Ez durva! - Szándékosan lassítja a Samsung a készülékeit?

2022.06.29 0 hozzászólás 1709 olvasás
Ez durva! - Szándékosan lassítja a Samsung a készülékeit?

Egészen megdöbbentő infók kerültek nyilvánosságra a Samsung háza tájáról. A dél-koreai óriást közel 6 millió dolláros bírsággal büntették, mert az szándékosan lassította a készülékeit, miközben erről nem tájékoztatta a felhasználókat. Az esetet sokan az Apple akkumulátor botrányához hasonlítják, bár egyelőre még nem tűnik ilyen súlyosnak a Samsung helyzete.

Egy olasz civil szervezet értesítette az illetékeseket a Samsung telefonok rendellenes működéséről, aminek eredményeképp 5,7 millió dolláros büntetést szabtak ki a gyártóra. A független vizsgálat során kiderült, hogy az eszközök néhány frissítése „súlyos működési zavart okozott, ami jelentősen csökkentette ezek teljesítményét”, ezzel is gyorsítva egy frissebb változat beszerzését.

Az olasz felügyeleti csoport azzal is vádolta a Samsungot, hogy a gyártó nem tájékoztatta az ügyfeleket ezeknek a frissítéseknek a lehetséges hatásairól, valamint nem adott lehetőséget arra sem, hogy vissza lehessen állítani az eredeti állapotba a készülékeket.

Ismerősen hangzik? Ez azért lehet, mert az Apple "Batterygate" néven is futó, nagyjából egy éves botránya nagyon is hasonlít a jelenlegi esethez. A 2017-ben kirobbant ügyben az olasz piac- és versenyhatóság szintén bírságot szabott ki, csakúgy, ahogy a Samsungnak most, azzal az eltéréssel, hogy az Apple nagyjából kétszer ekkora összeget kellett fizessen a „tettéért”.

samsung_telefon

Érdekességképp, az Apple iPhone lassító botránya idején a Samsung (más gyártókkal együtt) azt állította, hogy soha sem okozott szándékos lassulást a régebbi eszközein. Erősen úgy néz ki, hogy ezt a kijelentést egy kissé elhamarkodta a dél-koreai vállalat, legalábbis az olasz vizsgálat szerint. Mindenesetre a Samsung eddig még nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

Mielőtt komolyabb pánikba esnél, hogy a te készüléked is szándékosan lassul, próbálkozz meg a szoftverfrissítéssel- vagy visszaállítással - hátha csak néhány makacsul próbálkozó applikáció zavar be a telefonod használatába.

Bár az elektronikai óriások számára ezek a büntetések cseppet sem jelentenek csőd közeli élményt, de egy összehangolt erőfeszítést mutatnak annak érdekében, hogy az ilyen esetek jogi precedenst teremtsenek. 

 

Van olyan Samsung készüléked, ami jelentősen valamilyen frissítés után? Írd le történetedet kommentben!

 

(forrás: androidauthority.com)