[iPhone 12 vs Galaxy S21] Miben kell fejlődnie az iPhone 13-nak, hogy megverje a Galaxy S21-et?

2022.06.10 0 hozzászólás 885 olvasás
[iPhone 12 vs Galaxy S21] Miben kell fejlődnie az iPhone 13-nak, hogy megverje a Galaxy S21-et?

Összeszedtünk néhány tulajdonságot, amiket az Apple-nek érdemes lenne beépítenie a következő iPhone-jába, ha le akarja győzni a Samsung zászlóshajóját, a Galaxy S21-et.

A Samsung új, egy hónapja piacra dobott Galaxy S21 szériája igazán erős lett, a dinamikus AMOLED kijelzőktől kezdve a kiváló zoomokon át a karcsúbb kialakításig. Sőt, a Samsung új nagyágyúi felülmúlják az iPhone 12-őt is néhány tekintetben.

Akinek nem elég egy új iPhone megvételéhez csupán az az érv, hogy csak az iOS-t szereti, hanem fontosak neki a hardveres tulajdonságok és az egyéb specifikációk, annak érdemes összehasonlítani a jelenleg egyik legerősebb Androidos mobiltelefonnal, a Galaxy 21-gyel. Az alábbiakban megnézünk néhány fontos szempontot, amiben fejlődhet(ne) az iPhone 13.

1. 120 Hz-es kijelző az iPhone 13-nak

A mobilgyártó cégek nagy számháborújába az utóbbi időben becsatlakozott a képfrissítés is, ahol a magasabb számnál simábbnak érződik a görgetés, de talán a játékoknál válik leginkább a felhasználó előnyére. Még csak néhány piacon található készülék tud 120 Hz-et, főleg a prémium kategóriások, mint például a Samsung Galaxy S21 szériája.

Az S21 család kisebb tagjai, az S21 és az S21+ 48-120 Hz-re képesek, az S21 Ultra pedig 10-120 Hz-re (tehát megjelenítendő tartalomtól függően változtatják a képfrissítés gyorsaságát), míg az iPhone 12 modellek megmaradtak 60 Hz-en.

A híresztelések szerint az iPhone 13 már képes lesz a 120 Hz-es megjelenítésre, ugyanazt az LTPO technológiával alkalmazva, amivel a Galaxy S21 széria képernyője is dinamikus.Az iPad Próban már megjelent a 120 Hz, habár az nem igazítja dinamikusan a képfrissítési rátát a megjelenítendő tartalomhoz.

2. Kisebb notch

Az iPhone-ok kijelzőin mindig is nagy helyet foglalt el a notch, vagyis az a felső sáv a előlap tetején, ami a szelfikamerát és a Face ID szenzorokat tartalmazza. Bár az S21-es széria eg kevésbé kifinomult, kijelző alatti ujjlenyomat-olvasót használ, előnye, hogy a teljes kijelző használható, leszámítva egy apró kis körkivágást, ami az előlapi kamerát takarja.

 

iPhone 12 Pro

(kép forrása: pixabay.com)

 

Az Apple valószínűleg nem akar lemondani a Face ID-ról, de a következő készülékében érdemes lehet diszkrétebb módon beépítenie az arcfelismerőt.

3. Kijelző alatti Touch ID

Az Apple reagálva a vírushelyzetre próbált megoldást találni arra, hogyan használjuk maszkban is a Face ID-t,  azonban ez még nem tökéletes, épp ezért lenne fontos a képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasó az iPhone 13-ban.

Bizakodásra adhat okot a negyedik generációs iPad Air, ami egy bekapcsoló gombba épített Touch ID érzékelővel rendelkezik. Ebből sejthető lehet, hogy az Apple szerint továbbra is helye van az ujjlenyomat-szkennereknek a modern hordozható készülékek sorában.

 

iPhone ujjlenyomat olvasó

(kép forrása: redmondpie.com)

 

Androidos telefonokon már régóta megtalálható a kijelző alatti érzékelő. A Samsung Galaxy 21-ben például több, mint másfélszer nagyobb szenzor található, mint elődjében, amivel sokkal könnyebb a telefon feloldása.

4. Nagyobb zoom kamera az iPhone 13 Prónak

Az S21-es széria csúcsmodellje, a Galaxy S21 Ultra egy olyan telefotó kamerával rendelkezik, ami 100x-os digitális zoomra képes, ami Space Zoom 100x fantázianéven fut, és pazar képeket lehet készíteni vele. Ennek tükrében a maximum 12x-es digitális zoom a iPhone 12 Pro Maxon gyengének tűnik. Ha pusztán az optikai nagyítást nézzük, az S21 Ultra 10x-es zoomja jóval felülmúlja a 12 Pro Max 2.5x-es. zoomját.

A sima Galaxy S21 és a Galaxy S21 Plus 30x-os digitális zoomra képes, és 3x-os hibrid optikai zoomra.

 

iPhone 12 kamera

(kép forrása: pixabay.com)

 

A Galaxy S21 egy periszkópos lencsét használ a 10x-es optikai zoommal rendelkező kamerájához, egy olyan mechanizmust, ami jóval nagyobb nagyítás érhető el, miközben a lencse mérete kicsi marad, lévén egy mobiltelefon kamerájáról van szó. Lehetséges, hogy az Apple a periszkópos kamerát csak az iPhone 14-ben vezeti be, így valószínűleg az idén megjelenő modell e tekintetben nem fogja felülmúlni a Samsung csúcstelóját.

5. Gyorsabb 5G sebesség

A nagysebességű 5G egyre fontosabb lesz az elkövetkező években, és jelenleg a Galaxy S21 Ultra a leggyorsabb telefon a piacon.

Magyarországon az 5G hálózat kiépítése folyamatban van, jelenleg még gyerekcipőben jár, a nagy szolgáltatók közül csak Budapest és környéke, és/vagy a Balaton környékén használhatjuk az 5G sebesség előnyeit.

5G

(kép forrása: pixabay.com)

 

Azonban ha az ideális körülményeket nézzük, vagy egy amerikai példát, ahol már jobban kiépült az 5G hálózat, akkor az iPhone 12-t napi használatban sok esetben felülmúlta az S21. Ez főleg a modemen múlik, és ha a híreszteléseket nézzük, az Apple ugyanazt a Qualcomm által gyártott X60 5G modemet fogja használni, mint ami az S21 szériában van.Az Apple bizonyára nyerni akar az 5G gyorsasági versenyben is, és az X60-nal van esélyük rá, ami egyébként energiatakarékosabb, így az akkumulátornak is jót tesz.

Ha már itt tartunk:

6. Hosszabb akkumulátor-üzemidő

Jóval kisebb akkumulátorok vannak az Apple telefonjaiban, mint egy átlagos Androidos készülékben.

Ha az iPhone 12-t összehasonlítjuk az S21 Ultrával, akkor mindent összevetve az utóbbi jön ki győztesként. A Samsung készülékében nagyobb kapacitású akkumulátor van (S21 Ultrában 5000 mAh, míg az iPhone 21 Pro Maxban 3687 mAh), és az OLED kijelző is energiatakarékos, és képes az adaptív 10-120 Hz-re. Tehát ha csak böngészel, akkor alacsonyabb a képfrissítés rátája, viszont ha intenzíven játszol, és órákon keresztül 120 Hz-en pörög a megjelenítés, akkor oda az energiatakarékosságnak, és még több energiát emészt fel, mint a stabil 60 Hz-en működő iPhone 12.

Az iPhone 13 többféle irányba is elmehet a akkumulátor-idő javulásának érdekében. Megnövelhető az akkumulátor méretét, vagyis a kapacitását. Bevethet hatékonyság-javító eszközöket, mint az adaptív képfrissítési mód a lehetséges LTPO kijelzőn, vagy használat egy olyan új 5G modemet, ami kevesebb energiát fogyaszt.

 

Te mire tippelsz, melyik felvetést láthatjuk viszont az iPhone 13-ban? Milyen újításokat látnál szívesen a következő Apple telefonon?

Tervezd meg az idődet, ne állj sorba!

VIP szolgáltatás. VIP ügyfeleknek.
Válassz egy szabad időpontot, és soron kívül intézzük a hibás készüléked javítását

Időpontot foglalok »
Válaszd a kényelmet, intézd a szervizt otthonról!

Ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy hibás készüléked megjavítsuk. Jelezd felénk igényed, és hozzuk-visszük megjavítva.

Többet a szervizfutárról »