Apple iPad Pro vagy iPad Air? Melyik a jobb választás egyetemre?

2022.06.10 0 hozzászólás 1893 olvasás
Apple iPad Pro vagy iPad Air? Melyik a jobb választás egyetemre?

Összegyűjtöttük a valóban fontos különbségeket az iPad Pro 12.9 és az iPad Air között. Ezek alapján könnyen el tudod majd dönteni, milyen iPadre lesz szükséged az egyetemen. Ha nem tudsz dűlőre jutni ez ügyben, akkor rengeteg hasznos infóra találsz ebben a cikkben.

Az iPad Pro és iPad Air közötti különbségek

Az összehasonlításhoz két 4. generációs iPad-et választottam, az iPad Pro 12.9-et és az iPad Air. Azokat az attribútumokat, amelyekben a két készülék megegyezik, nem fogom külön kiemelni, hiszen itt most a különbségeket keressük a két modell között.

1. Melyik iPadnek nagyobb a kijelzője?

Az iPad Pro 12.9 – ahogy a neve is mutatja – 12,9 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, a méretei pedig 280,6 x 214,9 x 5,9 mm.

Az iPad Air kijelzője 10,9 hüvelykes, méretei pedig 247,6 x 178,5 x 6,1 mm. Mindkettő modell esetében egy True Tone Liquid Retina kijelző gondoskodik a megjelenítésről.

Fontos megemlíteni, hogy a nagyobb modell rendelkezik ProMotion technológiával.

Maximális fényerőt tekintve is különbség figyelhető meg a két modell között. A Pro 600 nites, míg az iPad Air 500 nites maximális fényerővel rendelkezik. Ez szintén a képminőségre gyakorol hatást, illetve a speciális fényviszonyok közötti megjelenítésre.

iPad az asztalon

(kép forrása: unsplash.com)

A True Tone technológia lényege abban áll, hogy a készülékben a szenzorok a környezet színeinek melegségét folyamatosan mérik, és a kijelző ehhez igazítja a megjelenítendő színeket.

Ha a környezet színei melegebbek, akkor a kijelző is melegebb színeket használ az, ha viszont hidegebb színek a jellemzőek, akkor a kijelzőn is kékebb árnyalatban jelennek meg a tartalmak.

A méretet tekintve tehát elmondható, hogy a Pro modellek jóval nagyobbak és ezáltal nagyobb kijelzővel is rendelkeznek.

2. Különbségek a két iPad processzora és memóriája között

A processzorok felelnek – csakúgy mint az okostelefonoknál – a táblagépek gyorsaságáért és a feladatok végrehajtásáért.

Az iPad Pro egy Apple A12Z Bionic chippel, az iPad Air pedig egy Apple A14 Bionic chippel van felszerelve. Érdemes megjegyezni, hogy míg az A12Z egy 7 nanométeres technológiával készült lapkakészlet, addig az A14 Bionic már egy fejlettebb, 5 nanométeres CPU.

Processzor tranzisztorai

(kép forrása: unsplash.com)

Hogy mit jelent az, hogy egy processzor hány nanométeres technológiával készül, arról ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

És hogy miért került jobb chip a kisebb iPadbe?

Ennek igazán egyszerű oka van. Az az iPad Pro-t 2020 márciusában dobta piacra az Apple, míg az A14 Bionic chip csak 2020 szeptemberében, az iPad Airrel együtt jelent meg.

Így az iPad Air gyorsabb processzort kapott, de azt nem lehet mondani, hogy az A12Z Bionic ne lenne kifejezetten erős CPU.

A gyorsítótárat tekintve a 12.9-es iPad modell 6 GB, az Air pedig 4 GB belső memóriát kapott.

3. Melyik iPadnek nagyobb a tárhelye?

Az Apple termékek esetében kritikus pont a beépített tárhely, ugyanis az almás gyártó nem szokta biztosítani a felhasználók számára a tárhelybővítés lehetőségét.

Az iPad Pro 12.9 kapható 128, 256, 512 GB-os illetve 1TB-os változatban is. Ezzel szemben az Air 64 GB illetve 256 GB-os belső tárhellyel került a piacra. Ebben a tekintetben tehát a Pro sokkal több lehetőséget kínál.

Hatalams raktár polcokkal

(kép forrása: unsplash.com)

4. Akkumulátorban melyik iPad az erősebb?

A régebbi iPad-ekhez képest itt már a Lightning csatlakozót felváltotta az USB C technológia.

