Így csökkentsd 1/3-ára az Androidos telefonod adatforgalmát!

2017. június 12. -
Az okostelefon tulajoknak általában két dologban szenvednek hiányt. Vagy az akkumulátor merül le idő előtt, vagy az adatforgalom használódik el gyorsan. De hogyan csökkentheted az adatfogyasztást, és igazából mi az, ami ennyi adatot fogyaszt?
Így csökkentsd 1/3-ára az Androidos telefonod adatforgalmát!

Mennyi mobiladatra van szükséged?

Vannak bizonyos adatformátumok a World Wide Weben, amik váratlanul nagyobb adatfogyasztást okoznak. Az animált GIF-ekről elsőre nem is gondolnánk, hogy mennyi adatba kerül a küldésük/fogadásuk. Egy három másodperces animáció gyakran több mint egy megabájtos is lehet. Még a YouTube videók is gazdaságosabbak, amiknél kettőtől 10 megabájtos adattal kell számolni percenként. A zenék egytől 5 megabájtig fogyasztanak percenként, a bitrátától függően.

Android eszközök

Az Android átveszi az irányítást az adathasználatod felett. Tartsd az ujjad a megfelelő címen a gyorsbeállításokban, és megnyílik a fogyasztási áttekintés. Néhány gyártónál a mobiladat részhez kell menned a Beállításokban.

 huawei_data_usage-w782

A fogyasztási áttekintésben beállíthatod a korlátokat is, figyelmeztetést kérhetsz, és a háttérben futó adatok csökkentését. Erről még szó lesz a későbbiekben.

Szolgáltatói alkalmazások

Másképpen is megnézheted, hogy mennyi adatmennyiséged maradt, ami lehet, hogy még pontosabb. Megnézheted közvetlenül a szolgáltató alkalmazásában. Sok szolgáltatónál be lehet állítani widgetként a jelenlegi státuszt a kezdőképernyőnél, ami praktikus lehet számodra.

Korlátozó adatfogyasztás - Állíts be egy adatlimitet az Android beállításokban

data-cap-w782

Ezt elsődlegesen az okostelefon beállítások menüjén keresztül csinálhatod meg. Először állítsd be a fogyasztási ciklust a szerződésedhez igazodva, és a havi megújuló adatmennyiséget. Beállíthatod a korlátot is, hogy a mobiladat mikor kapcsoljon ki automatikusan, vagy lépje túl a határértéket.

Kényszeríts egy-egy alkalmazást, hogy mentse az adatokat

Itt találsz egy listát az egyes alkalmazások fogyasztásáról. Koppints egyre, és kiírja, hogy mennyit fogyaszt az alkalmazás előtérben és háttérben egyaránt. Vannak alkalmazások, amik titokban használják az adatforgalmad a háttérben, ha semmi más nem használ, akkor itt korlátozhatod a háttéradatokat. De csak óvatosan, mert ez olykor néhány alkalmazás leállását is okozhatja, főleg a Google appok, és rendszeralkalmazások.

restrict-background-data-w782

 Offline funkciók használata - Zene streamelés

Hallgass letöltött zenéket, hogy adatot spórolj, vagy használd a zene és videó streamelő szolgáltatások offline funkcióit.

spotify-hero-w782

A legtöbb zenestreamelő szolgáltató offline funkciót is kínál. Így elraktározhatod a kedvenc dalaidat az okostelefonra, és lejátszhatod őket útközben. Vagy akár átalakíthatod a CD-idet MP3 formátummá, és rámásolhatod a belső memóriára, vagy egy MicroSD kártyára, hogy lejátszd őket egy zenelejátszó alkalmazással.

Offline navigáció

Az offline navigáció az Androidon igencsak minőségi lett. A Google Maps most már automatikusan megkérdezi, hogy szeretnél-e offline kivonatot 30 napra. Alternatív alkalmazások között szerepel a HERE a Nokie/Microsofttól, vagy a Maps.me. Mindegyik kissé más valamiben, de autós navigációnak is megfelelőek.

Az adatfolyam tömörítése

Spórolj adatmennyiséget, ha a Chrome tömörítési funkciójával böngészel.

data-compression-w782

A Chrome sok hasznos funkciója közül az egyik az a lehetőség, hogy letölthetsz tömörítve weboldal adatot. Ezt a funkciót a beállításokban érheted el, szinte a legalján. Használatával sok adatot spórolhatunk.

Tömöríts mindent az Opera Maxszal

Az Opera Max egy tömörítő alkalmazás, ami segít adatot spórolni netes böngészés közben. Az alkalmazás elküldi az összes adatot saját VPN szerveren keresztül, és tömöríti a videókat és fotókat az alkalmazásoknál és weboldalaknál. Sajnos ez látható minőségveszteséggel párosul. Az alkalmazásban megnézhetjük, hogy a telefonodon lévő alkalmazásokból melyikeknek van a legnagyobb adatspórolási potenciálja.

A legfrissebb verzióval pénzt spórolhatsz zene és videóstreameléskor. A beépített Rocket Optimizernek köszönhetően az MP3 és MP4 fájlokat AAC+ formátummá alakítja. Alacsonyabb bitrátán, egy hasonló hangminőség érhető el. A videostreamelők, mint a Netflix vagy a Youtube is tömöríthetők az Opera Maxszal. Ezzel rövidülnek a betöltési idők, de a minőség láthatóan alacsonyabb lesz. Egy 10 perces YouTube videónál az adatok több mint a felét megspórolhatjuk. Egy példánkban csak 14.7 MB volt a forgalom 31.2 MP helyett.

Az Android egyébként rengeteg rejtett és hasznos funkciót tartalmaz, amelyeket ebben a cikkben osztottunk meg veled. 

Tetszett a cikk? Ne felejtsd el megosztani, hogy az ismerősödhöz is eljussanak ezek a hasznos információk!

Apple-ről Androidra nem, fordítva azonban minden további nélkül! Apple-ről Androidra nem, fordítva azonban minden további nélkül!
2016. január 19.
Legalábbis ezt a filozófiát vallja az Apple hivatalos nyilatkozatuk szerint. Az elmúlt napokban számos olyan híresztelés látott napvilágot, melyek arra engedtek következtetni, hogy az európai mobilszolgáltatók nyomásának engedve, az Apple egy olyan applikációt készít, mely megkönnyíti az iOS eszközről Android okostelefonra való átállást.
A 9 legjobb akkumulátor kímélő mobilalkalmazás +1 tipp A 9 legjobb akkumulátor kímélő mobilalkalmazás +1 tipp
2016. május 31.
Az akkumulátor teljesítmény monitorozására, megfigyelésésére szolgáló programok elég sokat tudnak adott esetben segíteni a különböző iPhone akkumulátor-problémák megoldásában, hiszen a felhasználók saját szokásaik szerint tudják optimalizálni a telefonjuk energiatartalékait. Ismerd meg a 10 legkedveltebb Android-os és iOS-re készített akkumulátor megfigyelő és energiaspóroló alkalmazást az ajánlónk segítségével!.
iOS 11 vs. Android O - Nagyhatalmak küzdelme iOS 11 vs. Android O - Nagyhatalmak küzdelme
2017. június 27.
Alig néhány hónap különbséggel mutatta be a két gyártó az operációs rendszereinek legújabb, frissített verzióját. Eseménydús időszakon vagyunk túl, és felturbózott rendszerek állnak előttünk.