Ezek a legjobb strapabíró telefonok 2021-ben

2022.06.10 0 hozzászólás 1414 olvasás
Ezek a legjobb strapabíró telefonok 2021-ben

Az okostelefonok leejtése és beázása rengeteg problémát okoz a felhasználóknak. A legtöbb telefon kifejezetten sérülékeny, így egy leejtés során akár végzetes sérüléseket is elszenvedhet. De minden telefon ugyanolyan sérülékeny? Vannak olyan telefonok, amik sokkal jobban bírják a gyűrődést?

Természetesen az extrém körülmények kedvelőire is gondolnak egyes gyártók. Ezek a készülékek különleges tulajdonságokkal rendelkeznek, hiszen egy strapabíró telefont úgy kell megtervezni, hogy folyamatos terhelés mellett is működőképes maradjon.

De mik lehetnek ezek az extrém körülmények?

Mikor ajánlott strapabíró telefont használni?

Valójában mindenkinek lehetősége van strapabíró telefon vásárlására, de vannak olyan foglalkozások illetve hobbik, amelyek esetében kifejezetten előnyös lehet ilyen készülék használata.

1. Munka

Vannak olyan munkakörülmények, amelyek között a telefon extra terhelést kap, vagy akár sokkal könnyebben éri sérülés. Alapvetően ide tartozik minden olyan munka, amit a szabadban végzünk.

Emellett azok a munkahelyek is igényelhetnek strapabíró mobilt, amelyeknél huzamosabb ideig távol maradsz az otthonodtól, legyen szó akár külföldi szállítmányozásról vagy akár városon belüli fuvarozásról.

Az egyik legalapvetőbb ilyen munkakör a futárkodás. Legyen szó akár autós, vagy akár kerékpáros kiszállításról, egy strapabíró telefon nagy kincs lehet ezekben a munkakörökben.

A tavalyi évben kezdődött koronavírus-járvány miatt rengeteg étterem kényszerült rá az ételfutár szolgáltatásra. Ez az iparág óriásit fejlődött a tavalyi év óta, rengeteg munka nélkül maradó embert szippantott fel.

Egy biciklis futár  autók között

(kép forrása: unsplash.com)

2. Sport és más szabadidős tevékenység

Ide sorolható az összes extrémsport. Gördeszka, hegyi kerékpározás snowboard, falmászás. Ezek mind olyan sportok, amelyek űzése közben sokkal nagyobb eséllyel szenvedhetsz el kisebb-nagyobb sérüléseket, ami a mobiltelefon állapotára is hatást gyakorolhat.

A hegymászás illetve a túrázás is klasszikusan olyan tevékenységek, amelyek során megnő az esély arra, hogy a mobiltelefon sérüléseket szenved el. Ráadásul a strapabíró telefonok egyik legjobb tulajdonsága a hosszabb akkumulátor idő, ami rendkívül értékes lehet egy többnapos vadkemping során.

A strapabíró okostelefon tulajdonságai

1. Vízállóság

Nem tekinthető strapabírónak egy telefon, ha nem vízálló. Pár évvel ezelőtt a vízállóság még szinte elképzelhetetlen volt, ma már azonban a közép- és felsőkategóriás telefonok egyik alapkövetelménye.

Egy vízálló telefonnak minimum IP68-as besorolással kell rendelkeznie. Az IP-védettséggel már többször foglalkoztunk, ebben a cikkünkben bővebben olvashatsz róla.

Az IP68 második száma jelenti a vízállóság mértékét. A 8-as szám azt jelenti, hogy a telefon víz alatt is folyamatosan használható. Itt érdemes megemlíteni, hogy a gyártó itt meg szokta jelölni azt a mélységet és időintervallumot, ameddig biztonságosan lehet használni a telefont. Ez általában 1-3 méter és maximum 30 perc.

Vízálló telefonra vizet öntenek egy pohárból

(kép forrása: unsplash.com)

Ezzel kapcsolatban azonban jó ha tudod, hogy a gyártók semmilyen garanciát nem vállalnak arra, ha a telefonnal valami történik a víz alatti használat közben. Épp ezért érdemes fenntartásokkal kezelni ezt a tulajdonságot, hiszen egy okostelefonnak – még ha vízálló is – nem a víz a természetes közege. A beázott telefonok okozta problémákról itt olvashatsz.

