Ilyen lenne a 2018-as iPad Pro?

2022.06.29 0 hozzászólás 1345 olvasás
Ilyen lenne a 2018-as iPad Pro?

Az Apple minden jel szerint az eddigi leglátványosabb fejlesztésre készül az iPad Pro vonalra nézve, a szeptemberre várt bemutatón nagyot szólhat a legújabb modell. A várakozást pedig még inkább felcsigázzák a napról-napra kiszivárgó hírmorzsák és képek, amikkel egyre közelebb kerülünk a legfrissebb iPad Pro dizájnjához.

Szinte minden héten új koncepció képeken és „megbízható forrásból származó” fotókon láthatjuk az iPad Pro modellek hamarosan megjelenő frissítését és ezen a héten sincs ez másképp. De mielőtt a legújabb verziót megmutatom, gyorsan végigvesszük, milyen infó cseppekkel jutottunk el a véglegesnek is várható formáig.

WWDC – A leleplezés első pillanata

A júniusi WWDC-n ízelítőt kaphattunk a legújabb iOS fejlesztésből és így jutottunk hozzá az első igazán izgalmas részlethez is az iPad Pro frissítéssel kapcsolatban. Történt ugyanis, hogy a hamarosan debütáló operációs rendszerben az iPad-re vonatkozóan is olyan gesztusokat alakított ki az Apple, amiket az iPhone X-nél már tapasztalhattunk.

Ilyen például a Kezdőképernyő megjelenítése és a Vezérlőközpont elérése – a home gomb elhagyásával. Mivel ezek a mozdulatok a notch szigettel együtt kerültek bevezetésre, így az elemzők első körben egy szintén ezzel a bevágással rendelkező iPad Pro-ra számítottak. Tehát gyakorlatilag egy mega méretű iPhone X-re.

ipad_pro_notch

iOS 12 – Még több bizonyíték az iPad Pro frissítésről

Ahogy minden évben, ezúttal is a fejlesztők és a felhasználók kezei közé kerültek az új operációs rendszer béta verziói, ennek köszönhetően pedig még több érdekességet gyaníthattunk az iPad Pro modellek újratervezésével kapcsolatban és ezzel egyre csak közelebb kerülünk a végleges verzióhoz.

Az egyik említésre méltó hír szintén arra engedett következtetni, hogy egy iPhone X-re hasonlító eszközt kapunk ősszel. Mégpedig azért, mert az iOS 12-ben az iPad-ek is megkaphatják az AvatarKit keretrendszert, ehhez pedig TrueDepth kamera szükséges, innentől pedig szerintem nem is kell tovább magyarázni.

Ezúttal azonban már több olyan elképzelés is született, miszerint bár a 2018-as iPad Pro-k több iPhone X tulajdonságot is tartalmaznak majd, a notch sziget helyett „csupán” vékonyabb élekkel fognak megjelenni.

ipad_pro_2018_koncepcio

Mindössze egy hónappal később újabb iOS 12 leleplezésről szóltak a hírek, szintén az arcfelismerő rendszer témájában. Az iOS szimulátoron keresztül „buktatta le” az Apple-t egy béta verziót tesztelő fejlesztő – így derült ki, hogy nagy eséllyel egy szinte teljes képernyős, karcsú élekkel rendelkező iPad Pro frissítéssel lesz dolgunk.

Mit mondanak az elemzők?

Természetesen nem csak az legújabb iOS látott el minket figyelemreméltó részletekkel, az elemzők is kitettek magukért a pletykák terén – persze mind megbízható forrásokra hivatkozva. Az eddig felsoroltakon kívül olyan hírekről hallhattunk, mint a kisebb méretű eszközök, ami persze a majdnem teljes képernyő miatt egyáltalán nem lenne zavaró. Sőt, valószínűleg kényelmesebb is lesz használni az iPad Pro-t, ha valóban „összemennek” egy kicsit.

Egyes pletykák szerint a jack csatlakozót szeptembertől kezdve az Apple táblagépein is hiányolnunk kell, például egy nagyobb akkumulátor érdekében. A Smart Connector is elvándorol az eddigi találgatások alapján, egészen a Lightning port közelébe. Egy nem hivatalos iPad Pro tokon pedig egy „rejtélyes kivágás” is megjelent, de ennek nem tulajdonítunk még túl nagy jelentőséget.

ipad_pro_smart_connector

Az iPad Pro 2018-as modelljeinek bemutatójának időpontjáról is több ötlet született az elmúlt hónapokban, ezzel kapcsolatban viszont nagyjából egyeznek a várakozások. Az elemzők az őszi időszakot, leginkább a szeptembert gondolták nagy esélyesnek és mivel azóta kiderült a következő Apple esemény időpontja, így a szeptember 12. sanszosan az iPad Pro frissítés debütálása is lesz.

Ahogy a cikk elején is említettem, képeken is többféle elképzelésben láthattuk már a 2018-as verzió(ka)t attól függően, hogy éppen melyik hír volt aktuális. A legújabb „kiszivárgott infók” alapján készült változatot az előző képen láthatod (a OneLeaks és a MySmartPrice-tól) és valószínűleg ez már eléggé közel áll a valósághoz, de akár le is eshet az állunk végül az éles bejelentéskor.

Még egy kis apróság…

Bármennyire is izgatottan várjuk az iPad Pro frissítést, néhány dologban nem túl szerencsés az Apple fejlesztése – már persze, ha tényleg ilyenek lesznek az új készülékek. Az egyik apróság, hogy legtöbben nem portré módban használják ezeket az eszközöket, de az újítások miatt több esetben is kénytelenek lesznek ezt megszokni.

ipad_pro_kiegeszito

Talán a legzavaróbb és legnehezebben megszokható a külső billentyűzet használata és az így történő gépelés lenne, amit ugye a Smart Connector áthelyezése tesz indokolttá – hiszen az új pozíció miatt ilyenkor is „portré módba kerül” az iPad Pro.

Ennél apróbb bosszúságot jelenthet - és szerintem hamar túl is lépünk majd rajta - a megváltozott méret, pontosabban a régi kiegészítők használhatatlanná válása. Bár itt még visszatérnék a Smart Connector esetére, hiszen az ezt a portot használó kiegészítők helyett is újakat kell majd beszereznie annak, aki idén váltja le az iPad Pro-ját.

Egyelőre tehát ennyi részlet derült ki a 2018-as iPad Pro modellek dizájnjával és így néhány fejlesztéssel kapcsolatban. Érdemes nyitott szemekkel járni a szeptemberre várt bemutatóig, hiszen minden nap érkezhetnek igazán izgalmas infók a frissítésről – akár a Smart Clinic blogján is.