Az akkumulátor mérete kardinális kérdés egy hordozható elektronikai eszköz esetében, hiszen ez befolyásolja, hogy mennyi ideig tudjuk használni az eszközt töltés nélkül.

Az iPad Pro 12,9 egy 9720 mAh-s akkumulátort kapott, ami az Apple szerint Wi-Fi kapcsolat mellett 10 órás üzemidőt biztosít. Az üzemidőt tekintve megegyezik a két tablet, viszont a 2020-as iPad Air egy 7606 mAh-s tápegységgel van felszerelve. Vezeték nélküli töltésre egyik esetében sincs lehetőség.

Mobilhálózatra csatlakozva körülbelül egy órával rövidebb ideig tart ki a két tablet, mint amikor Wi-Fi hálózatra van csatlakozva.

Az akkumulátorok közötti méretkülönbség egyértelműen a a készülékek méretbeli eltérésével magyarázható, az üzemidő viszont elvileg azonos, így ebben a kérdésben nem lehet egyértelmű győztest hirdetni.

5. Kamerák a két iPad modellben

Kamerák terén is jelentős különbségek figyelhetők meg a két vizsgált modell esetében.

Az iPad Pro 12.9 a 12 megapixeles széles látószögű hátlapi kamera mellett egy 10 megapixeles ultraszéles lencsével is rendelkezik. Az ötszörös digitális zoom mellett – ami az Air esetében is megvan – itt az Apple kétszeres optikai zoom funkciót is biztosít.

Az iPad Air csak egy széles látókörű 12 MP-es kamera van a hátlapon, és itt is elérhető az ötszörös digitális zoom.

Az előlapi kamerákat tekintve is eltérés figyelhető meg. Az Air egy 7 megapixeles FaceTime HD kamerával van felszerelve, ahol elérhető a Retina Flash vaku.

Ezzel szemben az Pro modell 7 MP-es TrueDepth kamerát kapott, amellyel elérhető az arcfelismerésen alapuló beléptetési rendszer. Emellett a portréfotózást 6 különböző megvilágítási mód segíti (Természetes fény, Stúdió fény, Kontúrfény, Színpadi fény, Mono színpadi fény és Mono high-key fény).

6. A hangrendszer is fontos az iPadeknél

Bár a hangszórók mennyisége és minősége nem tekinthető kardinális kérdésnek egy átlagos felhasználó számára, de a fiatalok körében kifejezetten fontos lehet.

Például ha filmnézésre vagy videóvágásra használod az iPad-et, akkor kifejezetten fontos lehet a jó minőségű hang, így érdemes ebben a tekintetben is megvizsgálni, melyik iPad mit tud.

Az iPad Pro 12.9 négy, míg az iPad Air csak két darab hangszóróval rendelkezik, így a lejátszott hang minőségét tekintve a Pro modell mindenképpen jobbnak tekinthető.

Gitárerősítők

(kép forrása: unsplash.com)

7. Apple Pencil és Magic Keyboard kompatibilitás

Ha tanuláshoz szeretnél iPad-et vásárolni, akkor mindenképpen érdemes egy Apple Pencil beszerzése is, hiszen ezzel nagyban megkönnyítheted a iPad használatát.

A cikkben említett iPad készülékekhez természetesen csatlakoztatható az Apple Pencil és a Magic Keyboard is.

Mikor lehet kifejezetten hasznos ez az eszköz?

Grafikai feladatok elvégzésénél lényegében elengedhetetlen a Pencil használata. Az iPad-et lényegében elektromos rajztáblaként is használhatóak, így grafikusok számára az iPad tökéletes választás.

Apple Pencil használat közben

(kép forrása: unsplash.com)

Fontos kérdés: Ha veszek egy iPad-et, jár hozzá az Apple Pencil?

Az Pencil nem alaptartozék, így külön meg kell vásárolni. Ezt tekintheted akár negatívumnak is, de az Apple az utóbbi időben leszokott a tartozékok ingyen osztogatásáról. Új iPhone vásárlása esetén sem kapunk már töltőt és azt a jó kis fehér fülhallgatót a készülékhez. Sajnos...

Mi alapján válassz iPadet?

Egy főiskolára vagy egyetemre készülő fiatal a legtöbb esetben igen határozott véleménnyel rendelkezik azt illetően, hogy mire lesz szüksége a továbbtanuláshoz.

De mi van akkor, ha nem tudod eldönteni, hogy milyen iPad-et válassz? Milyen szempontokat kell figyelembe venni ahhoz, hogy a legjobb döntést tudd meghozni?

Mire fogod használni az iPadet?

Ez az egyik legfontosabb kérdés, amit tisztázni kell a vásárlás előtt. abban az esetben, ha például műszaki tanulmányokat fogsz folytatni, akkor egyértelműen a nagyobb teljesítmény és az erősebb hardveres felszereltség lesz a fontos.

Ha viszont csak internetezésre vagy filmezésre szeretnél egy iPad-et vásárolni, akkor valószínűleg egy gyengébb készülék is tökéletesen megfelel majd. Érdemes utánajárni, hogy a tanulmányaidhoz szükség lesz-e erősebb hardverre.

Videóvágásra – vagy teszem azt grafikai munkára – is például jobban ajánlott egy Pro modellt választani, hiszen ezeknél a modelleknél általában erősebb a processzor, nagyobb a kijelző, és ahogy a vizsgált modelleknél is megfigyelhető, a hangrendszer is sokszor fejlettebb.

Lány fejhallgatóval és iPaddel

(kép forrása: unsplash.com)

Azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy az egyszerűbb Air modellekkel ne lehetne videót vágni. Az Apple eszközökről általánosságban elmondható, hogy rendkívül jól vannak optimalizálva, így valójában bármelyik modellt használhatod mindenféle feladat elvégzésére.

Mennyi pénzt akarsz/tudsz iPadre költeni?

Természetesen nem elhanyagolható a készülékek ára sem. Az Apple nem arról híres, hogy kifejezetten olcsó termékeket gyártana, így a rendelkezésedre álló pénzmennyiség is nagyban befolyásolhatja a döntésedet.

A cikkben említett iPad Air 64GB-os verziója 240 ezer Ft a hivatalos Apple shopban, a 265 GB-os változat pedig 300 ezer Ft-ba kerül.

A Pro 12.9 128 GB tárhellyel 449 ezer Ft, a legnagyobb 1TB-os pedig 730 ezer Ft-ba kerül.

Összességében tehát elmondható, hogy az Air lényegesen olcsóbban megvásárolható, de még ennek az ára sem tekinthető alacsonynak.

Egy férfi pénzt érint a fejéhez

(kép forrása: unsplash.com)

iPadet minden hallgatónak!

A koronavírus-járvány okozta karantén alatti egyik legnagyobb változás az oktatásban figyelhető meg.

A diákoknak és a tanároknak is alkalmazkodniuk kellett a virtuális oktatáshoz, és bár ennek minőségéről számos véleményt hallani, az vitathatatlan, hogy a jövőben sokkal nagyobb szerep jut ennek az oktatási rendszerekben.

De hogyan reagálnak erre a gyártók és az országok kormányai?

Kaliforniában a 2020-as tanév kezdetén 1 millió iPadet osztottak szét olyan tanulók között, akiknek az iskolái vagy nem nyitottak ki, illetve olyan tanulók is kaptak iPad-et, akiknek nem volt biztosítottak a feltételek a távoktatásra.

Az Apple emellett a tanárok irányába is tett egy gesztust, heti rendszerességgel virtuális oktatást tartott azon oktatók számára, akik nehezen igazodnak ki az elektronikai eszközök használatában.

A legjobb természetesen az lenne, ha ez a példa hazánkban is megvalósulna, bár ez óriási anyagi ráfordítást igényelne az állam részéről, ami sajnos nem jellemző a régió országaiban, beleértve Magyarországot is.

Több fiatal tanul egy asztalnál

(kép forrása: unsplash.com)

iPad vásárlás oktatási kedvezménnyel

Az Apple globálisan elérhető akciója azonban ha nem is nagymértékben, de megkönnyítheti az Apple tablet vásárlást. A hivatalos weboldalukon oktatási kedvezménnyel is vásárolhatsz Apple termékeket.

Ráadásul ha most vásárolsz iPadet a hivatalos Apple Store-ból oktatási kedvezménnyel, akkor egy Apple AirPodsot is kapsz ajándékba.

Oktatási szempontból nyilvánvalóan egyre nagyobb szerepet kapnak majd a tabletek, így a gyártóktól is egyre több olyan fejlesztés várható, amivel megkönnyíthetik az oktatók és a tanulók és egyetemi hallgatók munkáját.

Te melyik iPadet választanád az egyetemre vagy főiskolára? Ha már van iPaded és szükséged van egy szervizre, akkor foglalj hozzánk időpontot, kollégáink szívesen segítenek mindenben.

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.