2. Ütésálló kialakítás

Egy telefon akkor lesz igazán ellenálló, ha a külső burkolata képes a belső, érzékeny alkatrészeket megvédeni minden külső behatástól.

Az IP-rendszer természetesen erre a területre is kiterjed. Az IP68 első számjegye jelzi a szilárd tárgyak szerkezetbe jutása elleni védettséget. Itt a 6-os szám jelzi a legnagyobb védettséget, ez ma már szinte minden okostelefon esetében biztosított.

Ezen kívül a mobiltelefon külső burkolatának kialakítása is nagy szerepet játszik a biztonságban. A különféle gumi és fém részek megfelelő variálásával a strapatelefonokat gyártó cégek olyan burkolatok kialakítására képesek, amik tényleg szinte mindent kibírnak.

3. Strapabíró kijelző 

A kijelző sérülése az egyik leggyakoribb probléma az okostelefonok esetében. A strapatelefonok tervezői erre természetesen külön odafigyelnek. A legjobb ütés- és karcálló üvegek használata alapelvárás ezeknél a telefonoknál.

A törhetetlen okostelefon kérdésével már foglalkoztunk ebben a cikkünkben.

Bár a törhetetlen üveg feltalálása és alkalmazása továbbra is várat magára, de ma már rendkívül erős kijelzőket gyártanak az erre specializálódott vállalatok, mint például a Corning.

4. Erős akkumulátor

Az akkumulátor mérete is rendkívül fontos ezeknél a telefonoknál. Az említett körülmények – mint a túrázás vagy az egész napos futárkodás – nagy töltéstároló kapacitással rendelkező akkut igényelnek, hiszen egész napos igénybevételnek vannak kitéve.

Hogy milyen egy erős akkumulátor?

Egy akkumulátor figura izmos karokkal

(kép forrása: unsplash.com)

Ez nagyban függ a telefonban megtalálható hardverektől. Egy régebbi processzor például sokkal több energiát fogyaszt, de a több kamera is gyorsabban meríti az akkut.

Továbbá a szoftverek illetve a telefonon megtalálható funkciók mennyisége és minősége is befolyásolja az akkumulátor lemerülésének gyorsaságát.

Az akkumulátorok kapacitásának mérésére a milliamperóra egységet használjuk, ami az elektromos töltés mértékegysége. Egy 4000 mAh-s akku már nagynak tekinthető. Az akku mérete összefügg a készülék méretével is.

Nagyobb telefonok esetében előfordulnak 5000 mAh-s vagy nagyobb tápegységek is, ezek már mind rendkívül erősnek tekinthetők. Különösen akkor, ha jó minőségű hardvereket használt a gyártó.

A legjobb strapabíró okostelefonok

1. Ulefone Armor 9 FLIR

Megjelenés dátuma: 2020 június / Méret: 168,2 mm x 82 mm x 15 mm / Kijelző:  6,3 hüvelyk / Felbontás: 1080 x 2340 / OS: Android 10 / CPU: Helio P90 / RAM: 8 GB / Tárhely: 128 GB / Akkumulátor: 6600 mAh / Hátlapi kamera: 64+2 MP / Előlapi kamera: 8 MP / SIM kártya: Dual

Bár az Ulefone Armor 9 egy 8 magos processzort kapott, a 12 nm-es technológiával készült Helio P90-nek elég nagy az energia felvétele. Ezt persze ellensúlyozza a brutális 6600 mAh-s akkumulátor, ami a telefon egyik legnagyobb erénye. 18W-os gyorstöltővel tölthető.

A belső tárhely 128 GB, de van lehetőség microSDXC kártya használatára. A kamerákat illetően a gyártó a minőségre ment rá a mennyiség helyett. A telefon endoszkópos kamera támogatást illetve egy FLIR hőérzékelő kamerát is kapott. A hőérzékelő -10 és 400 °C között hőmérsékletet érzékel.

És hogy mi teszi rendkívülivé az Ulefone Armor 9-et?

Extrém hőmérséklet (60°C) és magas páratartalom (50-90%) alatt is képes 6-8 órán át működni. Emellett a telefon speciális poliuretán és alumínium ötvözetű ütésálló burkolatot kapott. IP68 besorolás mellett megkapta a MIL-STD-810G besorolást is, ami egy, az USA hadügyminisztériuma által meghatározott szabvány.

Ulefone Armor 9

(kép forrása: priceboon.com)

Negatívumként meg kell említenem egy szintén különleges tulajdonságot, ez pedig a készülék súlya. A ötvözött fém burkolatnak köszönhetően a telefont 320g, ami rendkívül sok. Viszonyításképpen a legnagyobb iPhone – ami nagyobb is mint az Ulefone Armor 9 – csak 228g-ot nyom.

Az Ulefone Armor a legkiemelkedőbb strapabíró telefon jelenleg, 167 000 Ft-tól kapható, ami véleményem szerint egy jó ár egy ilyen különleges telefonért. Dual SIM támogatottság természetesen elérhető.

2. Blackview BV9900 Pro

Megjelenés dátuma: 2020 január / Méret: 156,5 mm x 78,3 mm x 14,2 mm / Kijelző:  5,8 hüvelyk / Felbontás: 1080 x 2280 / OS: Android 10 / CPU: Helio P90 / RAM: 8 GB / Tárhely: 128 GB / Akkumulátor: 4380 mAh / Hátlapi kamera: 48+5+2 MP / Előlapi kamera: 16 MP / SIM kártya: Dual

A Blackview BV9900 Pro ugyanazt a 8 magos Helio P90-es processzort kapta mint a lista első helyezettje. Ez a készülék jóval kisebb, a kijelző mérete csak 5,8 hüvelyk. IP68/IP69K besorolást kapott, ami a lehető legmagasabb egy telefon esetében.

A kamerákat tekintve itt erősebb a felhozatal, hiszen 3 hátlapi lencse van illetve az előlapi kamera is 16 MP-es. Itt is találunk egy FLIR hőkamerát, mint a Ulefone Armor 9 esetében.

A belső tárhely 128 GB, ami ne mtúl sok, ellenben van lehetőség memóriakártya behelyezésére 256 GB-os méretig. A 8 GB RAM memória megfelelőnek tekinthető egy Androidos telefon esetében.

Az akkumulátor kapacitása itt lényegesen kisebb, és mivel ugyanazt a 12 nm-es processzort kapta, így ez hátránya lehet a Blackview BV9900 Pro-nak.

Ettől eltekintve ez még mindig egy kiemelkedő minőségű strapabíró mobil, ami már 135 000 Ft-tól megvásárolható.

Blackview BV9900 Pro

(kép forrása: store.blackview.hk)

3. Doogee S95 Pro

Megjelenés dátuma: 2020 március / Méret: 168 mm x 79,3 mm x 13,8 mm / Kijelző:  6,3 hüvelyk / Felbontás: 1080 x 2160 / OS: Android 9 / CPU: Helio P9 / RAM: 8 GB / Tárhely: 128 GB / Akkumulátor: 5150 mAh / Hátlapi kamera: 48+8+8 MP / Előlapi kamera: 8MP / SIM kártya: Dual

Bár a lista első két helyezettje – különösen az Ulefone Armor 9 – több extra funkcióval rendelkezik, a Doogee S95 Pro is olyan minőséget képvisel, ami megállja a helyét ezen a listán.

A 8 magos Mediatek Helio P9 processzor a 8 GB RAM-mal jó teljesítményt nyújt, és itt ráadásul egy erős, 5150 milliamperórás akkumulátort épített be a gyártó, ami 24W-os teljesítménnyel tölthető. A Doogee S95 legnagyobb előnye a külsőleg rácsatolható akku, amivel 3500 mAh többletenergiát biztosíthatunk a készülék számára.

A 6,3 hüvelykes kijelzőt 5 rétegű Corning Gorilla Glass üveg védi. A hátlapon 3 kamera található. A kamerarendszer AI vezérelt, és ultraszéles (117 fok) érzékelő mellett makro szenzort is tartalmaz.

A már említett külső akku mellett egy 6W-os hangszóró is csatlakoztatható, amely akár 10 órán át is működhet egy feltöltéssel. A telefon kifejezetten kedvező 119 000 Ft-tól kapható, bár itthon meglehetősen nehéz hozzáférni.

Doogee S95 Pro

(kép forrása: mobiili.fi)

4. Ulefone Armor 10 5G

Megjelenés dátuma: 2020 november / Méret: 176,5 mm x 82,8 mm x 14,6 mm / Kijelző:  6,67 hüvelyk / Felbontás: 1080 x 2400 / OS: Android 10 / CPU: Dimensity 800 5G / RAM: 8 GB / Tárhely: 128 GB / Akkumulátor: 5800 mAh / Hátlapi kamera: 64+8+5+2 MP / Előlapi kamera: 16 MP / SIM kártya: Dual

Az Ulefone Armor 10 5G az első strapabíró okostelefon, ami támogatja az 5G-t. Ez az oka annak, hogy felkerült erre a listára, hiszen védettség és ütésállóság tekintetében elmarad a többi telefontól.

A 7 nm-es technológiával készült 8 magos MediaTek Dimensity 800 5G processzor viszont kifejezetten erős, ebben a tekintetben lekörözi a korábban említett mobiltelefonokat. Ezt támogatja továbbá a 8 GB RAM memória.Az 5800 mAh-s akkumulátor is előnyként említendő, ahogy a 6,67 hüvelykes kijelző is. Persze csak azok számára, akik szeretik a nagy készülékeket.

Itt is érvényesek az IP68/IP69K és MIL-STD-810G  minősítések. A telefon burkolata azonban lényegesen gyengébb, így itt érdemes lehet extra ütésálló tokot vásárolni. Az Ulefone Armor 10 5G 150 000 Ft-tól indul, ami véleményem szerint nem sok egy 5G támogatott telefonért.

Ulefone Armor 10 5G

(kép forrása: mobilszervizpont.hu)

5. CAT S62 Pro

Megjelenés dátuma: 2020 június / Méret: 158,5 mm x 76,7 mm x 11,9 mm / Kijelző:  5,7 hüvelyk / Felbontás: 1080 x 2160 / OS: Android 10 / CPU: Snapdragon 660 / RAM: 6 GB / Tárhely: 128 GB / Akkumulátor: 4000 mAh / Hátlapi kamera: 12 MP / Előlapi kamera: 8 MP / SIM kártya: Dual

A Caterpillar a világ legnagyobb munkagép gyártó vállalata, és már évek óta egyre több piacra tör be termékeivel. Strapabíró okostelefonokat készít, melyeknek mindig a legjobbak között a helye.

A CAT S62 Pro az egyetlen telefon a listán, ami a korábbi gyártóknál jóval ismertebb Qualcomm által tervezett 8 magos Snapdragon processzort kapott. Igaz nem a legerősebb fajtából valót, de Snapdragon 660 közepes kategóriát képvisel. A belső memória 6 GB RAM, a tárhely 128GB, ami természetesen bővíthető.

Az 6,7 hüvelykes LCD kijelzőt egy Corning Gorilla Glass 6-os burkolat védi. am ia gyártó egyik legerősebb üvege.

Nagy előnye a CAT S62-nek, hogy több itthoni mobilszolgáltató kínálatában is megtalálható, így könnyebb hozzájutni, minta többi említett készülékhez. Az ára ennek megfelelően elég borsos, hiszen 170 000 Ft-tól kapható.

CAT S62 Pro

(kép forrása: astronautech.com)

Van jövője a strapabíró telefonoknak?

Véleményem szerint a strapabíró mobiloknak mindig is megvolt és meglesz a felhasználói köre, ami azonban sokkal kisebb, mint amire először gondolnánk.

Ennek több oka is lehet.

Előfordulhat, hogy a robosztus és néha szinte brutális kinézet miatt nem választják sokan ezeket a készülékeket. Azt is el tudom képzelni, hogy van aki a telefonok súlya miatt kerüli ezeket a modelleket.

Pedig rengeteg előnye van a strapatelefonoknak, és kissé meglepő, hogy milyen kevesen használják őket. Különösen azt figyelembe véve, hogy operációs rendszer tekintetében szinte az összes Android-ot használ.

Te használsz vagy használtál már strapatelefont? Szívesen vásárolnál ilyet annak érdekében, hogy nagyobb biztonságban tudd a mobilod? Válaszodat írd meg kommentben!

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.