiváltó oka a túlzott virtuális eszközhasználat? Az esetek 90%-ában a szülők elismerték, hogy a kicsik napi 4-5 órát vagy akár többet is töltenek a tévé előtt. De mi lehet rá a megoldás?

A virtuális autizmus kialakulása és veszélyei című bejegyzésünkben a betegségről és annak kiváltó okairól olvashattatok. Most azonban szeretnénk megoldásokat javasolni a probléma megelőzésére vagy akár kezelésére. 

A betegség leggyakoribb oka, amikor a picivel otthon maradó szülő beülteti a gyereket a tévé elé napi több órára. Mi teljesen megértjük az anyuka, apuka indítékait hiszen ennyi plusz időt mindenki megérdemel egy nap, amit magára fordíthat, csakhogy ez később a gyerekekben súlyos szociális zavarokat válthat ki. Nehezebben fog tudni beilleszkedni, és kevésbé lesz önálló társainál, mert megszokta, hogy a tévétől, tablettől, telefontól egyoldalú inger éri, amire nem kell reagálnia. Jogosan merülhet fel így a kérdés a szülőben, hogy jó-jó értjük, de akkor hogy lesz énidőm a baba mellett?

Készségfejlesztő játékok

Emlékezzünk csak vissza a mi gyerekkorunkra, hogy hány különféle ügyességi játékot csináltunk babaként – vagy kérdezzük meg szüleinket, saját emlékünk ugyanis jellemzően kevés van ebből az időszakból. Fellapozva a családi albumot, biztos ti is rábukkantok egy-egy olyan fotóra, amelyen épp valamilyen fajátékkal ügyeskedtek. Az évek alatt pedig a gyerekek kézügyességét, kreativitását fejlesztő játékokból még több lett. Például: formaillesztő, formaberakó, golyóvezető, vonalvezető játék, rajztábla, játék óra – ezek mind olyan slágertermékek, amik sosem mennek ki a divatból. Ha leültetjük egy ilyen komplex játék elé a kicsit, biztosan ellesz vele annyi ideig, hogy közben neked legyen időd magadra.

babajáték

Tanuljunk mi is a mesékből

A ‘90-es években nagy sikerrel futó Fecsegő tipegők című amerikai televíziós rajzfilmsorozatból mi is elleshetünk pár praktikát. A mesében több 1-2 év közötti gyerkőc és azok rokonainak vicces mindennapjait kísérhetjük figyelemmel. A szülőknek két atombiztos taktikája volt, amikor a tipegők biztonságáról volt szó: 

  1. Járóka, az epizódok cselekményei is jórészt innen indultak. Habár a mesében a gyerekek számos praktikát bevetettek azért, hogy kijussanak, a valóságban ennél jóval biztonságosabb járókeretek vannak. Léteznek már olyan járókeretek is például, amik hangoskönyvet is le tudnak játszani, így azok mesélnek helyettünk. De járókeret ügyben is maradhatunk a klasszikus vonalon, amit elegendő teletenni színes labdákkal és különböző játékokkal ahhoz, hogy a gyermekeink garantáltan le tudják foglalni magukat. 
  2. Felvigyázás. Több gyerek, több szülő. A szülők beosztották, hogy mikor ki vigyáz az összes gyerekre, addig a szabadon maradt anyuka apuka el tudott menni kikapcsolódni. Mindenki jól jár: a gyerekek együtt játszhatnak, kortársaikkal közös ingerek érik őket, és el kezd kialakulni a szocializációs készségük is. 

fecsegő tipegők

Közös programok

  • Kirándulás: különböző erdei iskolák vannak, amelyek kifejezetten baba-mama barátok. Szerveznek például Normafára is túrákat úgy, hogy közben pelenkázó helyiséget is biztosítanak. Ez akkor lehet jó programválasztás, ha már unsz otthon a négy fal között ülni, és te is szeretnél új ingereket megtapasztalni. Plusz hasonló élethelyzetben lévő szülőkkel is találkozhatsz, kikapcsolódhatsz. Biztos hogy ilyen kirándulások alkalmával is tudtok sok új, hasznos praktikát tanulni a másiktól és még a kicsik is imádni fogják. 
  • Jóga: azért, hogy meg tudd őrizni az egészséged, és visszanyerd a régi alakod, különböző baba-mama testmozgások közül is választhatsz. Már elég sok hely nyílt, ahol lehetőségetek van profi oktatóval jógázni. Ezeket a gyakorlatokat kifejezetten kisgyerekes szülőknek állították össze, ezért nem kell aggódnod a kicsi miatt miközben felfrissíted a tested. Sőt már a YouTubeot is elárasztották a változatos otthonról is végezhető baba-mama tornák. A gyerkőcöket is be tudod vonni a testmozgásba, ezért kettőt ütsz egy csapásra: őt lefoglalod, közben magadra is fordítasz időd. 
  • Babaúszás: kiváló közös program alternatíva anyukáknak, apukáknak és babáknak. 3 hónapos kor környékén már el lehet kezdeni. Felsorolni is nehéz lenne, hogy mennyi pozitív hatást gyakorol a kicsikre: segíti a mozgásfejlődésben, a pici babák és gyerekek szorongásainak oldásában, amit a virtuális eszközök is kiválthatnak.
  • Bababarát kávézók, könyvklubok: Ez is azért jó, mert kicsit ki tudsz kapcsolódni a szürke hétköznapokból, és új embereket ismerhetsz meg. Ahelyett, hogy otthon kellene gubbasztanod egyedül, itt beszélgethetsz. Az olvasás pedig sosem megy ki a divatból, ezért ajánljuk, hogy válassz egy jó könyvet, dőlj hátra és indulhat az énidő!
  • Színház: például a Kolibri Színháznak már csecsemőknek készült előadásaik is vannak. Természetesen nem nagy antik görög drámákra kell gondolni, hanem olyan darabokra, amik a 0-2 éves korig befogadni képes ingereket tartalmazak. 

baba mama jóga

Oldschool

Amikor a mi generációnk volt gyerek, anyáinknak nagyon sokféle házipraktikáik voltak a felügyelés tekintetében. Ne legyünk restek tehát segítségért fordulni a szüleinkhez! Biztosan számtalan hasznos tippel el tudnak látni minket vagy akár ők is nagyon szívesen felvigyáznak olykor-olykor az unokákra. 

Reméljük, hogy sikerült tévénézés helyett más, valós alternatívákat ajánlanunk. Igyekeztünk úgy válogatni a programokat, hogy a kicsiket teljes biztonságban tudhasd, miközben magadra is lesz időd. A virtuális eszközök használatát sem kell teljesen eltiltani csemetéinktől, csupán ügyelni kell a mértékletességre és a tudatosságra. Ne engedjük őket napi 1-2 óránál többet tablet, tévé vagy a gép elé.

Írd meg nekünk, hogy neked melyik általunk ajánlott program a legszimpatikusabb, valamint hogy Te napi hány órád engedsz a gyerekednek virtuális eszközhasználatra!