Irány a sztráda - A 10 legjobb GPS-és navigációs app

2022.06.30 0 hozzászólás 151770 olvasás
Irány a sztráda - A 10 legjobb GPS-és navigációs app

Megfigyelhető, hogy ha navigációs alkalmazásokra terelődik a szó, a Google Maps lesz az első app, amire az emberek javarésze asszociál. Ezt az alkalmazást, ajánlják legtöbben, ráadásul a frissítései is igen gyakoriak. Mindezek ellenére, ha nem vagy ráfüggve a Maps-re, vagy kíváncsi vagy másik programra, akkor van egy jó hírünk, ugyanis rengeteg lehetőséged van más appok közül választani! Ezeket mutatjuk be nektek.

BackCountry Navigator GPS Pro

(fizetős)

Ha szeretsz elvonulni a természetben és nincs olyan erdei tanösvény vagy középhegység, amit ne akarnál meghódítani, akkor érdemes vetned egy pillantást listánk első helyezettjére, a BackCountry-ra. Nekünk is csak egyetlen pillantásra volt szükségünk, hogy megszeressük, amit látunk. Meg kell hagyni, megkérik az alkalmazás árát, de a pénzedért cserébe számos olyan topográfiai térképet kapsz, amelyeket offline módban is tudsz használni! Ezzel a megoldással olyan helyeken is ki tudsz igazodni a természetben, ahol általában megszűnik az adatforgalmad.

Mindezek mellett az alkalmazáson belül más országok térképeihez is hozzá tudsz férni és jeleket is hagyhatsz a térképeken. Az alkalmazást díjmentesen ki tudod próbálni a trial-verzió letöltésével.

GP Essentials

(ingyenes/fizetős)

A régies külső ellenére a GP Essentials is a figyelemreméltó appok közé tartozik. Az alkalmazás leginkább a kezelő-és információs felülete miatt lett híres, ami többek között olyan adatokat figyel, mint az átlagsebességed, a tengerszinttől mért magasság, a megtett (kilo)métereid száma,  a hold állása, a célodhoz való megérkezéshez szükséges idő stb. Másik egyedi funkció az appon belül a HUD (Head Up Display), ami információkat vetít ki a látóteredbe.

Persze az alap navigációs funkciók is megvannak a GP Essentials-ben, tehát nem kell más alkalmazásokhoz nyúlnod az iránymutatásért. Az app inkább kinti tevékenységekhez, például hosszú sétákhoz vagy biciklizéshez ajánlott, mint autóvezetéshez, tehát ha te is a sokat mozgó, járkáló emberek közé tartozol, mindenképp érdemes kipróbálnod az Essentialst. Az apphoz vannak különféle beépülő modulok (pluginok) további navigációs funkciókért, de ezek használatához egy kicsit többet kell fizetni. Üzletünkben beszerezhettek biciklire csatolható univerzális telefontartót, hogy utazás közben is kényelmesen tudjátok használni például ezt az appot is.

HERE WeGo

(ingyenes)

Első dolog, amit meg kell említeni: ez az app ingyenes! A Here Maps a Nokia terméke, emellett a 2014-es és 2015-ös évek egyik nagy durranása. Utóbbi évben olyan nagy cégek tartottak igényt azt alkalmazásra, mint az Audi, a BMW és a Mercedes.

Az alkalmazás egy egyszerű és elegáns felhasználói felületet tudhat magáénak, amely felületen az egész világ térképeire vethetsz egy pillantást. A térképeket pedig offline használatra is le tudod tölteni, így az eligazodáshoz nem feltétlenül szükséges kellék az adatforgalom. Az app ezenkívül bizonyos helyeken képes közlekedési infókat nyújtani, tömegközlekedési térképet mutatni és helyszíneket lementeni a gyorsabb tájolás érdekében.

MapFactor: GPS Navigáció

(ingyenes, appon belüli vásárlási lehetőségekkel)

top10_gps_app_(2)

(forrás: ultimatedigitaldreams.blogspot.hu)

A MapFactor egy klasszikus, lépésről-lépésre működő navigációs rendszer, ami folyamatosan végigkíséri az utadat, miközben képekkel és kommentárokkal lát el. Ilyen alapon tehát azoknak kiemelten ajánlott, akik egy a GoogleMapshez nagyon hasonló appot keresnek.

Az alkalmazás letölti és az SD-kártyádra telepíti a térképfájlokat, hogy internetkapcsolat nélkül is tudd használni őket szükség esetén. A rendszer OffStreetMap adatokkal működik, tehát nagyon sok ország térképeihez lesz hozzáférésed az alkalmazáson belül, az adattár ráadásul folyamatosan bővül.   

A MapFactor nem annyira letisztult, mint a Google Maps, de elég funkcióval bír ahhoz, hogy élvezetes és hasznos felhasználói élményt nyújthasson. Egyáltalán nem lényegtelen szempont ráadásul az, hogy az alkalmazás ingyenesen letölthető. Emellé megvásárolhatod még a TomTom GPS programot is, ha úgy érzed, szükséged van rá.

MapQuest: Térképek, GPS, forgalom – minden, ami számít

(ingyenes)

A MapQuest egy évekkel ezelőtt született útvonalkereső weboldalból nőtte ki magát Android alkalmazássá (mellesleg a weboldal még mindig működik).

A navigáció módja a fent leírt MapFactoros/Google Mapses módszerhez hasonló, olyan extrákkal megdobva, mint a legújabb („élő”) forgalmi infók frissítése, az útvonal automatikus újratervezése és a közelben található legkedvezőbb árakkal dolgozó benzinkút megkeresése. Az appon belül gyalogló opciót is ki tudsz választani, ha egy kicsit mozogni támadna kedved. Ez az alkalmazás is díjmentesen letölthető, plusz a neve is széles körökben ismert.

Google Maps

(ingyenes)

Legtöbben, akik ezt a cikket olvassák, valószínűleg azért vannak itt, hogy a Google Mapsen túl más lehetőségeket is találjanak a navigációs ügyeik intézésére, ugyanakkor nem tagadhatjuk azt, hogy a Google alkalmazása eléggé viszi a mezőnyt.

top10_gps_app_(1)

(forrás: androidnow.us)

A Google Maps folyamatos frissítéseken megy keresztül, világszerte támogatott és több fenti lehetővé teszi az offline térképnézegető funkciót (az utóbbi lehetőséget 14 napod van kihasználni, ennyi időre lehet letölteni térképeket), és persze ott van a nagy tiszteletnek örvendő Street View is. Ezekkel a funkciókkal kb. 100 millió különféle helyszínről kaphatsz infókat, és egy olyan szolgáltatást tudsz használni, amit a Google felülvizsgál. Nincs mit ragozni ezen, a Google Maps egyszerűen fantasztikus.

Polaris Navigation GPS

A Polaris Navigation egy „minden egyben” szolgáltatás próbál lenni, és legtöbb esetben ez sikerül is neki. Az egyik legjelentősebb sajátossága, hogy hozzáférése van a Google Mapshez, az OpenStreetMapshez, a MapQuesthez és a Cycle Route Mapshez is. Tehát, bármilyen forrásra vágysz, megkapod.

Emellé jár többféle koordinációs formátum, útvonalfelvevő, egy egyedi útpontokkal foglalkozó rendszer és az alap navigációs funkciók.

Sygic: GPS Navigáció és térképek

(ingyenes, appon belüli vásárlási lehetőségekkel)

top10_gps_app_(4)

/kép forrása: http://navigyurci.hu/

A Sygic egy elsöprően közkedvet navigációs app, ami körülbelül 50 milliós letöltési számmal bír. A lista több tagjához hasonlóan a Sygic is szolgál letölthető térképekkel, viszont TomTom térképekkel dolgozik. A hang által irányított Google Mapshez hasonló navigáció van beépítve, konkrétan elhangzó utcanevekkel, hogy Neked csak a vezetésre kelljen figyelned. Az app többféle útvonalat biztosít és folyamatosan jelzi a sebességhatárokat. Viszont érdemes odafigyelned az alkalmazáson belül felugró bővítési egyben vásárlási lehetőségekre. Mindenesetre, ez is egy ütős app.

Scout GPS Navigáció 

(ingyenes, appon belüli vásárlási lehetőségekkel)

A Scout GPS valójában egy régebbi GPS alkalmazás új köntösbe csomagolva. Régen TeleNav volt a neve, mára már azonban a névvel együtt az ikon és a külső is megújult. A minőség megmaradt, a Scout továbbra is egy megbízható és stabil navigációs alkalmazás, ami tartalmazza az összes alapfunkciót (pl. navigálás lépésről lépésre).

Azonban a Scout GPS egyedi aromáját az adja, hogy a navigációról inkább az emberekre helyezte át a hangsúlyt. Az alkalmazás üzenetet tud küldeni az ismerőseidnek a várható érkezési időpontodról és képes arra, hogy figyelmeztessen téged, ha valamelyik ismerősödnek szüksége van rád. A helymeghatározásra épülő közösségi médiás elem igencsak ügyes húzás, és valóban jól működik, pláne, ha családod van, ahol 0-24 pörög a belső sofőrszolgálat. Azok, akik viszont hardcore navigációra vágynak, lehet, jobban járnak, ha máshol keresgélnek.

Waze – közösségi GPS, térképek, forgalom

(ingyenes)

A listát a Waze zárja, ami a második Google-termék ebben a válogatásban. Jó néhány sajátossága a Google Mapsben is megvan, de a Waze önmagában is egy remek alkalmazás. Folyamatos közlekedési információfrissítéssel dolgozik, ráadásul az infók olyan személyektől áramlanak, akik szintén épp az utakat járják.

top10_gps_app_(3)

(forrás: gsmarena.com)

Az applikáció figyelmeztet gyorshajtásnál, (legtöbb esetben) jelzi, hogy merre vannak rendőrök, az útvonaladat pedig többféle tényező figyelembevételével szerkeszti meg. A Waze-ben is van olyan funkció, amivel meg tudod találni az útba eső legolcsóbb benzinkutakat és olyan is, aminek segítségével meg tudjátok osztani a barátaiddal az aktuális holléteteket, akikkel nem mellesleg versenyezni is tudtok egy kicsit az appon belül.

A Waze szintén ingyenes, és igazán megér egy próbát, ha valami újra vágysz!