Új biometrikus biztonsági rendszer az Apple jövőbeli modelljeinél?

2018. május 23. -
Az Apple Face ID-je hamarosan még biztonságosabbá válhat, mivel az iPhone gyártó feltárta a lehetőségét a biometrikus hitelesítés egy új formájának; a felhasználó arcán futó vénák mintázatát olvasná be a rendszer, amely képes lenne arra is, hogy az egypetéjű ikreket megkülönböztesse egymástól.
Új biometrikus biztonsági rendszer az Apple jövőbeli modelljeinél?

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala egy hete adott engedélyt erre a technológiára az Apple-nek. A kérelem, mely először 2015. november 12-én jelent meg, egy infrasugárzó és egy vevőegység használatát írja le, amely képes érzékelni az erek mintázatát a bőr felületén.

Tudtad, hogy az Apple egy olyan szabadalmat is támogat, amely környezetbarát módon állítaná elő a készülékeihez szükséges alumíniumot? Ha érdekelnek a részletek, ide kattintva többet is megtudhatsz!

A rendszer egy olyan optikai adóból áll, amely számos infravörös fény impulzust bocsát ki a felhasználó testének egy részére, például a kézre vagy az arcra. Ez átjuthat a bőrön, ahol képes beolvasni a felhasználó vénáit az IR fény elfogadására képes képalkotó készülék által kapott fény visszajuttatásával. A visszavert infrasugár által generált adatokat ezután feldolgozza a rendszer és képet alkot az erekről a meghatározott területen belül.

face_id_iphone_2

A szabadalomban az Apple megjegyzi, hogy a meglévő vénás alapú hitelesítési rendszerek kéz alapú felismerései nagyon pontosak "a véna mintázatának összetettsége miatt". Mivel ezek mintázatok a test belsejében helyezkednek el, rendkívül nehéz lenne valakinek leutánoznia ezt, különösen akkor, ha más biometrikus rendszerekkel együtt használják.

Mivel ez a szabadalom „érintés nélküli”, ezért képes a higiéniai szempontok miatt aggódókat megnyugtatni az olyan technológiákkal szemben, amelyek más ujjlenyomatokat vagy kézlenyomatot használó rendszerekhez kapcsolódnak. A vénás hitelesítésről az Apple nem csak a kezek kapcsán ír, a szabadalom azt is megjegyzi, hogy más területeken is használhatják e módszert.

A véna alapú hitelesítés potenciálisan segítene a Face ID-nek abban, hogy megoldja az "ikrek problémát", ha a két rendszert együtt használják. A Face ID arctérkép létrehozásáról úgy vélik, hogy egy az egy millióhoz a fals-pozitív arány, viszont az Apple maga is utal arra, hogy még mindig lehetnek problémák az egypetéjű ikrek esetében, vagy olyan családtagoknál, akik nagyon hasonlítanak egymásra.

face_id_iphone

Mivel a vénák struktúrája személyenként különbözik, még az ikrek között is, emiatt ez a rendszer segíthetne a hibás beolvasások minimalizálásában. Az arcon lévő erek olvasásának követelménye megnehezítené a maszkos csalási kísérleteket is, mivel szükség van a célfelhasználó véredényeinek replikálására, mely szinte lehetetlen.

Az Apple rendszeresen pályázik szabadalmakra, és sok esetben a vállalat nem is próbálja kereskedelmi forgalomba hozni a leírt elképzeléseket, így nincs garancia arra, hogy az alkalmazott vagy kiadott szabadalmak megjelennek az Apple termékekben vagy szolgáltatásokban.

Az iPhone X TrueDepth kamera áramköri elrendezésében található emitter és vevőegység miatt két további érzékelő hozzáadása vagy a meglévő elemek átalakítása a véna-alapú hitelesítés végett úgy tűnik, hogy egy egész hihető újítás lehetne a jövőbeni Apple termékekben.

(forrás: appleinsider.com)

Íme, ilyen lett az iPhone 8! - Élőben a 2017-es Apple Keynote-ról. Íme, ilyen lett az iPhone 8! - Élőben a 2017-es Apple Keynote-ról.
2017. szeptember 12.
Az Apple szeptemberi Keynote-ját évről évre hatalmas várakozás előzi meg. Világszerte tízezrek tekintik meg a legújabb készülékeket és rendszereket bemutató előadás élő közvetítéseit.
MacBook mellett sem fájhat már a szemed MacBook mellett sem fájhat már a szemed
2017. április 3.
Az Éjszakai mód (Night Shift) egy olyan funkció, ami segít csökkenteni a szem megterheltségét az éjszakai órákban. Először az iPhone-ra és az iPad-re jelentette meg az Apple az iOS 9.3-mal 2016-ban.
Hullócsillag volt a „notch korszak”? Hullócsillag volt a „notch korszak”?
2018. augusztus 24.
Közel egy éve, hogy az iPhone X felülírta azt, amit eddig a kijelzőkről gondoltunk és azzal a bizonyos kis szigetecskével együtt jelent meg, ami finoman szólva is vegyes érzelmeket váltott ki. Azóta pedig aki csúcsmodellre vágyik, az nagy valószínűséggel notch-ot is kap mellé – ez viszont sokak örömére már a következő évben megváltozhat.