Beázott a telefonom, hogy történhetett ez? - Amit senki nem mondott el neked az IP számokról

2022.06.27 0 hozzászólás 1845 olvasás
Beázott a telefonom, hogy történhetett ez? - Amit senki nem mondott el neked az IP számokról

Vízálló telefonom van, mi baj történhet? – Általános és sajnos túl gyakori hozzáállás a felhasználók részéről egy IP67 vagy IP68 besorolású készülék esetén. Még szomorúbb, hogy legtöbbször súlyos javítási összegek árán tanulják meg, hogy a helyzet nem olyan idilli, mint ahogy a gyártók ígérete alapján tűnik…

Mit jelentenek valójában az IP számok?

Az „Ingress Protection Rating” a kifejezés kezdőbetűiből (IP) és két további számjegyből tevődik össze. Míg az első szám az olyan idegen, szilárd testekkel szembeni védelem mértékét mutatja meg, mint az ujjak vagy a por (0 és 6 között), addig a második a nedvesség behatolásával szembeni ellenállóságot jelzi (0 és 8 között).

Abban az esetben, ha egy eszköznél az IP valamelyik számának helyén „X” található, az mindössze annyit jelenti, hogy arra a tényezőre még nem tesztelték a védettségét. Vagyis a por vagy víz hatásairól nem lehet még semmit tudni az adott készülék szempontjából.

Vegyünk egy példát:

Az iPhone X és iPhone XR modellek IP67 besorolásúak, azaz teljes mértékben védettek portól és nagyjából egy méter vízbe merülést is bírniuk kellene akár 30 percig.

iphone_7_vizben

Az IP68 jelzéssel ellátott készülékek esetén a helyzet annyiban változik, hogy az eszköz több, mint egy méter mélységű vízben is védett – itt viszont a gyártónak konkrétan meg kell neveznie ezt az értéket. Tehát, ha mondjuk egy iPhone XS Max-ól van szó, az Apple másfél métert határoz meg a védettség szintjének.

Nem olyan bonyolult, igaz? Akkor most jön a csavar!

Vízálló telefon? Ne legyél benne olyan biztos!

Az a baj a magas IP besorolással, hogy az emberek csak a napos oldalát látják, az igazság viszont valahol az árnyékban keresendő. A helyzet ugyanis az, hogy ahhoz, hogy egy telefon IP68-as értéket kapjon, nem szükséges, hogy minden egyes „alacsonyabb rendű” kritériumnak megfeleljen. Hogy egyértelművé tegyük a dolgot, nézd meg ezt a táblázatot:

ÉrtékJelentés
0Nem védett
1Függőlegesen csepegő víz ellen védett
2Függőlegestől 15°-ig eltérő csepegő víz ellen védett
3

Esővíz ellen védett. A függőlegeshez képest legfeljebb 60°-os szögben érkező permetező víz ellen védett.

4Fröccsenő víz ellen védett (minden irányból)
5Vízsugár ellen védett (minden irányból)
6Erős vízsugár ellen védett
7Időszakos vízbe merítés ellen védett
8Tartós vízbe merítés ellen védett

A korábbi példáknál maradva tehát egy iPhone XR bár védett időszakos vízbe merítéssel szemben, de az nem derül ki a besorolás alapján, hogy minden irányból érkező vízsugár (IPX5) vagy akár esővíz esetén (IPX3) milyen mértékben áll ellen. Vagyis „papíron” hiába fotózhatsz vele víz alatt (bár ezt sem ajánljuk), azt az Apple sem garantálja, hogy egy nyári zápor vagy a zuhany alatt email olvasás nem tesz kárt a készülékben – ellenkező esetben ezt jeleznie kell a gyártónak és itt egyértelműen nem történt ilyen.

Így már azért érthetőbb az is, miért nem vállal egyetlen cég sem garanciát a beázott készülékekre…

Egy másik, mondhatni ellenpélda a Sony Xperia XZ modellje. Ennél ugyanis mind az IP65, mind az IP68 tulajdonságot magáénak tudhatja a készülék és ezt a gyártó külön jelzi is. Ez lebutítva azt jelenti, hogy a szennyeződéseket még a csap (vízsugár) alatt is lemoshatod – amennyiben minden csatlakozó és fedél csukva van. És másfél méterig friss vízbe is merítheted maximum 30 percig.

Mire figyelj, ha „vízálló” telefonod van?

Ha már eddig jutottál cikkünkben, egyértelműen láthatod, hogy semmi nem fekete vagy fehér, ha a vízállóság kérdése kerül terítékre. Mindenesetre, ha szeretnéd ezt a jól hangzó tulajdonságot kihasználni, ezeket a tanácsokat is vidd magaddal:

  • A nedvességgel szembeni ellenállóságot friss vízben tesztelik (kivéve, ha erről maga a gyártó nem nyilatkozik másképp). Tehát a sós víz, szappanos víz, kávé, üdítő és így tovább - bármilyen folyadék képes kárt okozni a telefonban.
  • Nagyjából minden vízállóság teszt 15-35 fok közt történik. Ennél magasabb hőmérsékletű helyeken – szauna, gőzfürdő, jacuzzi – nem ajánlott a készüléket használni.
  • Mielőtt vízbe merítenéd az eszközt, győződj meg róla, hogy minden fedél megfelelően záródik-e (abban az esetben, ha van ilyen rajta – például Sony telefonok esetén).
  • Hacsak a gyártó nem határoz másképp, ne használd a gombokat víz alatt. Így ugyanis nagy eséllyel jut be nedvesség a belső alkatrészekhez.
  • Csak akkor töltsd fel a telefont, ha egészen biztos vagy benne, hogy megszáradt.
  • Mindig olvasd el a gyártó álláspontját a készülék vízállóságát illetően, hogy semmiképp ne tedd ki a beázás veszélyének. 

Ha tetszett cikkünk, ne habozz megosztani másokkal is! Ha pedig még többet olvasnál, ezeket a bejegyzéseket ajánljuk: