Ezeket tapasztalhatod, ha gyenge az iPhone akkumulátora

2022.06.28 0 hozzászólás 1684 olvasás
Ezeket tapasztalhatod, ha gyenge az iPhone akkumulátora

Többször volt már szó arról, hogy ha elöregedik a készülék akkumulátora, akkor a rendszer visszafogja a teljesítményt a megfelelő működés érdekében. Most viszont megírjuk, hogy ez pontosan milyen területeken nyilvánul meg és mikkel kell szembenézned, ha ezzel a problémával állsz szemben. Ha ezeket tapasztalod, ne ijedj meg, nem a telefonod romlott el.

Tökéletes példaként véve az iPhone 6/6s modellek immár több, mint 4 éve kerültek a boltok polcaira és még ha te nem is az elsők között vetted meg a készüléked, az akkumulátora akkor is nagy eséllyel átlépte a neki előírt élettartamot. Hogy pontosan mire gondolok? Az Apple 500 töltési ciklusig garantálja az iPhone-ok akkumulátorának megfelelő működését, mielőtt azok bármi jelét adnák elhasználódottságuknak. Ezt a számot általában 1,5-2 év alatt éri el egy készülék.

ihone6-s_akkumulator_teljesitmeny

Minden iPhone modell rendelkezik egy teljesítményfelügyeleti funkcióval, aminek az a dolga, hogy a rendszer teljesítményét, ezáltal az energiaigényét az akkumulátor állapotához igazítva szabályozza. Ezáltal az iPhone 6 rendszere is biztonságosan és stabilan működhet még akkor is, ha az akkumulátora cserére szorul. A teljesítményfelügyelet működés közben figyelembe veszi a készülék hőmérsékletét és vizsgálja az akkumulátor töltöttségi szintjét is. Ha a mért adatok alapján szükséges, az iOS dinamikusan szabályozza néhány rendszerkomponens – például a CPU és a GPU – teljesítményét a váratlan leállások megakadályozása érdekében. Ennek köszönhetően képesek a rendszerfeladatok és alkalmazások kiegyensúlyozott fogyasztás elérésére és nem lépnek fel nagyobb mértékű és teljesítménybeli kilengések. Az akkumulátor állapotától függően előfordulhat, hogy ebből a felhasználó a mindennapok során semmit sem vesz észre.

ihone6-s_akkumulator_teljesitmeny2

Azonban az iPhone 6/6s akkumulátora szélsőséges helyzetekben komoly hátrányokat is okozhat. Itt egy lista arról, hogy mit tapasztalhatsz, ha a teljesítményfelügyelet több területen fogja vissza a készülék teljesítményét:

  • Hosszabb idő alatt indulnak el az alkalmazások
  • Kisebb képkockasebesség görgetés közben
  • Halványabb háttérvilágítás (ez letiltható a Vezérlőközpontban)
  • Akár -3dB-lel halkabb a hangszóró
  • Fokozatosan csökken a képkockasebesség néhány alkalmazásban
  • A legszélsőségesebb esetekben a rendszer letiltja a kamera vakuját, ami a kamera felhasználói felületén is látható
  • Előfordulhat, hogy a háttérben frissülő alkalmazásokat újra be kell tölteni indítás után

Van azonban olyan kulcsfontosságú terület is, amihez a teljesítményfelügyelet semmilyen helyzetben nem nyúl. Ezek közül a legfontosabbak:

  • A mobilhálózati hívás minősége és a hálózati átmenő teljesítmény
  • Az elkészített fényképek és videók minősége
  • A GPS teljesítménye
  • A helymeghatározás pontossága
  • Érzékelők, például a giroszkóp, a gyorsulásmérő és a barométer
  • Apple Pay

Ezek tudatában könnyebb beazonosítanod, hogy akkumulátor problémával állsz-e szemben. Ha te úgy érzed, hogy nincs szükséged a rendszer optimalizálására, azt ki is kapcsolhatod a Beállítások > Akkumulátor > Akkumulátor állapota menüpont alatt. Ezt azonban nem javasoljuk, hiszen ha az energiafogyasztás nincs optimalizálva, akkor a hirtelen megnőtt energiaigény miatt - ha azt az akkumulátor már nem tudja kiszolgálni - a készülék akár ki is kapcsolhat.

Ha úgy érzed, hogy a te iPhone 6 vagy 6s akkumulátorod cserére szorul, gyere el bármelyik szervizpontunkba. Ha nem szereted a sorban állást, foglalj időpontot! A csere ideje 30 percet vesz igénybe, amit akár szervizünkben meg is várhatsz. Nincs időd vagy messze élsz tőlünk? Kérj szerviz futárt!

Ha érdekesnek tartottad a cikket, ne felejtsd el megosztani! :)