Eljött a Lightning csatlakozók vége?

2022.06.29 0 hozzászólás 5059 olvasás
Eljött a Lightning csatlakozók vége?

Az Apple 2019-es iPhone és iPad modelljein eltűnhet a Lightning port - egy beszállítói lánc jelentése szerint – a saját tulajdonú csatlakozók helyett pedig USB-C típus kerülhet a készülékekbe.

Az "analóg IC gyártók" névtelen forrásai tájékoztatták a DigiTimes-t a lehetséges változásokról, beleértve a töltők újratervezését és a hozzájuk kapcsolódó csatlakozókat a következő generációs mobil eszközökben. A jelentés konkrétan nem erősíti meg a Lightning csatlakozóról USB-C-re történő váltást, de határozottan azt sugallja, hogy az Apple fontolóra veszi ezt a lehetőségét a jövőben.

Persze nem ez az első alkalom, hogy pletykák jelennek meg az USB-C portra való áttéréssel kapcsolatban, mivel a tavalyi iPhone 8 és iPhone X megjelenése előtti jelentések szerint is felmerült már a váltás lehetősége, de mint tudjuk, az iPhone 8, az iPhone 8 Plus és az iPhone X továbbra is Lightning csatlakozóval jelent meg.

iphone_lightning_usbc

A jelentés hozzáteszi, hogy más források szerint a csatlakozó cseréje a 2018-as iPhone frissítés alatt történik, habár ez nem túl valószínű. Az Apple állítása szerint az idei modellek már az "áttervezési fázisban", az előkészítő szakaszban állnak, amely nem teszi lehetővé a főbb jellemzők változtatását. Így sokkal logikusabban hangzik az a feltételezés, miszerint az USB-C-re való váltás csak a 2019-es modelleknél fog megvalósulni.

Miközben néhány Androidos okostelefon már USB-C típust használ a Micro USB helyett, a jelentés forrásai arra világítanak rá, hogy ha az Apple leváltja a Lightning csatlakozót, akkor az összes többi gyártó is ugyanezt fogja tenni. Ezt arra alapozzák, hogy a MacBook eszközök USB-C használata is arra ösztönözte a notebook gyártókat, hogy ők is ezt a technológiát alkalmazzák saját készülékeik esetében.

iphone_lightning 

A pletykák ellenére is azt mondhatjuk, hogy az Apple fejlesztőin nincs semmilyen nyomás azzal kapcsolatban, hogy szükségszerű lenne a váltás. Bár az USB-C gyorstöltési lehetőségeket kínál, az iPhone X és iPhone 8 felhasználók is kihasználhatják ezt a technológiát megfelelő kiegészítő segítségével.

 

Ha te szeretnéd kihasználni a készüléked gyorstöltés funkcióját, a Baseus Type C to Lightning kábelével könnyedén megteheted ezt. Plusz az USB-C csatlakozónak köszönhetően a Macbook-oddal is szinkronizálni tudod a telefonod anélkül, hogy adapterre lenne hozzá szükséged.

Ha az Apple valóban átvált USB-C port használatára, az jelentős hatással lenne a periféria és kiegészítő gyártókra is, mert arra kényszerítené őket, hogy újratervezzék termékeiket a kapcsolat kialakítása érdekében, és átalakítsák a már meglévőket, hogy adaptálódni tudjanak ehhez a hardveres megoldáshoz.

apple_lightning

Egyelőre még az idei iPhone modellekről is csak találgatni tudunk, így érthetően korai lenne biztos következtetéseket levonni a 2019-es híresztelések alapján. Mindenesetre izgalmas belegondolni, milyen lenne az iPhone az ikonikus Lightning nélkül. Te mit gondolsz erről? Kommentben várom a véleményedet. :) 

 

(forrás: appleinsider.com)